Pagina's

Eurolac!

Een blog met (bijna) dagelijkse columns over borstvoeding, hoe het gaat, hoe het ook zou kunnen. Discussie, ironie, satire en parodie worden als stijlbloemen niet verguisd, naast gewone recht-toe recht-aan informatie.

dinsdag 8 oktober 2013

ABC

Foto: Tony Randall als Hercule Poirot, Anita Ekberg als Amanda Beatrice Cross en Robert Morley als Hastings  in  The Alphabet Murders (1965), een Hercule Poirot verhaal gebaseerd op Agatha Christie's The A.B.C. Murders. Het achterhalen van het precieze probleem en de juiste behandeling is soms detectivewerk.

Degelijk denkwerk met praktische invulling, daarop kun je altijd rekenen als je met Linda Smith, MPH, FACCE, IBCLC, FILCA (die Amerikanen zijn dol op een alfabet-spaghetti achter hun naam), in zee gaat. Coach Linda richt zich, naast directe moeder en kind zorg vooral op het scholen van geschoolden. Van haar komen ook de, onder lactatiekundige beroemde, ‘’Regels voor borstvoeding: 1e geef de baby eten, 2e stel de melkproductie veilig 3e stel de borstvoeding veilig’’. Zij werkt, en leert anderen werken, volgens het principe dat je altijd uitgaat van wetenschappelijk onderbouwde principes en werkwijzen. Als die uitgeput zijn, niet werken of niet beschikbaar zijn ga je over naar algemene praktijk en interventies die zijn gebaseerd op een voortborduren op wat bekend is over de anatomie en fysiologie. Als ook die route uitgeput is, ga je kijken wat anderen doen of hebben gedaan en wat werkt, je probeert nieuwe ideeën uit en experimenteert op basis van observaties, ‘’trial & error’’. Bij die laatste route hoort dat je gaat beschrijven wat je deed en waarom, hoe het uitwerkte, wat anders had gemoeten en je publiceert dat als casestudies. Dit brengt je werk terug naar de tweede cirkel (die van algemene praktijk). Vervolgens ga je het wetenschappelijk onderzoeken (of je probeert anderen zover te krijgen dat ze dat doen), zodat het naar de binnenste cirkel, die van Evidence Based Practice kan komen. In de afbeelding, die Coach Smith bij deze uitleg gebruikt, zijn de twee middelste ruimten (EBP en algemene praktijk) redelijk strakke, concentrische cirkels, terwijl de buitenste een onregelmatige vorm is, niet rond en niet hoekig, met uitstulpingen en bochten. Voor een beelddenker zoals ik is dat een mooi beeld voor de gedachtekronkels en uitschieters die je als onderzoekende therapeut soms moet maken om een moeder-en-kind te kunnen helpen.

De onderhavige lezing gaat niet over de 3 Regels voor Borstvoeding, niet over het model voor waar je je werkwijzen als lactatiekundige vandaan haalt, maar over het ‘’A-B-C model’’ voor het zoeken naar problemen en oplossingen. A voor ‘Access’, B voor ‘Breastmilk transfer’ en C voor ‘Comfort’. Er hoort een Flowchart bij, waarbij drie vragen (A, B en C) onder elkaar zijn weergegeven met elk een ja en een nee optie en de daarbij horend vervolg stappen.

