Foto: Instructie babybuikjesmassage in 'Borstvoeding - een handleiding'.
Behalve de huidverzorging en de melkboosters zijn er de hulpjes. Daarvan biedt Eurolac er maar een paar; de rest is overal te koop. Pronkstuk zijn de gehoekte kolfschilden. Met deze schilden op je gewone kolf kun je rechtop zittend kolven, zonder je vreemd voorover te moeten buigen. Je kan er ook in allerlei andere houdingen mee kolven, bijvoorbeeld liggend. En de grootste maat is ideaal voor moeders die wat ruimer bedeeld zijn en extra steun kunnen gebruiken bij het hanteren van de borst. Officieel heten ze Gehoekte Kolfschilden, de fabrikant noemt ze nu Super Shields, ik noem ze zelf vaak asymmetrische schilden, en ik hoorde een klant ernaar refereren als ergonomische kolfschilden. Die laatste naam bevalt me wel. Want dat is wat ze doen: deze kolfschilden zorgen ervoor dat het afkolven meer ergonomisch gebeurt. Niet super, maar gewoon, ergonomisch. Eigenlijk vraag je je af waarom kolffabrikanten altijd nog altijd die rigide rechte schildjes maken.
Het aanbod van hulpjes begon natuurlijk met de aan-de-borstset: een combinatie van een spuit en een sonde voor het aan de borst bijvoeden van een baby. Een dergelijk systeem is tegen ongeveer een tienvoud van de prijs in een kant en klaar uitvoering te koop; ik bied moeders liever iets wat betaalbaar is en low-tech. Bij low-tech is de moeder zelf degenen die bepaalt hoe en wat. De sonde kan langs de tepel worden geplakt voor het aanleggen of bijgeschoven worden tijdens het drinken. Of de set wordt gebruikt om te vingervoeden. De sonde kan op een spuit, maar ook in een potje of flesjes. De spuit kan met of zonder stopper worden gebruikt. Het uiteinde (dicht aan de onderkant en met twee gaatjes onder en tegenover elkaar in de onderste paar centimeters) kan eraan blijven of worden afgeknipt. De losse onderdelen kunnen ook los worden bij besteld. Als alleen de sonde wordt gebruikt, adviseer ik toch de eerste keer een volledige set aan te schaffen, omdat de spuit zo handig is om de sonde schoon te maken: doorspuiten met koud water, dan met heet sop, dan met heet water en vervolgens droog slingeren. Vingervoeden en bijvoeden aan de borst kan ook met de ‘’kaakspoelspuit’’ (nou dat is nog eens een Scrabble of Galgje woord!) of Monoject 412. Dit is een spuit met een gebogen plastic punt, zonder naald uiteraard.
Voor het ondersteunen van de behandeling van een borstontsteking kunnen zout en groene leem worden gebruikt. Van het zout (met kamille en goudsbloem) wordt een dompelbad gemaakt, lekker warm, om de borsten in te weken en zo de melk weer aan het stromen te krijgen en eventuele ontstekingen te lossen (eigenlijk net zoiets als met een ontstoken vinger in een zout- of sodabadje). Groene leem wordt tot een papje gemaakt en op de ontstoken plaats gesmeerd (of de pleister met leem wordt natgemaakt en erop gelegd). De leem vermindert de ontsteking en ondersteunt het genezingsproces. Massageolie (met calendula, avena sativa en hypericum) is handig bij het masseren van gestuwde of ontstoken borsten.
Een ander soort hulpjes zijn de infobladen en instructiekaarten. De inhoud van de bladen en de kaarten met dezelfde titels is gelijk, maar de uitvoering is anders. De kaarten zijn geplastificeerd en handig als instructiemateriaal voor zorgverleners. De infobladen zijn voor individueel gebruik door moeders. Voor zorgverleners zijn er pakketten met van elke titel een instructiekaart en een stapeltje infobladen. De informatie omvat de eerste week, massage, afkolven met de hand, vingervoeden en bijvoeden aan de borst. En voor mijn trouwe lezers een primeurtje: deze informatie komt, samen met wat borstvoeding basics, binnenkort uit in boekvorm. Een kort, rijk-geïllustreerd naslagwerkje zonder uitweidingen.
Over boeken gesproken, die zijn er ook in de winkel en wel in een speciale afdeling: De Boekenplank. Vooralsnog bestaat het assortiment daar uit vijf boeken. Twee boeken van Stefan Kleintjes (‘Borstvoeding’ en ‘Eten voor de kleintjes’), twee door collega Marianne Vanderveen vertaalde boeken (‘Koester je kleintje’ en ‘Slapen met je baby’) en een boek van ondergetekende (‘Het jaar van de baby’). Houd die boekenplank in de gaten, want behalve het hierboven besproken boek (met als titel ‘Borstvoeding – een handleiding’) komt dit jaar ook ‘Borstvoeding van dag tot dag’ uit, een bundeling van het blog Eurolac Flits van 2011.
Bij wijze van proef zijn in de Eurolac winkel nu ook babydraagsystemen van Bereka te koop. Ik ben heel benieuwd wat de klanten daarvan vinden. Ik ben trouwens sowieso benieuwd wat de klanten vinden. Door het invullen van een enquête kunt u me dat vertellen. Op het formulier is ook ruimte voor voorstellen ter uitbreiding van het assortiment. Onder de inzenders tot en met juli 20123 verloot ik drie prijzen (een cadeaubon à €10,00, een gesigneerd exemplaar van ‘Het jaar van de baby’ en een schatkistje met monstertjes van verzorgings- en hulpmiddelen). Vergeet niet je emailadres in te vullen als je mee wilt doen aan de verloting.
Naar de enquête --> klik!