Pagina's

Eurolac!

Een blog met (bijna) dagelijkse columns over borstvoeding, hoe het gaat, hoe het ook zou kunnen. Discussie, ironie, satire en parodie worden als stijlbloemen niet verguisd, naast gewone recht-toe recht-aan informatie.

vrijdag 14 juni 2013

Waarom?

Foto: Robert Pattinson (op een foto van Stewart Shining voor Vanity Fair) vraagt het zich ook af: Waarom niet?

Mensen maken hun leven lang keuzes. Grote keuzes, kleine keuzes, belangrijk en minder belangrijke keuzes. Keuzes die in eigen ogen belangrijk zijn en in die van anderen niet en omgekeerd. Keuzes die in eigen ogen goed of fout zijn en in de ogen van anderen omgekeerd. Mensen kunnen soms achteraf aardig lopen tobben over sommige keuzes die ze hebben gemaakt. Had ik nu maar … . Had ik toch niet beter … . Wat als ik zus of zo gedaan had in plaats van … . Soms worden keuzes gemaakt zonder er ook maar een seconde over na te denken en soms pas na dagen wikken en wegen. De tweede is niet noodzakelijkerwijs beter dan de eerste. Soms kun je je perfect voorstellen hoe mensen tot bepaalde keuzes komen en soms helemaal niet. Over die laatste situatie wil ik het even hebben.

Ouders kiezen voor hun kinderen, zolang die nog ‘’wilsonbekwaam’’ zijn. Kinderen kunnen wel kiezen, maar dat wordt vaak niet herkend of erkend. Dus kiezen ouders. Ik wil ervan uitgaan dat alle ouders bewust kiezen als ze voor hun kind kiezen en dat zij bij de bepaling van hun keuze uitgaan van wat waarschijnlijk de voorkeur van het kind zou zijn en wat voor het kind de beste keuze zou zijn. Die keuze moet dan ook voor de ouders haalbaar en uitvoerbaar zijn. Ik accepteer dus dat er ouders zijn die voor borstvoeding zouden willen kiezen, maar die om één of andere voor hen dringende reden zichzelf niet in staat achten die keuze uit te voeren. Ik zou graag willen weten wat die redenen dan kunnen zijn. Noem het professionele en wetenschappelijke interesse, maar ik wil graag weten waarom mensen keuzes maken, die niet de mijne zouden zijn. Niet uit kritiek, maar om te begrijpen. En, zoals ik altijd tegen de examenkandidaten bij het mondeling examen zeg: er zijn geen foute antwoorden, zolang de redenatie maar klopt.

Wat ik vooral ook graag wil weten is de reden, voor ouders die eigenlijk geen beperkingen hebben in het kunnen uitvoeren van de keuze die het kind waarschijnlijk zou maken, om er toch voor te kiezen geen borstvoeding te geven. Ik stel mij voor dat dat toch zwaarwegende argumenten moeten zijn, om tegen de behoefte en het belang van hun kind in te gaan. Wat beweegt hen ertoe die keuzes te maken? Ook hier geldt: niet om te oordelen, veroordelen of afwijzen, maar om te begrijpen.

Ik doe daarom een appèl* op iedereen die dit leest deze oproep om uitleg door te sturen naar ouders die zij kennen en die om te beginnen of gaandeweg besloten geen borstvoeding (meer) te geven. Ik denk namelijk dat die ouders zelf niet breed in mijn lezerspubliek zullen zijn vertegenwoordigd. Waar het mij dus om gaat zijn ouders die primair kozen voor iets anders dan borstvoeding. Dus niet ouders die in eerste instantie wel borstvoeding wilden geven, maar daar om enige reden van af moesten zien of dachten te moeten afzien. Uiteraard volgt er over een poosje dan een blog met de titel Daarom!
Reacties kunnen hieronder worden gegeven, onder het bericht op Facebook of per e-mail reactie@eurolac.net
*) ja, ik weet wel dat accentje er volgens de nieuwste spellingsregels niet meer op hoort, maar ik wil niet dat u zich nu de hele dag gaat lopen afvragen wat ik nu met die appel wil.

13 opmerkingen:

 1. Goh, wat jammer dat reacties die niet in het plaatje passen verwijderd worden... Daar scoor je, mijns inziens, geen punten mee...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik begrijp niet wat je bedoeld, Jenny. Ik verwijder helemaal niets, ik ben blij met elk antwoord.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik had net een reactie geplaatst en die stond er ook, maar die is verdwenen...

