Pagina's

Eurolac!

Een blog met (bijna) dagelijkse columns over borstvoeding, hoe het gaat, hoe het ook zou kunnen. Discussie, ironie, satire en parodie worden als stijlbloemen niet verguisd, naast gewone recht-toe recht-aan informatie.

dinsdag 26 februari 2013

Bijbedoelingen

Foto: Bill Nighy als Alan Blunt  in Stormbreaker
Een van de meest curieuze opmerkingen in de never ending story van het zuigelingenvoeding debat is ‘’Als het echt zo ongezond was, werd het niet verkocht.’’ Ik ben daarvan altijd even stil. De enormiteit van zo’n vooronderstelling. Ik ben er nog niet over uit of mijn grootste verwondering uitgaat naar het monstrueuze vertrouwen van de consument in de goedertierenheid van de aanbieders van voedselproducten of  naar het blinde geloof in de science fiction van een te vertrouwen en haar burgers beschermende overheid. ‘’Als het verkocht mag worden kan het nooit echt gevaarlijk zijn.’’ Nadat ik mijn onderkaak dan weer opgehesen heb tot zijn rechtmatige positie en mijn stoel overeind heb gezet en er weer op ben gaan zitten, beginnen de voorbeelden van uitermate ongezonde en potentieel gevaarlijke producten in de schappen van de supermarkten langs mijn virtuele netvlies te paraderen. Ladingen suiker en suikervervangers, transvet en vetvervangers, zout, smaakversterkers, kleur-, geur- en smaakstoffen, conserveringsmiddelen, restanten van kunstmest, verdelgingsmiddelen en antibiotica, genetisch gemanipuleerde grondstoffen. Dat mag allemaal gewoon verkocht worden, mag zelfs aangeprezen worden, maar is beslist niet allemaal veilig en gezond*. Het is triest dat hele generaties mensen stiekem zijn opgeleid tot willoze, of wellicht nog erger: gewillige, werktuigen voor het behalen van de verborgen doelen van machtige en invloedrijke partijen. In een film is dat leuk en boeiend en spannend, van die stiekeme plannetjes en bijbedoelingen op meerdere niveaus. In het werkelijke leven zet het leven en welzijn van kwetsbare mensen, de kwetsbaarste als eerste, op het spel. En dat is onaanvaardbaar.
Stiekem, achterbaks en met succesvol verborgen agenda’s werken de voedselfabrikanten aan hun doelen. Hun werkwijze vertoont zelfs verdacht veel overeenkomsten met die van drugsdealers die hun waren eerst gratis verspreiden, om ze vervolgens, als de dankbare ontvangers verslaafd zijn, hun geld op te strijken. Het uitdelen van gratis kunstmatige zuigelingenvoeding werkt op exact dezelfde manier. In een aantal landen is deze praktijk inmiddels wettelijk verboden, in veel landen nog niet. Door de verspreiding te laten gaan via de kanalen van de gezondheidszorg (of door mensen die acteren dat ze zorgverlener zijn) krijgt het product een wetenschappelijk, gezond en door dokters aanbevolen aura. De zorgverleners (de echte, niet de acteurs) worden gepaaid met cadeautjes, gratis bijscholing inclusief luxe lunch en een borreltje na, kortingen en met indrukwekkend uitziende rapporten voor het wetenschappelijke sausje. wie de dokter in zijn zak heeft, heeft de patiënten van de dokter erbij**. Ook de dokter die in een land woont waar gratis kunstvoeding verboden is, verspreid de boodschap van de fabrikant.
