Pagina's

Eurolac!

Een blog met (bijna) dagelijkse columns over borstvoeding, hoe het gaat, hoe het ook zou kunnen. Discussie, ironie, satire en parodie worden als stijlbloemen niet verguisd, naast gewone recht-toe recht-aan informatie.

maandag 7 januari 2013

Koud

Foto: Voor moeder IJsbeer met haar kleuters aan de borst mochten de winters wel weer langer en kouder worden
Winter is in het museum bijgezet* alsof het om een uitstervende soort gaat. Met weemoed denken we terug aan winters van weleer zoals die in de schilderijen van de grote meesters werden vastgelegd en nu weer in het Openluchtmuseum tot leven lijken te komen. Met een kunstijsbaan en een kunst-slee-baan. Zulke winters, dat zien we niet meer, zeggen we met nostalgische blik tegen elkaar. En eerlijk gezegd mogen we daar blij om zijn. Want die zo romantisch ogende winters op de schilderijen waren in de realiteit een stuk minder gezellig. Als je geld had was het nog wel wat. Als je een dienstje had in een rijk huis was het ook best te doen, nadat je in de vroege morgen het ijs op het water in je waskom had stukgeslagen. Maar arbeiders en nog armeren in de steden en de boerenarbeiders en keuterboertjes op het platteland waren niet blij in de winter. Voor hen geen schaatsfeesten met koek en zopie. Voor hen was er net zo hard werken als anders, met net zo weinig en minder eten en kou. Voor hun kindjes ijsrandjes langs de natte luier in de ochtend. Maar mooi is het natuurlijk wel, zo’n kerstkaart-winterland.
Een beetje kou kan ook best heel gezond zin. Een stevige wandeling in een knisperende vrieslucht onder een helder winterzonnetje daar kan een mens helemaal van opknappen. Het lijkt de kwakkelweervirusjes goed weg te jagen. Naar men zegt houdt een stevige vorst de schadelijke insecten voor het volgende agrarische seizoen in toom. Als ik zelf moet kiezen tussen wat te warm en wat te koud, zal het dat laatste zijn. Zelf houd ik eigenlijk wel van kou en als ik niet lekker ben is kou vaak beter dan warmte. Vooral hoofdpijn vraagt om toevoer van iets kouds op het hoofd en een eerder koele omgeving beperkt de ellende van verstopte neuzen en wattenhoofden. En als ‘dame van zekere leeftijd’ heb ik met mijn dekens een haat-liefde verhouding: ze geven lekker zwaar op me een geborgen nestje, maar het is zo vreselijk warm zolang de buitentemperatuur boven nul is. En mijn bedgenoot met een hoog-afgestelde thermostaat mag bij het slapen goed aan zijn kant van het bed blijven.
In de geneeskunde wordt kou ook gebruikt als behandelmethode. Het is vrij standaard om bij alle ontstekingsprocessen en zwellingen koudebehandelingen in te zetten. De reguliere geneeskunde gaat uit van het principe van bestrijding en bestrijding gaat uit van tegenstellingen. Bij ontstekingsprocessen komt warmte vrij en dus wordt die warmte bestreden. Met kou, met ijs zelfs. En meestal werkt dat ook: de temperatuur neemt af, de zwelling slinkt en de genezing lijkt compleet. Wat daarbij wordt vergeten is dat de warmte bij ontstekingen niet de oorzaak van het probleem is, maar een manifestatie van het eigen genezende vermogen van het lichaam. Bij verbranding is de hitte wel degelijk de oorzaak van het probleem en die hitte moet worden gekoeld om het proces te stoppen. Waar hitte de ziekte is, is koude een oplossing. Maar bij een ontsteking is de warmte die het lichaam zelf genereert deel van de oplossing. Ga je dat koelen, dan frustreer je werking van het lichaam.
