Pagina's

Eurolac!

Een blog met (bijna) dagelijkse columns over borstvoeding, hoe het gaat, hoe het ook zou kunnen. Discussie, ironie, satire en parodie worden als stijlbloemen niet verguisd, naast gewone recht-toe recht-aan informatie.

zondag 30 juni 2013

Schrijven

Foto: Boekomslag nog te verschijnen boek “Borstvoeding van dag tot dag’’, een bundeling blogs uit 2011.

Opstel schrijven was een van mijn favoriete bezigheden op de lagere school en de middelbare school. We deden toen nog niet aan basisschool, maar we gingen naar de kleuterschool, dan de grote overstap naar de lagere school en vervolgens naar de middelbare school. Voor de gelukkigen was er daarna nog het hoger onderwijs. Mijn lagere school vanaf de derde klas (wat we nu groep vijf noemen) was de door de nonnen gerunde meisjesschool in het dorp. De door de paters gerunde jongensschool lag aan de andere kant van het dorp. Toen ik in de zesde klas zat kwamen de eerste jongens in de eerste klas. Een revolutie van de eerste orde. Verder bleef vooralsnog veel bij het oude. Wij meisjes mochten in de winter gerust een lange broek aan. Daar moest dan wel een rokje overheen. Opstellen schrijven was aan bepaalde regels gebonden en al te veel vrije fantasie werd niet heel erg gewaardeerd. Behalve spelling en grammatica werd ook sterk beoordeeld op netheid. Een degelijke voorbereiding op wat er aan schrijfkunst werd gevraagd in het voortgezet onderwijs was het niet. De voorbereiding op het vervolgonderwijs bestond over het geheel genomen voornamelijk uit de plaats in de zesde klas.

Ik denk dat mijn maatschappijkritische houding daar zijn basis vindt. De zesde klas was ingedeeld volgens een klassiek patroon. Vooraan het schoolbord en in de hoek daarnaast, naast het raam, het bureau van de onderwijzeres. In mijn zesde klas was dat zuster Canisius. De leerlingen zaten aan individuele tafeltjes, ingedeeld in vier rijen. Vanaf het raam gerekend waren er twee rijen met kinderen uit arbeiders gezinnen; zij zouden na het verlaten van de Heilig Hartschool (verbonden aan het aanpalende klooster van dezelfde naam) naar de huishoudschool gaan. De derde rij werd bevolkt door kinderen uit de middenstandsgezinnen. Zij zouden naar de Mulo gaan. De vierde rij, die aan de kant van de gang, was gereserveerd voor de kinderen van de notabelen en zij gingen voornamelijk naar de MMS of zelfs de HBS. Ik zat aan het achterste tafeltje van die rij. Niet omdat mijn intelligentie was opgemerkt, maar door de maatschappelijke positie van mijn vader. Had ik even mazzel dat die positie mij in die plaatste. Was mijn vader arbeider geweest, dan was ik, ook met mijn IQ dat toegang tot Mensa garandeert, toch in een van de twee rijen aan de raamkant terecht gekomen.

Dat jaar waarin de eerste jongens de eerste klas van een meisjesschool konden bevolken, markeerde ook het jaar van meer veranderingen. De Mammoetwet werd ingevoerd en na de zesde klas ging ik naar de school die eerst de HBS herbergde, maar die nu ineens een Scholengemeenschap voor Havo en VWO werd. Mijn broer en mijn latere echtgenoot zaten een aantal klassen boven mij en die maakten er de HBS af. Voor mij werd het Havo en na de tweede klas koos ik wat toen al een ‘’pretpakket’’ werd genoemd: vier talen, aardrijkskunde en geschiedenis. Ik heb het geweten. De vele, vele boeken die er gelezen moesten worden, hebben mij taal en lezen niet afgeleerd, maar hebben me een zeer diepgewortelde afkeer van Literatuur bezorgd. En een basis voor het niet zomaar klakkeloos accepteren waarvan ‘’iedereen’’ en vooral het establishment zegt dat het goed en verheven en het enig waardevolle is. Of zou dat gewoon het flowerpower kind van de sixties en seventies in mij zijn?