A staat voor ‘Access’, ofwel aanwezigheid. ‘’Is de baby in het restaurant?’, zijn moeder en baby voldoende bij elkaar? Onderzoek heeft aangetoond dat moeder en kind minimaal ruim 10 minuten per uur, 24 uur per 24 uur tegen elkaar aan moeten zijn, om tot goede en effectieve borstvoeding te komen. Meer is beter. Bereikbaarheid (access) van de melk is niet hetzelfde als bereikbaarheid van de borst of borstvoeding en heeft dus mogelijk niet hetzelfde resultaat. Nabijheid van moeder en kind is essentieel, ook voor andere doelen dan baby eten geven. Het voldoen aan dit punt is iets dat iedereen kan doen: zorgverlener, familie, vrijwilligers, werkgevers, collega’s. Het gaat om het aanmoedigen en beschermen van borstvoeding en nabijheid, het gaat om attitude van de omgeving. Klinische vaardigheden voor het werken met A zijn luistervaardigheid (laat de moeder gewoon haar eigen verhaal doen zonder interrupties en zonder oordelen); uitvinden en begrijpen wat voor deze moeder belangrijk is, wat haar doelen zijn; aanmoedigen, uitleggen en onderwijzen (wat weet de moeder over normaal babygedrag, zijn normale behoeften en vaardigheden, van het concept moeder-kind-dyade en voeden op verzoek); zoeken naar en vinden van praktische oplossingen voor ‘’bereikbaarheid’’ en ‘’beschikbaarheid’’.

B is Breastmilk transfer. Niet goed te vertalen met een B aan het begin, want borstmelk is echt geen goed Nederlands woord. Als ik een goed B-woord heb gevonden laat ik het u weten, maar voorlopig gebruiken we hier gewoon de Engelse term voor. Krijgt de baby als hij aan de borst is ook daadwerkelijk melk binnen, dat wil zeggen: hij zit in het restaurant, maar eet hij ook). Daarvoor zijn kwantitatieve (vorm van de tepel bij het loslaten, activiteit van de baby tijdens het drinken en de inschatting van de moeder) en kwalitatieve (voor en na wegen, luiers tellen) evaluatie middelen. Interventie strategieën omvatten: begin met volledige nabijheid en toegankelijkheid tot de borst gedurende zeker 48 uur (in bed, pyjama/bloot, geen huishoudelijke of werktaken, moeder gedraagt zich of ze ziek is met baby in bed); corrigeer positie, houding en aanhappen met aandacht voor grove, fijne en mondmotoriek; probeer altijd eerst aan te leggen; gebruik hulpmiddelen waar nodig en kies 1 middel om melk uit de borst te krijgen en 1 middel om de melk in de baby te krijgen; ga door met het voeden van de baby en melk uit de borsten te halen en maak daarvan zo kort mogelijk gebruik van het minst gecompliceerde middel. Een flink deel van de anderhalf uur presentatie wordt vervolgens gevuld met een opsomming en uitleg van de technieken, vaardigheden en uitvoering van en rond middelen en technieken. Ik zou met die informatie makkelijk en lesdag voor zorgverleners of lactatiekundigen in opleiding kunnen vullen. Belangrijk put is dat de moeder zoveel mogelijk betrokken wordt in  de zoektocht en de besluitvorming en in de uitvoering.

De C van Comfortabel. Moeder moet comfortabel zijn (ik voeg daar zelf altijd aan toe dat dat ook voor de baby geldt). Als moeder pijn heeft of nadrukkelijk ongemak, gaat het niet of maar moeilijk lukken met die borstvoeding. Het restaurant kan in orde zijn, de baby kan in het restaurant zitten en eten, maar als de kok niet comfortabel is, gaat het vroeg of laat fout. Behandeling van pijn is dus een zeer belangrijk onderdeel van het ABC model. Pijn heeft vaak een link met een medisch conditie dus de lactatiekundige zal vaak moeten samenwerken met zorgverleners die medische diagnoses mogen stellen en medicatie voorschrijven. De werkwijze van de lactatiekundige op gebied van comfort van de moeder omvat een grondige anamnese van moeder, kind en borstvoeding; het opstellen van een korte termijn plan samen met de moeder (zij moet het uitvoeren, dus mag ze zeker inbreng hebben in het plan!); evalueer na 2-3 dagen en stel bij: ga door met wat werkt, maar stop met wat niet werkt of averechts werkt; ga door tot het goed gaat volgens moeders doelen; en documenteer alles.
C is ook van Community: elke moeder moet, op het laatst bij het beëindigen of overdragen van de zorg) in contact gebracht worden met vrijwilligersgroepen (borstvoedingsorganisaties) zodat zij in contact komt met andere moeders in een met die van haar vergelijkbare situatie.