Een ander belangrijk middel om tot het doel te raken (het doel van de fabrikanten van moedermelk substituten is uiteindelijk niet de gezondheid en het welzijn van de klant en al helemaal niet van de consument van het product, maar het welvaren van zijn eigen portemonnee en die van zijn aandeelhouders) is het werven van klantenwervers onder de klanten, zonder dat die klantenwervers dat zelf in de gaten hebben. Vanuit handelsoogpunt is dit een geniale strategie: je laat de consument zelf voor de reclame betalen, door het verhogen van de prijs van het product, en je laat ze een flink deel van de reclame ook nog zelf maken. Alles wat je daarvoor hoeft te doen is op allerlei subtiele en minder subtiele manieren de concurrent moeilijk maken. Eerst verhef je de concurrent tot het hoogst bereikbare ideaal: supervoedsel door supermoeders aan superbaby’s gegeven. Aan dat mengsel voeg je het element schuld toe, voor wanneer dat ideale ideaal niet wordt bereikt. Het bereiken van het ideaal wordt wat moeilijker om te bereiken voorgesteld, zodat er een beetje meer van het component schuld bij kan. Heel precies gedoseerd komt er het element van niet helemaal juiste informatie over wat normaal babygedrag is bij. Dat is een sterke smaakmaker, maar eentje die past bij ideeën die daarover toch al ingeburgerd waren. Dat biedt ook weer ruimte voor nog een vleugje schuld.
Dan komt de oplossing: je hoeft je helemaal niet schuldig te voelen als je geen supermoeder bent die supervoeding aan een superbaby geeft. Je bent maar een mens en geen supervrouw. Gelukkig hebben de zeer geleerde heren, van het zeer gerenommeerde bedrijf dat zich specialiseert in gezond voedsel, een bijna supervoedsel  gemaakt voor jouw superbaby waar hij ook best wel gezond groot kan worden, zodat jij ook toch wel een soort van supermoeder bent. Het lijkt zelfs een beetje op de technieken waarmee mensen in sommige cults worden geïnitieerd: eerst afbreken tot het gevoel van eigenwaarde min 10 is en dan als verlosser met de oplossing komen en het gevoel van eigenwaarde herstellen. De devotie aan de redder is oneindig en vergeten is hoe die redder eerst de veroorzaker van de ellende was. Een apostel is geboren en klaar om langs de deuren te gaan en nieuwe bekeerlingen te werven.
En dan dat idee van ‘’als het verkocht mag worden kan het nooit zo slecht zijn’’. De overheid, die uiteindelijk bepaalt wat wel en niet mag worden verkocht, wordt beïnvloed door belanghebbenden.  De eerste belanghebbenden (klanten en consumenten) hebben geen geld en dus geen stem. De medisch adviseurs hebben vaak banden met de industrie of zijn op de hierboven beschreven manier door die industrie beïnvloed. De eigen lobbyisten van de fabrikanten hebben zeer gespecialiseerde vaaardigheden in communicatie en beïnvloeding en een zak geld achter de hand. Niet eens zozeer fysiek geld (hoewel ook dat niet altijd uit te sluiten is) als wel het virtuele geld van economische belangen. De economie is, naar hun zeggen, gediend bij een florerende voedingsmiddelen industrie. Denk toch eens, mijn beste politicus en wetgever, aan al die mensen die hun baan gaan verliezen als plotseling geen enkel kind meer kunstvoeding krijgt! En bedenk eens hoeveel belasting de schatkist misloopt als alle moeders maar zelfgemaakte moedermelk gaan geven. De financiële consequenties van ziekte en sterfte door geen-borstvoeding en de financiële en andere consequenties van de schade aan het milieu door de productie (en verpakking, vervoer en afval) van de kunstmatige moedermelkvervangers worden wijselijk onder het kleed geveegd. Nee, mijn conclusie blijft hetzelfde: in een film is dat leuk en boeiend en spannend, van die stiekeme plannetjes en bijbedoelingen op meerdere niveaus. In het werkelijke leven zet het leven en welzijn van kwetsbare mensen, de kwetsbaarste als eerste, op het spel. En dat is onaanvaardbaar.
*) Foodwatch rapport: Kindermarketing: Onverantwoord en ongereguleerd
**) Kranendonk P: Een kijkje in de keuken, op borstvoeding.com

Welkom bij Eurolac!

