Pagina's

Eurolac!

Een blog met (bijna) dagelijkse columns over borstvoeding, hoe het gaat, hoe het ook zou kunnen. Discussie, ironie, satire en parodie worden als stijlbloemen niet verguisd, naast gewone recht-toe recht-aan informatie.

zondag 6 oktober 2013

Scheef

Foto: Robert Downey Jr.: net niet helemaal symmetrisch maakt een gezicht vaak aantrekkelijker, terwijl precies symmetrisch ons, net als heel erg asymmetrisch, eerder een wat ongemakkelijk gevoel geeft.

In deze aflevering van conferentie verslagen van de iLactation online conferentie is het de beurt aan het verhaal van Pam Heselev RN RM DipAppSci(CHN) MHS IBCLC, lactatiekundige en verpleegkundige MKZ, over afgeplatte hoofdjes, stijve nekjes, scheve schoudertjes en borstvoeding. Zij gaat in op het belang van een goed functionerende schoudergordel voor zuigelingen. Het kan nog al eens gebeuren dat daar iets niet goed functioneert en vast komt te zitten, waardoor een kind niet goed aan de borst (en vaak ook niet aan de fles) kan drinken. Plagiocefalie (foto's) is een afplatting van het hoofd, waardoor een asymmetrie ontstaat in het hoofd en het gezicht. Plagiocefalie kan allen de schedel betreffen (wanneer het bijvoorbeeld enkel wordt veroorzaakt door altijd alleen op de rug te liggen), maar kan zich ook uitbreiden tot een scheef gezicht, met ongelijk geplaatste oren, een dichtgedrukt oog en verder naar de schouders, de ruggengraat en het bekken. Het kan, naast een eenzijdige rugligging als enige positie voor het kind, worden veroorzaakt door de ligging in de baarmoeder, of door spier- of zenuwtrauma opgelopen tijdens de geboorte. Ernstige vormen gaan vaak gepaard met, of worden veroorzaakt door torticollis, ofwel een beschadigde, stijve en opgezette spier in de nek. Niet besproken in deze lezing, maar ook een mogelijke oorzaak is KISS, een kleine verschuiving in de botten en botjes van de kaak-hals-schoudergordel.

Ongeveer halverwege de zwangerschap kan de foetus elke beweging maken die hij in zijn latere leven kan maken. Na de geboorte moet hij zich aanpassen aan de zwaartekracht en daardoor duurt het een jaar of 10 voor hij weer datzelfde niveau van bewegingsmogelijkheden heeft bereikt. De ontwikkeling van het lichaam en de grove motoriek gaat van het hoofd omlaag en naar de buitenkant. Het hoofd van een pasgeborene is een vierde van zijn totale lengte (bij een volwassene een achtste) en dat grote topzware hoofd maakt dat het bewegen veel moeizamer gaat en veel oefening vergt. Eventuele problemen in de spieren in het hoofd-schoudergebied kunnen moeilijk worden weggeoefend, omdat dat hoofd zo zwaar is. Dit wordt nog versterkt door kinderen alleen op hun rug te laten liggen.

Zuigelingen die op hun rug liggen zijn compleet weerloos en hulpeloos, en kunnen nauwelijks hun hoofd bewegen, laat staan het opheffen. Op de buik liggend kunnen zij al snel hun armen gebruiken om de schoudergordel en daarmee het hoofd te ondersteunen en op te richten. Hierdoor door kunnen spieren met ‘’verknopingen’’ worden geoefend en de oorzaak voor scheefstand worden weggenomen. Torticollis is een belangrijke oorzaak voor die scheefstand. Torticollis is een verkramping of verdikking en verstijving van een spier aan de zijkant van de hals (voor de quiz kennis liefhebbers: het gaat om de Musculus sternocleidomastoideus die loopt van net achter-onder het oor naar net naast het kuiltje in de hals; leg je vingertoppen aan weerszijden van het midden tussen oor en het kuiltje in de hals en beweeg het hoofd op-en-neer en heen-en-weer, dan voel je die spier bewegen). De verstijving en verknoping van die spier duwt het hoofd van de baby naar de andere kant en draait het daarbij terug naar de zere kant. Onbehandeld kan deze verdraaiing zich doorzetten naar de schouders, waarbij de afstand tussen oor en schouder aan de zere kant groter wordt en aan de andere kant kleiner. Vervolgens kan ook de ruggengraat zich in dezelfde beweging mee gaan buigen en kan tot slot ook de bekkengordel uit het lood komen te staan.

