Iemand is goed van de tongriem gesneden als hij goed kan praten. Om goed te kunnen praten moet je je tong vrijelijk kunnen bewegen in alle dimensies. Als de tong te strak aan de mondbodem vastzit is die vrije multilaterale bewegingsvrijheid minder of niet bestaand. Dan zal dus ‘’de tongriem gesneden’’ moeten worden. In vroeger tijden deden vroedvrouwen dat automatisch als ze bij de geboorte zagen dat een kind een te krap vastzittende tong had, want zij wisten toen al dat een kindje met een te korte tongriem ook niet goed kan drinken, zijn moeder kapotte tepels geeft en te weinig melk zal krijgen. Tot voor enkele generaties was het ook voor dokters geen enkel probleem om met een klein knipje of sneetje de tong van pasgeboren kinderen beweeglijk en functioneel te aken. Tegenwoordig zijn veel artsen er om onduidelijke redenen huiverig voor. Het knippen van de tongriem is een zeer kleine ingreep waarbij nauwelijks tot geen bloed vloeit en die ook vrijwel geen pijn veroorzaakt (de tongriem is een stukje bindweefsel zonder bloedvaten of zenuwen). Er komen nauwelijks complicaties voor en de risico’s van niet behandelen zijn veel groter. Kinderen met een te korte tongriem kunnen vaak niet goed aan de borst drinken, krijgen zo onvoldoende melk en groeien niet goed en hun drinktechniek veroorzaakt bij veel moeders kapotte tepels. Een te korte tongriem kan na de zuigelingenperiode leiden tot slechte gebits- en kaakontwikkeling, moeizame spraakontwikkeling en het niet kunnen uitvoeren van andere acties die een vrijelijk bewegende tong nodig hebben. Het op latere leeftijd knippen van de tongriem is ingewikkelder en moeilijker omdat het weefsel de neiging heeft na verloop van tijd stugger te worden.
Knox I: Tongue Tie and Frenotomy in the Breastfeeding Newborn. NeoReviews 2010; 11(9):e513-e519.
Hong P, Lago D, Seargeant J, Pellman L, Magit AE, Pransky SM: Defining ankyloglossia: a case series of anterior and posterior tongue ties. Int J Pediatr Otorhinolaryngol. 2010 Sep;74(9):1003-6. Epub 2010 Jun 16.
Miranda BH, Milroy CJ: A quick snip – A study of the impact of outpatient tongue tie release on neonatal growth and breastfeeding. Journal of plastic, reconstructive & aesthetic surgery : JPRAS 1 September 2010; 63(9):e683-e685