Foto: Kirsten Dunst als Marie Antoinette en Jason Schwartzman als Louis XVI in Marie Antoinette (2006). Aan Marie Antoinette wordt, waarschijnlijk ten onrechte, de uitspraak ''Dan eten ze toch cake'' toegeschreven, als reactie op het feit dat hongersnood onder gewone mensen zo ernstig was dat zij geen brood meer te eten hadden.
Het Rush Memorial Hospital in Chigaco is de thuisbasis van Paula Meier. Paula Meier is als een van de eersten begonnen met een wetenschappelijke aanpak van borstvoeding voor prematuren en in het betrekken van moeders bij de zorg voor de voeding van hun kwetsbare kind. Al meerdere generaties verpleegkunde studenten hebben er onderzoek gedaan voor hun afstuderen en regelmatig worden er grote onderzoeksprojecten opgezet waaruit eindeloze hoeveelheden data komen die stof bieden voor stapels artikelen. De zorg voor premature kindjes is daarmee gebaat. Zo was Meier degene die beschreef hoe je moedermelk zodanig kunt kolven en bewerken dat kinderen geen of veel minder toevoegingen van niet menselijke bron nodig hebben. En passant gaf ze de moeders een grote rol en verantwoordelijkheid in het uitvoeren van die technieken. Ook was zij degene die voor het eerst aantoonde dat tepelhoedjes bij premature kindjes kunnen zorgen voor een betere melkinname aan de borst.
Een nieuw project gaat over de kosten en baten van gekolfde melk in vergelijking met donormelk en kunstvoeding. Een heel nieuwe insteek is te kijken naar het economische effect van gekolfde eigen melk versus donormelk of kunstvoeding. Kosten en baten, dat wil zeggen: wat kost het en wat levert het op. Een deel van de Meier onderzoeksgroep onder leiding van Jegier (2013) bekeek met behulp van gestandaardiseerde rekenmodellen wat het een ziekenhuis eigenlijk kost om een deciliter gekolfde melk van een moeder te verkrijgen en hoe die prijs zich verhoudt tot die van donormelk of kunstvoeding. De uitkomsten waren interessant. Wanneer een moeder minimaal 300ml per dag kolft en dat gedurende een voldoende aantal dagen doet is de zelf gekolfde melk van de eigen moeder de goedkoopste voeding voor een premature baby. Minimaal 300ml gedurende tenminste 4 tot 7 dagen is goedkoper dan donormelk ($14.84/100 ml) en bij minimaal 6 tot 19 dagen is het goedkoper dan kunstvoeding ($3.18/100 ml). En laat het nou ook nog de gezondste voeding zijn!
Een andere groep, onder leiding van Patel (2013) onderzocht wat de invloed is van humane melk op het voorkomen van sepsis en of moedermelkvoeding de kosten van de zorg op de neonatologie omlaag kan brengen. Er bleek een duidelijke dosisafhankelijke relatie te zijn tussen gemiddelde dagelijkse dosis humane melk in de eerste vier levensweken en de kosten voor sepsis. Met elke toename van 10ml/kg/dag humane melkvoeding daalden de zorgkosten op de neonatologie met maar liefst 19%. Voeden met menselijke melk is dus niet alleen gezond voor zuigelingen, zowel de zieke als de gezonde, maar ook voor de gezondheid van de ziekenhuis-economie.
Meier zelf gaf leiding aan twee andere studiegroepen (2013, 2008) naar de efficiency, effectiviteit en comfort van verschillende manieren van en soorten kolven. Het oudere onderzoek (2008) keek naar de verschillen tussen de klassieke Medela kolf en het nieuwste twee-fasen model. Moeders rapporteerden dat zij de twee fasen kolf comfortabeler vonden om mee te werken, maar er waren nauwelijks verschillen in melkopbrengst. Het tweede onderzoek vergeleek kolven met of zonder meerfasen systemen. In het nieuwere onderzoek bleek wel degelijk een grotere melkopbrengst als gebruik werd gemaakt van een meer op het natuurlijke drinkritme van een baby gebaseerde kolftechniek. De tweefasen technieken leverden meer melk in totaal op, maar ook meer melk per minuut die aan kolven werd besteed.
Het mooie van de onderzoeksprojecten van Meier vind ik dat zij altijd de link naar de praktijk legt. Dus allemaal leuk en aardig dat moeders eigen melk de goedkoopste en gezondste keuze is, maar ook aandacht voor het feitelijke verkrijgen van die melk en hoe dat het makkelijkst en meest efficiënt kan worden bereikt. Moeders van een te vroeg geboren kindje kunnen weken of maanden afhankelijk zijn van kolven. Dat kan maar beter niet al te veel werk geven en goed vol te houden zijn.
Jegier BJ, Johnson TJ, Engstrom JL, Aloka L. Patel AL, Loera F, Meier P: The Institutional Cost of Acquiring 100 mL of Human Milk for Very Low Birth Weight Infants in the Neonatal Intensive Care Unit. J Hum Lact August 2013 29: 390-399, first published on June 17, 2013 doi:10.1177/0890334413491629
Patel AL, johnson TJ, Engstrom JL, Fogg LF, Jegier BJ, Bigger HR, Meier PP: Impact of early human milk on sepsis and health-care costs in very low birth weight infants. Journal of Perinatology 33, 514-519 (July 2013) | doi:10.1038/jp.2013.2
Meier PP, Engstrom JL, Janes JE, Jegier BJ, Loera F: Breast pump suction patterns that mimic the human infant during breastfeeding: greater milk output in less time spent pumping for breast pump-dependent mothers with premature infants. Journal of Perinatology 32, 103-110 (February 2012) | doi:10.1038/jp.2011.64
Meier PP, Engstrom JL, Hurst NM, Ackerman B, Allen M, Motykowski JE, Zuleger JL, Jegier J: A Comparison of the Efficiency, Efficacy, Comfort, and Convenience of Two Hospital-Grade Electric Breast Pumps for Mothers of Very Low Birthweight Infants. Breastfeeding Medicine. September 2008, 3(3): 141-150. doi:10.1089/bfm.2007.0021.