Pagina's

Eurolac!

Een blog met (bijna) dagelijkse columns over borstvoeding, hoe het gaat, hoe het ook zou kunnen. Discussie, ironie, satire en parodie worden als stijlbloemen niet verguisd, naast gewone recht-toe recht-aan informatie.

maandag 4 maart 2013

Zorg

Foto: (links) Daniel Radcliffe als David Copperfield en Maggie Smith als Betsey Trotwood in  David Copperfield  (1999) en rechts als Harry Potter en Professor Minerva McGonagall in   Harry Potter and the Prisoner of Azkaban (2004)

Het voorgaande stukje ging over de consequenties van niet-soortspecifieke zorg en voeding. Dat is voor velen nogal confronterende taal. Logisch, want dat is niet iets wat je graag wilt horen, wanneer je andere keuzes hebt gemaakt. Of hebt moeten maken. Het leven presenteert zich niet altijd op de manier die je graag zou willen en soms voel je je met de rug tegen de muur staan en gedwongen keuzes te maken die je niet wilt maken. Of de opties, die in het algemeen de voorkeur hebben, lijken niet in jouw omstandigheden te passen of te passen binnen jouw mogelijkheden en beperkingen. Maar het leven komt zoals het komt en als het niet kan zoals het moet, dan moet het zoals het kan. Gelukkig speelt mijn geliefde actrice Maggie ook rollen die duidelijk laten zien dat je tot prima resultaten kan komen als je goed je best doet bij het roeien met de riemen die je hebt. 
Ik schrijf met enige regelmaat over soortspecifieke voeding en soortspecifieke zorg. Soortspecifiek wil zeggen op de manier die speciaal voor die soort is ontworpen, ontwikkeld en vastgelegd in het DNA. Voor het overleven van de soort is die manier de meest profijtelijke, de meest zekere, de meest passende. Daaruit vloeit voort dat die manier ook voor het individu de voorkeur heeft, het beste werkt, het makkelijkst tot de gewenste resultaten leidt. Meestal. Voor de meesten. Over het algemeen. Maar niet voor elk individu. Elk specimen van elke soort komt als uniek exemplaar ter wereld; hoe hoger de soort, hoe meer dit geldt. Elk individu heeft kleine variaties op het grondmodel. Sommige van die variaties maken het worden gevoed en verzorgd op de soortspecifieke manier een uitdaging. En elk individu komt ter wereld in unieke omstandigheden met unieke individuen die voor de eerste voeding en zorg verantwoordelijk zijn. Ook hier weer geldt, dat hoe meer ontwikkeld de soort, hoe groter de variatie. Zelfs tot aan het punt van niet meer compatibel zijn. En wat dan met die soortspecifieke voeding en zorg?
De variaties, binnen de context die nu onderwerp van bespreking is, in de soort Homo Sapiens zijn voor een groot deel niet fysiek, maar mentaal, sociaal en emotioneel. Wanneer het grote aantal niet compatibele zogers en zorgers werkelijk zo groot was als het soms lijkt te zijn, was de soort allang uitgestorven. Wanneer meer dan enkele procenten van individuen falende primaire reproductieve systemen hebben, is de soort tot uitsterven gedoemd. In zoogdieren is de lactatie een primair reproductief systeem, dat het in voldoende individuen gewoon moet doen. Het is mogelijk dat dat in mensen een kleiner percentage kan zijn, omdat wij omweggetjes en achterdeurtjes hebben om het nageslacht toch te voeden en verzorgen als de moeder niet lacteert, maar toch niet tot de epidemische aantallen die het nu soms lijken te zijn. De meeste gevallen van falende lactatie zijn dus gebaseerd op het primair niet kiezen voor borstvoeding, het ervaren van schijnbaar onoplosbare problemen, het ‘’niet op kunnen brengen’’, een demotiverende omgeving en gebrek aan effectieve steun en informatie en vooral allerlei combinaties van deze factoren.
