Pagina's

Eurolac!

Een blog met (bijna) dagelijkse columns over borstvoeding, hoe het gaat, hoe het ook zou kunnen. Discussie, ironie, satire en parodie worden als stijlbloemen niet verguisd, naast gewone recht-toe recht-aan informatie.

donderdag 4 april 2013

Duivels

Foto: Roseanne Barr als Ruth Patchett in  She-Devil (1989)
Een van de geliefde uitspraken van mijn oude Grootmoe was ‘’Geloven doe je maar in de kerk, hier moet je het zeker weten’’. Een kerk uiteraard, want zij was grootgebracht in een protestants christelijke omgeving. Losjes daarin. Want geloven, ja dat hoorde nu eenmaal bij je opvoeding en je geloofde gewoon hetzelfde als je ouders. Erg eenkennig was ze er ook niet in, want al waren ‘’die Roomsen’’ soms wel wat bijgelovig met al die heiligen, dat weerhield haar er niet van om de altaarkleden van de plaatselijke katholieke kerk te wassen en samen met haar co-werkers in de wasserij bij toerbeurt de borduurpatronen na te tekenen. Of bij de Joodse buurvrouw aan het begin van de sabbat het licht aan te doen. Want dat waren nu eenmaal de geloven waarin die mensen waren opgegroeid en dat waren de dingen die ze deden. Geloven werd dus verwezen naar een kerk, maar ze had ook de tempel, synagoge en de moskee erbij kunnen noemen. Voor haar was het allemaal om het even, zolang je het maar in je eigen tijd deed, zonder er een ander al te erg mee lastig te vallen. Ze was daar erg pragmatisch in, net als in haar opvatting dat het een boel toestanden zou schelen als iemand gewoon 22 ballen tussen die volwassen kerels in korte broeken op dat grasveld zou gooien.
De afgelopen weken werd de plaats van het geloof in het dagelijks leven op pijnlijke manieren in de voorste gelederen van de nieuwsberichten opgenomen. Eerst was daar de stennis over een Turks jongetje dat al ruim acht jaar bij pleegouders woont, sinds hij op de leeftijd van vier maanden uit huis werd geplaatst. Het gaat heel goed met het jongetje, al zo lang hij bij zijn pleegmoeders woont, waarschijnlijk beter dan de eerste vier maanden van zijn leven. Zijn pleegmoeders zijn liefdevol en zorgzaam, is de algemene conclusie van mensen die daar zicht op hebben. Zijn geboorte ouders hebben daar andere ideeën over. Die pleegmoeders zijn christenen. En nog lesbisch bovendien. De toestanden liepen zo hoog op, dat de leider van hun land van herkomst, waar ze dus niet meer wonen, al jarenlang niet meer, zich ermee meent te moeten bemoeien. Hij is des duivels, want de mosliminwoners van zijn  land geloven dat christenen niet pluis zijn en lesbiennes ware duivels. Ach, had mijn Grootmoe waarschijnlijk schouderophalend verkondigd, dat geloven doe je maar in je moskee, hier moet je het zeker weten.
De tweede berichten hausse gaat over donormelk. In Turkije is de kindersterfte hoog. Gemiddeld is in de westerse wereld de kindersterfte 10 per duizend, In Turkije 53 per duizend. Dat is ruim vijf keer zoveel. Tweederde daarvan al in het eerste halfjaar na de geboorte, weet Sengul Hablemitoglu van het Gezondheidsbureau van de Universiteit van Ankara te melden. Een flink deel van die kinderen had met betere medische zorg, en met borstvoeding of moedermelk niet hoeven overlijden. Dat is hard, zoveel kindjes dood terwijl dat helemaal niet nodig is. Je zou toch denken dat een Turkse premier zich de benen uit het lijf zou lopen om die kinderen te redden, nadat hij de Turkse kinderen in Nederland van de lesbiennes heeft gered. Punt is dat bij die redding van die baby’s moedermelk meespeelt, moedermelk van wellicht een andere vrouw dan de geboortemoeder van het kind.