Wat het ook niet heeft kunnen doven is mijn passie voor schrijven. Het is wel een hele poos slapend geweest, die passie. Er waren eerst en ernaast ook andere passies, zoals mijn kinderen en later mijn nieuwe vak. Als lactatiekundige verenig ik een aantal van mijn passies: kinderen (van mij of van een ander, dat maakt me niet zo heel veel uit, hoewel die van mezelf uiteraard de beste, de mooiste en de liefste zijn, duh-huh), kennisoverdracht, lactatiekunde  en schrijven. In de loop van de tijd hebben dan de ene dan de andere passie wat meer op de voorgrond gestaan en het schrijven was wat verlegener, drong zich niet zo naar de voorgrond. Het vermomde zich in het begin als een manier van kennisoverdracht over kinderen en borstvoeding in de vorm van artikelen en brochures. Het opstellen schrijven bleef zich wel nu en dan erdoor heen prikken en dan vormde zich een verhaal of een begin van een verhaal dat ergens werd genoteerd. Niets te maken met kinderen of kennisoverdracht of borstvoeding (hoewel die thema’s wel onderwerp konden zijn), maar fictie, verhalen, sproken, vertelsels. Deze verhalen bleven vaak in mijn hoofd of in mijn computer en werden door vrijwel niemand anders gelezen.

Mijn kortste verhaaltjes leest u elke dag op deze plaats. Meestal geen fictie, maar lang niet altijd pure kennisoverdracht. Het begon wel als kennisoverdracht in de vorm van korte besprekingen van borstvoeding onderzoek. In de loop van de paar jaar dat ik hiermee bezig ben werd het meer en meer een column in plaats van een logboek (blog komt van weblog, en een log is een logboek, wat een ander woord voor dagboek is, een dagelijks verslag van bezigheden en gedachten). Een column is meer een opiniestuk, een schrijfsel om gedachten te formuleren en anderen mee aan het denken te krijgen. Hoewel soms wat gechargeerd om de aandacht te trekken en om de discussie te openen, geeft een column wel de mening en de denkrichting van de schrijver weer. De blog-columns van het eerste jaar zijn bijna klaar om in gebundelde vorm te worden gepubliceerd. In een echt boek, op paper met drukinkt en zo. Er is ook bijna een boek klaar met een korte weerslag van allerlei kennisoverdracht schrijfsels van me, maar dan in een min of meer logisch verband (zie illustratie).

Er is ook een half afgeschreven fictieboek. Een roman van, tegen dat het af is, tienduizenden woorden. Er komt maar heel zijdelings iets over borstvoeding in voor en anders dan het opgroeien van de hoofdpersoon, komen er ook geen kinderen in voor. Toch zullen de lezers van mijn blogs er wel iets in herkennen, want het gaat over tovenarij en magie. Maar wanneer dat gaat uitkomen, daarover kan ik nog geen uitsluitsel geven. Die personages in dat verhaal verstoppen zich namelijk met regelmaat voor mij en dan kan ik niet meer zien hoe het verhaal verder gaat. Nu en dan kijkt er eventjes eentje naar me en dan schrijf ik snel weer een duizendtal woorden. En schrap er soms ook weer een paar honderd die toch niet blijken te koppen met het verhaal verloop zoals de personages het zien. Knap lastig soms, van die zelf meedenkende verhaal personages.

Welkom bij Eurolac!

Eurolac! is een onderdeel van Eurolac Lactatiekunde

Dit is het oude blog.

Voor de nieuwste berichten en voor diepgaande informatie, achtergrondartikelen, hulp en ondersteuning ga je naar www.eurolac.net. Hier vind je ook de Eurolac Lactatiekunde Webwinkel