Met uitzondering van het primair niet kiezen voor borstvoeding, kan de moeder over het algemeen niet verantwoordelijk worden gesteld voor het niet werken van de borstvoeding. En zelfs bij dat primair niet kiezen kunnen er factoren meespelen die die keuze voor de ouders onvermijdelijk maakt of lijkt te maken. Het is evenmin de schuld van het kind. Het kind heeft, zoals in de vorige bijdrage al werd gesteld, niets te kiezen of te willen; voor hem wordt gekozen. Het antwoord op de schuldvraag moet worden gezocht in het complex van de omstandigheden. Voor zover het de voeding betreft. De soortspecifiek manier van zorgen is een andere kwestie. Soortspecifieke zorg kan desnoods volledig los staan van de voeding, met ander woorden: ook kinderen die niet soortspecifiek worden gevoed, kunnen wel soortspecifiek worden verzorgd. Dat kan wat meer moeite kosten en wat meer bewustzijn van de verzorgers vragen, maar het kan wel. En vrijwel iedereen kan dat, er zijn weinig speciale gereedschappen voor nodig. Alleen liefde en een beetje vastberadenheid. Mogelijk ook een stevige dosis eigenwijsheid om tegen de stroom van de mainstream opvoedingsadviezen in te gaan.
Soortspecifieke zorg voor een mensenkind betekent voornamelijk ervoor zorgen dat het kind nooit alleen is, maar vrijwel voortdurend in direct fysiek contact met een mens. Een tweede, even belangrijk, aspect is het leren herkennen van en adequaat reageren op de signalen van het kind waarmee hij vertelt wat hij nodig heeft. Het lichamelijk contact is een fysieke en emotionele behoefte van het kind. Voor de verzorger faciliteert het fysieke contact het aangaan van de relatie en het groeien van de liefde voor het kind. Die relatie en die liefde zorgen voor het ontwaken en ontwikkelen van de opmerkzaamheid, die nodig is voor het herkennen van de signalen van het kind en de wil daarop adequaat te reageren. Het mooie is dat voor dit hele proces geen speciale gereedschappen nodig zijn, want elk mens heeft, ingepland in zijn bouwplan, de systemen die dit mogelijk maken. Mogelijk zijn de enige mensen, die deze gereedschappen niet hebben, niet of moeilijk kunnen gebruiken, zij met een psychische stoornis die tot sociaal onvermogen leidt.
Ook moeders die zelf, om welke reden ook, niet in staat zijn om borstvoeding aan hun kind te geven, kunnen naast soortspecifieke zorg, ook soortspecifieke melk* aan hun kind geven. Als borstvoeding niet lukt en de moeder kan zelf geen of onvoldoende melk afkolven, hoeft haar kind geen melk van een andere soort te krijgen, maar is er altijd de optie van donormelk. Veel mensen hebben een afwijzende reactie, de eerste keer dat ze van deze optie horen. Ik heb me het hoofd gebroken over het waarom hiervan. Vrijwel niemand heeft deze reactie als het gaat om bloed of organen van een ander mens (liever een mensenhart dan een varkenshart, dacht ik zo), maar melk van een ander mens lijkt vies te zijn. Ik zou moeders toch met klem willen adviseren zich over deze eerste, afwijzende reactie heen te proberen zetten en er serieus over na te denken. Lees nog eens terug in deze pagina's over soortspecifieke melk en de risico’s van geen borstvoeding. die risico’s gaan vrijwel allemaal over de melk die al dan niet geschikt is voor menselijke consumptie.
Soortspecifieke voeding en zorg, want als het kind mocht kiezen, dan wist-ie het wel.
*) Over donormelk:
Eurolac Flits! met label risico van geen borstvoeding, soortspecifiek, zorgen. Deze links leiden naar een lijst met blogs met dit label, klik op de plaatjes in de linkerzijbalk voor meer verhaaltjes.

Welkom bij Eurolac!