Sinds de campagnes om, in het kader van wiegendoodpreventie, kinderen niet meer op de buik maar op de rug te slapen te leggen, komt plagiocefalie veel vaker voor. Dit gaat dus verder dan alleen de afplatting van het hoofd, wat met een redressiehelmpje kan worden opgelost. De campagne om kinderen niet op de buik te slapen te leggen werkt zó goed dat veel ouders als de dood zijn om hun kind ooit nog op de buik te leggen. Deze kinderen komen ernstig te kort aan bewegingservaring en lopen achterstanden op in de motorische ontwikkeling (en in extremere gevallen tot verstoringen in de ontwikkeling van het gebit en de spraak en tot leerproblemen). En het kan een belangrijke factor zijn in het escaleren van een torticollis tot een plagiocefalie die het hele lichaam beïnvloedt. Tot het begin van de jaren ’90 van de vorige eeuw kwam plagiocefalie/torticollis voor bij ongeveer één per driehonderd kinderen, vlak voor de eeuwwisseling (een paar jaar na de wereldwijde introductie van de rugslaapcampagnes) was dit al één per zestig en nu wordt geschat dat, afhankelijk van de studie die je bekijkt, tussen 40 en 90% van de kinderen aan een of andere vorm van deze aandoeningen lijdt.

Uiteraard gaat de presentatie ook over borstvoeding. Alleen al een torticollis kan voor een kind het drinken aan de borst tot een uitdaging maken. De stijve spier verhindert het kind om ontspannen in een goede houding te liggen om te drinken. Vaak lukt het op de ene zij wel, maar wordt de andere borst geweigerd omdat het gewoon te veel pijn doet de stijve spier te forceren. Een oplossing kan zijn om het kind te voeden aan de minst pijnlijke kant in een zo goed mogelijk werkende houding en dan voor de andere borst het kind door te schuiven, zodat de houding gelijk blijft. Wanneer de voorkeurshouding zo sterk wordt dat er asymmetrie gaat optreden in het gezicht, dan worden de problemen groter. Het ‘’indrukken’’ van de ene helft van het gezicht leidt tot een scheefstand van de oren, doordat de kaken scheef gaan staan. Dit vertaalt zich ook in een scheefstand van de mond, de kaakranden in de mond en zelfs de tong. Het kind is mogelijk niet in staat om de mond goed wijd te openen en de lippen om de borst te sluiten en zijn tong goed te cuppen en onder de borst door over zijn onderkaakrand heen te leggen. Dit geeft vaak ook bij de fles problemen en deze kinderen laten vaak melk weglopen doordat ze de mond niet goed om de speen heen kunnen sluiten.

Naast het niet goed kunnen sluiten en ‘’melken’’, kunnen er ook slikproblemen optreden omdat de spieren in de mond en keel niet symmetrisch kunnen werken. Door het moeizame drinken en slikken en door mogelijke problemen bij de plaatsing van de slokdarm en de maag kunnen ook refluxklachten ontstaan en darmkrampen. De spreker roep dan ook op om kinderen als ze niet slapen nooit op de rug, maar altijd op de buik te leggen. Persoonlijk zou ik daaraan toevoegen dat kinderen onder toezicht, bijvoorbeeld bij de slaapjes overdag, ook best op de buik kunnen slapen. Daarnaast raadt zij zorgverleners, waaronder lactatiekundigen, aan om bij voedingsproblemen kinderen niet alleen in het hoofd-hals-schoudergebied te onderzoeken, maar ze helemaal uit te kleden en de totale symmetrie te onderzoeken. Ik was er nooit zo voor om als lactatiekundige kinderen helemaal te onderzoeken, maar ik denk dat ik dat in het licht van dit verhaal in het vervolg toch vaker zal gaan doen.

