Pagina's

Eurolac!

Een blog met (bijna) dagelijkse columns over borstvoeding, hoe het gaat, hoe het ook zou kunnen. Discussie, ironie, satire en parodie worden als stijlbloemen niet verguisd, naast gewone recht-toe recht-aan informatie.

maandag 7 oktober 2013

GeboorteFoto: scene uit The miracle of birth, in: The Meaning of Life (1983) (clip)

Vandaag bekeek ik de lezing van Nikki Lee in de serie presentaties van iLactation, de online borstvoeding conferentie. Zij sprak over ‘’Connecting the dots’’ over de relatie tussen baringservaring en borstvoedingservaring. Nikki Lee ging uit van de situatie rondom baring in haar eigen land, de USA. Een niet gemedicaliseerde baring is daar een welhaast ongekend fenomeen. In Nederland is de situatie minder grimmig, maar in het licht van de huidige ontwikkelingen richting dwang om vrouwen de keuzevrijheid in bepaalde, en een groeiend aantal, omstandigheden te ontnemen, zou dit ook in Nederland wel eens een normaler beeld kunnen worden. Medicalisering van de baring heeft natuurlijk wel enig profijt opgeleverd en voor sommige moeders en kinderen is het wel degelijk levensreddend dat er machines en apparaten zijn. Voor het overgrote deel van de vrouwen is het echter allemaal totaal overbodig en potentieel gevaarlijk. Bij succes van de manier van baren worden meestal de sterfte cijfers van kinderen genomen als maatstaf. Maar je kunt ook naar moedersterfte kijken. In Amerika is die schrikbarend hoog. Volgens de cijfers die Lee noemt wel 10 keer zo hoog als in Italië bijvoorbeeld (USA 1:2400, Italie 1:20.000) en tussen 1982 en 2008 zijn ze verdubbeld, terwijl het gebruik van interventies alleen is toegenomen onder het mom van meer veiligheid.

Het filmfragment dat bij dit blog als illustratie is opgenomen, bedoeld als hilarische sketch, is akelig dicht bij huis, zoals Lee zei na de vertoning ervan in haar presentatie. Het geeft akelig accuraat een aantal van de barrières voor goede baringservaringen weer: het geloof dat bevallende vrouwen niet mogen eten en drinken, het geloof dat barende vrouwen aan allerlei dingen vast moeten liggen, het geloof dat baren onbelangrijk is en het geloof dat baren inherent gevaarlijk is. De medische kijk op baren is een mechanische: er zijn verschillende onderdelen die elk apart gemonitord kunnen worden en die het allemaal goed moeten doen en het geheel is de som der delen. Wat er in dat plaatje mist is het menselijke element: de natuurlijke timing, het vertrouwen, de verbinding (van de moeder met zichzelf en met haar kind), een veilige omgeving, intimiteit en emoties (vreugde, trots, liefde).

Het gebruik van apparaten en de wens van de ‘’verlosser’’ om goed overzicht te hebben, maken het onvermijdelijk dat de vrouw vrijwel bewegingloos vast ligt op en aan een bed. Dit verlaagt het vermogen van de vrouw om met de emoties en de pijn van de baring om te gaan en maakt pijnstilling bijna onvermijdelijk. Pijnstilling en een oncomfortabel houding zorgen voor minder voortgang in de baring waardoor al snel wordt gegrepen naar medicinale ondersteuning van de weeënactiviteit. Dit hele pakket samen maakt de kans dat er uiteindelijk moet worden uitgeweken naar vacuüm, forceps of keizersnede groot.

Al met al leerde ik niet veel wat ik nog niet wist, maar het is wel heel goed om het weer eens allemaal op een rijtje te zien. In een poging om het proces van zwangerschap en baring veiliger te maken, worden situaties gecreëerd die onveiligheid veroorzaken. Wellicht geen gevaren in de zin van overlijden (hoewel die moedersterfte in de USA toch schrikwekkend is), maar in de zin van minder goed functioneren van de baby, van de moeder en van het koppel. 