Een ontsteking is een reactie van het lichaam op iets wat niet klopt: een verwonding, druk, vreemd voorwerp, infectie. Er zal meer bloed naar het getroffen gebied stromen, zoals de hulpverleners naar een rampgebied. Bij rampenhulpverlening kan het gebied geel kleuren door de kleding van de hulptroepen en een ontstekingsgebied wordt rood (rubor) door de toevoer van bloed. Door de toename van bloed wordt ook de temperatuur ter plaatse hoger (calor): er wordt gewerkt en daarbij komt energie vrij. Dit wordt nooit hoger dan de temperatuur die de cellen van het lichaam kunnen verdragen, maar voor sommige pathogenen kan dat te heet onder de voeten worden. Waar gewerkt wordt komt afval vrij en dat moet worden afgevoerd. Daarom is er in een ontstekingsgebied ook meer lymfeactiviteit en de daarmee gepaard gaande extra vochtophoping (tumor). Deze verhoogde activiteit en de druk op de omringende weefsel veroorzaakt ten slotte de pijn (dolor).
De toevoer van koude op een ontsteking zal de temperatuur laten dalen, vermindert de bloedsomloop (door vernauwing van de bloedvaten) en de zwelling en daarmee de pijn. De patiënt voelt zich beter. Maar de oorzaak is niet weggenomen en dus kan de ontsteking terugkomen of het lichaam kan andere manieren zoeken om de oorzaak te bestrijden. Dit zijn meestal minder effectieve manieren en ze kunnen de situatie verergeren. Vooral bij de steriele ontsteking in de lacterende borst, de mastitis of borstontsteking, is dit het geval. Een borstontsteking is vrijwel altijd een reactie op een verstopping of andersoortige blokkade in het melkklier- en kanalen systeem. Achter de blokkade hoopt zich melk op die niet weg kan. Uiteindelijk zal de melk worden geresorbeerd, maar meestal zal de melk eerst indikken, een klont vormen als een soort kwark of hangop (gestremde melk waar het vocht is uitgehaald). Dit vormt een verdikking in het melkkanaal waardoor er druk op de omringende weefsels optreedt. Deze druk is de trigger voor de ontstekingsreactie.
Toevoer van koude zal de bloedsomloop verminderen, maar mogelijk ook het melkkanaal laten verkrampen, waardoor nog minder melkstroom mogelijk is. Ondertussen zal er meer en meer melk achter de verstopping worden verzameld en indikken. In een echte borstontsteking, waar ondertussen behalve plaatselijke temperatuurverhoging ook koorts bij kan optreden, kan de melk op een andere manier gaan stremmen. Er worden dan strengen van gaar-wordende eiwitten gevormd die het uiterlijk van dikke rijstvermicelli hebben. Indien de verstopping niet wordt opgelost, en als daarbij de eigen verdediging van het  lichaam wordt onderdrukt, kan er bij de ontsteking een bacteriële infectie komen. De warme en extra kwetsbare weefsels zijn een bacterie-paradijs en de afweer van het lichaam is nu even ergens anders op gefocust. Een bacteriële infectie kan over gaan in een abces.
Zoiets gaat niet in je kouwe kleren zitten en het kan een zorgverlener zeker net koud laten. De juiste behandeling van de beginnende borstontsteking is dus niet koude toevoeren, maar zorgen dat die verstopping los komt. De melkstroom aan de gang houden, vaak voeden en/of kolven, masseren en warmte om alles open te zetten. tussen de voedingen door kan de pijn en de zwelling iets worden gesust door koele kompressen, terwijl de moeder zoveel mogelijk rust neemt. Rust nemen bij ziekte is niet erg modieus, maar wel effectief. Het zorgt ervoor dat het lichaam alle beschikbare energie kan richten op het bevechten van de oorzaak van de ontsteking. Oververmoeidheid en stress kunnen ook mede-oorzaken van verstoppingen zijn. Voor en tijdens het voeden, kolven en masseren wordt dan weer volop warmte gebruikt.
*) Beleef in Arnhem de winter van vroeger
WHO: Mastitis, causes and management
Eurolac Flits! met label borstontsteking, mastitis. Deze links leiden naar een lijst met blogs met dit label, klik op de plaatjes in de linkerzijbalk voor meer verhaaltjes.
Van Veldhuizen-Staas: Hulpmiddelen en technieken bij verstopte melkkanalen en borstontsteking

Welkom bij Eurolac!