Eurolac! is een onderdeel van Eurolac Lactatiekunde

Dit is het oude blog.

Voor de nieuwste berichten en voor diepgaande informatie, achtergrondartikelen, hulp en ondersteuning ga je naar www.eurolac.net. Hier vind je ook de Eurolac Lactatiekunde Webwinkel

Labels

aan-de-borstvoeding aanbevelingen aandacht aangeboren aangeleerd aanhappen aanklikbedje aanleg aanleggen aanleghulp aanname aanpassen aasgieren ABC abces ABM achtergrond achterkamertjes acrobatiek actie acupunctuur ademhaling ADHD adolescent adoptie advies advisering advocaat AFASS afbouwen affectie affectief afhankelijkheid afkoeling afkolven afleiding afsluiten afstamming afstrepen aftellen afvallen afvalstoffen afweer afwijking afwijzen agressie alcohol Alexandre Dumas alledaags alleen allergeen allergie allo-ouderschap allopathie alternatieve zorg aminozuren Amsterdam anamnese anatomie Angelina Jolie angst Anna Staas-Vink anorexia antibiotica anticonceptie antropologie apart apoptose apparaat appels archetype argument asimov ASS assortiment astma asymmetrie atopisch Attachment Parenting attachment theorie attitude autostoeltje baby baby-led-weaning babyverzorging babywise bacteriën bad badzout bakerpraat bakerpraatjes balts baren baring baringsrituelen bed-sharing bedrog beeldvorming begeleiden begeleiding begroting beha behandeling behoefte behoeften belasting beleid beloften beloning beoordeling beperken beroep beschadigen beschermen bescherming besmetting beurs bevalling bevorderen bewaren beweging bewerken bewijs bewijslast bewustzijn BFHI bijgeloof bijhouden bijscholing bijten bijvoeden aan de borst bijvoeding bijzonder bilirubine Biological Nurturing biologie biologisch biologische zuivel bitter blauwdruk bloed bloedarmoede bloedcellen bloeddruk bloedstolling bloedsuikers blootstelling BMI boek bonafide borst borstabces borsten borstkanker borstmassage borstonderzoek borstontsteking borstproblemen borstverkleining borstvoeding borstvoeding.com borstvoedingcafe borstvoedingcijfers borstvoedinginformatie borstvoedingmanagement borstvoedingorganisatie borstvoedingsbeleid borstvoedingsduur borstvoedingsorganisatie borstvoedingsthee borstvoedingvriendelijk borstweigeren botdichtheid botvorming boulemie bouwstoffen Bowlby BPA Brian Palmer brood broodjeaapverhaal buidelen buitengewoon cadeautjes caius calcium calendula campagne candida albicans capaciteit cariës caseine changeling chapeau chefkok chimpansee China chocolade clausule clusteren clusterkolven CMV co-ouderschap co-sleeping Cochrane Code coeliakie cohortstudie colostrum comfortabel commercie commissie communicatie compassie complementair complex complicated congruent consequent consequenties consultatiebureau contra-indicatie controle corrupt cortisol counseling couveuse CT cultuur cyclus D-MER D-TSR DALY's dankbaar darm darmflora darmfunctie David Sackett debat deficientie dehydratie delen demoniseren deskundig determinanten diabetes diagnose Diane Wiessinger diarree diëtiek dik discreet discriminatie discussie dissociatie DNA doel dokters dompelbad domperidon donormelk doorverwijzen doorzetten doula dr. Jay gordon draagkracht draaglast draagling draak dragen drempels drinken drinkproblemen drinktechniek druk dubbele boodschap duimzuigen duurzaamheid dwang E-Sakazakii EBM EBP echografie ecologisch borstvoeden ecologische voetafdruk economisch economische waarde eczeem educatie eenvoudig eerlijkheid eetproblemen eetstoornis eierstokkanker Einstein eiwitten emancipatie emotie emotioneel welzijn