De hersenen ontwikkelen zich extra sterk tijdens drie periodes: de foetale fase, de zuigelingenfase en in de puberteit. Deze sterke ontwikkeling vraagt om goed voedsel. De opvatting dat de beter ontwikkeld intelligentie van borstgevoede kinderen vooral te danken zou zijn aan het feit dat met name intelligente moeders kiezen om borstvoeding te geven houdt niet echt stand. Enkele generaties terug, in de jaren ’60-’70 van de vorig eeuw, gaven hoogopgeleide vrouwen juist pertinent geen borstvoeding. Vetten zijn een belangrijk onderdeel van hersenvoedsel en dan met name de vetzuren. Moedermelk bevat de juist vetten en vetzuren voor een optimale ontwikkeling. Isaacs et al (inclusief dr. Lucas van de vroege prematuren en donormelk onderzoeken) vonden dat minimaal 50% moedermelk in het dieet van prematuren positief was gelinkt aan hogere verbale intelligentie bij adolescenten en bij jongens aan alle vormen van intelligentie. Dit onderzoek ondersteunt de vooronderstelling dat moedermelk hersengroei, en met name van de witte massa, stimuleert. Moeders kunnen hun melk nog gezonder maken voor de hersenontwikkeling van hun kind door te letten op wat zij eten en mogelijk supplementen te gebruiken. Omega 3 vetzuren kunnen hiervoor zorgen en daarnaast voor de moeder zelf zorgen voor een stabielere geestelijke gezondheid. Helland et al vonden dat maternale concentraties van n-3 zeer-lange-keten meervoudig onverzadigde vetzuren tijdens de zwangerschap van belang kunnen zijn voor later cognitieve functie.
Isaacs EB, Fischl BR, Quinn BT, Chong WK, Gadian DG, Lucas A: Impact of Breast Milk on Intelligence Quotient, Brain Size, and White Matter Development. Pediatric Research 2010, 67(4):357-362.
Helland IB, Smith L, Blomen B, Saarem K, Saugstad OD, Drevon CA: Effect of Supplementing Pregnant and Lactating Mothers With n-3 Very-Long-Chain Fatty Acids on Children's IQ and Body Mass Index at 7 Years of Age. Pediatrics 2008 122: e472-e479
Isaacs EB, Fischl BR, Quinn BT, Chong WK, Gadian DG, Lucas A: Impact of Breast Milk on Intelligence Quotient, Brain Size, and White Matter Development. Pediatric Research 2010, 67(4):357-362.
Helland IB, Smith L, Blomen B, Saarem K, Saugstad OD, Drevon CA: Effect of Supplementing Pregnant and Lactating Mothers With n-3 Very-Long-Chain Fatty Acids on Children's IQ and Body Mass Index at 7 Years of Age. Pediatrics 2008 122: e472-e479