Niet voor het een of ander, maar meestal wordt gedacht dat je moet kiezen tussen het een of het ander. Wie een tweeling heeft, heeft de een én de ander. De opties lijken dan minder te worden in plaat van meer. Maar ook met een tweeling zijn alle opties open, zoals Anna Paquin laat zien. De andere opties (elke ouder een kind dragend, gezicht naar voren of naar de drager, kinderwagen) gebruikt ze ook (ik googelde dat even voor je). Als moeder kan je zelf kiezen, je hoeft niet het een met het ander te nemen, noch moet je altijd kiezen tussen het een of het ander. Informeer je zo breed mogelijk en kies dan dat wat voor jou klopt, het een, het ander, alles, iets, niets of nog wat anders. Als je maar weet wat je kiest en waarom je dat doet.
Non-nutritieve zuiggewoontes beïnvloeden gebitsontwikkeling tijdens doorkomen blijvend gebiten
Montaldo et al uit Napels interviewden de ouders van 1451 kinderen tussen 7 en 11 jaar en evalueerden de toestand van hun gebit. Hun onderzoek wees uit dat kinderen die als zuigeling non-nutritieve zuiggewoonten hadden, anders dan exclusieve borstvoeding, vaker scheve gebitten (malocclusie, kruisbeet, open beet) hadden. In eerder onderzoek waren Warren et al van de Universiteit van Iowa al tot vergelijkbare conclusies gekomen. Zij vonden dat kinderen die 36 maanden of langer op een fopspeen of minstens 60 maanden op duim of vingers zogen beduidend vaker een open beet vertoonden. Beide onderzoekers bevelen aan dit soort ongewenste gebitsontwikkling te voorkomen door het non-nutritieve zuiggedrag van kinderen aan te passen.
29 augustus 2010
Borstvoeding geven verlaagt niet de voorraad afvalstoffen in moederen
Het wordt als algemeen bekend beschouwd dat tijdens de borstvoedingperiode de in het lichaamsvet opgeslagen afvalstoffen van de moeder verdwijnen en in haar melk overgaan. Onderzoek van LaKind et al toont echter aan dat de hoeveelheid opgeslagen organische chemicaliën niet daalt tijdens de lactatieperiode. Het kan dus niet langer als feit worden aangenomen dat de moeder haar kind met de moedermelk ook de eerste lading afvalstoffen mee geeft.
Dat neemt niet weg dat milieuvervuilende stoffen en ongewenste stoffen in de kunststoffen waarmee wij ons omringen gevaarlijk zijn. De Westerse mens draagt deze allemaal met zich mee en het ongeboren kind wordt daaraan tijdens de kritieke fasen van de ontwikkeling blootgesteld. Dit kan leiden tot ongewenste ontwikkeling met niet goed functionerende organen en mogelijk veranderingen in de werking van de hersenen en daarmee het gedrag van het kind later.
30 augustus 2010
Peuters vertellen over borstvoedingen
Karleen Gribble sprak met en observeerde 114 kinderen en hun moeders die borstvoeding kregen. Volgens de moeders was borstvoeding voor hun kinderen vooral troost en comfort en dit werd bevestigd door de observaties. De kinderen gingen vooral aan de borst wanneer zij moe waren en wilden gaan slapen of wanneer ze bang, onrustig of onzeker waren. De kinderen vertelden zelf dat zij drinken aan de borst fijn vinden en dat het ervoor zorgt dat zij zich goed voelen. Zij vergeleken de smaak van moedermelk met allerlei soorten voedsel. Uit de gesprekken met de kinderen bleek dat zij veel weten over borstvoeding en zij voegden ook borstvoeding-rollenspel toe aan hun spel. Dit onderzoek is het eerste dat zich richt op de beleving van borstvoeding door het kind zelf tijdens de periode van borstvoeding.
31 augustus 2010
MRSA in borstabces
Diverse studies en case reports in de afgelopen paar jaar maken duidelijk dat bij een zich tot abces ontwikkelende borstontsteking MRSA een belangrijke factor is. Niet altijd wordt behandeld met antibiotica die MRSA doeltreffend bestrijden. Een abces is een zeer pijnlijk complicatie die het geven van borstvoeding ernstig bemoeilijkt en soms aan de aangedane borst onmogelijk maakt. Het is daarom aan te bevelen dat moeders in de kraamweek goed worden begeleid om het optreden van borstontstekingen te voorkomen. Daarnaast is goede informatie noodzakelijk die het optreden van borstontstekingen na de kraamtijd voorkomt. Borstvoeding geven met goede technieken, waarbij de borsten frequent en goed worden geleegd is de beste preventie. Een zeer goede hygiëne, met name voor moeders die in het ziekenhuis bevallen, en ook door de zorgverleners is nodig om besmetting met MRSA te voorkomen.
1 september 2010
Stafford I, Hernandez J, Laibl V, Sheffield J, Roberts Sc, Wendel G: Community-Acquired Methicillin-Resistant Staphylococcus aureus Among Patients With Puerperal Mastitis Requiring Hospitalization. Obstetrics & Gynecology 2008(112) 3:533-537
Montalto M, Lui B.: MRSA as a cause of postpartum breast abscess in infant and mother. J Hum Lact. 2009 Nov;25(4):448-50.
Wilson-Clay B.: Case report of methicillin-resistant Staphylococcus aureus (MRSA) mastitis with abscess formation in a breastfeeding woman. J Hum Lact. 2008 Aug;24(3):326-9.
Berens P, Swaim L, Peterson B.: Incidence of methicillin-resistant Staphylococcus aureus in postpartum breast abscesses. Breastfeed Med. 2010 Jun;5(3):113-5.
Gribble KD: ‘As good as chocolate’ and ‘better than ice cream’: how toddler, and older, breastfeeders experience breastfeeding. Early Child Development and Care 2009 (179) 8:1067-1082. http://www.informaworld.com/10.1080/03004430701764176
LaKind JS, Berlin CM, Sjödin A, Turner W, Wang RY, Needham LL, Paul IM, Stokes JL, Naiman DQ, Patterson DG: Do Human Milk Concentrations of Persistent Organic Chemicals Really Decline During Lactation? Chemical Concentrations During Lactation and Milk/Serum Partitioning. Environ Health Perspect. 2009 October; 117(10): 1625–1631.
The Endocrin Disruption Exchange: Critical Window of development http://www.endocrinedisruption.com/prenatal.criticalwindows.overview.php http://www.criticalwindows.com/go_display.php
Montaldo L, Montaldo P, Cuccaro P, Caramico N, Minervini G. Effects of feeding on non-nutritive sucking habits and implications on occlusion in mixed dentition. Int J Paediatr Dent. 2010 Jul 23. [Epub ahead of print]
Warren JJ, Slayton RL, Bishara SE, Levy SM, Yonezu T, Kanellis MJ. Effects of nonnutritive sucking habits on occlusal characteristics in the mixed dentition. Pediatr Dent. 2005 Nov-Dec;27(6):445-50.