Foto: De Chordettes zingen Lollipop. Ook Mika zingt Lollipop (Live - AOL), by islandrecords video's. De lollipop is in beide uitvoeringen niet precies bedoeld als onschuldig kindersnoepgoed.
Borstvoedend en moederend Nederland werd opgeschrikt door een bericht op NU.nl: Fabrikant maakt lolly met moedermelksmaak. Geïnspireerd door de komst van kinderen in de vriendenkring zag de fabrikant het als zijn plicht te komen met een lolly die krijsende kindjes tevreden zou stellen. Een snelle
blik op de site Lollyphile geeft al gelijk aan dat deze lollyfabrikant zich niet
primair richt op kindersnoepgoed, maar op meer ondeugend bedoelde
volwassenen versnaperingen. Een beetje dubieus dus, dat bericht. Het gaat overigens enkel om een moedermelksmaak en de lolly's zijn niet van echte moedermelk gemaakt. Het zou ook erg moeilijk zijn om van echte moedermelk lolly's te maken die consistent dezelfde smaak hebben. Een van de belangrijkste opvallendheden van moedermelk is namelijk dat het nooit hetzelfde smaakt. Dr. Karleen Gribble vroeg in een onderzoek onder kinderen die al kunnen praten en aan de borst zijn naar hun ervaringen met borstvoeding en moedermelk en met name ook de smaak ervan. De ondervraagde kinderen vergeleken de smaak van moedermelk met allerlei andere voedingsmiddelen, maar meestal beter smakend*.
Kunstvoeding is van gelijkmatige smaakkwaliteit: het smaakt altijd even onaangenaam**. Kinderen die geen borstvoeding of moedermelk krijgen, proeven bij elke maaltijd gedurende de eerste zes maanden van hun leven altijd maar één smaak. Kinderen die borstvoeding krijgen, krijgen een proefje mee van alle smaken voedsel die hun moeder eet. De vluchtige stoffen die smaak en geur bepalen gaan vrij gemakkelijk over in het bloed en vervolgens in de melk. Deskundigen gaan ervan uit dat dat ervoor zorgt dat die kinderen als ze aan vast voedsel gaan beginnen de smaken van het gezinsvoedsel al een beetje kennen en herkennen en dat ze daardoor minder problemen hebben met de overgang naar vast voedsel. Voorwaarde daarbij is natuurlijk wel dat dat voedsel het gezinsvoedsel is en niet een of ander ondefinieerbaar prutje uit een potje. Want die smaken net als kunstvoeding gelijkmatig matig.
Kinderen die met de gezinsmaaltijden mee eten en geen speciale kindermaaltijden voorgezet krijgen, hebben door de bank genomen minder eetproblemen. Kinderen die met plezier eten en veel smaken kunnen uitproberen, herkennen en leren kennen zijn ook minder waarschijnlijk kieskeurige eters.
En over die lolly's, tja, een brullend en krijsend kind heeft zeker geen behoefte aan zoetigheid -met of zonder moedermelksmaak- om te stoppen met huilen en amok maken. Zo'n kind heeft liefde en aandacht nodig, begrip voor zijn ongelukkig zijn en de borst van zijn moeder.
Gribble KD: ‘As good as chocolate’ and ‘better than ice cream’: how toddler, and older, breastfeeders experience breastfeeding. Early Child Development and Care 2009 (179) 8:1067-1082. http://www.informaworld.com/10.1080/03004430701764176
*) Eerder besproken in Eurolac Flits! peuters vertellen over borstvoeding
**) Eerder besproken in Eurolac Flits!: Outrageously icky white stuff.