Foto: Centaurs zoals verbeeld in de verfilming van de boeken over Harry Potter, tovenaar.
Terwijl ik dit schrijf, op de eerste dag van de zomer, kijk ik uit over mijn tuin vol met verregende pioen-klaprozen. En gewone klaprozen, en kamille. En bijen, die ondanks de dreigend donker worden hemel, druk doende zijn met het verzamelen van nectar en al doende het stuifmeel van bloem naar bloem verplaatsen. Met evenveel liefde als voor de gekweekte grote, dikke klaprozen, bezoeken de bijen de bescheiden gewone klaprozen en de kamille. Het stuifmeel nemen ze mee tussen de verschillende variëteiten en soorten. Dat geeft niet, als het stuifmeel niet past op de ontvangende bloem, wordt het gewoon genegeerd. Misschien proberen de beide variëteiten klaproos wel of ze passen. Dat mag, ik ben benieuwd of ik volgens jaar een tussenvorm in mijn tuin heb. Waar ik niet bang voor ben, is dat ik kamillerozen krijg of klapkamille. Want dat past zeker weten niet, ook al deponeren 100 bijen kamille stuifmeel op de klaprozen en 100 andere bijen klaproosstuifmeel op de kamille. En zo hoort dat ook.
Sommige mensen zien dat anders. Die proberen of ze de blauwdrukken van verschillende soorten niet over elkaar heen kunnen leggen en ze dwingen elkaar te accepteren. Of ze proberen stukjes van de blauwdruk uit te gummen en er een stukje van een andere voor in de plaats te plakken. Of alleen uitknippen, weg gooien en de randjes aan elkaar plakken. Het doel hiervan is niet om zomaar leuke nieuwe ontwerpen te maken, maar om producten te creëren die meer geld opleveren. Zoals bijvoorbeeld een heel erg heftig giftig onkruidbestrijdingsmiddel maken en dan het gewas dat je wel wilt behouden zodanig verknippen en beplakken dat het niet dood gaat van dat gif. Of een koe maken die menselijke componenten in haar melk maakt.
Van nature zal een koe nooit menselijke elementen in haar melk maken, want wat heeft haar kalf daar nu aan. Tenzij ze natuurlijk zou kruisen met een mens en een kind met menselijke genen zou krijgen. Maar dat kan niet. Want, net als bij het kamille stuifmeel op de klaproos stamper, zal mensenzaad in de koe worden genegeerd. En zo hoort dat ook. Koeien met mens eigenschappen of entiteiten die voor de helft (zeg alles vanaf de staart tot de aanzet van de hals) bestaan uit een dier en voor de andere helft (zeg vanaf de kruin tot net boven het bekken) een mens, horen thuis in de wereld van fabels en fantasy. Daar kun je leuke verhalen over schrijven, maar in het echt wil je ze niet tegenkomen.
Mensenmelk is melk die door een mens voor een mens wordt gemaakt. Net als koeienmelk melk is die door een koe voor een koe wordt gemaakt. Hetzelfde geldt voor geiten-, paarden-, kamelen- of ezelsmelk. Knutselen aan de melk, of aan het dier dat de melk maakt, verandert de melk nooit zodanig dat deze precies past bij een ander dier. Het idee dat dat wel mogelijk zou zijn hoort thuis in dezelfde wereld waarin centaurs en eenhoorns leven.