Atletiek omvat de sporten die uitgaan van natuurlijke bewegingen van de mens: lopen, springen, werpen. Lopen: wandelen wordt niet als atletiek gezien, maar wel snelwandelen, rennen of hardlopen op diverse afstanden van sprint tot marathon, individueel of als estafette. Springen: hoog, ver, polsstok en in drie delen (hink-stap-sprong). Dan nog de combinatie van lopen en springen in de hordenloop. Werpen: met diverse voorwerpen in verschillende vormen, speer, discus en kogel, maar dan heet het stoten. De oorspronkelijke Spelen, die in het antieke Griekenland, waren gebaseerd op atletiek, nu is atletiek maar een van de vele onderdelen.
Atletiek is het basiswoord van het begrip atletisch. Het puzzelwoordenboek van Mijnwoordenboek.nl* geeft als mogelijke omschrijvingen hiervan: 1) Betrekking hebbend op zekere sport 2) Gespierd 3) Gestaald 4) Goedgebouwd 5) Krachtig en soepel 6) Lenig en gespierd 7) Sterk gebouwd en gespierd 8) Soepel 9) Welgevormd 10) Welgebouwd. Vrouwen die net moeder zijn geworden voelen zich in de eerste maanden vaak verre van atletisch. Afgezien van de zeer welgevormde borsten als ze borstvoeding geven kunnen veel moeders deze omschrijvingen niet laten samenvallen met hoe ze zich voelen of vinden dat ze eruit zien. Toch zijn ze wel degelijk bezig met duur- en krachtsport, net als atletiek duur- en krachtsporten omvat.
Borstvoeding geven en moeder zijn gaan door zonder ophouden en zijn daarom duursporten. Je kunt niet op een willekeurig moment zeggen dat je geen zin meer hebt en even stopt. En hoewel voor veel moeders, die eenmaal in een lekker ritme zitten, het doorgaan ook deels routine wordt en makkelijker vol te houden, is het voor anderen vooral een kwestie van het vinden en inzetten van telkens nog een beetje uithoudings- en doorzettingsvermogen. Waar voor de een borstvoeding en moederschap voelen als een marathon onder goede weersomstandigheden en op basis van goede training en coaching, is het voor anderen meer een hordenloop en voor sommigen zelfs een hordenloop van marathonlengte.
Sommige vrouwen verwachten en hebben zich voorbereid op een pittige sprint of middellange afstandsloop om mee te beginnen na de bevalling, maar merken dat iemand ondertussen horden op de baan aan het gooien is. Die horden zijn de slechte adviezen en uitblijvende begeleiding, spookverhalen van collega-moeders en sirenezangen** van reclamemakers. Andere moeders denken zich te hebben ingeschreven voor een stevige run op middellange afstand, maar bij de start blijkt het een hordenloop te zijn. Die horden zijn aangeboren of verkregen complicaties bij moeder of kind, zoals anatomische variaties, hormonale stoornissen, geboortecomplicaties en dergelijke.
De kracht die vrouwen nodig hebben bij borstvoeding en moederschap is niet zozeer fysiek als wel mentaal. Sterk zijn in keuzes maken en je eraan houden. Sterk zijn om gemaakte keuzes te kunnen veranderen als zich nieuwe informatie aandient. Sterk zijn om door te gaan, ook als iedereen en alles tegenwerkt. Sterk zijn om te stoppen of te veranderen als dat nodig is. Sterk zijn om dat onderscheid te kunnen maken. Vrouwen zijn sterk. Vrouwen zijn het sterke geslacht (hoewel mannen op punt van acute krachtsuitbarstingen waarschijnlijk over het algemeen hoger scoren). Vrouwen zijn erop gemaakt om sterk te zijn. Sterk en duurzaam. Atletisch. Dus.
* Gevonden op http://www.woorden.org/woord/atletisch
**) Sirene, halfgoding
Olympiade
Afbeelding: iconisch: borstvoeding als olympische prestatieZwanger zijn en vervolgens een kind baren wordt wel vergeleken met een Olympische duursport. Die Olympische prestatie wordt als het aan het lichaam van de moeder en aan de baby ligt afgerond met een lange en intensieve cooling down: borstvoeding. Ter ere van de Olympische Spelen en van de Olympische prestatie die elke vrouw levert als zij moeder wordt zolang de Spelen duren elke dag een stukje met een olympische sport als thema en afbeelding. Deze serie begon met een Proloog op 26 juli.