Foto: Een kijkje vanuit een stand van Eurolac Lactatiekunde
Beurs. Een vreemd woord. Als bijvoeglijk naamwoord betekent het beschadigd, kapot of bedervend. Een kraamvrouw kan een beurs ‘’onderkantje’’ hebben als het baren moeizaam ging. Een voedende moeder kan beurse borsten hebben als ze een borstontsteking heeft gehad, als ze te enthousiast heeft gemasseerd of als haar kindje te enthousiast heeft geknepen. Als zelfstandig naamwoord heeft het allerlei betekenissen. Een beurs kan een tasje zijn of zakje waar iets in zit, bijvoorbeeld geld of testikels of vocht bij een stootkussen. Een beetje in het verlengde van de beurs als geldbuidel is de beurs als een tegemoetkoming in de studiekosten. Een heel ander soort beurs zijn de financiële beurs, een soort markt voor aandelen en dergelijke, de schippersbeurs, ook een soort markt, maar dan voor vrachten voor schippers, en een tentoonstelling, eveneens een soort markt, waar aanbieders hun waren en diensten etaleren. Ik kan u verzekeren dat ik na een dagje beurs beurs ben, van binnen en aan mijn voeten, en dat ik daar mijn elektronische en mijn fysieke beurs bij me heb.
Onder beurs versta ik in mijn geval een echte beurs, zoals vorige maand de Ouders Natuurlijk Beurs of in september de GaafGroen Beurs in Alkmaar (daar hoort u te zijner tijd meer over), maar ook standjes op congressen en ontmoetingsdagen, zoals in oktober de WBW dag en het Borstvoedingscafé XXL in Eindhoven (ook daarover hoort u later meer). Ik begin beurzen steeds leuker te vinden. Vooral voor mensen met een internet business is het zo waardevol om ook nu en dan eens een fysieke mogelijkheid voor kennismaken te hebben. En voor de klanten van zo’n internet business is het leuk om ook de mens achter zo’n bedrijf en de producten in het echt te kunnen aanschouwen.
Als er een beurs aankomt, moet ik een paar weken van te voren al gaan kijken of mijn voorraden grondstoffen op peil zijn. Grondstoffen en verpakkingsmaterialen bestellen zodat ik op tijd kan beginnen met het maken van voldoende aantallen van de producten die ik ga meenemen. Eventueel drukwerk moet ook al weken van te voren geregeld worden. Wanneer ik tijdens zo’n beurs ook nog een lezing of workshop verzorg, moet ook dat in de weken voorafgaand aan de beurs worden voorbereid. Dit gaat allemaal tussen het gewone werk door, natuurlijk, want elke dag moet er wel een nieuw stukje geschreven worden, winkelbestellingen klaargemaakt en verstuurd, toetsen van e-cursussen nagekeken of ander schrijfwerk gedaan worden, email afgehandeld en consulten gedaan worden. In de week voorafgaand aan de beurs worden dan voorraden gemaakt: 50 flesjes Gentiaan Violet, waarvan de helft met andere sluitingen, 10 potjes zalf van elke variant, een paar flesjes massageolie, minimaal 5 zakjes thee van beide smaken, 10 instructiekaarten en 10 infobladen van elk van de 5 titels, Vingerlingen en theezakjes en spatels tellen en verpakken. Vervolgens moeten de kratten met beursspullen worden gecontroleerd: zijn de doeken schoon, is er nog genoeg tafelpapier, zit er nog plakband, touw, elastiekjes, schaar, pleisters, en andere noodzakelijkheden in de doos voor achter de toonbank.
Als de beurs ver weg is en ik vroeg moet beginnen vertrek ik vaak de avond tevoren al en overnacht in de buurt van (of in het hotel van) de beurs. Ik kan dan eventueel ’s avonds al beginnen met opbouwen of anders gewoon de volgende ochtend na rustig opstaan en ontbijten. Het opbouwen van de stand vergt veel tijd en aandacht. Eerst moet je kijken wat voor soort stand je hebt: is het een marktkraam met dakje of alleen een tafel. Welk formaat en welke vorm heeft de tafel, hoe passen de lakens er het beste op. Bij een dakje kun je dingen ophangen, dat is handig. Alleen een tafel vraagt meer creativiteit voor een boeiende opstelling. Als er een stopcontact in de buurt is kan ik een bijvoorbeeld een kolf laten draaien om de gehoekte schilden uit te proberen of een laptop neerzetten om filmpjes te draaien.
Na mijn vakantie verschijnt mijn volledige beurzen en spreekbeurten overzicht voor het komende seizoen. Ik kijk er helemaal naar uit. Eurolac komt naar je toe na de zomer!