Een opsomming:
  • Een infuus, vooral in combinatie met oxytocine, zorgt voor vochtophoping in de moeder en in haar kind zolang het nog niet geboren is. In de moeder zorgt dat voor gezwollen, oedematische borsten, waar de baby moeilijk aan kan drinken en die zelfs de stroom van melk kunnen tegenhouden door de grote inwendige druk in de borst. Bij de baby zorgt het voor een vals hoog geboortegewicht dat heel snel wordt uitgeplast, resulterend in een snel gewichtsverlies en onnodig bijvoeden met kunstvoeding (zie voor de impact daarvan ‘’Verstoord’’)
  • Vroeg opwekken van de bevalling (voor 39 weken) leidt tot een toename van kinderen die prematuur worden geboren (randprematuur, vroeg aterm). Deze kinderen doen het gewoon niet goed, ze zijn vaak apathisch, drinken slecht, vergeten makkelijk te ademen en al die problemen leiden weer tot nieuwe interventies.
  • Interventies kunnen zorgen voor baby’s met psychisch en lichamelijk trauma. Een geforceerde passage door het baringskanaal (door ongeduld aangaande de voortgang van de baring) kan leiden tot verstoringen in de spieren en gewrichten in de schouder-nekgordel. (Zie hiervoor ‘’Scheef’’). De electroden voor de controle van de hartslag kunnen lelijke wondjes veroorzaken, vooral wanneer het plaatsen niet goed lukt. Niet wereldschokkend, maar het veroorzaakt wel pijn en ongemak. Forceps (in Nederland niet vaak meer gebruikt) kan voor lelijke blauwe plekken en hoofdpijn zorgen, terwijl de vacuüm of ventouse geeft vrijwel altijd een bult op het hoofd met en fikse bloeduitstorting die voor lelijke complicaties en hersenbeschadiging kan zorgen, maar op zijn minst hoofdpijn die het kind verhindert om normaal te kunnen functioneren*.
  • Invasieve interventies in het mondgebied (oraal onderzoek, uitzuigen, geforceerd aanleggen) kunnen bij de baby zorgen voor negatieve associaties met alles wat de mond ingaat en leiden tot borstweigering of minimale borstvoeding vaardigheden.
  • Een gemanipuleerde baring kan bij de moeder zorgen voor ernstige verwondingen in haar vagina en perineum, die normaal functioneren onmogelijk maken en die door de pijn bij het zitten of bewegen borstvoeding geven ernstig kunnen belemmeren.

Al die factoren samen leiden in veel gevallen tot een lat inzetten van lactogenese 2, ofwel het inkomen van rijpe melk. Kinderen vallen meer af, vallen langer af en doen er langer over om weer op gewicht te komen en geelzucht komt vaker voor door te weinig colostrum. Dat leidt dan, alweer, tot een onnodig overgaan tot bijvoeden met kunstvoeding en een slechte borstvoeding start.
Onderzoeken laten duidelijk zien, dat hoe meer interventie rondom de baring en het eerste levensuur, hoe minder exclusiviteit van borstvoeding, hoe minder initiatie van borstvoeding en hoe korter de duur van borstvoeding. Geen, minder of korter borstvoeding is een grote risicofactor voor allerlei ziekten en aandoeningen op korte en lange termijn voor moeder en baby.

Je zou je kunnen afvragen of al die interventies niet meer kwaad dan goed veroorzaken, kijkend naar het hele plaatje. Misschien is het promoten van meer ziekenhuis baringen, meer interventies wel vooral heel goed voor de preventie van de het leeg raken van de portemonnee van mensen die aan medicalisering van de baring verdienen dan voor de preventie van morbiditeit en mortaliteit bij moeders en kinderen.   

*) Als ouders zich met een kind met dergelijke verwondingen bij de eerste hulp presenteren wordt al snel Jeugdzorg ingeschakeld, omdat aan kindermishandeling wordt gedacht. Als de verwondingen zijn toegebracht dor een arts in het kader van een medisch begeleidde baring is het in orde.