Welkom bij Eurolac!

Eurolac! is een onderdeel van Eurolac Lactatiekunde

Dit is het oude blog.

Voor de nieuwste berichten en voor diepgaande informatie, achtergrondartikelen, hulp en ondersteuning ga je naar www.eurolac.net. Hier vind je ook de Eurolac Lactatiekunde Webwinkel

Labels

aan-de-borstvoeding aanbevelingen aandacht aangeboren aangeleerd aanhappen aanklikbedje aanleg aanleggen aanleghulp aanname aanpassen aasgieren ABC abces ABM achtergrond achterkamertjes acrobatiek actie acupunctuur ademhaling ADHD adolescent adoptie advies advisering advocaat AFASS afbouwen affectie affectief afhankelijkheid afkoeling afkolven afleiding afsluiten afstamming afstrepen aftellen afvallen afvalstoffen afweer afwijking afwijzen agressie alcohol Alexandre Dumas alledaags alleen allergeen allergie allo-ouderschap allopathie alternatieve zorg aminozuren Amsterdam anamnese anatomie Angelina Jolie angst Anna Staas-Vink anorexia antibiotica anticonceptie antropologie apart apoptose apparaat appels archetype argument asimov ASS assortiment astma asymmetrie atopisch Attachment Parenting attachment theorie attitude autostoeltje baby baby-led-weaning babyverzorging babywise bacteriën bad badzout bakerpraat bakerpraatjes balts baren baring baringsrituelen bed-sharing bedrog beeldvorming begeleiden begeleiding begroting beha behandeling behoefte behoeften belasting beleid beloften beloning beoordeling beperken beroep beschadigen beschermen bescherming besmetting beurs bevalling bevorderen bewaren beweging bewerken bewijs bewijslast bewustzijn BFHI bijgeloof bijhouden bijscholing bijten bijvoeden aan de borst bijvoeding bijzonder bilirubine Biological Nurturing biologie biologisch biologische zuivel bitter blauwdruk bloed bloedarmoede bloedcellen bloeddruk bloedstolling bloedsuikers blootstelling BMI boek bonafide borst borstabces borsten borstkanker borstmassage borstonderzoek borstontsteking borstproblemen borstverkleining borstvoeding borstvoeding.com borstvoedingcafe borstvoedingcijfers borstvoedinginformatie borstvoedingmanagement borstvoedingorganisatie borstvoedingsbeleid borstvoedingsduur borstvoedingsorganisatie borstvoedingsthee borstvoedingvriendelijk borstweigeren botdichtheid botvorming boulemie bouwstoffen Bowlby BPA Brian Palmer brood broodjeaapverhaal buidelen buitengewoon cadeautjes caius calcium calendula campagne candida albicans capaciteit cariës caseine changeling chapeau chefkok chimpansee China chocolade clausule clusteren clusterkolven CMV co-ouderschap co-sleeping Cochrane Code coeliakie cohortstudie colostrum comfortabel commercie commissie communicatie compassie complementair complex complicated congruent consequent consequenties consultatiebureau contra-indicatie controle corrupt cortisol counseling couveuse CT cultuur cyclus D-MER D-TSR DALY's dankbaar darm darmflora darmfunctie David Sackett debat deficientie dehydratie delen demoniseren deskundig determinanten diabetes diagnose Diane Wiessinger diarree diëtiek dik discreet discriminatie discussie dissociatie DNA doel dokters dompelbad domperidon donormelk doorverwijzen doorzetten doula dr. Jay gordon draagkracht draaglast draagling draak dragen drempels drinken drinkproblemen drinktechniek druk dubbele boodschap duimzuigen duurzaamheid dwang E-Sakazakii EBM EBP echografie ecologisch borstvoeden ecologische voetafdruk economisch economische waarde eczeem educatie eenvoudig eerlijkheid eetproblemen eetstoornis eierstokkanker Einstein eiwitten emancipatie emotie