  Mijn reactie kwam neer op het volgende:

  "Ik stel mij voor dat dat toch zwaarwegende argumenten moeten zijn, om tegen de behoefte en het belang van hun kind in te gaan."

  Door deze zin alleen al, is mij de zin in het uitleggen al vergaan... Ik ben een open boek voor wat betreft het uitleggen waarom ik bepaalde keuzes gemaakt heb voor mijn kinderen, waaronder het geven van kunstvoeding.

  Als mensen dan met een belerend vingertje gaan zeggen dat ik wel hele zwaarwegende argumenten moet hebben om het belang van mijn kind opzij te schuiven, dan krijg je van mij geen uitleg, maar een dikke vinger, zonder belerend te zijn...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik vind het jammer dat je daarom geen uitleg zou willen geven. Ik geef een duidelijke ''ik''-boodschap, waarbij ik vermeld dat ik me iets voorstel en dat ik benieuwd ben naar wat dan voor andere moeders die overwegingen zijn. Verre van een dikke vinger geven is dat een teken van belangstelling, oprechte belangstelling.
   Ik zou graag toch te reden willen weten, om die niet-veroordelend op te kunnen nemen in mijn blog en artikel.

   Verwijderen
  2. Ik vind het goed dat de voor en nadelen afgewogen worden, en dat je geïnteresseerd bent in de andere kant. Ik ben het wel met Jenny eens dat je oordelend overkomt met de zin "Ik stel mij voor dat dat toch zwaarwegende argumenten moeten zijn, om tegen de behoefte en het belang van hun kind in te gaan." Vooral het tweede gedeelte van de zin wekt sterk de indruk dat je flesvoedende moeders egoïstisch vindt, en misschien zelfs slechte moeders.
   Wat deze eeuwig-durende discussie nodig heeft, is iig de schijn van wederzijds respect en ontvankelijkheid voor andermans argumentatie. Zo objectief mogelijke verwoording is daarbij noodzakelijk.

   Verwijderen
 4. voor mij was de keuze heel simpel ben zelf en ook mijn vier broers met de fles groot gebracht en aangezien wij twee puberende kinderen in huis hadden op het moment dat de jongens geboren werden had ik niet de behoefte om me iedere keer af te zonderen om de borst te geven...verder hebben de pubers de jongens ook de fles gegeven en dit heeft toch ook wel voor een goede band tussen de halfbroertjes en zus gezorgd....Ik heb hier dan ook nooit kritiek of negatieve reacties op gehad vanuit onze omgeving en ik vind dan ook ieder het zijne en laat mekaar vrij in de keuze die je maakt....wat ik goed voor mijn kind vind hoeft een ander niet ggoed te vinden als ik er maar zelf voor 100% achter sta...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Me eerste heb ik na 6 weken de fles gegeven! Dit was helemaal niet mijn bedoeling, ik zou een jaar gaan voeden ongeveer had ik bedacht tijdens mijn zwangerschap.
   Eenmaal geboren moeten we in het ZH blijven van wegen zijn suikerspiegel hij was groot en zwaar geboren. Het begon al dat ze hem mee namen om te verschonen en ik hem terug kreeg met de mededeling dat hij een cupje had gehad zodat ik lekker kon slapen, ja maar! Ik wou BV geven! Niemand stelde kolven voor en ik had naast mijn goedevoornemens geen kennis opgedaan over bv, ik dacht dat het allemaal natuurlijk zou komen aanwaaien.
   Eenmaal thuis huilde hij en huilde en huilde, een huilbaby, weinig slaap en veel stres, tepelkloven en wederom geen kennis en ook geen begeleiding die mij voldoende ondersteunde. Onzeker door het continue gehuil, heb ik wel melk genoeg en er kwam niks uit met de kolf heb ik het Cb gebeld om raad en begeleiding. Anders geef je hem affentoe ook de fles hij moet wel voldoende binnen krijgen was het advies. toen nog gelovend dat het CB het allemaal wel zou weten. Het gign van kwaad tot erger, hij kreeg spruw er bij en ik opnieuw kloven terwijl de vorige net geheeld waren. CB adviseerde over de stappen op de fles, huisarts had ik ook niet veel aan. Omgeving vond dat het niet ten koste van mij en noah moest gaan en hij voeding nodig had en dan maar de fles. Na 6 weken vechten en tegengas geven hopend op begeleiding heb ik het letterlijk opgegeven. Ik wist niet van het bestaan van de VBN of iets in die geest, en ik ben er ook niet op gewezen. Zwanger van me 2e heb ik boeken gelezen, naar VBN avonden geweest, gesprekken gehad met een LK en die in mijn geboorte plan gezet, ik wist precies wat ik deed en het boek Borstvoeding van Kleintjes was letterlijk mijn bijbel vooral in de kraamweek!