Het drinken van moedermelk maakt volgens de moslim interpretatie van de geschriften van de profeet een kind broer of zus van alle andere kinderen die van dezelfde vrouw haar melk hebben gedronken. Met een broer of zus kan je niet trouwen. Stel je nu eens voor dat je niet weet wie nog meer van diezelfde donor melk hebben gedronken. Dan zou je later gewoon zomaar met een onbekende broer of zus kunnen trouwen. Een volle neef of nicht, geen probleem, maar een melkbroer of –zus, onvoorstelbaar, des duivels.
Daar zouden echter nog oplossingen voor kunnen worden gevonden. Maar hoe staat het met het halal gehalte van de donormelk? En weet je wel zeker dat je moslim kindje geen jodenmelk krijgt, of christenmelk, of {o, horror} atheïstenmelk. Want melk is namelijk een zo magisch goedje, dat het het joodse, christelijke of atheïstische DNA over brengt. Dan koester je later zomaar een jood of een christen of {o, horror} een atheïst in je gezin. Je kon net zo goed een duivel als huisdier nemen.
Het alternatief is kunstvoeding. Daar gaat het kind misschien wel van dood, maar dan wel als onbezoedelde moslim. Toch? Ja? Weet je dat zeker of geloof je dat? Want geloven, dat doe je maar in de moskee, hier op de neonatologie moet je het zeker weten. Om te beginnen brengt moedermelk niets anders over dan voedsel en bescherming tegen infecties. Dodelijke infecties. Geen geloof, geen religie, geen seksuele geaardheid (want had je nog niet bedacht dat die donormoeder behalve een jood, christen of atheïst, ook nog {{o, horror in kwadraat}} lesbisch zijn kan!), niets van dat al zit er in moedermelk.
Moedermelk is niet hemels of duivels of magisch, het is gewoon eten en bescherming voor een kind, zoals de melk van alle zoogdieren dat voor al hun jongen is. Zolang een jong de melk van de eigen soort krijgt, gaat alles zoals het werd ontworpen. Zodra een jong de melk van een andere soort gaat krijgen, kan er van alles fout gaan. Niet dat een kat die muizenmelk drinkt een muis zal worden of een koe die mensenmelk drinkt plotseling een mens zou worden, nee zo werkt het niet. We hoeven dus niet bang te zijn dat een kind dat koemelk gebaseerde kunstvoeding krijgt een koe zal worden (net zomin als melk van een lesbische atheïst tot lesbisch-atheïstische mensen zal leiden). Waar we wel bang voor moeten zijn is dat de voeding en de bescherming die de onbewerkte melk aan het kalf zou geven, niet de juiste voeding en bescherming aan een mensenkind zal geven. Dan zal het kind makkelijker ziek worden, misschien erg ziek worden of zelfs doodgaan. Niet omdat die koe,  wiens melk werd bewerkt tot kunstvoeding, een duivel was, maar omdat het de verkeerde diersoort is.
Geloven doe je maar in de tempel, de kerk, de synagoge of de moskee, in het echte leven en voor de gezondheid en het leven van je kind moet je het zeker weten. En zeker weten: moedermelk van om het even welke mensenmoeder is heilzaam voor een mensenkind, kunstvoeding is dat niet. Religieuze (van welke religie dan ook) rechten van volwassenen stoppen waar ze de universele mensenrechten en rechten van het kind in gevaar brengen.
Erdal Balci : Turkse donormelk moet 'halal'. Trouw.nl,  30/03/13
Eurolac Flits! met label of zoekterm rechten-van-het-kind, kunstvoeding, geloven, religie. Deze links leiden naar een lijst met blogs met dit label of deze zoekterm, klik op de plaatjes in de linkerzijbalk voor meer verhaaltjes.