Welkom bij Eurolac!

Eurolac! is een onderdeel van Eurolac Lactatiekunde

Dit is het oude blog.

Voor de nieuwste berichten en voor diepgaande informatie, achtergrondartikelen, hulp en ondersteuning ga je naar www.eurolac.net. Hier vind je ook de Eurolac Lactatiekunde Webwinkel

Labels

aan-de-borstvoeding aanbevelingen aandacht aangeboren aangeleerd aanhappen aanklikbedje aanleg aanleggen aanleghulp aanname aanpassen aasgieren ABC abces ABM achtergrond achterkamertjes acrobatiek actie acupunctuur ademhaling ADHD adolescent adoptie advies advisering advocaat AFASS afbouwen affectie affectief afhankelijkheid afkoeling afkolven afleiding afsluiten afstamming afstrepen aftellen afvallen afvalstoffen afweer afwijking afwijzen agressie alcohol Alexandre Dumas alledaags alleen allergeen allergie allo-ouderschap allopathie alternatieve zorg aminozuren Amsterdam anamnese anatomie Angelina Jolie angst Anna Staas-Vink anorexia antibiotica anticonceptie antropologie apart apoptose apparaat appels archetype argument asimov ASS assortiment astma asymmetrie atopisch Attachment Parenting attachment theorie attitude autostoeltje baby baby-led-weaning babyverzorging babywise bacteriën bad badzout bakerpraat bakerpraatjes balts baren baring baringsrituelen bed-sharing bedrog beeldvorming begeleiden begeleiding begroting beha behandeling behoefte behoeften belasting beleid beloften beloning beoordeling beperken beroep beschadigen beschermen bescherming besmetting beurs bevalling bevorderen bewaren beweging bewerken bewijs bewijslast bewustzijn BFHI bijgeloof bijhouden bijscholing bijten bijvoeden aan de borst bijvoeding bijzonder bilirubine Biological Nurturing biologie biologisch biologische zuivel bitter blauwdruk bloed bloedarmoede bloedcellen bloeddruk bloedstolling bloedsuikers blootstelling BMI boek bonafide borst borstabces borsten borstkanker borstmassage borstonderzoek borstontsteking borstproblemen borstverkleining borstvoeding borstvoeding.com borstvoedingcafe borstvoedingcijfers borstvoedinginformatie borstvoedingmanagement borstvoedingorganisatie borstvoedingsbeleid borstvoedingsduur borstvoedingsorganisatie borstvoedingsthee borstvoedingvriendelijk borstweigeren botdichtheid botvorming boulemie bouwstoffen Bowlby BPA Brian Palmer brood broodjeaapverhaal buidelen buitengewoon cadeautjes caius calcium calendula campagne candida albicans capaciteit cariës caseine changeling chapeau chefkok chimpansee China chocolade clausule clusteren clusterkolven CMV co-ouderschap co-sleeping Cochrane Code coeliakie cohortstudie colostrum comfortabel commercie commissie communicatie compassie complementair complex complicated congruent consequent consequenties consultatiebureau contra-indicatie controle corrupt cortisol counseling couveuse CT cultuur cyclus D-MER D-TSR DALY's dankbaar darm darmflora darmfunctie David Sackett debat deficientie dehydratie delen demoniseren deskundig determinanten diabetes diagnose Diane Wiessinger diarree diëtiek dik discreet discriminatie discussie dissociatie DNA doel dokters dompelbad domperidon donormelk doorverwijzen doorzetten doula dr. Jay gordon draagkracht draaglast draagling draak dragen drempels drinken drinkproblemen drinktechniek druk dubbele boodschap duimzuigen duurzaamheid dwang E-Sakazakii EBM EBP echografie ecologisch borstvoeden ecologische voetafdruk economisch economische waarde eczeem educatie eenvoudig eerlijkheid eetproblemen eetstoornis eierstokkanker Einstein eiwitten emancipatie emotie