Welkom bij Eurolac!

Eurolac! is een onderdeel van Eurolac Lactatiekunde

Dit is het oude blog.

Voor de nieuwste berichten en voor diepgaande informatie, achtergrondartikelen, hulp en ondersteuning ga je naar www.eurolac.net. Hier vind je ook de Eurolac Lactatiekunde Webwinkel

Labels

aan-de-borstvoeding aanbevelingen aandacht aangeboren aangeleerd aanhappen aanklikbedje aanleg aanleggen aanleghulp aanname aanpassen aasgieren ABC abces ABM achtergrond achterkamertjes acrobatiek actie acupunctuur ademhaling ADHD adolescent adoptie advies advisering advocaat AFASS afbouwen affectie affectief afhankelijkheid afkoeling afkolven afleiding afsluiten afstamming afstrepen aftellen afvallen afvalstoffen afweer afwijking afwijzen agressie alcohol Alexandre Dumas alledaags alleen allergeen allergie allo-ouderschap allopathie alternatieve zorg aminozuren Amsterdam anamnese anatomie Angelina Jolie angst Anna Staas-Vink anorexia antibiotica anticonceptie antropologie apart apoptose apparaat appels archetype argument asimov ASS assortiment astma asymmetrie atopisch Attachment Parenting attachment theorie attitude autostoeltje baby baby-led-weaning babyverzorging babywise bacteriën bad badzout bakerpraat bakerpraatjes balts baren baring baringsrituelen bed-sharing bedrog beeldvorming begeleiden begeleiding begroting beha behandeling behoefte behoeften belasting beleid beloften beloning beoordeling beperken beroep beschadigen beschermen bescherming besmetting beurs bevalling bevorderen bewaren beweging bewerken bewijs bewijslast bewustzijn BFHI bijgeloof bijhouden bijscholing bijten bijvoeden aan de borst bijvoeding bijzonder bilirubine Biological Nurturing biologie biologisch biologische zuivel bitter blauwdruk bloed bloedarmoede bloedcellen bloeddruk bloedstolling bloedsuikers blootstelling BMI boek bonafide borst borstabces borsten borstkanker borstmassage borstonderzoek borstontsteking borstproblemen borstverkleining borstvoeding borstvoeding.com borstvoedingcafe borstvoedingcijfers borstvoedinginformatie borstvoedingmanagement borstvoedingorganisatie borstvoedingsbeleid borstvoedingsduur borstvoedingsorganisatie borstvoedingsthee borstvoedingvriendelijk borstweigeren botdichtheid botvorming boulemie bouwstoffen Bowlby BPA Brian Palmer brood broodjeaapverhaal buidelen buitengewoon cadeautjes caius calcium calendula campagne candida albicans capaciteit cariës caseine changeling chapeau chefkok chimpansee China chocolade clausule clusteren clusterkolven CMV co-ouderschap co-sleeping Cochrane Code coeliakie cohortstudie colostrum comfortabel commercie commissie communicatie compassie complementair complex complicated congruent consequent consequenties consultatiebureau contra-indicatie controle corrupt cortisol counseling couveuse CT cultuur cyclus D-MER D-TSR DALY's dankbaar darm darmflora darmfunctie David Sackett debat deficientie dehydratie delen demoniseren deskundig determinanten diabetes diagnose Diane Wiessinger diarree diëtiek dik discreet discriminatie discussie dissociatie DNA doel dokters dompelbad domperidon donormelk doorverwijzen doorzetten doula dr. Jay gordon draagkracht draaglast draagling draak dragen drempels drinken drinkproblemen drinktechniek druk dubbele boodschap duimzuigen duurzaamheid dwang E-Sakazakii EBM EBP echografie ecologisch borstvoeden ecologische voetafdruk economisch economische waarde eczeem educatie eenvoudig eerlijkheid eetproblemen eetstoornis eierstokkanker Einstein eiwitten emancipatie emotie