3 opmerkingen:

 1. Jammer dat je niet helemaal op de hoogte bent gebleven van wat er werkelijk speelt bij de ouders van Yunus! Ondertussen is echt al wel bekend dat de rechter Yunus al jaren geleden naar zijn ouders terug heeft gestuurd omdat er geen enkel bewijs was dat de ouders niet voor hem konden zorgen. Jeugdzorg heeft alles mogelijk gedaan om Yunus bij zijn ouders weg te houden. Het gaat de ouders er dus niet om dat zijn pleegouders lesbisch zijn, maar dat het kind volgens de rechter bij zijn ouders hoort en jeugdzorg ondertussen vindt dat het hechten aan de pleegouders belangrijker is ..... lees maar: http://jeugdzorg-darkhorse.blogspot.nl/2013/03/brief-van-de-hoofdofficier-van-justitie.html en http://jeugdzorg-darkhorse.blogspot.nl/2013/03/de-zaak-yunus-de-feiten.html En onderaan het volgende stuk http://jeugdzorg-darkhorse.blogspot.nl/2013/03/nieuwe-advocate-van-yunus-kippenvel-van.html kun je lezen:
  De ouders van Yunus benadrukken in een gistereren verschenen persbericht dat zij nooit de intentie hebben gehad om tegen de seksuele geaardheid van de pleegouders van Yunus te ageren. In hun jarenlange strijd zijn de ouders wel tot de conclusie gekomen dat met name Jeugdzorg er alles aan heeft gedaan om zich tegen het belang van Yunus te keren: de spoedige terugkeer naar zijn huis. Het eerste stuk van je column klopt dus niet! Het gat de ouders om hun kind, dat bij hen hoort, ook volgens de rechter! Jammer dat je deze zaak nodig had om je punt te maken over borstvoeding.
  Het had niets te maken met borstvoeding! Ik denk dat elke ouder voor haar/zijn kind zal vechten, dat had je grootmoeder vast ook gedaan!! Dit kind is gewoon afgepakt door jeugdzorg, en niet terug gegeven aan de ouders, ook niet nadat de rechter besloot dat het kind terug moest en dat was al in 2007!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dank je wel voor je reactie.
  Ik vind het vreemd dat Jeugdzorg kennelijk tegen een gerechtelijk bevel in een kind bij pleegouders laat en niet naar de ouders retourneert. Ik weet dat Jeugdzorg soms beslissingen neemt die voor andere mensen niet te rijmen zijn, maar een negeren van een gerechtelijk bevel lijkt mij sterk. Het lijkt mij dat daar meer bij meespeelt. Ik geef toe dat ik me wellicht hierin verder had moeten verdiepen.
  Maar: Ik had het al dan niet terecht zijn van de uithuisplaatsing van Yunus niet nodig voor mijn stukje, het ging me om de stennis die erom werd gemaakt door de premier van Turkije en die fulmineerde wel degelijke om de culturele en religieuze onaangepastheid van de plaatsing. Mijn punt was dat religieuze overtuigingen niet boven het belang van een kind mogen gaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Maar je oordeelde in je stukje wel meteen over de situatie van Yunus, terwijl die dus heel anders was dan je in je stukje aangaf! Zie: Het gaat heel goed met het jongetje, al zo lang hij bij zijn pleegmoeders woont, waarschijnlijk beter dan de eerste vier maanden van zijn leven. En dat triggerde mij :-) Omdat er niets van klopte en ik ook als een leeuwin voor mijn kinderen zou vechten als me zoiets zou overkomen! En ik ben ervan overtuigd dat je grootmoeder dat ook gedaan had als haar zoiets was overkomen!
  Maar het ging de ouders er dus niet om dat het twee moeders zijn, maar dat ze al zoveel jaren om hun zon moeten vechten!
  Ik denk dat ze daarom ook de hoge ome uit Turkije gevraagd hebben voor hen te bemiddelen, maar dat denk ik, ik weet het dus niet zeker :-) En ik vraag me af of ze zelf wel zo blij waren met de loop die het verhaal nam uiteindelijk, Yunus moest onderduiken met zijn pleegouders .... en heel het land sprak er schande van dat ze hun zoon terug wilden. Gelukkig waren er ook wel mensen die met ze meevochten en probeerden de mensen te overtuigen van de onwil van jeugdzorg met het bekendmaken van de officiële papieren van de rechtszaken van de afgelopen jaren en het vertragen dat jeugdzorg deed. Als je nog nooit te maken hebt gehad met Jeugdzorg ben je ook geneigd te denken dat ze niet zomaar kunne traineren ... maar geloof me, dat kunnen ze wel en wanneer Yunus dan van zijn pleegmoeders is gaan houden en zich daar lekker voelt (hij was tenslotte nog maar 4 maanden toen hij daar kwam wonen) gooit jeugdzorg het op de hechting en dat ze hem nu niet meer weg mogen halen bij zijn pleegmoeders .... lees de papieren maar! Echt, jeugdzorg is niet altijd even vriendelijk en aardig, ook niet als ouders niets te verwijten valt!
  Met de rest van je stukje ben ik het wel eens hoor, al denk ik (en ik heb 5 kinderen en ook zoveel mogelijk BV gegeven) dat moeders gewoon zelf moeten kunnen kiezen wat ze doen, BV is beter, maar als ze daar niet aan willen of kunnen moeten ze ook mogen kiezen voor kunstvoeding.