emotioneel welzijn emotionele beschikbaarheid empathie energie epigenetica Erikson erotofobie eten ethiek etiket etniciteit eurolac evalueren evidencebeest evolutie examen exclusief excreet excuus experimenteren extreem fabels fabeltjes fabrikanten Facebook factoren familie fanatiek feel-good feest feestdagen feiten feminisme fenegriek filmpje filosofie flash-heating fles flesvoeding flesweigeren flow focus fopspeen forensisch onderzoek forum foto's fouten freakshow frenulum frequent voeden freud functie functional food functionaliteit fysiologie gadgets galactogoog galega gastcolumn gebakken lucht gebit gebonden geboorte geboortegewicht geboortetrauma gedijen gedrag geelzucht geen kwaad doen geheim gehemelte gehemelteplaatje geinduceerde baring geinduceerde lactatie geïnduceerde lactatie . geit geld geloven geluk gelukkig gemiddeld gender genen GenerationR genetische manupulatie Gentiaan Violet George Clooney geschiedenis geur gevaar gevaarlijk gevaren geweld gewicht gewichtsverlies gewoon gezin gezond gezonde voeding gezondheid gezondheid moeder gezondheidsclaims gezondheidsinformatie gezondheidsprogramma gist glucose go with the flow goed goed genoeg goud griep groei groeistandaarden groen groene_leem grondstoffen grootmoeder gulden snede gynaecoloog halfjaar HAMLET handelplan hard drugs harry piekema hart hart- en vaatziekten hartfunctie hechting heks helen helper herinneren hersenen hersenontwikkeling heupdysplasie Hippocrates hirsutisme historie HIV HM4HB HMF holistisch honger hongersignalen honing hormonen horror houdbaarheid houding Hugh Laurie huidcontact huidflora huilen hulp hulp zoeken hulpmiddel hulpmiddelen hulpset hygiene hygiëne hype hyperlactatie hypoglycemie hypolactatie hysterie IBFAN ideaal IFE ijs ijzer IL-10 illusionist immuniteit immunologie immuuncellen Ina May Gaskin inbakeren individu indoctrinatie industrie infectie infecties inflammatie informatie informeren infuus ingetrokken tepels ingewikkeld ingrediënten ingrijpen initiatierite inleiden inschatten instinct instincten instinctief voeden instructie insuline intake intelligentie intentie inter-species zogen interactief interventie intiem intolerantie introductie inventariseren investering invloed invoelen inwikkelen inzet IQ irritatie Ja zuster nee zuster Jack Newman James McKenna JGZ JHL jodium Johan Cruijff Johnny Depp jonge moeder journalist jubileum Kangoeroe Moeder Zorg kanker kansen kapotte tepels karakter KDV keizersnede kennis kennisoverdracht keuze keuzes keuzes maken kiezen kijken kin kind kinderarts kinderdagverblijf kinderopvang kindersterfte KISS klacht kleur klierweefsel klinische lactatiekunde KMC KMZ knippen koemelk koesteren koestering koffie koken kokosolie kolf kolonisatie kolven korte tepels kosten kosten gezondheidszorg Kotlow koude kraam kraamafdeling kraambed kracht krampjes kritiek kruiden kruipen kunstvoeding kwakzalverij kwaliteit laat-prematuur lactaptin lactatie lactatiekunde lactatiekundige lacteren lactoengineering lactoferrine lactogenese LAM lange termijn langvoeden lanoline leefomgeving leiden lekken lengte lente leren leren aanleggen levende cellen levensles lezen lichaamscontact liefde lipriempje literatuuronderzoek LLL lobby logica logopedist loslaten luchtweginfecties luiers luisteren maag maagdarminfecties maaginhoud maagzuurremmers maan maat maatschappij macgyveren machinaal maffia magie magisch malafide mama maneschijn manieren manipuleren mannelijke lactatie marketeer marketing massage mastitis matrix