emotioneel welzijn emotionele beschikbaarheid empathie energie epigenetica Erikson erotofobie eten ethiek etiket etniciteit eurolac evalueren evidencebeest evolutie examen exclusief excreet excuus experimenteren extreem fabels fabeltjes fabrikanten Facebook factoren familie fanatiek feel-good feest feestdagen feiten feminisme fenegriek filmpje filosofie flash-heating fles flesvoeding flesweigeren flow focus fopspeen forensisch onderzoek forum foto's fouten freakshow frenulum frequent voeden freud functie functional food functionaliteit fysiologie gadgets galactogoog galega gastcolumn gebakken lucht gebit gebonden geboorte geboortegewicht geboortetrauma gedijen gedrag geelzucht geen kwaad doen geheim gehemelte gehemelteplaatje geinduceerde baring geinduceerde lactatie geïnduceerde lactatie . geit geld geloven geluk gelukkig gemiddeld gender genen GenerationR genetische manupulatie Gentiaan Violet George Clooney geschiedenis geur gevaar gevaarlijk gevaren geweld gewicht gewichtsverlies gewoon gezin gezond gezonde voeding gezondheid gezondheid moeder gezondheidsclaims gezondheidsinformatie gezondheidsprogramma gist glucose go with the flow goed goed genoeg goud griep groei groeistandaarden groen groene_leem grondstoffen grootmoeder gulden snede gynaecoloog halfjaar HAMLET handelplan hard drugs harry piekema hart hart- en vaatziekten hartfunctie hechting heks helen helper herinneren hersenen hersenontwikkeling heupdysplasie Hippocrates hirsutisme historie HIV HM4HB HMF holistisch honger hongersignalen honing hormonen horror houdbaarheid houding Hugh Laurie huidcontact huidflora huilen hulp hulp zoeken hulpmiddel hulpmiddelen hulpset hygiene hygiëne hype hyperlactatie hypoglycemie hypolactatie hysterie IBFAN ideaal IFE ijs ijzer IL-10 illusionist immuniteit immunologie immuuncellen Ina May Gaskin inbakeren individu indoctrinatie industrie infectie infecties inflammatie informatie informeren infuus ingetrokken tepels ingewikkeld ingrediënten ingrijpen initiatierite inleiden inschatten instinct instincten instinctief voeden instructie insuline intake intelligentie intentie inter-species zogen interactief interventie intiem intolerantie introductie inventariseren investering invloed invoelen inwikkelen inzet IQ irritatie Ja zuster nee zuster Jack Newman James McKenna JGZ JHL jodium Johan Cruijff Johnny Depp jonge moeder journalist jubileum Kangoeroe Moeder Zorg kanker kansen kapotte tepels karakter KDV keizersnede kennis kennisoverdracht keuze keuzes keuzes maken kiezen kijken kin kind kinderarts kinderdagverblijf kinderopvang kindersterfte KISS klacht kleur klierweefsel klinische lactatiekunde KMC KMZ knippen koemelk koesteren koestering koffie koken kokosolie kolf kolonisatie kolven korte tepels kosten kosten gezondheidszorg Kotlow koude kraam kraamafdeling kraambed kracht krampjes kritiek kruiden kruipen kunstvoeding kwakzalverij kwaliteit laat-prematuur lactaptin lactatie lactatiekunde lactatiekundige lacteren lactoengineering lactoferrine lactogenese LAM lange termijn langvoeden lanoline leefomgeving leiden lekken lengte lente leren leren aanleggen levende cellen levensles lezen lichaamscontact liefde lipriempje literatuuronderzoek LLL lobby logica logopedist loslaten luchtweginfecties luiers luisteren maag maagdarminfecties maaginhoud maagzuurremmers maan maat maatschappij macgyveren machinaal maffia magie magisch malafide mama maneschijn manieren manipuleren mannelijke lactatie marketeer marketing massage mastitis matrix