   Kort om gebrek aan info en begeleiding, huilbaby, onzekerheid ect..

   Verwijderen
 5. ik vind dat iedereen deze keuze voor zichzelf moet maken. wat de reden dan ook is.
  vind het krom om te zeggen dat we dan waarschijnlijk tegen de keus van het kind in gaan als je er bewust voor kiest om geen borstvoeding te geven.

  ik heb er toendertijd bij mijn dochtertje (nu 3, 5 jaar) bewust voor gekozen om geen borstvoeding te geven. tenslotte ken ik mezelf het beste. ik weet dat ik hier teveel onrust voor in mijn lijf heb. Dus ben er niet aan begonnen.

  ben nu zwanger van de tweede. ook hij zal geen borstvoeding gaan krijgen. om dezelfde reden als bij de eerste.

  verder hou ik zielsveel van mijn dochtertje en ook al van de kleine hummel in mijn buik. ik wil het beste voor hun.

  Zelf ben ik en mijn man trouwens beide met de fles groot gebracht. Zonder borstvoeding. En er is niks mis met ons hoor.

  Gewoon respect hebben voor een ander en een andermans keuze. of dat nu jou keuze is of niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Niet uit de eerste hand maar uit de tweede: binnen mijn mans familie is er bewust voor kunstvoeding gekozen vanwege medicatiegebruik door de moeder. De medicatie zou niet compatible zijn met borstvoeding. Daarnaast vereist de aandoening behoorlijk wat rust, dus is het fijn als de zorgtaak wat meer bij de vader kan liggen.

  BeantwoordenVerwijderen

Welkom bij Eurolac!

Eurolac! is een onderdeel van Eurolac Lactatiekunde

Dit is het oude blog.

Voor de nieuwste berichten en voor diepgaande informatie, achtergrondartikelen, hulp en ondersteuning ga je naar www.eurolac.net. Hier vind je ook de Eurolac Lactatiekunde Webwinkel