emotionele beschikbaarheid empathie energie epigenetica Erikson erotofobie eten ethiek etiket etniciteit eurolac evalueren evidencebeest evolutie examen exclusief excreet excuus experimenteren extreem fabels fabeltjes fabrikanten Facebook factoren familie fanatiek feel-good feest feestdagen feiten feminisme fenegriek filmpje filosofie flash-heating fles flesvoeding flesweigeren flow focus fopspeen forensisch onderzoek forum foto's fouten freakshow frenulum frequent voeden freud functie functional food functionaliteit fysiologie gadgets galactogoog galega gastcolumn gebakken lucht gebit gebonden geboorte geboortegewicht geboortetrauma gedijen gedrag geelzucht geen kwaad doen geheim gehemelte gehemelteplaatje geinduceerde baring geinduceerde lactatie geïnduceerde lactatie . geit geld geloven geluk gelukkig gemiddeld gender genen GenerationR genetische manupulatie Gentiaan Violet George Clooney geschiedenis geur gevaar gevaarlijk gevaren geweld gewicht gewichtsverlies gewoon gezin gezond gezonde voeding gezondheid gezondheid moeder gezondheidsclaims gezondheidsinformatie gezondheidsprogramma gist glucose go with the flow goed goed genoeg goud griep groei groeistandaarden groen groene_leem grondstoffen grootmoeder gulden snede gynaecoloog halfjaar HAMLET handelplan hard drugs harry piekema hart hart- en vaatziekten hartfunctie hechting heks helen helper herinneren hersenen hersenontwikkeling heupdysplasie Hippocrates hirsutisme historie HIV HM4HB HMF holistisch honger hongersignalen honing hormonen horror houdbaarheid houding Hugh Laurie huidcontact huidflora huilen hulp hulp zoeken hulpmiddel hulpmiddelen hulpset hygiene hygiëne hype hyperlactatie hypoglycemie hypolactatie hysterie IBFAN ideaal IFE ijs ijzer IL-10 illusionist immuniteit immunologie immuuncellen Ina May Gaskin inbakeren individu indoctrinatie industrie infectie infecties inflammatie informatie informeren infuus ingetrokken tepels ingewikkeld ingrediënten ingrijpen initiatierite inleiden inschatten instinct instincten instinctief voeden instructie insuline intake intelligentie intentie inter-species zogen interactief interventie intiem intolerantie introductie inventariseren investering invloed invoelen inwikkelen inzet IQ irritatie Ja zuster nee zuster Jack Newman James McKenna JGZ JHL jodium Johan Cruijff Johnny Depp jonge moeder journalist jubileum Kangoeroe Moeder Zorg kanker kansen kapotte tepels karakter KDV keizersnede kennis kennisoverdracht keuze keuzes keuzes maken kiezen kijken kin kind kinderarts kinderdagverblijf kinderopvang kindersterfte KISS klacht kleur klierweefsel klinische lactatiekunde KMC KMZ knippen koemelk koesteren koestering koffie koken kokosolie kolf kolonisatie kolven korte tepels kosten kosten gezondheidszorg Kotlow koude kraam kraamafdeling kraambed kracht krampjes kritiek kruiden kruipen kunstvoeding kwakzalverij kwaliteit laat-prematuur lactaptin lactatie lactatiekunde lactatiekundige lacteren lactoengineering lactoferrine lactogenese LAM lange termijn langvoeden lanoline leefomgeving leiden lekken lengte lente leren leren aanleggen levende cellen levensles lezen lichaamscontact liefde lipriempje literatuuronderzoek LLL lobby logica logopedist loslaten luchtweginfecties luiers luisteren maag maagdarminfecties maaginhoud maagzuurremmers maan maat maatschappij macgyveren machinaal maffia magie magisch malafide mama maneschijn manieren manipuleren mannelijke lactatie marketeer marketing massage mastitis matrix Max Tailleur