Max Tailleur mazelen meanderen Meatloaf Medela media medicalisatie medicijnen medicijngebruik medische misser medium meerling melk melkbank melklijsten melkproductie melkstase melkstroom melktransfer melkzusters menarche menselijk mensenrechten menstruatie Meryl Streep met rust laten meten methode Michel Odent micronutriënten middenoorontsteking mijmeren milieuvervuiling min Miranda Kerr mode moe moeder moeder en kind nabijheid moeder-en-kind-nabijheid moedergodin moedergroep moedermelk moedermelknetwerk moedermelkvoeding moederschap mondflora mondonderzoek Montessori morbiditeit mores mortaliteit motieven motivatie motorische ontwikkeling MRI MRSA multidisciplinair multimoeder multiple sclerose mythe nabijheid nachtouderschap nachtvoedingen nadelen nadenken nalaten namaak nature-nurture natuur natuurlijk nauwkeurigheid NEC neerslachtigheid Nestle boycot nicotine nieuw nieuwsgierig Nils Bergman niplette non-nutritief noodsituatie norm normaal normen en waarden normwaarde Nurse Jackie nutriënten Obelix obesitas obsceen observeren obstreticus oedeem oefenen oestrogenen ogen oligosacchariden olympisch oma omega 3 omgeving omweg onaangepast onafhankelijkheid onconditioneel onconditioneel opvoeden onderkaak onderscheid ondersteuning ondervoeding onderwijs onderwijzen onderzoek onderzoek retrospectief onderzoeken onderzoeker onderzoekmethodes ongemakkelijk ongewenst zwanger ongewoon ongezond onrustig drinken ontdooien ontmoeten ontspannen ontsteking ontwerp ontwikkeling onvoldoende onvoorwaardelijk onvoorwaardelijk ouderschap onwennig oorlog oorontstekingen oorzaken opbrengst openbaar openbaar voeden opgelucht opleiding opleidingsniveau ouders oplossing opoffering oproep opties opvoeden opvoeding opvolgmelk opzoeken orale anatomie organische chemicaliën osteoporose Oud en Nieuw ouder-kind-interactie ouders ouderschap overdenking overeenkomsten overgewicht overheden overheid overleg overleven overproductie oververhitting oxytocine paced bottle feeding pacifisme pap papa parasiet partner pasgboren pasgeboren passie pasteuriseren patroon Paula Meier PCOS pech pedagoog peer support peercounseling pepermunt perceptie perfectie perinatale sterfte perspectief PET Peter Facinelli peuter pijn pijnbestrijding Pink pink ribbon plaats placebo plagiocefalie plan plan B plannen plezier politiek portie portiegrootte postnatale depressie postpartum bloedverlies powerpoint PPD prematuur prenataal afkolven prenatale depressie prenatale ontwikkeling prestatie preventie prijsvraag primaten prins prinses priorteit probiotica PROBIT probleemgedrag problemen problemen maken problemen oplossen productie professioneel profijt programma prolactine promoten promotie protocol psychologie PTSS puber radicaal ramp Rapley Raynaud RCT reactie realiteit rechten van het kind rechten-van-het-kind reclame redden redenen redeneren referentie referenties reflexen reflux regelen regelmaat regels reinheid relactatie relatie religie respect responsief ouderschap reuk revolutie richtlijn Riley ringsling risico risico van geen borstvoeding risicogedrag rituelen Robert De Niro robot roes roken rollen Romeo en Julia röntgenfoto routines rouw rozengeur RPS ruimte rumenzuur rust rustig RVP safe motherhood sagen salie salma hayek Salmonella samen samen slapen samenspel samenstelling samenwerking SBO congres scan Scandinavië schaamte schaap schade scheiding-van-moeder-en-kind scheidingsangst scheikunde schema schildklier schimmel schimmelinfecties schisis schizofrenie scholing