Labels

aan-de-borstvoeding aanbevelingen aandacht aangeboren aangeleerd aanhappen aanklikbedje aanleg aanleggen aanleghulp aanname aanpassen aasgieren ABC abces ABM achtergrond achterkamertjes acrobatiek actie acupunctuur ademhaling ADHD adolescent adoptie advies advisering advocaat AFASS afbouwen affectie affectief afhankelijkheid afkoeling afkolven afleiding afsluiten afstamming afstrepen aftellen afvallen afvalstoffen afweer afwijking afwijzen agressie alcohol Alexandre Dumas alledaags alleen allergeen allergie allo-ouderschap allopathie alternatieve zorg aminozuren Amsterdam anamnese anatomie Angelina Jolie angst Anna Staas-Vink anorexia antibiotica anticonceptie antropologie apart apoptose apparaat appels archetype argument asimov ASS assortiment astma asymmetrie atopisch Attachment Parenting attachment theorie attitude autostoeltje baby baby-led-weaning babyverzorging babywise bacteriën bad badzout bakerpraat bakerpraatjes balts baren baring baringsrituelen bed-sharing bedrog beeldvorming begeleiden begeleiding begroting beha behandeling behoefte behoeften belasting beleid beloften beloning beoordeling beperken beroep beschadigen beschermen bescherming besmetting beurs bevalling bevorderen bewaren beweging bewerken bewijs bewijslast bewustzijn BFHI bijgeloof bijhouden bijscholing bijten bijvoeden aan de borst bijvoeding bijzonder bilirubine Biological Nurturing biologie biologisch biologische zuivel bitter blauwdruk bloed bloedarmoede bloedcellen bloeddruk bloedstolling bloedsuikers blootstelling BMI boek bonafide borst borstabces borsten borstkanker borstmassage borstonderzoek borstontsteking borstproblemen borstverkleining borstvoeding borstvoeding.com borstvoedingcafe borstvoedingcijfers borstvoedinginformatie borstvoedingmanagement borstvoedingorganisatie borstvoedingsbeleid borstvoedingsduur borstvoedingsorganisatie borstvoedingsthee borstvoedingvriendelijk borstweigeren botdichtheid botvorming boulemie bouwstoffen Bowlby BPA Brian Palmer brood broodjeaapverhaal buidelen buitengewoon cadeautjes caius calcium calendula campagne candida albicans capaciteit cariës caseine changeling chapeau chefkok chimpansee China chocolade clausule clusteren clusterkolven CMV co-ouderschap co-sleeping Cochrane Code coeliakie cohortstudie colostrum comfortabel commercie commissie communicatie compassie complementair complex complicated congruent consequent consequenties consultatiebureau contra-indicatie controle corrupt cortisol counseling couveuse CT cultuur cyclus D-MER D-TSR DALY's dankbaar darm darmflora darmfunctie David Sackett debat deficientie dehydratie delen demoniseren deskundig determinanten diabetes diagnose Diane Wiessinger diarree diëtiek dik discreet discriminatie discussie dissociatie DNA doel dokters dompelbad domperidon donormelk doorverwijzen doorzetten doula dr. Jay gordon draagkracht draaglast draagling draak dragen drempels drinken drinkproblemen drinktechniek druk dubbele boodschap duimzuigen duurzaamheid dwang E-Sakazakii EBM EBP echografie ecologisch borstvoeden ecologische voetafdruk economisch economische waarde eczeem educatie eenvoudig eerlijkheid eetproblemen eetstoornis eierstokkanker Einstein eiwitten emancipatie emotie emotioneel welzijn emotionele beschikbaarheid empathie energie epigenetica Erikson erotofobie eten ethiek etiket etniciteit eurolac evalueren evidencebeest evolutie examen exclusief excreet excuus experimenteren extreem fabels fabeltjes fabrikanten Facebook factoren familie fanatiek feel-good feest feestdagen feiten feminisme fenegriek filmpje filosofie flash-heating fles flesvoeding flesweigeren flow focus fopspeen forensisch onderzoek forum foto's fouten freakshow frenulum frequent voeden freud functie functional food functionaliteit fysiologie gadgets galactogoog galega gastcolumn gebakken lucht gebit gebonden geboorte geboortegewicht geboortetrauma gedijen gedrag geelzucht geen kwaad doen geheim gehemelte gehemelteplaatje geinduceerde baring geinduceerde lactatie geïnduceerde lactatie . geit geld geloven geluk gelukkig gemiddeld gender genen GenerationR genetische manupulatie Gentiaan Violet George Clooney geschiedenis geur gevaar gevaarlijk gevaren geweld gewicht gewichtsverlies gewoon gezin gezond gezonde voeding gezondheid gezondheid moeder gezondheidsclaims gezondheidsinformatie gezondheidsprogramma gist glucose go with the flow goed goed genoeg goud griep groei groeistandaarden groen groene_leem grondstoffen grootmoeder gulden snede gynaecoloog halfjaar HAMLET handelplan hard drugs harry piekema hart hart- en vaatziekten