Foto: Michael Welch als Jake, Lauren Luiz als Anna en Sara Fletcher als Sarah Mahario in Grimm: S03, E04: One Night Stand (15 Nov. 2013)
Op Facebook ben ik aangesloten bij een flink aantal groepen over borstvoeding en ouderschap. Ik heb geen tijd om die allemaal helemaal secuur bij te houden, maar regelmatig word ik getagt als er een vraag is waar de moeder zo gauw geen werkend antwoord op krijgt. Ik word geacht met het verlossende antwoord te komen. Voor mij voelt dit vaak als gevraagd worden even een vluggertje te komen doen. Gisteren had ik weer een lesdag voor leerling lactatiekundigen en het onderwerp was ‘’het lactatiekundig proces en dossier’’. Daarin had ik het over en oefenden de studenten het afbakenen van de zorgvraag, het opnemen van een anamnese (inclusief het bepalen wat het is wat je wilt weten en waarom), het stellen van een lactatiekundige diagnose, het opstellen van een handelplan en het uitvoeren daarvan, en tot slot het evalueren van het geheel.
Een gemiddeld lactatiekundig consult duurt één tot anderhalf uur, soms gevolgd door een of meer vervolgconsulten die korter duren of per telefoon of email gaan. Een probleem wordt daarbij diepgaand en aan alle kanten bekeken, er wordt gezocht naar meespelende en complicerende factoren en parameters. Moeder, kind en borstvoeding worden geobserveerd en onderzocht. Waar nodig worden de reproductieve historie of de gezinsomstandigheden van de moeder meegenomen voor een volledig plaatje. Ook een plaats is er voor alle adviezen van leken en zorgverleners die de moeder al kreeg en al dan niet opvolgde.
Ik wordt soms daarom een beetje kriegel als van mij wordt verwacht dat ik zo’n proces afdoe als een vluggertje, even tussen neus en lippen door. Wat men vergeet is dat elk probleem uniek is en volledige aandacht verdient. Dat je een proces zoals hierboven beschreven niet in een paar regels kunt vatten zonder zelfs maar moeder of kind gezien of gehoord te hebben. Bij het beantwoorden van dergelijke vragen kan ik dus niet meer doen dan wat algemeenheden spuien, wat achtergrondkennis delen of de theoretische kennis van het betreffende deel van de werking van borstvoeding.
Wat mensen ook niet lijken te beseffen is dat ik elke dag meerdere van dergelijke vragen krijg, die allemaal tijd en aandacht vragen (liefst vlug, instant) en die ik zo maar, voor niks en uit liefde voor mijn vak beantwoord. Dit kost mij dagelijks tussen de één en vier uur werk. Tijd die ik niet kan besteden aan mijn echte, betaalde werk. En nu ben ik wel geen commercieel bedrijf, maar er moet eerlijk gezegd wel brood op de plank.
Vandaar dat ik steeds vaker als advies geef om maar liever een consult aan te vragen (niet eens perse bij mij, maar bij een lactatiekundige in de buurt). Wat ook een mogelijkheid is, is om eens een zoekterm in te voeren op dit blog. Ik durf er aardig wat onder te verwedden dat ik ook over jouw vraag al eens een stukje heb geschreven. Probeer eerst eens te zien of je daar iets uit kunt halen. Of kijk eens op mijn site eurolac.net of bij borstvoeding.com of bij lalecheleague.nl of -.be of bij borstvoedingnatuurlijk.nl Jouw vraag is waarschijnlijk al door duizenden moeders eerder gesteld en door meerdere mensen en instanties beantwoord.
Vluggertjes lopen vaak niet geweldig af, zoals Jake in de aflevering horend bij de afbeelding kon getuigen. Je verdient meer dan wat halfslachtig advies en een stapel meningen die elkaar tegenspreken.