Eurolac! is een onderdeel van Eurolac Lactatiekunde

Dit is het oude blog.

Voor de nieuwste berichten en voor diepgaande informatie, achtergrondartikelen, hulp en ondersteuning ga je naar www.eurolac.net. Hier vind je ook de Eurolac Lactatiekunde Webwinkel

Labels

aan-de-borstvoeding aanbevelingen aandacht aangeboren aangeleerd aanhappen aanklikbedje aanleg aanleggen aanleghulp aanname aanpassen aasgieren ABC abces ABM achtergrond achterkamertjes acrobatiek actie acupunctuur ademhaling ADHD adolescent adoptie advies advisering advocaat AFASS afbouwen affectie affectief afhankelijkheid afkoeling afkolven afleiding afsluiten afstamming afstrepen aftellen afvallen afvalstoffen afweer afwijking afwijzen agressie alcohol Alexandre Dumas alledaags alleen allergeen allergie allo-ouderschap allopathie alternatieve zorg aminozuren Amsterdam anamnese anatomie Angelina Jolie angst Anna Staas-Vink anorexia antibiotica anticonceptie antropologie apart apoptose apparaat appels archetype argument asimov ASS assortiment astma asymmetrie atopisch Attachment Parenting attachment theorie attitude autostoeltje baby baby-led-weaning babyverzorging babywise bacteriën bad badzout bakerpraat bakerpraatjes balts baren baring baringsrituelen bed-sharing bedrog beeldvorming begeleiden begeleiding begroting beha behandeling behoefte behoeften belasting beleid beloften beloning beoordeling beperken beroep beschadigen beschermen bescherming besmetting beurs bevalling bevorderen bewaren beweging bewerken bewijs bewijslast bewustzijn BFHI bijgeloof bijhouden bijscholing bijten bijvoeden aan de borst bijvoeding bijzonder bilirubine Biological Nurturing biologie biologisch biologische zuivel bitter blauwdruk bloed bloedarmoede bloedcellen bloeddruk bloedstolling bloedsuikers blootstelling BMI boek bonafide borst borstabces borsten borstkanker borstmassage borstonderzoek borstontsteking borstproblemen borstverkleining borstvoeding borstvoeding.com borstvoedingcafe borstvoedingcijfers borstvoedinginformatie borstvoedingmanagement borstvoedingorganisatie borstvoedingsbeleid borstvoedingsduur borstvoedingsorganisatie borstvoedingsthee borstvoedingvriendelijk borstweigeren botdichtheid botvorming boulemie bouwstoffen Bowlby BPA Brian Palmer brood broodjeaapverhaal buidelen buitengewoon cadeautjes caius calcium calendula campagne candida albicans capaciteit cariës caseine changeling chapeau chefkok chimpansee China chocolade clausule clusteren clusterkolven CMV co-ouderschap co-sleeping Cochrane Code coeliakie cohortstudie colostrum comfortabel commercie commissie communicatie compassie complementair complex complicated congruent consequent consequenties consultatiebureau contra-indicatie controle corrupt cortisol counseling couveuse CT cultuur cyclus D-MER D-TSR DALY's dankbaar darm darmflora darmfunctie David Sackett debat deficientie dehydratie delen demoniseren deskundig determinanten diabetes diagnose Diane Wiessinger diarree diëtiek dik discreet discriminatie discussie dissociatie DNA doel dokters dompelbad domperidon donormelk doorverwijzen doorzetten doula dr. Jay gordon draagkracht draaglast draagling draak dragen drempels drinken drinkproblemen drinktechniek druk dubbele boodschap duimzuigen duurzaamheid dwang E-Sakazakii EBM EBP echografie ecologisch borstvoeden ecologische voetafdruk economisch economische waarde eczeem educatie eenvoudig eerlijkheid eetproblemen eetstoornis eierstokkanker Einstein eiwitten emancipatie emotie emotioneel welzijn