Labels

aan-de-borstvoeding aanbevelingen aandacht aangeboren aangeleerd aanhappen aanklikbedje aanleg aanleggen aanleghulp aanname aanpassen aasgieren ABC abces ABM achtergrond achterkamertjes acrobatiek actie acupunctuur ademhaling ADHD adolescent adoptie advies advisering advocaat AFASS afbouwen affectie affectief afhankelijkheid afkoeling afkolven afleiding afsluiten afstamming afstrepen aftellen afvallen afvalstoffen afweer afwijking afwijzen agressie alcohol Alexandre Dumas alledaags alleen allergeen allergie allo-ouderschap allopathie alternatieve zorg aminozuren Amsterdam anamnese anatomie Angelina Jolie angst Anna Staas-Vink anorexia antibiotica anticonceptie antropologie apart apoptose apparaat appels archetype argument asimov ASS assortiment astma asymmetrie atopisch Attachment Parenting attachment theorie attitude autostoeltje baby baby-led-weaning babyverzorging babywise bacteriën bad badzout bakerpraat bakerpraatjes balts baren baring baringsrituelen bed-sharing bedrog beeldvorming begeleiden begeleiding begroting beha behandeling behoefte behoeften belasting beleid beloften beloning beoordeling beperken beroep beschadigen beschermen bescherming besmetting beurs bevalling bevorderen bewaren beweging bewerken bewijs bewijslast bewustzijn BFHI bijgeloof bijhouden bijscholing bijten bijvoeden aan de borst bijvoeding bijzonder bilirubine Biological Nurturing biologie biologisch biologische zuivel bitter blauwdruk bloed bloedarmoede bloedcellen bloeddruk bloedstolling bloedsuikers blootstelling BMI boek bonafide borst borstabces borsten borstkanker borstmassage borstonderzoek borstontsteking borstproblemen borstverkleining borstvoeding borstvoeding.com borstvoedingcafe borstvoedingcijfers borstvoedinginformatie borstvoedingmanagement borstvoedingorganisatie borstvoedingsbeleid borstvoedingsduur borstvoedingsorganisatie borstvoedingsthee borstvoedingvriendelijk borstweigeren botdichtheid botvorming boulemie bouwstoffen Bowlby BPA Brian Palmer brood broodjeaapverhaal buidelen buitengewoon cadeautjes caius calcium calendula campagne candida albicans capaciteit cariës caseine changeling chapeau chefkok chimpansee China chocolade clausule clusteren clusterkolven CMV co-ouderschap co-sleeping Cochrane Code coeliakie cohortstudie colostrum comfortabel commercie commissie communicatie compassie complementair complex complicated congruent consequent consequenties consultatiebureau contra-indicatie controle corrupt cortisol counseling couveuse CT cultuur cyclus D-MER D-TSR DALY's dankbaar darm darmflora darmfunctie David Sackett debat deficientie dehydratie delen demoniseren deskundig determinanten diabetes diagnose Diane Wiessinger diarree diëtiek dik discreet discriminatie discussie dissociatie DNA doel dokters dompelbad domperidon donormelk doorverwijzen doorzetten doula dr. Jay gordon draagkracht draaglast draagling draak dragen drempels drinken drinkproblemen drinktechniek druk dubbele boodschap duimzuigen duurzaamheid dwang E-Sakazakii EBM EBP echografie ecologisch borstvoeden ecologische voetafdruk economisch economische waarde eczeem educatie eenvoudig eerlijkheid eetproblemen eetstoornis eierstokkanker Einstein eiwitten emancipatie emotie emotioneel welzijn emotionele beschikbaarheid empathie energie epigenetica Erikson erotofobie eten ethiek etiket etniciteit eurolac evalueren evidencebeest evolutie examen exclusief excreet excuus experimenteren extreem fabels fabeltjes fabrikanten Facebook factoren familie fanatiek feel-good feest feestdagen feiten feminisme fenegriek filmpje filosofie flash-heating fles flesvoeding flesweigeren flow focus fopspeen forensisch onderzoek forum foto's fouten freakshow frenulum frequent voeden freud functie functional food functionaliteit fysiologie gadgets galactogoog galega gastcolumn gebakken lucht gebit gebonden geboorte geboortegewicht geboortetrauma gedijen gedrag geelzucht geen kwaad doen geheim gehemelte gehemelteplaatje geinduceerde baring geinduceerde lactatie geïnduceerde lactatie . geit geld geloven geluk gelukkig gemiddeld gender genen GenerationR genetische manupulatie Gentiaan Violet George Clooney geschiedenis geur gevaar gevaarlijk gevaren geweld gewicht gewichtsverlies gewoon gezin gezond gezonde voeding gezondheid gezondheid moeder gezondheidsclaims gezondheidsinformatie gezondheidsprogramma gist glucose go with the flow goed goed genoeg goud griep groei groeistandaarden groen groene_leem grondstoffen grootmoeder gulden snede gynaecoloog halfjaar HAMLET handelplan hard drugs harry piekema hart hart- en vaatziekten