Max Tailleur mazelen meanderen Meatloaf Medela media medicalisatie medicijnen medicijngebruik medische misser medium meerling melk melkbank melklijsten melkproductie melkstase melkstroom melktransfer melkzusters menarche menselijk mensenrechten menstruatie Meryl Streep met rust laten meten methode Michel Odent micronutriënten middenoorontsteking mijmeren milieuvervuiling min Miranda Kerr mode moe moeder moeder en kind nabijheid moeder-en-kind-nabijheid moedergodin moedergroep moedermelk moedermelknetwerk moedermelkvoeding moederschap mondflora mondonderzoek Montessori morbiditeit mores mortaliteit motieven motivatie motorische ontwikkeling MRI MRSA multidisciplinair multimoeder multiple sclerose mythe nabijheid nachtouderschap nachtvoedingen nadelen nadenken nalaten namaak nature-nurture natuur natuurlijk nauwkeurigheid NEC neerslachtigheid Nestle boycot nicotine nieuw nieuwsgierig Nils Bergman niplette non-nutritief noodsituatie norm normaal normen en waarden normwaarde Nurse Jackie nutriënten Obelix obesitas obsceen observeren obstreticus oedeem oefenen oestrogenen ogen oligosacchariden olympisch oma omega 3 omgeving omweg onaangepast onafhankelijkheid onconditioneel onconditioneel opvoeden onderkaak onderscheid ondersteuning ondervoeding onderwijs onderwijzen onderzoek onderzoek retrospectief onderzoeken onderzoeker onderzoekmethodes ongemakkelijk ongewenst zwanger ongewoon ongezond onrustig drinken ontdooien ontmoeten ontspannen ontsteking ontwerp ontwikkeling onvoldoende onvoorwaardelijk onvoorwaardelijk ouderschap onwennig oorlog oorontstekingen oorzaken opbrengst openbaar openbaar voeden opgelucht opleiding opleidingsniveau ouders oplossing opoffering oproep opties opvoeden opvoeding opvolgmelk opzoeken orale anatomie organische chemicaliën osteoporose Oud en Nieuw ouder-kind-interactie ouders ouderschap overdenking overeenkomsten overgewicht overheden overheid overleg overleven overproductie oververhitting oxytocine paced bottle feeding pacifisme pap papa parasiet partner pasgboren pasgeboren passie pasteuriseren patroon Paula Meier PCOS pech pedagoog peer support peercounseling pepermunt perceptie perfectie perinatale sterfte perspectief PET Peter Facinelli peuter pijn pijnbestrijding Pink pink ribbon plaats placebo plagiocefalie plan plan B plannen plezier politiek portie portiegrootte postnatale depressie postpartum bloedverlies powerpoint PPD prematuur prenataal afkolven prenatale depressie prenatale ontwikkeling prestatie preventie prijsvraag primaten prins prinses priorteit probiotica PROBIT probleemgedrag problemen problemen maken problemen oplossen productie professioneel profijt programma prolactine promoten promotie protocol psychologie PTSS puber radicaal ramp Rapley Raynaud RCT reactie realiteit rechten van het kind rechten-van-het-kind reclame redden redenen redeneren referentie referenties reflexen reflux regelen regelmaat regels reinheid relactatie relatie religie respect responsief ouderschap reuk revolutie richtlijn Riley ringsling risico risico van geen borstvoeding risicogedrag rituelen Robert De Niro robot roes roken rollen Romeo en Julia röntgenfoto routines rouw rozengeur RPS ruimte rumenzuur rust rustig RVP safe motherhood sagen salie salma hayek Salmonella samen samen slapen samenspel samenstelling samenwerking SBO congres scan Scandinavië schaamte schaap schade scheiding-van-moeder-en-kind scheidingsangst scheikunde schema schildklier schimmel schimmelinfecties schisis schizofrenie scholing