Eurolac! is een onderdeel van Eurolac Lactatiekunde

Dit is het oude blog.

Voor de nieuwste berichten en voor diepgaande informatie, achtergrondartikelen, hulp en ondersteuning ga je naar www.eurolac.net. Hier vind je ook de Eurolac Lactatiekunde Webwinkel

Labels

aan-de-borstvoeding aanbevelingen aandacht aangeboren aangeleerd aanhappen aanklikbedje aanleg aanleggen aanleghulp aanname aanpassen aasgieren ABC abces ABM achtergrond achterkamertjes acrobatiek actie acupunctuur ademhaling ADHD adolescent adoptie advies advisering advocaat AFASS afbouwen affectie affectief afhankelijkheid afkoeling afkolven afleiding afsluiten afstamming afstrepen aftellen afvallen afvalstoffen afweer afwijking afwijzen agressie alcohol Alexandre Dumas alledaags alleen allergeen allergie allo-ouderschap allopathie alternatieve zorg aminozuren Amsterdam anamnese anatomie Angelina Jolie angst Anna Staas-Vink anorexia antibiotica anticonceptie antropologie apart apoptose apparaat appels archetype argument asimov ASS assortiment astma asymmetrie atopisch Attachment Parenting attachment theorie attitude autostoeltje baby baby-led-weaning babyverzorging babywise bacteriën bad badzout bakerpraat bakerpraatjes balts baren baring baringsrituelen bed-sharing bedrog beeldvorming begeleiden begeleiding begroting beha behandeling behoefte behoeften belasting beleid beloften beloning beoordeling beperken beroep beschadigen beschermen bescherming besmetting beurs bevalling bevorderen bewaren beweging bewerken bewijs bewijslast bewustzijn BFHI bijgeloof bijhouden bijscholing bijten bijvoeden aan de borst bijvoeding bijzonder bilirubine Biological Nurturing biologie biologisch biologische zuivel bitter blauwdruk bloed bloedarmoede bloedcellen bloeddruk bloedstolling bloedsuikers blootstelling BMI boek bonafide borst borstabces borsten borstkanker borstmassage borstonderzoek borstontsteking borstproblemen borstverkleining borstvoeding borstvoeding.com borstvoedingcafe borstvoedingcijfers borstvoedinginformatie borstvoedingmanagement borstvoedingorganisatie borstvoedingsbeleid borstvoedingsduur borstvoedingsorganisatie borstvoedingsthee borstvoedingvriendelijk borstweigeren botdichtheid botvorming boulemie bouwstoffen Bowlby BPA Brian Palmer brood broodjeaapverhaal buidelen buitengewoon cadeautjes caius calcium calendula campagne candida albicans capaciteit cariës caseine changeling chapeau chefkok chimpansee China chocolade clausule clusteren clusterkolven CMV co-ouderschap co-sleeping Cochrane Code coeliakie cohortstudie colostrum comfortabel commercie commissie communicatie compassie complementair complex complicated congruent consequent consequenties consultatiebureau contra-indicatie controle corrupt cortisol counseling couveuse CT cultuur cyclus D-MER D-TSR DALY's dankbaar darm darmflora darmfunctie David Sackett debat deficientie dehydratie delen demoniseren deskundig determinanten diabetes diagnose Diane Wiessinger diarree diëtiek dik discreet discriminatie discussie dissociatie DNA doel dokters dompelbad domperidon donormelk doorverwijzen doorzetten doula dr. Jay gordon draagkracht draaglast draagling draak dragen drempels drinken drinkproblemen drinktechniek druk dubbele boodschap duimzuigen duurzaamheid dwang E-Sakazakii EBM EBP echografie ecologisch borstvoeden ecologische voetafdruk economisch economische waarde eczeem educatie eenvoudig eerlijkheid eetproblemen eetstoornis eierstokkanker Einstein eiwitten emancipatie emotie emotioneel welzijn