Voor vrijwel elk kind is borstvoeding direct aan de borst de beste voeding en zorg die hij of zij kan krijgen. Om allerlei redenen is dit voor sommige kinderen kort- of langdurig niet mogelijk en zij hebben afgekolfde melk van hun eigen of een ander moeder nodig. Vers afgekolfde melk die niet is behandeld is de eerst optie. Deze melk bevat nog alle vitaminen en alle immunologische factoren. Als de melk bewaard moet worden zal er altijd enig verlies zijn van voedingswaarde en afweercapaciteit, afhankelijk van de duur en temperatuur van bewaren en het materiaal van de container. Veel instellingen weigeren het gebruik van rauwe melk vanwege angst voor infectierisico’s. Donor melk, maar soms ook moeders eigen melk, moet dan worden gepasteuriseerd voor het aan een kind mag worden gegeven. Pasteurisatie wordt meestal gedaan via de Holder methode (63°C gedurende 30 minuten). Dit vernietigt alle pathogenen, maar ook een flink deel van de beschermende factoren. En andere pasteurisatie methode, genaamd Flash Heating of high-temperature short-time (HTST) pasteurization (72°C gedurende 16 seconden) blijkt in verschillende onderzoeken in Europa, Afrika en Noord Amerika een veilige manier te zijn om veel pathogenen te vernietigen, maar een groot deel van de immunologische vermogens te behouden. Bij Flash Heating wordt de melk in en glazen houder in een pan koud water gezet, die vervolgens aan de kook wordt gebracht en direct van het vuur wordt gehaald. Dit maakt het en veilige en eenvoudig manier voor pasteurisatie thuis.
Akinbi H, Meinzen-Derr J, Auer C, Ma Y, Pullum D, Kusano R, Reszka KJ, Zimmerly K: Alterations in the Host Defense Properties of Human Milk Following Prolonged Storage or Pasteurization. Journal of Pediatric Gastroenterology & Nutrition 2010, 51(3):347–352
Terpstra FG, Rechtman DJ, Lee ML, Van Hoeij K, Berg H, Van Engelenberg FAC, Van't Wout AB: Antimicrobial and Antiviral Effect of High-Temperature Short-Time (HTST) Pasteurization Applied to Human Milk. Breastfeeding Medicine 2007, 2(1):27-33.
Chantry CJ, Israel-Ballard K, Moldoveanu Z, Peerson J, Coutsoudis A, Sibeko L, AbramsB: Effect of Flash-heat Treatment on Immunoglobulins in Breastmilk. J Acquir Immune Defic Syndr. 2009; 51(3):264–267.
Akinbi H, Meinzen-Derr J, Auer C, Ma Y, Pullum D, Kusano R, Reszka KJ, Zimmerly K: Alterations in the Host Defense Properties of Human Milk Following Prolonged Storage or Pasteurization. Journal of Pediatric Gastroenterology & Nutrition 2010, 51(3):347–352
Terpstra FG, Rechtman DJ, Lee ML, Van Hoeij K, Berg H, Van Engelenberg FAC, Van't Wout AB: Antimicrobial and Antiviral Effect of High-Temperature Short-Time (HTST) Pasteurization Applied to Human Milk. Breastfeeding Medicine 2007, 2(1):27-33.
Chantry CJ, Israel-Ballard K, Moldoveanu Z, Peerson J, Coutsoudis A, Sibeko L, AbramsB: Effect of Flash-heat Treatment on Immunoglobulins in Breastmilk. J Acquir Immune Defic Syndr. 2009; 51(3):264–267.