Foto: Vandaag jarig: Michael Welch, een jonge acteur met al een flinke lijst van films en series waarin hij speelde, en bovenaan die lijst staan maar liefst acht films die pre-, peri- of post-productie zijn, maar nog niet uitgebracht. Een bezig baasje dat eerder figureerde als illustratie in de Flits! Geboeid, 28-11-202. Op deze foto als Hansel met Molly C. Quinn als Gretel in Hansel & Gretel Get Baked (2013)
De stukjes die vandaag in de herhaling gaan, gaan over verschuivende opvattingen in de peri- en postnatale zorg. Door dingen die vanzelfsprekend en zelfs wetenschappelijk bewezen leken te zijn vanaf een andere kant te benaderen, blijken sommige aannames niet te kloppen en kunnen uitslagen sterk verbeterd worden. Over lipriempjes, cariës, suikerwater en kwetsbare ienieminimensjes. En indirect over het belang van de juiste onderzoeksvraag bij wetenschappelijke studies.
Cariës bij jonge kinderen bij borst- en flesvoeding
''Zuigfles cariës'', de naam zegt het al wordt veroorzaakt door flesvoeding en dan met name flesjes die meegaan naar bed. Dit soort tandbederf zie je bij jonge kinderen aan de voortanden, meestal van de bovenkaak. Vaak wordt ook gedacht dat borstvoeding in de nacht en voortgezette borstvoeding na de eerst 6-12 maanden ook dit soort cariës kan veroorzaken. Dat klopt niet. Moedermelk bevat weliswaar veel suiker, maar ook beschermende stoffen. Onderzoek van Kotlow wees echter uit dat kinderen die een te krap of te dik bovenlipriempje (maxillair frenulum) hebben ook bij borstvoeding een verhoogd risico hebben voor het ontwikkelen van cariës in de boven-voortanden. Zij kunnen namelijk minder goed melkresten tussen de lip en de kaak verwijderen. Zij beveelt daarom aan dit lipriempje zo snel mogelijk te clippen. Hierdoor valt het cariës risico weg en zal het kind gelijk een betere borstdrinktechniek krijgen.
5 september 2010
en
Suikerwater toch niet zo'n goede pijnstilling voor baby's
Voor pijnlijk procedures krijgen pasgeborenen en prematuurtjes vaak suikerwater als pijnstilling. Suikerwater leek namelijk een bewezen pijnstillend effect te hebben op basis van onderzoeken die keken naar uiterlijke kenmerken en gedrag bij het bepalen van het pijnniveau tijdens medische ingrepen zoals bloedafname. In een dubbel-blind gerandomiseerd onderzoek door Slater et al in Londen onder 59 pasgeborenen werd daarentegen niet gekeken naar uiterlijke kenmerken, maar hersenfunctie. De uitslag was verrassend: ondanks de minder pijnlijke gezichtsuitdrukking van de kinderen die suikerwater in plaats van gewoon kraanwater kregen, was aan de hersenactiviteit duidelijk af te lezen dat er geen verschillen waren in het ervaren van pijn in beide groepen. De onderzoekers concluderen dan ook dat men er niet meer zo maar van mag uitgaan dat suikerwater een afdoende pijnstilling is bij kleine medisch ingrepen bij pasgeborenen.
2 september 2010
en
Kleine pasgeborenen doen het beter op moeder dan in de couveuse
Nils Bergman, de grote Kangaroo Mother Care pionier, onderzocht het verschil tussen eerste zorgverlening na de geboorte van kleine pasgeborenen (1200-2000gram) bloot op bloot op het lichaam van de moeder of in de couveuse. Kinderen bij de moeder waren, waren stabieler en hadden betere vitale functies dan kinderen die dezelfde zorg kregen in een couveuse. De onstabiliteit van hartfunctie en ademhaling die in de eerte 6 uur na de geboorte wordt gezien bij kinderen in de couveuse vertoont zeer sterke overeenkomsten met het ''protest-despair''-gedrag van zoogdierjongen die direct na de geboorte van hun moeder worden gescheiden. Bergmans conclusie luidt dan ook: pasgeborenen moeten niet worden gescheiden van hun moeder.
3 september 2010
en
Kangaroo Mother Care: goed voor moeder en kind
Kangaroo Mother Care (KMC, ''kangoeroe-en'') wordt gekenmerkt door de positie van het kind: rechtop tegen het lichaam van de moeder, tussen haar borsten met volledig huidcontact tussen moeder en kind 24/7. Kinderen die te vroeg en te licht worden geboren moeten worden gezien als ''buitenbaarmoederlijke foetussen'' die huidcontact nodig hebben om zich te kunnen ontwikkelen. Diverse onderzoeken hebben aangetoond dat deze vorm van zorg (in combinatie met exclusief borstvoeding) voor deze kwetsbare kinderen leidt tot fysiologische stabiliteit en vermindering van pijn, bevordering van de hechting en responsief ouderlijk gedrag en minder voorkomen van postpartum depressie bij moeders die KMC toepassen. Bergman et al concluderen dan ook dat KMC zo snel mogelijk na de geboorte moet worden toegepast en zo consequent mogelijk doorgevoerd en dat het scheiden van moeder en kind tot het minimum zou moeten worden beperkt.
KMC is ook voor gezonde en op tijd geboren kinderen een goede manier om aan het leven buiten de moeder te wennen en zorgt in combinatie met onbeperkt borstvoeding zonder bijvoeding voor minder afvallen in de eerste dagen, een betere groei en minder voedingsproblemen.
4 september 2010
Kotlow LA: The influence of the maxillary frenum on the development and pattern of dental caries on anterior teeth in breastfeeding infants: prevention, diagnosis, and treatment. J Hum Lact. 2010 Aug;26(3):304-8. Epub 2010 Mar 22.
Slater R, Cornelissen L, Fabrizi L, Patten D, Yoxen J, Worley A, Boyd S, Judith Meek J, Fitzgerald M: Oral sucrose as an analgesic drug for procedural pain in newborn infants: a randomised controlled trial. The Lancet, Early Online Publication, 1 September 2010. doi:10.1016/S0140-6736(10)61303-7
Bergman NJ, Linley LL, Fawcus SR. Randomized controlled trial of maternal-infant skin-to-skin contact from birth versus conventional incubator for physiological stabilization in 1200g to 2199g newborns. Acta Paediatr 2004; 93: 779-785. Stockholm. ISSN 0803-5253
Meer informatie over KMC<http://kangaroomothercare.com/> (Kangaroo Mother Care)
KMC filmpjes<http://www.preciousimagecreations.com/Scripts/video.asp>
Nyqvist KH, Anderson GC, Bergman N, Cattaneo A, Charpak N, Davanzo R, Ewald U, Ibe O, Ludington-Hoe S, Mendoza S, Pallás-Allonso C, Ruiz Peláez JG, Sizun J, Widström AM: Towards universal Kangaroo Mother Care: recommendations and report from the First European conference and Seventh International Workshop on Kangaroo Mother Care. Acta Paediatr. 2010 Jun;99(6):820-6. Epub 2010 Mar 6.