emotionele beschikbaarheid empathie energie epigenetica Erikson erotofobie eten ethiek etiket etniciteit eurolac evalueren evidencebeest evolutie examen exclusief excreet excuus experimenteren extreem fabels fabeltjes fabrikanten Facebook factoren familie fanatiek feel-good feest feestdagen feiten feminisme fenegriek filmpje filosofie flash-heating fles flesvoeding flesweigeren flow focus fopspeen forensisch onderzoek forum foto's fouten freakshow frenulum frequent voeden freud functie functional food functionaliteit fysiologie gadgets galactogoog galega gastcolumn gebakken lucht gebit gebonden geboorte geboortegewicht geboortetrauma gedijen gedrag geelzucht geen kwaad doen geheim gehemelte gehemelteplaatje geinduceerde baring geinduceerde lactatie geïnduceerde lactatie . geit geld geloven geluk gelukkig gemiddeld gender genen GenerationR genetische manupulatie Gentiaan Violet George Clooney geschiedenis geur gevaar gevaarlijk gevaren geweld gewicht gewichtsverlies gewoon gezin gezond gezonde voeding gezondheid gezondheid moeder gezondheidsclaims gezondheidsinformatie gezondheidsprogramma gist glucose go with the flow goed goed genoeg goud griep groei groeistandaarden groen groene_leem grondstoffen grootmoeder gulden snede gynaecoloog halfjaar HAMLET handelplan hard drugs harry piekema hart hart- en vaatziekten hartfunctie hechting heks helen helper herinneren hersenen hersenontwikkeling heupdysplasie Hippocrates hirsutisme historie HIV HM4HB HMF holistisch honger hongersignalen honing hormonen horror houdbaarheid houding Hugh Laurie huidcontact huidflora huilen hulp hulp zoeken hulpmiddel hulpmiddelen hulpset hygiene hygiëne hype hyperlactatie hypoglycemie hypolactatie hysterie IBFAN ideaal IFE ijs ijzer IL-10 illusionist immuniteit immunologie immuuncellen Ina May Gaskin inbakeren individu indoctrinatie industrie infectie infecties inflammatie informatie informeren infuus ingetrokken tepels ingewikkeld ingrediënten ingrijpen initiatierite inleiden inschatten instinct instincten instinctief voeden instructie insuline intake intelligentie intentie inter-species zogen interactief interventie intiem intolerantie introductie inventariseren investering invloed invoelen inwikkelen inzet IQ irritatie Ja zuster nee zuster Jack Newman James McKenna JGZ JHL jodium Johan Cruijff Johnny Depp jonge moeder journalist jubileum Kangoeroe Moeder Zorg kanker kansen kapotte tepels karakter KDV keizersnede kennis kennisoverdracht keuze keuzes keuzes maken kiezen kijken kin kind kinderarts kinderdagverblijf kinderopvang kindersterfte KISS klacht kleur klierweefsel klinische lactatiekunde KMC KMZ knippen koemelk koesteren koestering koffie koken kokosolie kolf kolonisatie kolven korte tepels kosten kosten gezondheidszorg Kotlow koude kraam kraamafdeling kraambed kracht krampjes kritiek kruiden kruipen kunstvoeding kwakzalverij kwaliteit laat-prematuur lactaptin lactatie lactatiekunde lactatiekundige lacteren lactoengineering lactoferrine lactogenese LAM lange termijn langvoeden lanoline leefomgeving leiden lekken lengte lente leren leren aanleggen levende cellen levensles lezen lichaamscontact liefde lipriempje literatuuronderzoek LLL lobby logica logopedist loslaten luchtweginfecties luiers luisteren maag maagdarminfecties maaginhoud maagzuurremmers maan maat maatschappij macgyveren machinaal maffia magie magisch malafide mama maneschijn manieren manipuleren mannelijke lactatie marketeer marketing massage mastitis matrix Max Tailleur