emotionele beschikbaarheid empathie energie epigenetica Erikson erotofobie eten ethiek etiket etniciteit eurolac evalueren evidencebeest evolutie examen exclusief excreet excuus experimenteren extreem fabels fabeltjes fabrikanten Facebook factoren familie fanatiek feel-good feest feestdagen feiten feminisme fenegriek filmpje filosofie flash-heating fles flesvoeding flesweigeren flow focus fopspeen forensisch onderzoek forum foto's fouten freakshow frenulum frequent voeden freud functie functional food functionaliteit fysiologie gadgets galactogoog galega gastcolumn gebakken lucht gebit gebonden geboorte geboortegewicht geboortetrauma gedijen gedrag geelzucht geen kwaad doen geheim gehemelte gehemelteplaatje geinduceerde baring geinduceerde lactatie geïnduceerde lactatie . geit geld geloven geluk gelukkig gemiddeld gender genen GenerationR genetische manupulatie Gentiaan Violet George Clooney geschiedenis geur gevaar gevaarlijk gevaren geweld gewicht gewichtsverlies gewoon gezin gezond gezonde voeding gezondheid gezondheid moeder gezondheidsclaims gezondheidsinformatie gezondheidsprogramma gist glucose go with the flow goed goed genoeg goud griep groei groeistandaarden groen groene_leem grondstoffen grootmoeder gulden snede gynaecoloog halfjaar HAMLET handelplan hard drugs harry piekema hart hart- en vaatziekten hartfunctie hechting heks helen helper herinneren hersenen hersenontwikkeling heupdysplasie Hippocrates hirsutisme historie HIV HM4HB HMF holistisch honger hongersignalen honing hormonen horror houdbaarheid houding Hugh Laurie huidcontact huidflora huilen hulp hulp zoeken hulpmiddel hulpmiddelen hulpset hygiene hygiëne hype hyperlactatie hypoglycemie hypolactatie hysterie IBFAN ideaal IFE ijs ijzer IL-10 illusionist immuniteit immunologie immuuncellen Ina May Gaskin inbakeren individu indoctrinatie industrie infectie infecties inflammatie informatie informeren infuus ingetrokken tepels ingewikkeld ingrediënten ingrijpen initiatierite inleiden inschatten instinct instincten instinctief voeden instructie insuline intake intelligentie intentie inter-species zogen interactief interventie intiem intolerantie introductie inventariseren investering invloed invoelen inwikkelen inzet IQ irritatie Ja zuster nee zuster Jack Newman James McKenna JGZ JHL jodium Johan Cruijff Johnny Depp jonge moeder journalist jubileum Kangoeroe Moeder Zorg kanker kansen kapotte tepels karakter KDV keizersnede kennis kennisoverdracht keuze keuzes keuzes maken kiezen kijken kin kind kinderarts kinderdagverblijf kinderopvang kindersterfte KISS klacht kleur klierweefsel klinische lactatiekunde KMC KMZ knippen koemelk koesteren koestering koffie koken kokosolie kolf kolonisatie kolven korte tepels kosten kosten gezondheidszorg Kotlow koude kraam kraamafdeling kraambed kracht krampjes kritiek kruiden kruipen kunstvoeding kwakzalverij kwaliteit laat-prematuur lactaptin lactatie lactatiekunde lactatiekundige lacteren lactoengineering lactoferrine lactogenese LAM lange termijn langvoeden lanoline leefomgeving leiden lekken lengte lente leren leren aanleggen levende cellen levensles lezen lichaamscontact liefde lipriempje literatuuronderzoek LLL lobby logica logopedist loslaten luchtweginfecties luiers luisteren maag maagdarminfecties maaginhoud maagzuurremmers maan maat maatschappij macgyveren machinaal maffia magie magisch malafide mama maneschijn manieren manipuleren mannelijke lactatie marketeer marketing massage mastitis matrix Max Tailleur