Volgens de uitkomsten van de laatste groeimonitor van TNO worden Nederlandse kinderen eindelijk niet meer langer, maar wel zwaarder. En dat is allebei volgens de onderzoekers niet goed. Kinderen groeien mogelijk niet verder in de lengte omdat wegens de daling in de welvaart sinds 2000 Nederland niet meer aan kop loopt in de kwaliteit van gezondheidszorg en ze worden te dik door andere, niet gespecificeerde oorzaken. Je kunt je afvragen of steeds maar langer worden wel zo nastrevenswaardig is. Lange mensen hebben meer problemen in het bewegingsapparaat en de rug.
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft ook onderzoek gedaan naar de groei in lengte en gewicht van kinderen. Zij keken niet naar totale populaties, maar naar kinderen in 5 regio's van de wereld die niet in armoedige omstandigheden leefden en die volgens de best inzichten aangaande zuigelingen- en kindervoeding en met professionele ondersteuning waar nodig werden gevoed. Dit houdt in borstvoeding zonder restricties en zonder andere voeding gedurende de eerste 6 maanden en borstvoeding naast geschikte andere voeding tot 2 jaar of langer.
Als deze Universele Groeistandaarden ook op de Nederlandse consultatiebureaus zouden worden gebruikt en als ouders goed zouden worden voorgelicht en begeleid om hun kinderen zo te voeden dat zij volgens deze standaarden gezond groeien, zou dat wel eens een grote stap voorwaarts kunnen zijn in de richting van een gezonde ontwikkeling van de lengte en het gewicht van de gehele Nederlandse populatie.