mazelen meanderen Meatloaf Medela media medicalisatie medicijnen medicijngebruik medische misser medium meerling melk melkbank melklijsten melkproductie melkstase melkstroom melktransfer melkzusters menarche menselijk mensenrechten menstruatie Meryl Streep met rust laten meten methode Michel Odent micronutriënten middenoorontsteking mijmeren milieuvervuiling min Miranda Kerr mode moe moeder moeder en kind nabijheid moeder-en-kind-nabijheid moedergodin moedergroep moedermelk moedermelknetwerk moedermelkvoeding moederschap mondflora mondonderzoek Montessori morbiditeit mores mortaliteit motieven motivatie motorische ontwikkeling MRI MRSA multidisciplinair multimoeder multiple sclerose mythe nabijheid nachtouderschap nachtvoedingen nadelen nadenken nalaten namaak nature-nurture natuur natuurlijk nauwkeurigheid NEC neerslachtigheid Nestle boycot nicotine nieuw nieuwsgierig Nils Bergman niplette non-nutritief noodsituatie norm normaal normen en waarden normwaarde Nurse Jackie nutriënten Obelix obesitas obsceen observeren obstreticus oedeem oefenen oestrogenen ogen oligosacchariden olympisch oma omega 3 omgeving omweg onaangepast onafhankelijkheid onconditioneel onconditioneel opvoeden onderkaak onderscheid ondersteuning ondervoeding onderwijs onderwijzen onderzoek onderzoek retrospectief onderzoeken onderzoeker onderzoekmethodes ongemakkelijk ongewenst zwanger ongewoon ongezond onrustig drinken ontdooien ontmoeten ontspannen ontsteking ontwerp ontwikkeling onvoldoende onvoorwaardelijk onvoorwaardelijk ouderschap onwennig oorlog oorontstekingen oorzaken opbrengst openbaar openbaar voeden opgelucht opleiding opleidingsniveau ouders oplossing opoffering oproep opties opvoeden opvoeding opvolgmelk opzoeken orale anatomie organische chemicaliën osteoporose Oud en Nieuw ouder-kind-interactie ouders ouderschap overdenking overeenkomsten overgewicht overheden overheid overleg overleven overproductie oververhitting oxytocine paced bottle feeding pacifisme pap papa parasiet partner pasgboren pasgeboren passie pasteuriseren patroon Paula Meier PCOS pech pedagoog peer support peercounseling pepermunt perceptie perfectie perinatale sterfte perspectief PET Peter Facinelli peuter pijn pijnbestrijding Pink pink ribbon plaats placebo plagiocefalie plan plan B plannen plezier politiek portie portiegrootte postnatale depressie postpartum bloedverlies powerpoint PPD prematuur prenataal afkolven prenatale depressie prenatale ontwikkeling prestatie preventie prijsvraag primaten prins prinses priorteit probiotica PROBIT probleemgedrag problemen problemen maken problemen oplossen productie professioneel profijt programma prolactine promoten promotie protocol psychologie PTSS puber radicaal ramp Rapley Raynaud RCT reactie realiteit rechten van het kind rechten-van-het-kind reclame redden redenen redeneren referentie referenties reflexen reflux regelen regelmaat regels reinheid relactatie relatie religie respect responsief ouderschap reuk revolutie richtlijn Riley ringsling risico risico van geen borstvoeding risicogedrag rituelen Robert De Niro robot roes roken rollen Romeo en Julia röntgenfoto routines rouw rozengeur RPS ruimte rumenzuur rust rustig RVP safe motherhood sagen salie salma hayek Salmonella samen samen slapen samenspel samenstelling samenwerking SBO congres scan Scandinavië schaamte schaap schade scheiding-van-moeder-en-kind scheidingsangst scheikunde schema schildklier schimmel schimmelinfecties schisis schizofrenie scholing schoonheid