  BeantwoordenVerwijderen

Welkom bij Eurolac!

Eurolac! is een onderdeel van Eurolac Lactatiekunde

Dit is het oude blog.

Voor de nieuwste berichten en voor diepgaande informatie, achtergrondartikelen, hulp en ondersteuning ga je naar www.eurolac.net. Hier vind je ook de Eurolac Lactatiekunde Webwinkel

Labels

aan-de-borstvoeding aanbevelingen aandacht aangeboren aangeleerd aanhappen aanklikbedje aanleg aanleggen aanleghulp aanname aanpassen aasgieren ABC abces ABM achtergrond achterkamertjes acrobatiek actie acupunctuur ademhaling ADHD adolescent adoptie advies advisering advocaat AFASS afbouwen affectie affectief afhankelijkheid afkoeling afkolven afleiding afsluiten afstamming afstrepen aftellen afvallen afvalstoffen afweer afwijking afwijzen agressie alcohol Alexandre Dumas alledaags alleen allergeen allergie allo-ouderschap allopathie alternatieve zorg aminozuren Amsterdam anamnese anatomie Angelina Jolie angst Anna Staas-Vink anorexia antibiotica anticonceptie antropologie apart apoptose apparaat appels archetype argument asimov ASS assortiment astma asymmetrie atopisch Attachment Parenting attachment theorie attitude autostoeltje baby baby-led-weaning babyverzorging babywise bacteriën bad badzout bakerpraat bakerpraatjes balts baren baring baringsrituelen bed-sharing bedrog beeldvorming begeleiden begeleiding begroting beha behandeling behoefte behoeften belasting beleid beloften beloning beoordeling beperken beroep beschadigen beschermen bescherming besmetting beurs bevalling bevorderen bewaren beweging bewerken bewijs bewijslast bewustzijn BFHI bijgeloof bijhouden bijscholing bijten bijvoeden aan de borst bijvoeding bijzonder bilirubine Biological Nurturing biologie biologisch biologische zuivel bitter blauwdruk bloed bloedarmoede bloedcellen bloeddruk bloedstolling bloedsuikers blootstelling BMI boek bonafide borst borstabces borsten borstkanker borstmassage borstonderzoek borstontsteking borstproblemen borstverkleining borstvoeding borstvoeding.com borstvoedingcafe borstvoedingcijfers borstvoedinginformatie borstvoedingmanagement borstvoedingorganisatie borstvoedingsbeleid borstvoedingsduur borstvoedingsorganisatie borstvoedingsthee borstvoedingvriendelijk borstweigeren botdichtheid botvorming boulemie bouwstoffen Bowlby BPA Brian Palmer brood broodjeaapverhaal buidelen buitengewoon cadeautjes caius calcium calendula campagne candida albicans capaciteit cariës caseine changeling chapeau chefkok chimpansee China chocolade clausule clusteren clusterkolven CMV co-ouderschap co-sleeping Cochrane Code coeliakie cohortstudie colostrum comfortabel commercie commissie communicatie compassie complementair complex complicated congruent consequent consequenties consultatiebureau contra-indicatie controle corrupt cortisol counseling couveuse CT cultuur cyclus D-MER D-TSR DALY's dankbaar darm darmflora darmfunctie David Sackett debat deficientie dehydratie delen demoniseren deskundig determinanten diabetes diagnose Diane Wiessinger diarree diëtiek dik discreet discriminatie discussie dissociatie DNA doel dokters dompelbad domperidon donormelk doorverwijzen doorzetten doula dr. Jay gordon draagkracht draaglast draagling draak dragen drempels drinken drinkproblemen drinktechniek druk dubbele boodschap duimzuigen duurzaamheid dwang E-Sakazakii EBM EBP echografie ecologisch borstvoeden ecologische voetafdruk economisch economische waarde eczeem educatie eenvoudig eerlijkheid eetproblemen eetstoornis eierstokkanker Einstein eiwitten