hartfunctie hechting heks helen helper herinneren hersenen hersenontwikkeling heupdysplasie Hippocrates hirsutisme historie HIV HM4HB HMF holistisch honger hongersignalen honing hormonen horror houdbaarheid houding Hugh Laurie huidcontact huidflora huilen hulp hulp zoeken hulpmiddel hulpmiddelen hulpset hygiene hygiëne hype hyperlactatie hypoglycemie hypolactatie hysterie IBFAN ideaal IFE ijs ijzer IL-10 illusionist immuniteit immunologie immuuncellen Ina May Gaskin inbakeren individu indoctrinatie industrie infectie infecties inflammatie informatie informeren infuus ingetrokken tepels ingewikkeld ingrediënten ingrijpen initiatierite inleiden inschatten instinct instincten instinctief voeden instructie insuline intake intelligentie intentie inter-species zogen interactief interventie intiem intolerantie introductie inventariseren investering invloed invoelen inwikkelen inzet IQ irritatie Ja zuster nee zuster Jack Newman James McKenna JGZ JHL jodium Johan Cruijff Johnny Depp jonge moeder journalist jubileum Kangoeroe Moeder Zorg kanker kansen kapotte tepels karakter KDV keizersnede kennis kennisoverdracht keuze keuzes keuzes maken kiezen kijken kin kind kinderarts kinderdagverblijf kinderopvang kindersterfte KISS klacht kleur klierweefsel klinische lactatiekunde KMC KMZ knippen koemelk koesteren koestering koffie koken kokosolie kolf kolonisatie kolven korte tepels kosten kosten gezondheidszorg Kotlow koude kraam kraamafdeling kraambed kracht krampjes kritiek kruiden kruipen kunstvoeding kwakzalverij kwaliteit laat-prematuur lactaptin lactatie lactatiekunde lactatiekundige lacteren lactoengineering lactoferrine lactogenese LAM lange termijn langvoeden lanoline leefomgeving leiden lekken lengte lente leren leren aanleggen levende cellen levensles lezen lichaamscontact liefde lipriempje literatuuronderzoek LLL lobby logica logopedist loslaten luchtweginfecties luiers luisteren maag maagdarminfecties maaginhoud maagzuurremmers maan maat maatschappij macgyveren machinaal maffia magie magisch malafide mama maneschijn manieren manipuleren mannelijke lactatie marketeer marketing massage mastitis matrix Max Tailleur mazelen meanderen Meatloaf Medela media medicalisatie medicijnen medicijngebruik medische misser medium meerling melk melkbank melklijsten melkproductie melkstase melkstroom melktransfer melkzusters menarche menselijk mensenrechten menstruatie Meryl Streep met rust laten meten methode Michel Odent micronutriënten middenoorontsteking mijmeren milieuvervuiling min Miranda Kerr mode moe moeder moeder en kind nabijheid moeder-en-kind-nabijheid moedergodin moedergroep moedermelk moedermelknetwerk moedermelkvoeding moederschap mondflora mondonderzoek Montessori morbiditeit mores mortaliteit motieven motivatie motorische ontwikkeling MRI MRSA multidisciplinair multimoeder multiple sclerose mythe nabijheid nachtouderschap nachtvoedingen nadelen nadenken nalaten namaak nature-nurture natuur natuurlijk nauwkeurigheid NEC neerslachtigheid Nestle boycot nicotine nieuw nieuwsgierig Nils Bergman niplette non-nutritief noodsituatie norm normaal normen en waarden normwaarde Nurse Jackie nutriënten Obelix obesitas obsceen observeren obstreticus oedeem oefenen oestrogenen ogen oligosacchariden olympisch oma omega 3 omgeving omweg onaangepast onafhankelijkheid onconditioneel onconditioneel opvoeden onderkaak onderscheid ondersteuning ondervoeding onderwijs onderwijzen onderzoek onderzoek retrospectief onderzoeken onderzoeker onderzoekmethodes ongemakkelijk ongewenst zwanger ongewoon ongezond onrustig drinken ontdooien ontmoeten ontspannen ontsteking ontwerp ontwikkeling onvoldoende onvoorwaardelijk onvoorwaardelijk ouderschap onwennig oorlog oorontstekingen oorzaken opbrengst openbaar openbaar voeden opgelucht opleiding opleidingsniveau ouders oplossing opoffering oproep opties opvoeden opvoeding opvolgmelk opzoeken orale anatomie organische chemicaliën osteoporose Oud en Nieuw ouder-kind-interactie ouders ouderschap overdenking overeenkomsten overgewicht overheden overheid overleg overleven overproductie oververhitting oxytocine paced bottle feeding pacifisme pap papa parasiet partner pasgboren pasgeboren passie pasteuriseren patroon Paula Meier PCOS pech pedagoog peer support peercounseling pepermunt perceptie perfectie perinatale sterfte perspectief PET Peter Facinelli peuter pijn pijnbestrijding Pink pink ribbon plaats placebo plagiocefalie plan plan B plannen plezier politiek portie portiegrootte postnatale depressie postpartum bloedverlies powerpoint PPD prematuur prenataal