Ieder kind heeft al voor de geboorte een beschermengel: zijn moeder. Het lichaam van de moeder beschermt het kind tijdens de kwetsbare periode van het vormen en ontwikkelen van zijn lichaam. In het vruchtwater en het vernix (het vette zalflaagje dat zijn huid bedekt)bevatten allerlei beschermende stoffen zoals lysozyme, lactoferrine, humaan neutrofiele peptiden 1–3 en secretoir leukocyt protease inhibitor. Deze stoffen beschermen het kind tegen veel voorkomende perinatale infecties met bijvoorbeeld groep B. Streptococcus, K. pneumoniae, L. monocytogenes, C. albicans en E. coli. In eerste instantie zitten deze beschermende stoffen vooral in het vernix. De toename van pulmonary surfctant (een stof die zorgt voor de rijping van de longen van het ongeboren kind) zorgt ervoor dat het vermix losraakt van de huid en oplost in het vruchtwater. Het kind slikt doorlopend kleine slokjes vruchtwater door en op die manier bereiken deze stoffen ook zijn maag en darm, waar al een voorlopige bescherming wordt neergelegd. Na de geboorte nemen de beschermende stoffen in colostrum en moedermelk, die sterk lijken op die in vernix en vruchtwater, de beschermende taak over. Samen met de pathogenen waarmee de baby tijdens de geboorte wordt besmet vormen de beschermende stoffen die hij heeft ingeslikt en die hij indrinkt met de eerste slokken colostrum het begin van een gezonde darmflora. Het is een goede gewoonte baby’s na de geboorte voorlopig niet te wassen of te baden, om hem nog zo lang mogelijk de bescherming van het vermix te gunnen aan de buitenkant, terwijl colostrum zijn binnenkant beschermt. Moeder Beschermengel heeft de machtigste superpowers die iemand zich kan bedenken, laten we die niet lichtvaardig wegvegen en verwerpen.
Akinbi, H. T., Narendran, V., Pass, A. K., Markart, P., & Hoath, S. B. (2004). Host defense proteins in vernix caseosa and amniotic fluid. American Journal of Obstetrics and Gynecology, 191(6), 2090–2096.
Akinbi, H. T., Narendran, V., Pass, A. K., Markart, P., & Hoath, S. B. (2004). Host defense proteins in vernix caseosa and amniotic fluid. American Journal of Obstetrics and Gynecology, 191(6), 2090–2096.