schoonheid schrijven schudden schuim schuld schuldgevoel secreet seksisme seksleven seksualiteit seksuele mishandeling sensitief ouderschap sensitieve zorg SES Shakira show SIDS silicium simultaan voeden sintjanskruid slaap slaapcondities slaapcyclus slaapgebrek slaapomgeving slaappatroon slaapproblemen slaapritme slaaptraining slapen slendang smaak smaakontwikkeling smoes sneeuw sociaal gedrag sociaal netwerk socialiseren softdrugs sondevoeding soortspecifiek SPECT speen speenhoes spelen spelregels spenen spijsvertering sponsoring sport spraakontwikkeling spreken sprongetjes sprookjes spruw spugen stamcellen stand standaard stappenplan start statistieken Stefan Kleintjes stemherkenning sterk steun stoppen storen stress strijdmodel structuur studie stukjes stuwing substituut suiker suikermetabolisme suikerwater suppletie surrogaat symbiose taal taboe tandemvoeden tanden tattoo TBS te veel melk te weinig melk team technieken technologie tegendruk tegenwerken tellen temperatuur tentoonstelling tepelhoedje tepelkloven tepelproblemen tepels terminologie testosteron TGF-beta1 The Bad Mother's Handbook thema therapeutisch flesvoeden therapie thymus tienermoeder tijd tijger TNO toeschietreflex tolerant tong tongriem tortocillis toveren toxinen TRAIL triple P troosten trots trouw trucjes tweeling twijfel twilight type uitkomsten uitvinden Uncle Vernon UNICEF uniek universiteit urban legend utopia vaardigheden vacceenzuur vaccinatie vacuum vader vaderrol vaderschap vak vakantie valentijn vallen vampier variabelen variatie vaste voeding VBBB VBN vechten vegetariër veilig veiligheid verandering verantwoordelijkheid verantwoording verdediging verdriet vergelijking verhalen verkoudheid verliefd verloskundige vermoeidheid verondersteld te weinig melksyndroom verschillen verslikken verstopping vertrouwen verwaarlozing verwachten verwachting verwachtingen verwarmen verwarring verwennen verzadigingsignalen verzorgen verzorging vet vetzuren vies vingervoeding virus visite vitamine A vitamine B vitamine C vitamine D vitamine K vlakke tepels voeden voeden op verzoek voeding voeding moeder voedingesindustrie voedingsbeha voedingscentrum voedingsfrequentie voedingskussen voedingsmethode voedingspatroon voedingsstoffen voedingswaarde voedsel Voldemort voldoende volksgezondheid volledige zuigelingenvoeding volturi voorbeeld voorbereiden voorbereiding voordeel voordelen voorkeurshouding voorkomen voorlichting voornemen vooronderstelling voorschrift voortgezette borstvoeding voorwaarden vorm vraag vraag en aanbod vragen vreemd vreugde vriezer vrijwilligers vroede vrouw vroeggeboorte vrouw vruchtbaarheid vuistregels vulture vuurwerk vzwBorstvoeding waarde waarheid WABA wapens WAPF warmte water waterhuishouding waterpokken waterwereld WBW weeën wereldvrede werkende moeder werkende vader werkgever Weston A Price wetenschap wetgever WHO Whoopi wiegelied wiegendood wijkverpleegkundige wijsheid will smith winkel winkel concept winst wisselkind woede wolf wondermiddel woonomgeving woorden workshop WYSIWYG Yvo Smulders zalf zelfbeschikking zelfregulatie zelfstandig zelfvertrouwen ziektelast ziekteverekkers ziel zien zilver zink zintuigen zitten zoeken zoet zoethoudertjes zonlicht zonnesteek zoogdieren zoogkompressen zorg Zorg voor Borstvoeding zorgen zorggedrag zorgverleners zorgzaam zout zuigbehoefte zuigelingen zuigelingenvoeding zuigen zuigfles zuivelindustrie zwanger zwangerschap zwembad

Drukwerk educatieve materialen

Prijsprinter - copyshop - banner