schrijven schudden schuim schuld schuldgevoel secreet seksisme seksleven seksualiteit seksuele mishandeling sensitief ouderschap sensitieve zorg SES Shakira show SIDS silicium simultaan voeden sintjanskruid slaap slaapcondities slaapcyclus slaapgebrek slaapomgeving slaappatroon slaapproblemen slaapritme slaaptraining slapen slendang smaak smaakontwikkeling smoes sneeuw sociaal gedrag sociaal netwerk socialiseren softdrugs sondevoeding soortspecifiek SPECT speen speenhoes spelen spelregels spenen spijsvertering sponsoring sport spraakontwikkeling spreken sprongetjes sprookjes spruw spugen stamcellen stand standaard stappenplan start statistieken Stefan Kleintjes stemherkenning sterk steun stoppen storen stress strijdmodel structuur studie stukjes stuwing substituut suiker suikermetabolisme suikerwater suppletie surrogaat symbiose taal taboe tandemvoeden tanden tattoo TBS te veel melk te weinig melk team technieken technologie tegendruk tegenwerken tellen temperatuur tentoonstelling tepelhoedje tepelkloven tepelproblemen tepels terminologie testosteron TGF-beta1 The Bad Mother's Handbook thema therapeutisch flesvoeden therapie thymus tienermoeder tijd tijger TNO toeschietreflex tolerant tong tongriem tortocillis toveren toxinen TRAIL triple P troosten trots trouw trucjes tweeling twijfel twilight type uitkomsten uitvinden Uncle Vernon UNICEF uniek universiteit urban legend utopia vaardigheden vacceenzuur vaccinatie vacuum vader vaderrol vaderschap vak vakantie valentijn vallen vampier variabelen variatie vaste voeding VBBB VBN vechten vegetariër veilig veiligheid verandering verantwoordelijkheid verantwoording verdediging verdriet vergelijking verhalen verkoudheid verliefd verloskundige vermoeidheid verondersteld te weinig melksyndroom verschillen verslikken verstopping vertrouwen verwaarlozing verwachten verwachting verwachtingen verwarmen verwarring verwennen verzadigingsignalen verzorgen verzorging vet vetzuren vies vingervoeding virus visite vitamine A vitamine B vitamine C vitamine D vitamine K vlakke tepels voeden voeden op verzoek voeding voeding moeder voedingesindustrie voedingsbeha voedingscentrum voedingsfrequentie voedingskussen voedingsmethode voedingspatroon voedingsstoffen voedingswaarde voedsel Voldemort voldoende volksgezondheid volledige zuigelingenvoeding volturi voorbeeld voorbereiden voorbereiding voordeel voordelen voorkeurshouding voorkomen voorlichting voornemen vooronderstelling voorschrift voortgezette borstvoeding voorwaarden vorm vraag vraag en aanbod vragen vreemd vreugde vriezer vrijwilligers vroede vrouw vroeggeboorte vrouw vruchtbaarheid vuistregels vulture vuurwerk vzwBorstvoeding waarde waarheid WABA wapens WAPF warmte water waterhuishouding waterpokken waterwereld WBW weeën wereldvrede werkende moeder werkende vader werkgever Weston A Price wetenschap wetgever WHO Whoopi wiegelied wiegendood wijkverpleegkundige wijsheid will smith winkel winkel concept winst wisselkind woede wolf wondermiddel woonomgeving woorden workshop WYSIWYG Yvo Smulders zalf zelfbeschikking zelfregulatie zelfstandig zelfvertrouwen ziektelast ziekteverekkers ziel zien zilver zink zintuigen zitten zoeken zoet zoethoudertjes zonlicht zonnesteek zoogdieren zoogkompressen zorg Zorg voor Borstvoeding zorgen zorggedrag zorgverleners zorgzaam zout zuigbehoefte zuigelingen zuigelingenvoeding zuigen zuigfles zuivelindustrie zwanger zwangerschap zwembad

Drukwerk educatieve materialen

Prijsprinter - copyshop - banner