(Foto: Louis Pasteur, uitvinder van pasteurisatie)
Een belangrijke functie van borstvoeding is de bescherming tegen infecties. In moedermelk zitten zowel bacteriën en andere pathogenen als stoffen die de baby beschermen tegen ziekte door die bacteriën. De bescherming van borstvoeding werkt het beste als een kind direct aan de borst drinkt, met als tweede optie onbehandelde, ongekoelde en niet verwarmde vers afgekolfde moedermelk. Maar er zijn situaties waarin direct aan de borst voeden of voeden met verse melk niet mogelijk is. De melk moet dan worden bewaard en vaak wordt deze ook gepasteuriseerd. Elke manier van bewaren en elke temperatuurverandering kan potentieel de beschermende werking van moedermelk aantasten. Verschillende onderzoeken keken naar verschillende manieren van pasteuriseren en bewaren. De meest gebruikte manier van pasteuriseren (Holder pasteurisatie, 62.5°C, 30 min) bleek niet alleen de bacteriën te vernietigen, maar ook het overgrote deel van de beschermende stoffen. Aangepaste pasteurisatie (57°C, 30 min) bleek even effectief in het inactiveren van de bacteriën, maar behield in het onderzoek van Czank et al veel meer van de bescherming intact. Akinbi c.s. vonden dat niet alleen verhitting, maar ook het gedurende 4 weken bewaren bij een temperatuur van −20°C leidt tot een vermindering van de beschermende eigenschappen, hoewel minder dan bij verhitting. Marin et al vonden in hun onderzoek geen significante verschillen in de beschermende waarde van moedermelk die tot 6 weken bij -20°C was bewaard. Een opmerkelijke uitkomst in dit onderzoek waas dat alle monsters die met een kolf werden verkregen een hogere bacterietelling hadden dan de monsters die met de hand werden gekolfd.
Akinbi H, Meinzen-Derr J, Auer C, Ma Y, Pullum D, Kusano R, Reszka K, Zimmerly K: Alterations in the Host Defense Properties of Human Milk Following Prolonged Storage or Pasteurization. Journal of Pediatric Gastroenterology & Nutrition: 2010, 51(3):347–352
CZANK, CHARLES; PRIME, DANIELLE K.; HARTMANN, BEN; SIMMER, KAREN; HARTMANN, PETER E.: Retention of the Immunological Proteins of Pasteurized Human Milk in Relation to Pasteurizer Design and Practice. Pediatric Research: 2009, 66(4):374-379
Marín, María L; Arroyo, Rebeca; Jiménez, Esther; Gómez, Adolfo; Fernández, Leonides; Rodríguez, Juan M: Cold Storage of Human Milk: Effect on Its Bacterial Composition. Journal of Pediatric Gastroenterology & Nutrition: 2009, 49(3):343-348
Akinbi H, Meinzen-Derr J, Auer C, Ma Y, Pullum D, Kusano R, Reszka K, Zimmerly K: Alterations in the Host Defense Properties of Human Milk Following Prolonged Storage or Pasteurization. Journal of Pediatric Gastroenterology & Nutrition: 2010, 51(3):347–352
CZANK, CHARLES; PRIME, DANIELLE K.; HARTMANN, BEN; SIMMER, KAREN; HARTMANN, PETER E.: Retention of the Immunological Proteins of Pasteurized Human Milk in Relation to Pasteurizer Design and Practice. Pediatric Research: 2009, 66(4):374-379
Marín, María L; Arroyo, Rebeca; Jiménez, Esther; Gómez, Adolfo; Fernández, Leonides; Rodríguez, Juan M: Cold Storage of Human Milk: Effect on Its Bacterial Composition. Journal of Pediatric Gastroenterology & Nutrition: 2009, 49(3):343-348