hartfunctie hechting heks helen helper herinneren hersenen hersenontwikkeling heupdysplasie Hippocrates hirsutisme historie HIV HM4HB HMF holistisch honger hongersignalen honing hormonen horror houdbaarheid houding Hugh Laurie huidcontact huidflora huilen hulp hulp zoeken hulpmiddel hulpmiddelen hulpset hygiene hygiëne hype hyperlactatie hypoglycemie hypolactatie hysterie IBFAN ideaal IFE ijs ijzer IL-10 illusionist immuniteit immunologie immuuncellen Ina May Gaskin inbakeren individu indoctrinatie industrie infectie infecties inflammatie informatie informeren infuus ingetrokken tepels ingewikkeld ingrediënten ingrijpen initiatierite inleiden inschatten instinct instincten instinctief voeden instructie insuline intake intelligentie intentie inter-species zogen interactief interventie intiem intolerantie introductie inventariseren investering invloed invoelen inwikkelen inzet IQ irritatie Ja zuster nee zuster Jack Newman James McKenna JGZ JHL jodium Johan Cruijff Johnny Depp jonge moeder journalist jubileum Kangoeroe Moeder Zorg kanker kansen kapotte tepels karakter KDV keizersnede kennis kennisoverdracht keuze keuzes keuzes maken kiezen kijken kin kind kinderarts kinderdagverblijf kinderopvang kindersterfte KISS klacht kleur klierweefsel klinische lactatiekunde KMC KMZ knippen koemelk koesteren koestering koffie koken kokosolie kolf kolonisatie kolven korte tepels kosten kosten gezondheidszorg Kotlow koude kraam kraamafdeling kraambed kracht krampjes kritiek kruiden kruipen kunstvoeding kwakzalverij kwaliteit laat-prematuur lactaptin lactatie lactatiekunde lactatiekundige lacteren lactoengineering lactoferrine lactogenese LAM lange termijn langvoeden lanoline leefomgeving leiden lekken lengte lente leren leren aanleggen levende cellen levensles lezen lichaamscontact liefde lipriempje literatuuronderzoek LLL lobby logica logopedist loslaten luchtweginfecties luiers luisteren maag maagdarminfecties maaginhoud maagzuurremmers maan maat maatschappij macgyveren machinaal maffia magie magisch malafide mama maneschijn manieren manipuleren mannelijke lactatie marketeer marketing massage mastitis matrix Max Tailleur mazelen meanderen Meatloaf Medela media medicalisatie medicijnen medicijngebruik medische misser medium meerling melk melkbank melklijsten melkproductie melkstase melkstroom melktransfer melkzusters menarche menselijk mensenrechten menstruatie Meryl Streep met rust laten meten methode Michel Odent micronutriënten middenoorontsteking mijmeren milieuvervuiling min Miranda Kerr mode moe moeder moeder en kind nabijheid moeder-en-kind-nabijheid moedergodin moedergroep moedermelk moedermelknetwerk moedermelkvoeding moederschap mondflora mondonderzoek Montessori morbiditeit mores mortaliteit motieven motivatie motorische ontwikkeling MRI MRSA multidisciplinair multimoeder multiple sclerose mythe nabijheid nachtouderschap nachtvoedingen nadelen nadenken nalaten namaak nature-nurture natuur natuurlijk nauwkeurigheid NEC neerslachtigheid Nestle boycot nicotine nieuw nieuwsgierig Nils Bergman niplette non-nutritief noodsituatie norm normaal normen en waarden normwaarde Nurse Jackie nutriënten Obelix obesitas obsceen observeren obstreticus oedeem oefenen oestrogenen ogen oligosacchariden olympisch oma omega 3 omgeving omweg onaangepast onafhankelijkheid onconditioneel onconditioneel opvoeden onderkaak onderscheid ondersteuning ondervoeding onderwijs onderwijzen onderzoek onderzoek retrospectief onderzoeken onderzoeker onderzoekmethodes ongemakkelijk ongewenst zwanger ongewoon ongezond onrustig drinken ontdooien ontmoeten ontspannen ontsteking ontwerp ontwikkeling onvoldoende onvoorwaardelijk onvoorwaardelijk ouderschap onwennig oorlog oorontstekingen oorzaken opbrengst openbaar openbaar voeden opgelucht opleiding opleidingsniveau ouders oplossing opoffering oproep opties opvoeden opvoeding opvolgmelk opzoeken orale anatomie organische chemicaliën osteoporose Oud en Nieuw ouder-kind-interactie ouders ouderschap overdenking overeenkomsten overgewicht overheden overheid overleg overleven overproductie oververhitting oxytocine paced bottle feeding pacifisme pap papa parasiet partner pasgboren pasgeboren passie pasteuriseren patroon Paula Meier PCOS pech pedagoog peer support peercounseling pepermunt perceptie perfectie perinatale sterfte perspectief PET Peter Facinelli peuter pijn pijnbestrijding Pink pink ribbon plaats placebo plagiocefalie plan plan B plannen plezier politiek portie portiegrootte postnatale depressie postpartum bloedverlies powerpoint PPD prematuur prenataal