Hyperlactatie is een te overvloedige productie van moedermelk tijdens de lactatieperiode. Ook bekend onder de naam overproductie(-syndroom). Hyperlactatie of overproductie uit zich bij de moeder als blijvende stuwing: na het drinken voelen de borsten nog steeds min of meer vol aan en ze lekken tussen de voedingen; soms is er grotere kans op verstopte melkkanaaltjes en borstontsteking. Bij de baby kan het lijken dat hij ‘’gulzig’’ drinkt (maar eigenlijk is hij hard aan het werken om niet te verdrinken in de melkstroom), tijdens het drinken kan de melk zijn mondje uitlopen, hij kan erg onrustig zijn tijdens het drinken met sputteren en verslikken, ook na het drinken veel onrust, darmkrampen, hoorbaar darmgerommel, veel boeren ''reflux'', overvloedige, soms groene, schuimende, stinkende ontlasting. De baby kan heel snel gewicht toenemen of juist heel weinig of is ontevreden na de voeding. Niet alle symptomen komen voor bij alle kinderen waarvan de moeder te veel melk voor hun behoefte produceert. Het gedrag van de baby kan de moeder het idee geven dat zij te weinig melk heeft of dat haar melk niet voedzaam is. De oorzaken voor een overproductie zijn niet diepgaand onderzocht, maar de manier van voeden kan een rol spelen, net als persoonlijke aanleg of een verstoorde werking van de melkproductie regulerende processen in de melkklieren. Ook kan er kan sprake zijn van een overgrote afgifte van prolactine door een prolactinoom of als bijwerking van sommige medicijnen. De behandeling bestaat uit het verwijderen van zo veel mogelijk van de opgespaarde melk door rigoureus kolven, gevolgd door het aanleggen van de baby aan beide borsten. Vervolgens wordt de baby elke keer dat hij wil drinken dezelfde borst aangeboden voor een periode van ongeveer 3 uur of tot hij een langere periode heeft geslapen (welke van de twee zich het eerst voordoet). De volgende periode van 3 uur krijgt hij dan telkens de andere borst aangeboden (dus 3 uur de linkerborst, 3 uur de rechterborst, enzovoort). Na 24 uur kan er nog eens volledig worden gekolfd als dat nodig is. De tijd tussen het kolven wordt steeds langer tot het niet meer nodig is. Het proces van het verminderen van de melkproductie kan worden ondersteund met saliethee. Hyperlactatie door een prolactinoom moet medicinaal worden behandeld.
http://eurolac.net/index.php?p=83
van Veldhuizen-Staas, CGA: Overabundant milk supply: an alternate way to intervene by full drainage and block feeding. International Breastfeeding Journal 2007, 2:11 (29 August 2007)
http://eurolac.net/index.php?p=83
van Veldhuizen-Staas, CGA: Overabundant milk supply: an alternate way to intervene by full drainage and block feeding. International Breastfeeding Journal 2007, 2:11 (29 August 2007)