mazelen meanderen Meatloaf Medela media medicalisatie medicijnen medicijngebruik medische misser medium meerling melk melkbank melklijsten melkproductie melkstase melkstroom melktransfer melkzusters menarche menselijk mensenrechten menstruatie Meryl Streep met rust laten meten methode Michel Odent micronutriënten middenoorontsteking mijmeren milieuvervuiling min Miranda Kerr mode moe moeder moeder en kind nabijheid moeder-en-kind-nabijheid moedergodin moedergroep moedermelk moedermelknetwerk moedermelkvoeding moederschap mondflora mondonderzoek Montessori morbiditeit mores mortaliteit motieven motivatie motorische ontwikkeling MRI MRSA multidisciplinair multimoeder multiple sclerose mythe nabijheid nachtouderschap nachtvoedingen nadelen nadenken nalaten namaak nature-nurture natuur natuurlijk nauwkeurigheid NEC neerslachtigheid Nestle boycot nicotine nieuw nieuwsgierig Nils Bergman niplette non-nutritief noodsituatie norm normaal normen en waarden normwaarde Nurse Jackie nutriënten Obelix obesitas obsceen observeren obstreticus oedeem oefenen oestrogenen ogen oligosacchariden olympisch oma omega 3 omgeving omweg onaangepast onafhankelijkheid onconditioneel onconditioneel opvoeden onderkaak onderscheid ondersteuning ondervoeding onderwijs onderwijzen onderzoek onderzoek retrospectief onderzoeken onderzoeker onderzoekmethodes ongemakkelijk ongewenst zwanger ongewoon ongezond onrustig drinken ontdooien ontmoeten ontspannen ontsteking ontwerp ontwikkeling onvoldoende onvoorwaardelijk onvoorwaardelijk ouderschap onwennig oorlog oorontstekingen oorzaken opbrengst openbaar openbaar voeden opgelucht opleiding opleidingsniveau ouders oplossing opoffering oproep opties opvoeden opvoeding opvolgmelk opzoeken orale anatomie organische chemicaliën osteoporose Oud en Nieuw ouder-kind-interactie ouders ouderschap overdenking overeenkomsten overgewicht overheden overheid overleg overleven overproductie oververhitting oxytocine paced bottle feeding pacifisme pap papa parasiet partner pasgboren pasgeboren passie pasteuriseren patroon Paula Meier PCOS pech pedagoog peer support peercounseling pepermunt perceptie perfectie perinatale sterfte perspectief PET Peter Facinelli peuter pijn pijnbestrijding Pink pink ribbon plaats placebo plagiocefalie plan plan B plannen plezier politiek portie portiegrootte postnatale depressie postpartum bloedverlies powerpoint PPD prematuur prenataal afkolven prenatale depressie prenatale ontwikkeling prestatie preventie prijsvraag primaten prins prinses priorteit probiotica PROBIT probleemgedrag problemen problemen maken problemen oplossen productie professioneel profijt programma prolactine promoten promotie protocol psychologie PTSS puber radicaal ramp Rapley Raynaud RCT reactie realiteit rechten van het kind rechten-van-het-kind reclame redden redenen redeneren referentie referenties reflexen reflux regelen regelmaat regels reinheid relactatie relatie religie respect responsief ouderschap reuk revolutie richtlijn Riley ringsling risico risico van geen borstvoeding risicogedrag rituelen Robert De Niro robot roes roken rollen Romeo en Julia röntgenfoto routines rouw rozengeur RPS ruimte rumenzuur rust rustig RVP safe motherhood sagen salie salma hayek Salmonella samen samen slapen samenspel samenstelling samenwerking SBO congres scan Scandinavië schaamte schaap schade scheiding-van-moeder-en-kind scheidingsangst scheikunde schema schildklier schimmel schimmelinfecties schisis schizofrenie scholing schoonheid