schoonheid schrijven schudden schuim schuld schuldgevoel secreet seksisme seksleven seksualiteit seksuele mishandeling sensitief ouderschap sensitieve zorg SES Shakira show SIDS silicium simultaan voeden sintjanskruid slaap slaapcondities slaapcyclus slaapgebrek slaapomgeving slaappatroon slaapproblemen slaapritme slaaptraining slapen slendang smaak smaakontwikkeling smoes sneeuw sociaal gedrag sociaal netwerk socialiseren softdrugs sondevoeding soortspecifiek SPECT speen speenhoes spelen spelregels spenen spijsvertering sponsoring sport spraakontwikkeling spreken sprongetjes sprookjes spruw spugen stamcellen stand standaard stappenplan start statistieken Stefan Kleintjes stemherkenning sterk steun stoppen storen stress strijdmodel structuur studie stukjes stuwing substituut suiker suikermetabolisme suikerwater suppletie surrogaat symbiose taal taboe tandemvoeden tanden tattoo TBS te veel melk te weinig melk team technieken technologie tegendruk tegenwerken tellen temperatuur tentoonstelling tepelhoedje tepelkloven tepelproblemen tepels terminologie testosteron TGF-beta1 The Bad Mother's Handbook thema therapeutisch flesvoeden therapie thymus tienermoeder tijd tijger TNO toeschietreflex tolerant tong tongriem tortocillis toveren toxinen TRAIL triple P troosten trots trouw trucjes tweeling twijfel twilight type uitkomsten uitvinden Uncle Vernon UNICEF uniek universiteit urban legend utopia vaardigheden vacceenzuur vaccinatie vacuum vader vaderrol vaderschap vak vakantie valentijn vallen vampier variabelen variatie vaste voeding VBBB VBN vechten vegetariër veilig veiligheid verandering verantwoordelijkheid verantwoording verdediging verdriet vergelijking verhalen verkoudheid verliefd verloskundige vermoeidheid verondersteld te weinig melksyndroom verschillen verslikken verstopping vertrouwen verwaarlozing verwachten verwachting verwachtingen verwarmen verwarring verwennen verzadigingsignalen verzorgen verzorging vet vetzuren vies vingervoeding virus visite vitamine A vitamine B vitamine C vitamine D vitamine K vlakke tepels voeden voeden op verzoek voeding voeding moeder voedingesindustrie voedingsbeha voedingscentrum voedingsfrequentie voedingskussen voedingsmethode voedingspatroon voedingsstoffen voedingswaarde voedsel Voldemort voldoende volksgezondheid volledige zuigelingenvoeding volturi voorbeeld voorbereiden voorbereiding voordeel voordelen voorkeurshouding voorkomen voorlichting voornemen vooronderstelling voorschrift voortgezette borstvoeding voorwaarden vorm vraag vraag en aanbod vragen vreemd vreugde vriezer vrijwilligers vroede vrouw vroeggeboorte vrouw vruchtbaarheid vuistregels vulture vuurwerk vzwBorstvoeding waarde waarheid WABA wapens WAPF warmte water waterhuishouding waterpokken waterwereld WBW weeën wereldvrede werkende moeder werkende vader werkgever Weston A Price wetenschap wetgever WHO Whoopi wiegelied wiegendood wijkverpleegkundige wijsheid will smith winkel winkel concept winst wisselkind woede wolf wondermiddel woonomgeving woorden workshop WYSIWYG Yvo Smulders zalf zelfbeschikking zelfregulatie zelfstandig zelfvertrouwen ziektelast ziekteverekkers ziel zien zilver zink zintuigen zitten zoeken zoet zoethoudertjes zonlicht zonnesteek zoogdieren zoogkompressen zorg Zorg voor Borstvoeding zorgen zorggedrag zorgverleners zorgzaam zout zuigbehoefte zuigelingen zuigelingenvoeding zuigen zuigfles zuivelindustrie zwanger zwangerschap zwembad

Drukwerk educatieve materialen

Prijsprinter - copyshop - banner