emotioneel welzijn emotionele beschikbaarheid empathie energie epigenetica Erikson erotofobie eten ethiek etiket etniciteit eurolac evalueren evidencebeest evolutie examen exclusief excreet excuus experimenteren extreem fabels fabeltjes fabrikanten Facebook factoren familie fanatiek feel-good feest feestdagen feiten feminisme fenegriek filmpje filosofie flash-heating fles flesvoeding flesweigeren flow focus fopspeen forensisch onderzoek forum foto's fouten freakshow frenulum frequent voeden freud functie functional food functionaliteit fysiologie gadgets galactogoog galega gastcolumn gebakken lucht gebit gebonden geboorte geboortegewicht geboortetrauma gedijen gedrag geelzucht geen kwaad doen geheim gehemelte gehemelteplaatje geinduceerde baring geinduceerde lactatie geïnduceerde lactatie . geit geld geloven geluk gelukkig gemiddeld gender genen GenerationR genetische manupulatie Gentiaan Violet George Clooney geschiedenis geur gevaar gevaarlijk gevaren geweld gewicht gewichtsverlies gewoon gezin gezond gezonde voeding gezondheid gezondheid moeder gezondheidsclaims gezondheidsinformatie gezondheidsprogramma gist glucose go with the flow goed goed genoeg goud griep groei groeistandaarden groen groene_leem grondstoffen grootmoeder gulden snede gynaecoloog halfjaar HAMLET handelplan hard drugs harry piekema hart hart- en vaatziekten hartfunctie hechting heks helen helper herinneren hersenen hersenontwikkeling heupdysplasie Hippocrates hirsutisme historie HIV HM4HB HMF holistisch honger hongersignalen honing hormonen horror houdbaarheid houding Hugh Laurie huidcontact huidflora huilen hulp hulp zoeken hulpmiddel hulpmiddelen hulpset hygiene hygiëne hype hyperlactatie hypoglycemie hypolactatie hysterie IBFAN ideaal IFE ijs ijzer IL-10 illusionist immuniteit immunologie immuuncellen Ina May Gaskin inbakeren individu indoctrinatie industrie infectie infecties inflammatie informatie informeren infuus ingetrokken tepels ingewikkeld ingrediënten ingrijpen initiatierite inleiden inschatten instinct instincten instinctief voeden instructie insuline intake intelligentie intentie inter-species zogen interactief interventie intiem intolerantie introductie inventariseren investering invloed invoelen inwikkelen inzet IQ irritatie Ja zuster nee zuster Jack Newman James McKenna JGZ JHL jodium Johan Cruijff Johnny Depp jonge moeder journalist jubileum Kangoeroe Moeder Zorg kanker kansen kapotte tepels karakter KDV keizersnede kennis kennisoverdracht keuze keuzes keuzes maken kiezen kijken kin kind kinderarts kinderdagverblijf kinderopvang kindersterfte KISS klacht kleur klierweefsel klinische lactatiekunde KMC KMZ knippen koemelk koesteren koestering koffie koken kokosolie kolf kolonisatie kolven korte tepels kosten kosten gezondheidszorg Kotlow koude kraam kraamafdeling kraambed kracht krampjes kritiek kruiden kruipen kunstvoeding kwakzalverij kwaliteit laat-prematuur lactaptin lactatie lactatiekunde lactatiekundige lacteren lactoengineering lactoferrine lactogenese LAM lange termijn langvoeden lanoline leefomgeving leiden lekken lengte lente leren leren aanleggen levende cellen levensles lezen lichaamscontact liefde lipriempje literatuuronderzoek LLL lobby logica logopedist loslaten luchtweginfecties luiers luisteren maag maagdarminfecties maaginhoud maagzuurremmers maan maat maatschappij macgyveren machinaal maffia magie magisch malafide mama maneschijn manieren manipuleren mannelijke lactatie marketeer marketing massage mastitis matrix