schrijven schudden schuim schuld schuldgevoel secreet seksisme seksleven seksualiteit seksuele mishandeling sensitief ouderschap sensitieve zorg SES Shakira show SIDS silicium simultaan voeden sintjanskruid slaap slaapcondities slaapcyclus slaapgebrek slaapomgeving slaappatroon slaapproblemen slaapritme slaaptraining slapen slendang smaak smaakontwikkeling smoes sneeuw sociaal gedrag sociaal netwerk socialiseren softdrugs sondevoeding soortspecifiek SPECT speen speenhoes spelen spelregels spenen spijsvertering sponsoring sport spraakontwikkeling spreken sprongetjes sprookjes spruw spugen stamcellen stand standaard stappenplan start statistieken Stefan Kleintjes stemherkenning sterk steun stoppen storen stress strijdmodel structuur studie stukjes stuwing substituut suiker suikermetabolisme suikerwater suppletie surrogaat symbiose taal taboe tandemvoeden tanden tattoo TBS te veel melk te weinig melk team technieken technologie tegendruk tegenwerken tellen temperatuur tentoonstelling tepelhoedje tepelkloven tepelproblemen tepels terminologie testosteron TGF-beta1 The Bad Mother's Handbook thema therapeutisch flesvoeden therapie thymus tienermoeder tijd tijger TNO toeschietreflex tolerant tong tongriem tortocillis toveren toxinen TRAIL triple P troosten trots trouw trucjes tweeling twijfel twilight type uitkomsten uitvinden Uncle Vernon UNICEF uniek universiteit urban legend utopia vaardigheden vacceenzuur vaccinatie vacuum vader vaderrol vaderschap vak vakantie valentijn vallen vampier variabelen variatie vaste voeding VBBB VBN vechten vegetariër veilig veiligheid verandering verantwoordelijkheid verantwoording verdediging verdriet vergelijking verhalen verkoudheid verliefd verloskundige vermoeidheid verondersteld te weinig melksyndroom verschillen verslikken verstopping vertrouwen verwaarlozing verwachten verwachting verwachtingen verwarmen verwarring verwennen verzadigingsignalen verzorgen verzorging vet vetzuren vies vingervoeding virus visite vitamine A vitamine B vitamine C vitamine D vitamine K vlakke tepels voeden voeden op verzoek voeding voeding moeder voedingesindustrie voedingsbeha voedingscentrum voedingsfrequentie voedingskussen voedingsmethode voedingspatroon voedingsstoffen voedingswaarde voedsel Voldemort voldoende volksgezondheid volledige zuigelingenvoeding volturi voorbeeld voorbereiden voorbereiding voordeel voordelen voorkeurshouding voorkomen voorlichting voornemen vooronderstelling voorschrift voortgezette borstvoeding voorwaarden vorm vraag vraag en aanbod vragen vreemd vreugde vriezer vrijwilligers vroede vrouw vroeggeboorte vrouw vruchtbaarheid vuistregels vulture vuurwerk vzwBorstvoeding waarde waarheid WABA wapens WAPF warmte water waterhuishouding waterpokken waterwereld WBW weeën wereldvrede werkende moeder werkende vader werkgever Weston A Price wetenschap wetgever WHO Whoopi wiegelied wiegendood wijkverpleegkundige wijsheid will smith winkel winkel concept winst wisselkind woede wolf wondermiddel woonomgeving woorden workshop WYSIWYG Yvo Smulders zalf zelfbeschikking zelfregulatie zelfstandig zelfvertrouwen ziektelast ziekteverekkers ziel zien zilver zink zintuigen zitten zoeken zoet zoethoudertjes zonlicht zonnesteek zoogdieren zoogkompressen zorg Zorg voor Borstvoeding zorgen zorggedrag zorgverleners zorgzaam zout zuigbehoefte zuigelingen zuigelingenvoeding zuigen zuigfles zuivelindustrie zwanger zwangerschap zwembad

Drukwerk educatieve materialen

Prijsprinter - copyshop - banner