emancipatie emotie emotioneel welzijn emotionele beschikbaarheid empathie energie epigenetica Erikson erotofobie eten ethiek etiket etniciteit eurolac evalueren evidencebeest evolutie examen exclusief excreet excuus experimenteren extreem fabels fabeltjes fabrikanten Facebook factoren familie fanatiek feel-good feest feestdagen feiten feminisme fenegriek filmpje filosofie flash-heating fles flesvoeding flesweigeren flow focus fopspeen forensisch onderzoek forum foto's fouten freakshow frenulum frequent voeden freud functie functional food functionaliteit fysiologie gadgets galactogoog galega gastcolumn gebakken lucht gebit gebonden geboorte geboortegewicht geboortetrauma gedijen gedrag geelzucht geen kwaad doen geheim gehemelte gehemelteplaatje geinduceerde baring geinduceerde lactatie geïnduceerde lactatie . geit geld geloven geluk gelukkig gemiddeld gender genen GenerationR genetische manupulatie Gentiaan Violet George Clooney geschiedenis geur gevaar gevaarlijk gevaren geweld gewicht gewichtsverlies gewoon gezin gezond gezonde voeding gezondheid gezondheid moeder gezondheidsclaims gezondheidsinformatie gezondheidsprogramma gist glucose go with the flow goed goed genoeg goud griep groei groeistandaarden groen groene_leem grondstoffen grootmoeder gulden snede gynaecoloog halfjaar HAMLET handelplan hard drugs harry piekema hart hart- en vaatziekten hartfunctie hechting heks helen helper herinneren hersenen hersenontwikkeling heupdysplasie Hippocrates hirsutisme historie HIV HM4HB HMF holistisch honger hongersignalen honing hormonen horror houdbaarheid houding Hugh Laurie huidcontact huidflora huilen hulp hulp zoeken hulpmiddel hulpmiddelen hulpset hygiene hygiëne hype hyperlactatie hypoglycemie hypolactatie hysterie IBFAN ideaal IFE ijs ijzer IL-10 illusionist immuniteit immunologie immuuncellen Ina May Gaskin inbakeren individu indoctrinatie industrie infectie infecties inflammatie informatie informeren infuus ingetrokken tepels ingewikkeld ingrediënten ingrijpen initiatierite inleiden inschatten instinct instincten instinctief voeden instructie insuline intake intelligentie intentie inter-species zogen interactief interventie intiem intolerantie introductie inventariseren investering invloed invoelen inwikkelen inzet IQ irritatie Ja zuster nee zuster Jack Newman James McKenna JGZ JHL jodium Johan Cruijff Johnny Depp jonge moeder journalist jubileum Kangoeroe Moeder Zorg kanker kansen kapotte tepels karakter KDV keizersnede kennis kennisoverdracht keuze keuzes keuzes maken kiezen kijken kin kind kinderarts kinderdagverblijf kinderopvang kindersterfte KISS klacht kleur klierweefsel klinische lactatiekunde KMC KMZ knippen koemelk koesteren koestering koffie koken kokosolie kolf kolonisatie kolven korte tepels kosten kosten gezondheidszorg Kotlow koude kraam kraamafdeling kraambed kracht krampjes kritiek kruiden kruipen kunstvoeding kwakzalverij kwaliteit laat-prematuur lactaptin lactatie lactatiekunde lactatiekundige lacteren lactoengineering lactoferrine lactogenese LAM lange termijn langvoeden lanoline leefomgeving leiden lekken lengte lente leren leren aanleggen levende cellen levensles lezen lichaamscontact liefde lipriempje literatuuronderzoek LLL lobby logica logopedist loslaten luchtweginfecties luiers luisteren maag maagdarminfecties maaginhoud maagzuurremmers maan maat maatschappij macgyveren machinaal maffia magie magisch malafide mama maneschijn manieren manipuleren mannelijke lactatie marketeer marketing massage