afkolven prenatale depressie prenatale ontwikkeling prestatie preventie prijsvraag primaten prins prinses priorteit probiotica PROBIT probleemgedrag problemen problemen maken problemen oplossen productie professioneel profijt programma prolactine promoten promotie protocol psychologie PTSS puber radicaal ramp Rapley Raynaud RCT reactie realiteit rechten van het kind rechten-van-het-kind reclame redden redenen redeneren referentie referenties reflexen reflux regelen regelmaat regels reinheid relactatie relatie religie respect responsief ouderschap reuk revolutie richtlijn Riley ringsling risico risico van geen borstvoeding risicogedrag rituelen Robert De Niro robot roes roken rollen Romeo en Julia röntgenfoto routines rouw rozengeur RPS ruimte rumenzuur rust rustig RVP safe motherhood sagen salie salma hayek Salmonella samen samen slapen samenspel samenstelling samenwerking SBO congres scan Scandinavië schaamte schaap schade scheiding-van-moeder-en-kind scheidingsangst scheikunde schema schildklier schimmel schimmelinfecties schisis schizofrenie scholing schoonheid schrijven schudden schuim schuld schuldgevoel secreet seksisme seksleven seksualiteit seksuele mishandeling sensitief ouderschap sensitieve zorg SES Shakira show SIDS silicium simultaan voeden sintjanskruid slaap slaapcondities slaapcyclus slaapgebrek slaapomgeving slaappatroon slaapproblemen slaapritme slaaptraining slapen slendang smaak smaakontwikkeling smoes sneeuw sociaal gedrag sociaal netwerk socialiseren softdrugs sondevoeding soortspecifiek SPECT speen speenhoes spelen spelregels spenen spijsvertering sponsoring sport spraakontwikkeling spreken sprongetjes sprookjes spruw spugen stamcellen stand standaard stappenplan start statistieken Stefan Kleintjes stemherkenning sterk steun stoppen storen stress strijdmodel structuur studie stukjes stuwing substituut suiker suikermetabolisme suikerwater suppletie surrogaat symbiose taal taboe tandemvoeden tanden tattoo TBS te veel melk te weinig melk team technieken technologie tegendruk tegenwerken tellen temperatuur tentoonstelling tepelhoedje tepelkloven tepelproblemen tepels terminologie testosteron TGF-beta1 The Bad Mother's Handbook thema therapeutisch flesvoeden therapie thymus tienermoeder tijd tijger TNO toeschietreflex tolerant tong tongriem tortocillis toveren toxinen TRAIL triple P troosten trots trouw trucjes tweeling twijfel twilight type uitkomsten uitvinden Uncle Vernon UNICEF uniek universiteit urban legend utopia vaardigheden vacceenzuur vaccinatie vacuum vader vaderrol vaderschap vak vakantie valentijn vallen vampier variabelen variatie vaste voeding VBBB VBN vechten vegetariër veilig veiligheid verandering verantwoordelijkheid verantwoording verdediging verdriet vergelijking verhalen verkoudheid verliefd verloskundige vermoeidheid verondersteld te weinig melksyndroom verschillen verslikken verstopping vertrouwen verwaarlozing verwachten verwachting verwachtingen verwarmen verwarring verwennen verzadigingsignalen verzorgen verzorging vet vetzuren vies vingervoeding virus visite vitamine A vitamine B vitamine C vitamine D vitamine K vlakke tepels voeden voeden op verzoek voeding voeding moeder voedingesindustrie voedingsbeha voedingscentrum voedingsfrequentie voedingskussen voedingsmethode voedingspatroon voedingsstoffen voedingswaarde voedsel Voldemort voldoende volksgezondheid volledige zuigelingenvoeding volturi voorbeeld voorbereiden voorbereiding voordeel voordelen voorkeurshouding voorkomen voorlichting voornemen vooronderstelling voorschrift voortgezette borstvoeding voorwaarden vorm vraag vraag en aanbod vragen vreemd vreugde vriezer vrijwilligers vroede vrouw vroeggeboorte vrouw vruchtbaarheid vuistregels vulture vuurwerk vzwBorstvoeding waarde waarheid WABA wapens WAPF warmte water waterhuishouding waterpokken waterwereld WBW weeën wereldvrede werkende moeder werkende vader werkgever Weston A Price wetenschap wetgever WHO Whoopi wiegelied wiegendood wijkverpleegkundige wijsheid will smith winkel winkel concept winst wisselkind woede wolf wondermiddel woonomgeving woorden workshop WYSIWYG Yvo Smulders zalf zelfbeschikking zelfregulatie zelfstandig zelfvertrouwen ziektelast ziekteverekkers ziel zien zilver zink zintuigen zitten zoeken zoet zoethoudertjes zonlicht zonnesteek zoogdieren zoogkompressen zorg Zorg voor Borstvoeding zorgen zorggedrag zorgverleners zorgzaam zout zuigbehoefte zuigelingen zuigelingenvoeding zuigen zuigfles zuivelindustrie zwanger zwangerschap zwembad

Drukwerk educatieve materialen

Prijsprinter - copyshop - banner