mazelen meanderen Meatloaf Medela media medicalisatie medicijnen medicijngebruik medische misser medium meerling melk melkbank melklijsten melkproductie melkstase melkstroom melktransfer melkzusters menarche menselijk mensenrechten menstruatie Meryl Streep met rust laten meten methode Michel Odent micronutriënten middenoorontsteking mijmeren milieuvervuiling min Miranda Kerr mode moe moeder moeder en kind nabijheid moeder-en-kind-nabijheid moedergodin moedergroep moedermelk moedermelknetwerk moedermelkvoeding moederschap mondflora mondonderzoek Montessori morbiditeit mores mortaliteit motieven motivatie motorische ontwikkeling MRI MRSA multidisciplinair multimoeder multiple sclerose mythe nabijheid nachtouderschap nachtvoedingen nadelen nadenken nalaten namaak nature-nurture natuur natuurlijk nauwkeurigheid NEC neerslachtigheid Nestle boycot nicotine nieuw nieuwsgierig Nils Bergman niplette non-nutritief noodsituatie norm normaal normen en waarden normwaarde Nurse Jackie nutriënten Obelix obesitas obsceen observeren obstreticus oedeem oefenen oestrogenen ogen oligosacchariden olympisch oma omega 3 omgeving omweg onaangepast onafhankelijkheid onconditioneel onconditioneel opvoeden onderkaak onderscheid ondersteuning ondervoeding onderwijs onderwijzen onderzoek onderzoek retrospectief onderzoeken onderzoeker onderzoekmethodes ongemakkelijk ongewenst zwanger ongewoon ongezond onrustig drinken ontdooien ontmoeten ontspannen ontsteking ontwerp ontwikkeling onvoldoende onvoorwaardelijk onvoorwaardelijk ouderschap onwennig oorlog oorontstekingen oorzaken opbrengst openbaar openbaar voeden opgelucht opleiding opleidingsniveau ouders oplossing opoffering oproep opties opvoeden opvoeding opvolgmelk opzoeken orale anatomie organische chemicaliën osteoporose Oud en Nieuw ouder-kind-interactie ouders ouderschap overdenking overeenkomsten overgewicht overheden overheid overleg overleven overproductie oververhitting oxytocine paced bottle feeding pacifisme pap papa parasiet partner pasgboren pasgeboren passie pasteuriseren patroon Paula Meier PCOS pech pedagoog peer support peercounseling pepermunt perceptie perfectie perinatale sterfte perspectief PET Peter Facinelli peuter pijn pijnbestrijding Pink pink ribbon plaats placebo plagiocefalie plan plan B plannen plezier politiek portie portiegrootte postnatale depressie postpartum bloedverlies powerpoint PPD prematuur prenataal afkolven prenatale depressie prenatale ontwikkeling prestatie preventie prijsvraag primaten prins prinses priorteit probiotica PROBIT probleemgedrag problemen problemen maken problemen oplossen productie professioneel profijt programma prolactine promoten promotie protocol psychologie PTSS puber radicaal ramp Rapley Raynaud RCT reactie realiteit rechten van het kind rechten-van-het-kind reclame redden redenen redeneren referentie referenties reflexen reflux regelen regelmaat regels reinheid relactatie relatie religie respect responsief ouderschap reuk revolutie richtlijn Riley ringsling risico risico van geen borstvoeding risicogedrag rituelen Robert De Niro robot roes roken rollen Romeo en Julia röntgenfoto routines rouw rozengeur RPS ruimte rumenzuur rust rustig RVP safe motherhood sagen salie salma hayek Salmonella samen samen slapen samenspel samenstelling samenwerking SBO congres scan Scandinavië schaamte schaap schade scheiding-van-moeder-en-kind scheidingsangst scheikunde schema schildklier schimmel schimmelinfecties schisis schizofrenie scholing schoonheid