mastitis matrix Max Tailleur mazelen meanderen Meatloaf Medela media medicalisatie medicijnen medicijngebruik medische misser medium meerling melk melkbank melklijsten melkproductie melkstase melkstroom melktransfer melkzusters menarche menselijk mensenrechten menstruatie Meryl Streep met rust laten meten methode Michel Odent micronutriënten middenoorontsteking mijmeren milieuvervuiling min Miranda Kerr mode moe moeder moeder en kind nabijheid moeder-en-kind-nabijheid moedergodin moedergroep moedermelk moedermelknetwerk moedermelkvoeding moederschap mondflora mondonderzoek Montessori morbiditeit mores mortaliteit motieven motivatie motorische ontwikkeling MRI MRSA multidisciplinair multimoeder multiple sclerose mythe nabijheid nachtouderschap nachtvoedingen nadelen nadenken nalaten namaak nature-nurture natuur natuurlijk nauwkeurigheid NEC neerslachtigheid Nestle boycot nicotine nieuw nieuwsgierig Nils Bergman niplette non-nutritief noodsituatie norm normaal normen en waarden normwaarde Nurse Jackie nutriënten Obelix obesitas obsceen observeren obstreticus oedeem oefenen oestrogenen ogen oligosacchariden olympisch oma omega 3 omgeving omweg onaangepast onafhankelijkheid onconditioneel onconditioneel opvoeden onderkaak onderscheid ondersteuning ondervoeding onderwijs onderwijzen onderzoek onderzoek retrospectief onderzoeken onderzoeker onderzoekmethodes ongemakkelijk ongewenst zwanger ongewoon ongezond onrustig drinken ontdooien ontmoeten ontspannen ontsteking ontwerp ontwikkeling onvoldoende onvoorwaardelijk onvoorwaardelijk ouderschap onwennig oorlog oorontstekingen oorzaken opbrengst openbaar openbaar voeden opgelucht opleiding opleidingsniveau ouders oplossing opoffering oproep opties opvoeden opvoeding opvolgmelk opzoeken orale anatomie organische chemicaliën osteoporose Oud en Nieuw ouder-kind-interactie ouders ouderschap overdenking overeenkomsten overgewicht overheden overheid overleg overleven overproductie oververhitting oxytocine paced bottle feeding pacifisme pap papa parasiet partner pasgboren pasgeboren passie pasteuriseren patroon Paula Meier PCOS pech pedagoog peer support peercounseling pepermunt perceptie perfectie perinatale sterfte perspectief PET Peter Facinelli peuter pijn pijnbestrijding Pink pink ribbon plaats placebo plagiocefalie plan plan B plannen plezier politiek portie portiegrootte postnatale depressie postpartum bloedverlies powerpoint PPD prematuur prenataal afkolven prenatale depressie prenatale ontwikkeling prestatie preventie prijsvraag primaten prins prinses priorteit probiotica PROBIT probleemgedrag problemen problemen maken problemen oplossen productie professioneel profijt programma prolactine promoten promotie protocol psychologie PTSS puber radicaal ramp Rapley Raynaud RCT reactie realiteit rechten van het kind rechten-van-het-kind reclame redden redenen redeneren referentie referenties reflexen reflux regelen regelmaat regels reinheid relactatie relatie religie respect responsief ouderschap reuk revolutie richtlijn Riley ringsling risico risico van geen borstvoeding risicogedrag rituelen Robert De Niro robot roes roken rollen Romeo en Julia röntgenfoto routines rouw rozengeur RPS ruimte rumenzuur rust rustig RVP safe motherhood sagen salie salma hayek Salmonella samen samen slapen samenspel samenstelling samenwerking SBO congres scan Scandinavië schaamte schaap schade scheiding-van-moeder-en-kind scheidingsangst scheikunde schema schildklier schimmel schimmelinfecties schisis schizofrenie