afkolven prenatale depressie prenatale ontwikkeling prestatie preventie prijsvraag primaten prins prinses priorteit probiotica PROBIT probleemgedrag problemen problemen maken problemen oplossen productie professioneel profijt programma prolactine promoten promotie protocol psychologie PTSS puber radicaal ramp Rapley Raynaud RCT reactie realiteit rechten van het kind rechten-van-het-kind reclame redden redenen redeneren referentie referenties reflexen reflux regelen regelmaat regels reinheid relactatie relatie religie respect responsief ouderschap reuk revolutie richtlijn Riley ringsling risico risico van geen borstvoeding risicogedrag rituelen Robert De Niro robot roes roken rollen Romeo en Julia röntgenfoto routines rouw rozengeur RPS ruimte rumenzuur rust rustig RVP safe motherhood sagen salie salma hayek Salmonella samen samen slapen samenspel samenstelling samenwerking SBO congres scan Scandinavië schaamte schaap schade scheiding-van-moeder-en-kind scheidingsangst scheikunde schema schildklier schimmel schimmelinfecties schisis schizofrenie scholing schoonheid schrijven schudden schuim schuld schuldgevoel secreet seksisme seksleven seksualiteit seksuele mishandeling sensitief ouderschap sensitieve zorg SES Shakira show SIDS silicium simultaan voeden sintjanskruid slaap slaapcondities slaapcyclus slaapgebrek slaapomgeving slaappatroon slaapproblemen slaapritme slaaptraining slapen slendang smaak smaakontwikkeling smoes sneeuw sociaal gedrag sociaal netwerk socialiseren softdrugs sondevoeding soortspecifiek SPECT speen speenhoes spelen spelregels spenen spijsvertering sponsoring sport spraakontwikkeling spreken sprongetjes sprookjes spruw spugen stamcellen stand standaard stappenplan start statistieken Stefan Kleintjes stemherkenning sterk steun stoppen storen stress strijdmodel structuur studie stukjes stuwing substituut suiker suikermetabolisme suikerwater suppletie surrogaat symbiose taal taboe tandemvoeden tanden tattoo TBS te veel melk te weinig melk team technieken technologie tegendruk tegenwerken tellen temperatuur tentoonstelling tepelhoedje tepelkloven tepelproblemen tepels terminologie testosteron TGF-beta1 The Bad Mother's Handbook thema therapeutisch flesvoeden therapie thymus tienermoeder tijd tijger TNO toeschietreflex tolerant tong tongriem tortocillis toveren toxinen TRAIL triple P troosten trots trouw trucjes tweeling twijfel twilight type uitkomsten uitvinden Uncle Vernon UNICEF uniek universiteit urban legend utopia vaardigheden vacceenzuur vaccinatie vacuum vader vaderrol vaderschap vak vakantie valentijn vallen vampier variabelen variatie vaste voeding VBBB VBN vechten vegetariër veilig veiligheid verandering verantwoordelijkheid verantwoording verdediging verdriet vergelijking verhalen verkoudheid verliefd verloskundige vermoeidheid verondersteld te weinig melksyndroom verschillen verslikken verstopping vertrouwen verwaarlozing verwachten verwachting verwachtingen verwarmen verwarring verwennen verzadigingsignalen verzorgen verzorging vet vetzuren vies vingervoeding virus visite vitamine A vitamine B vitamine C vitamine D vitamine K vlakke tepels voeden voeden op verzoek voeding voeding moeder voedingesindustrie voedingsbeha voedingscentrum voedingsfrequentie voedingskussen voedingsmethode voedingspatroon voedingsstoffen voedingswaarde voedsel Voldemort voldoende volksgezondheid volledige zuigelingenvoeding volturi voorbeeld voorbereiden voorbereiding voordeel voordelen voorkeurshouding voorkomen voorlichting voornemen vooronderstelling voorschrift voortgezette borstvoeding voorwaarden vorm vraag vraag en aanbod vragen vreemd vreugde vriezer vrijwilligers vroede vrouw vroeggeboorte vrouw vruchtbaarheid vuistregels vulture vuurwerk vzwBorstvoeding waarde waarheid WABA wapens WAPF warmte water waterhuishouding waterpokken waterwereld WBW weeën wereldvrede werkende moeder werkende vader werkgever Weston A Price wetenschap wetgever WHO Whoopi wiegelied wiegendood wijkverpleegkundige wijsheid will smith winkel winkel concept winst wisselkind woede wolf wondermiddel woonomgeving woorden workshop WYSIWYG Yvo Smulders zalf zelfbeschikking zelfregulatie zelfstandig zelfvertrouwen ziektelast ziekteverekkers ziel zien zilver zink zintuigen zitten zoeken zoet zoethoudertjes zonlicht zonnesteek zoogdieren zoogkompressen zorg Zorg voor Borstvoeding zorgen zorggedrag zorgverleners zorgzaam zout zuigbehoefte zuigelingen zuigelingenvoeding zuigen zuigfles zuivelindustrie zwanger zwangerschap zwembad

Drukwerk educatieve materialen

Prijsprinter - copyshop - banner