schrijven schudden schuim schuld schuldgevoel secreet seksisme seksleven seksualiteit seksuele mishandeling sensitief ouderschap sensitieve zorg SES Shakira show SIDS silicium simultaan voeden sintjanskruid slaap slaapcondities slaapcyclus slaapgebrek slaapomgeving slaappatroon slaapproblemen slaapritme slaaptraining slapen slendang smaak smaakontwikkeling smoes sneeuw sociaal gedrag sociaal netwerk socialiseren softdrugs sondevoeding soortspecifiek SPECT speen speenhoes spelen spelregels spenen spijsvertering sponsoring sport spraakontwikkeling spreken sprongetjes sprookjes spruw spugen stamcellen stand standaard stappenplan start statistieken Stefan Kleintjes stemherkenning sterk steun stoppen storen stress strijdmodel structuur studie stukjes stuwing substituut suiker suikermetabolisme suikerwater suppletie surrogaat symbiose taal taboe tandemvoeden tanden tattoo TBS te veel melk te weinig melk team technieken technologie tegendruk tegenwerken tellen temperatuur tentoonstelling tepelhoedje tepelkloven tepelproblemen tepels terminologie testosteron TGF-beta1 The Bad Mother's Handbook thema therapeutisch flesvoeden therapie thymus tienermoeder tijd tijger TNO toeschietreflex tolerant tong tongriem tortocillis toveren toxinen TRAIL triple P troosten trots trouw trucjes tweeling twijfel twilight type uitkomsten uitvinden Uncle Vernon UNICEF uniek universiteit urban legend utopia vaardigheden vacceenzuur vaccinatie vacuum vader vaderrol vaderschap vak vakantie valentijn vallen vampier variabelen variatie vaste voeding VBBB VBN vechten vegetariër veilig veiligheid verandering verantwoordelijkheid verantwoording verdediging verdriet vergelijking verhalen verkoudheid verliefd verloskundige vermoeidheid verondersteld te weinig melksyndroom verschillen verslikken verstopping vertrouwen verwaarlozing verwachten verwachting verwachtingen verwarmen verwarring verwennen verzadigingsignalen verzorgen verzorging vet vetzuren vies vingervoeding virus visite vitamine A vitamine B vitamine C vitamine D vitamine K vlakke tepels voeden voeden op verzoek voeding voeding moeder voedingesindustrie voedingsbeha voedingscentrum voedingsfrequentie voedingskussen voedingsmethode voedingspatroon voedingsstoffen voedingswaarde voedsel Voldemort voldoende volksgezondheid volledige zuigelingenvoeding volturi voorbeeld voorbereiden voorbereiding voordeel voordelen voorkeurshouding voorkomen voorlichting voornemen vooronderstelling voorschrift voortgezette borstvoeding voorwaarden vorm vraag vraag en aanbod vragen vreemd vreugde vriezer vrijwilligers vroede vrouw vroeggeboorte vrouw vruchtbaarheid vuistregels vulture vuurwerk vzwBorstvoeding waarde waarheid WABA wapens WAPF warmte water waterhuishouding waterpokken waterwereld WBW weeën wereldvrede werkende moeder werkende vader werkgever Weston A Price wetenschap wetgever WHO Whoopi wiegelied wiegendood wijkverpleegkundige wijsheid will smith winkel winkel concept winst wisselkind woede wolf wondermiddel woonomgeving woorden workshop WYSIWYG Yvo Smulders zalf zelfbeschikking zelfregulatie zelfstandig zelfvertrouwen ziektelast ziekteverekkers ziel zien zilver zink zintuigen zitten zoeken zoet zoethoudertjes zonlicht zonnesteek zoogdieren zoogkompressen zorg Zorg voor Borstvoeding zorgen zorggedrag zorgverleners zorgzaam zout zuigbehoefte zuigelingen zuigelingenvoeding zuigen zuigfles zuivelindustrie zwanger zwangerschap zwembad

Drukwerk educatieve materialen

Prijsprinter - copyshop - banner