scholing schoonheid schrijven schudden schuim schuld schuldgevoel secreet seksisme seksleven seksualiteit seksuele mishandeling sensitief ouderschap sensitieve zorg SES Shakira show SIDS silicium simultaan voeden sintjanskruid slaap slaapcondities slaapcyclus slaapgebrek slaapomgeving slaappatroon slaapproblemen slaapritme slaaptraining slapen slendang smaak smaakontwikkeling smoes sneeuw sociaal gedrag sociaal netwerk socialiseren softdrugs sondevoeding soortspecifiek SPECT speen speenhoes spelen spelregels spenen spijsvertering sponsoring sport spraakontwikkeling spreken sprongetjes sprookjes spruw spugen stamcellen stand standaard stappenplan start statistieken Stefan Kleintjes stemherkenning sterk steun stoppen storen stress strijdmodel structuur studie stukjes stuwing substituut suiker suikermetabolisme suikerwater suppletie surrogaat symbiose taal taboe tandemvoeden tanden tattoo TBS te veel melk te weinig melk team technieken technologie tegendruk tegenwerken tellen temperatuur tentoonstelling tepelhoedje tepelkloven tepelproblemen tepels terminologie testosteron TGF-beta1 The Bad Mother's Handbook thema therapeutisch flesvoeden therapie thymus tienermoeder tijd tijger TNO toeschietreflex tolerant tong tongriem tortocillis toveren toxinen TRAIL triple P troosten trots trouw trucjes tweeling twijfel twilight type uitkomsten uitvinden Uncle Vernon UNICEF uniek universiteit urban legend utopia vaardigheden vacceenzuur vaccinatie vacuum vader vaderrol vaderschap vak vakantie valentijn vallen vampier variabelen variatie vaste voeding VBBB VBN vechten vegetariër veilig veiligheid verandering verantwoordelijkheid verantwoording verdediging verdriet vergelijking verhalen verkoudheid verliefd verloskundige vermoeidheid verondersteld te weinig melksyndroom verschillen verslikken verstopping vertrouwen verwaarlozing verwachten verwachting verwachtingen verwarmen verwarring verwennen verzadigingsignalen verzorgen verzorging vet vetzuren vies vingervoeding virus visite vitamine A vitamine B vitamine C vitamine D vitamine K vlakke tepels voeden voeden op verzoek voeding voeding moeder voedingesindustrie voedingsbeha voedingscentrum voedingsfrequentie voedingskussen voedingsmethode voedingspatroon voedingsstoffen voedingswaarde voedsel Voldemort voldoende volksgezondheid volledige zuigelingenvoeding volturi voorbeeld voorbereiden voorbereiding voordeel voordelen voorkeurshouding voorkomen voorlichting voornemen vooronderstelling voorschrift voortgezette borstvoeding voorwaarden vorm vraag vraag en aanbod vragen vreemd vreugde vriezer vrijwilligers vroede vrouw vroeggeboorte vrouw vruchtbaarheid vuistregels vulture vuurwerk vzwBorstvoeding waarde waarheid WABA wapens WAPF warmte water waterhuishouding waterpokken waterwereld WBW weeën wereldvrede werkende moeder werkende vader werkgever Weston A Price wetenschap wetgever WHO Whoopi wiegelied wiegendood wijkverpleegkundige wijsheid will smith winkel winkel concept winst wisselkind woede wolf wondermiddel woonomgeving woorden workshop WYSIWYG Yvo Smulders zalf zelfbeschikking zelfregulatie zelfstandig zelfvertrouwen ziektelast ziekteverekkers ziel zien zilver zink zintuigen zitten zoeken zoet zoethoudertjes zonlicht zonnesteek zoogdieren zoogkompressen zorg Zorg voor Borstvoeding zorgen zorggedrag zorgverleners zorgzaam zout zuigbehoefte zuigelingen zuigelingenvoeding zuigen zuigfles zuivelindustrie zwanger zwangerschap zwembad

Drukwerk educatieve materialen

Prijsprinter - copyshop - banner