Max Tailleur mazelen meanderen Meatloaf Medela media medicalisatie medicijnen medicijngebruik medische misser medium meerling melk melkbank melklijsten melkproductie melkstase melkstroom melktransfer melkzusters menarche menselijk mensenrechten menstruatie Meryl Streep met rust laten meten methode Michel Odent micronutriënten middenoorontsteking mijmeren milieuvervuiling min Miranda Kerr mode moe moeder moeder en kind nabijheid moeder-en-kind-nabijheid moedergodin moedergroep moedermelk moedermelknetwerk moedermelkvoeding moederschap mondflora mondonderzoek Montessori morbiditeit mores mortaliteit motieven motivatie motorische ontwikkeling MRI MRSA multidisciplinair multimoeder multiple sclerose mythe nabijheid nachtouderschap nachtvoedingen nadelen nadenken nalaten namaak nature-nurture natuur natuurlijk nauwkeurigheid NEC neerslachtigheid Nestle boycot nicotine nieuw nieuwsgierig Nils Bergman niplette non-nutritief noodsituatie norm normaal normen en waarden normwaarde Nurse Jackie nutriënten Obelix obesitas obsceen observeren obstreticus oedeem oefenen oestrogenen ogen oligosacchariden olympisch oma omega 3 omgeving omweg onaangepast onafhankelijkheid onconditioneel onconditioneel opvoeden onderkaak onderscheid ondersteuning ondervoeding onderwijs onderwijzen onderzoek onderzoek retrospectief onderzoeken onderzoeker onderzoekmethodes ongemakkelijk ongewenst zwanger ongewoon ongezond onrustig drinken ontdooien ontmoeten ontspannen ontsteking ontwerp ontwikkeling onvoldoende onvoorwaardelijk onvoorwaardelijk ouderschap onwennig oorlog oorontstekingen oorzaken opbrengst openbaar openbaar voeden opgelucht opleiding opleidingsniveau ouders oplossing opoffering oproep opties opvoeden opvoeding opvolgmelk opzoeken orale anatomie organische chemicaliën osteoporose Oud en Nieuw ouder-kind-interactie ouders ouderschap overdenking overeenkomsten overgewicht overheden overheid overleg overleven overproductie oververhitting oxytocine paced bottle feeding pacifisme pap papa parasiet partner pasgboren pasgeboren passie pasteuriseren patroon Paula Meier PCOS pech pedagoog peer support peercounseling pepermunt perceptie perfectie perinatale sterfte perspectief PET Peter Facinelli peuter pijn pijnbestrijding Pink pink ribbon plaats placebo plagiocefalie plan plan B plannen plezier politiek portie portiegrootte postnatale depressie postpartum bloedverlies powerpoint PPD prematuur prenataal afkolven prenatale depressie prenatale ontwikkeling prestatie preventie prijsvraag primaten prins prinses priorteit probiotica PROBIT probleemgedrag problemen problemen maken problemen oplossen productie professioneel profijt programma prolactine promoten promotie protocol psychologie PTSS puber radicaal ramp Rapley Raynaud RCT reactie realiteit rechten van het kind rechten-van-het-kind reclame redden redenen redeneren referentie referenties reflexen reflux regelen regelmaat regels reinheid relactatie relatie religie respect responsief ouderschap reuk revolutie richtlijn Riley ringsling risico risico van geen borstvoeding risicogedrag rituelen Robert De Niro robot roes roken rollen Romeo en Julia röntgenfoto routines rouw rozengeur RPS ruimte rumenzuur rust rustig RVP safe motherhood sagen salie salma hayek Salmonella samen samen slapen samenspel samenstelling samenwerking SBO congres scan Scandinavië schaamte schaap schade scheiding-van-moeder-en-kind scheidingsangst scheikunde schema schildklier schimmel schimmelinfecties schisis schizofrenie scholing schoonheid schrijven schudden schuim schuld schuldgevoel secreet seksisme seksleven seksualiteit seksuele mishandeling sensitief ouderschap sensitieve zorg SES Shakira show SIDS silicium simultaan voeden sintjanskruid slaap slaapcondities slaapcyclus slaapgebrek slaapomgeving slaappatroon slaapproblemen slaapritme slaaptraining slapen slendang smaak smaakontwikkeling smoes sneeuw sociaal gedrag sociaal netwerk socialiseren softdrugs sondevoeding soortspecifiek SPECT speen speenhoes spelen spelregels spenen spijsvertering sponsoring sport spraakontwikkeling spreken sprongetjes sprookjes spruw spugen stamcellen stand standaard stappenplan start statistieken Stefan Kleintjes stemherkenning sterk steun stoppen storen stress strijdmodel structuur studie stukjes stuwing substituut suiker suikermetabolisme suikerwater suppletie surrogaat symbiose taal taboe tandemvoeden tanden tattoo TBS te veel melk te weinig melk team technieken technologie tegendruk tegenwerken tellen temperatuur tentoonstelling tepelhoedje tepelkloven tepelproblemen tepels terminologie testosteron TGF-beta1 The Bad Mother's Handbook thema therapeutisch flesvoeden therapie thymus tienermoeder tijd tijger TNO toeschietreflex tolerant tong tongriem tortocillis toveren toxinen TRAIL triple P troosten trots trouw trucjes tweeling twijfel twilight type uitkomsten uitvinden Uncle Vernon UNICEF uniek universiteit urban legend utopia vaardigheden vacceenzuur vaccinatie vacuum vader vaderrol vaderschap vak vakantie valentijn vallen vampier variabelen variatie vaste voeding VBBB VBN vechten vegetariër veilig veiligheid verandering verantwoordelijkheid verantwoording verdediging verdriet vergelijking verhalen verkoudheid verliefd verloskundige vermoeidheid verondersteld te weinig melksyndroom verschillen verslikken verstopping vertrouwen verwaarlozing verwachten verwachting verwachtingen verwarmen verwarring verwennen verzadigingsignalen verzorgen verzorging vet vetzuren vies vingervoeding virus visite vitamine A vitamine B vitamine C vitamine D vitamine K vlakke tepels voeden voeden op verzoek voeding voeding moeder voedingesindustrie voedingsbeha voedingscentrum voedingsfrequentie voedingskussen voedingsmethode voedingspatroon voedingsstoffen voedingswaarde voedsel Voldemort voldoende volksgezondheid volledige zuigelingenvoeding volturi voorbeeld voorbereiden voorbereiding voordeel voordelen voorkeurshouding voorkomen voorlichting voornemen vooronderstelling voorschrift voortgezette borstvoeding voorwaarden vorm vraag vraag en aanbod vragen vreemd vreugde vriezer vrijwilligers vroede vrouw vroeggeboorte vrouw vruchtbaarheid vuistregels vulture vuurwerk vzwBorstvoeding waarde waarheid WABA wapens WAPF warmte water waterhuishouding waterpokken waterwereld WBW weeën wereldvrede werkende moeder werkende vader werkgever Weston A Price wetenschap wetgever WHO Whoopi wiegelied wiegendood wijkverpleegkundige wijsheid will smith winkel winkel concept winst wisselkind woede wolf wondermiddel woonomgeving woorden workshop WYSIWYG Yvo Smulders zalf zelfbeschikking zelfregulatie zelfstandig zelfvertrouwen ziektelast ziekteverekkers ziel zien zilver zink zintuigen zitten zoeken zoet zoethoudertjes zonlicht zonnesteek zoogdieren zoogkompressen zorg Zorg voor Borstvoeding zorgen zorggedrag zorgverleners zorgzaam zout zuigbehoefte zuigelingen zuigelingenvoeding zuigen zuigfles zuivelindustrie zwanger zwangerschap zwembad

Drukwerk educatieve materialen

Prijsprinter - copyshop - banner