Pagina's

Eurolac!

Een blog met (bijna) dagelijkse columns over borstvoeding, hoe het gaat, hoe het ook zou kunnen. Discussie, ironie, satire en parodie worden als stijlbloemen niet verguisd, naast gewone recht-toe recht-aan informatie.

woensdag 19 december 2012

Luchtje

Foto: Ashley Greene als Alice Cullen en Kristen Stewart als Bella Swan bespreken luchtjes in The Twilight Saga: New Moon
Soms heb je van die dingen, daar zit een luchtje aan. Op het eerste gezicht kan het goed lijken, maar bij nadere beschouwing, of liever gezegd: bij nadere besnuffeling, riekt het. Noem mij een misantroop, maar ik vind het hele Serious Request gebeuren dit jaar steeds meer een luchtje krijgen. Begrijp me niet verkeerd: ik ben helemaal voor het voorkomen dat kinderen onnodig dood gaan. En ik vind ook dat er meer mensen zouden mogen zijn die zich daarvoor inzetten. Maar ik denk ook dat het eerlijker is om gewoon geld te geven omdat je dat wilt en niet omdat er allerlei acties voor worden ondernomen. Waarom niet gewoon geld geven aan hulporganisaties die zich toch al inzetten voor de bescherming van kinderen wereldwijd? Waarom moeten daarvoor eerst een stel kerels exhibitionistisch in een soort hongerstaking gaan? En ten tweede is het een ongekend werkzame manier voor allerlei leveranciers om reclame te maken en te werken aan het oppoetsen van het imago. Een zuivelfabrikant? Werkelijk? Tuinen we daar in, dat dat gaat helpen om kinderen gezond te laten overleven in de Afrikaanse bush? Daar zit toch echt een luchtje aan hoor. Een heel zuur melkluchtje.
Ik geef al jaren structureel aan bepaalde goede doelen. Ik ga niet zeggen welke en hoeveel ze van me krijgen. En ik ga ook niet meer geven als u meer bij mij koopt. En verder houd ik me liever gewoon bij mijn eigen vak. Daar kan ook best wel eens een luchtje aanzitten. Maar dan letterlijk. Had ik het enkele dagen terug over de kleuren van moedermelk, nu wil ik het eens hebben over de geur van melk en van melk die al eens binnen is geweest. Want wat die baby in- en uitgaat, man-man, dáár kan een luchtje aan zitten.
Moedermelk heeft een heel eigen specifieke geur. De geur van moedermelk, van colostrum meer precies, en de geur van de uitscheiding van de kliertjes van Montgomery (die pukkeltjes op de tepelhof) en de geur van vruchtwater hebben dezelfde componenten en dezelfde feromonen. Het reukvermogen is waarschijnlijk bij het pasgeboren kind het best ontwikkelde zintuig, samen met de tastzin, en het kind herkent de geur van zijn moeder en haar melk als horend bij die van het vruchtwater. Door telkens aan zijn handjes te ruiken en proeven (geur en smaak vullen elkaar aan) en dan met zijn neus de omgeving te scannen, volgt hij als een speurhond het spoor naar de borst en de tepel. Naar voedsel, bescherming, warmte en veiligheid. Naar huis.
De geur van elke moeder, haar vruchtwater en haar melk, is anders en een kind van nog geen dag oud kan de geuren van zijn eigen moeder al onderscheiden van die van andere moeders. De baby zelf heeft ook een heel specifieke geur en moeders herkennen die geur ook te midden van andere geurtjes. Daarvoor is het wel nodig dat zij er goed kennis mee hebben kunnen maken. Kindjes worden dus liever voorlopig nog niet gewassen en schoongepoetst als ze geboren zijn, want dan valt er weinig meer te ruiken. Het ruiken van haar kind, vooral zijn hoofdje, ondersteunt het spel van hormonen, reflexen en instincten bij een pasgeboren moeder. Wanneer moeders en baby’s intensief met elkaar hebben kunnen kennismaken en zich elkaars geur eigen gemaakt, is het onwaarschijnlijk dat kinderen ongemerkt bij een verkeerde moeder kunnen worden gelegd. (Natuurlijk zou dat geen overweging hoeven zijn, wanneer kinderen nooit buiten moeders arm-reikwijdte en blikveld worden gebracht.)
Melk neemt makkelijk luchtjes aan, dat weet iedereen die wel eens een niet afgesloten pak of kan melk in de koelkast heeft laten staan. Ook de geurstoffen, natuurlijk of kunstmatig, die een moeder met haar eten en drinken binnenkrijgt, komen heel makkelijk in haar melk. Dat hoeft helemaal gen probleem te zijn, maar kinderen merken dat verschil wel. Onderzoek heeft aangetoond, dat heel kleine baby’s al een voorkeur hebben voor melk met een knoflook geur. Andere geurtjes worden dan weer minder gewaardeerd, zoals bijvoorbeeld biergist. Nou kan ik me daar wel wat bij voorstellen, want dat ruikt, tja, alsof er een luchtje aan zit.
Moedermelk die al in de baby is geweest kan er langs twee kanten weer uitkomen. Over het algemeen ruikt het dan nog steeds niet erg onaangenaam. Uitgespuugde moedermelk ruikt weliswaar zurig, maar eerder fris-zuur dan vies-zuur. De melksuikers worden na het drinken omgezet in melkzuur. De eiwitten in moedermelk zijn voornamelijk wei-eiwtten en die worden bij het verteren ook wat zurig (caseine wordt eerder bitter-achtig). Die zuren zorgen ervoor dat uitgespuugde, halfverteerde moedermelk eerder wat yoghurt- of karnemelk-achtig ruikt dan de meer bedorven lucht die we meestal met overgeven associëren.
Melk die de maag langs de meer voor de hand liggende route verlaat en die na verdere vertering in de darmen langs de andere kant het lichaam verlaat heeft zo zijn eigen specifieke luchtje. Ook hier geldt weer dat de melkzuurbacteriën en andere darmflora-bewoners zorgen voor een fermentatie die geen onaangename feces geur veroorzaken. Dit geldt alleen als die darmflora mensenmelk te verteren krijgt. Melk van andere dieren of uit de fabriek geeft een heel andere luiervulling en die ruikt wel degelijk onaangenaam. Al is het niet waar de keuze voor de ene of de andere voeding mee zal staan of vallen, het is toch mooi meegenomen dat borstvoeding geven je een half jaar stinkende luiers verschonen bespaart.
Zeer sterke geurstoffen kunnen niet alleen de uitscheidingen van de moeder parfumeren, maar soms zelfs die van de baby, waardoor moeder drie keer plezier kan hebben van één portie asperges. Soms kan de inhoud van de luier ook uitermate onaangename luchtjes verspreiden als er alleen gewone moedermelk is gedronken. Een overdaad aan suikers in de melk bij een relatief kleine hoeveelheid vet (suiker-vet onbalans) kan voor sterke gisting in de darm zorgen. De darminhoud gaat borrelen en schuimen en krijgt een aparte kleur en geur. De ontlasting wordt groen, soms een soort gifgroen, en gaat scherp-zuur stinken. Van dat scherpe zuur dat je krijgt in een pot of fles zoete vloeistof die goed dicht was en is gaan gisten. Die walm die eruit vliegt als je het opendoet en die je bijna knock-out slaat. Dat dus.
Eurolac Flits! met label geur, suiker, smaak, schuim . Deze links leiden naar lijsten met bijdragen met deze labels. Klik op de plaatjes in de linkerzijbalk voor meer verhaaltjes.
Mennella A, Beauchamp GK: Maternal Diet Alters the Sensory Qualities of Human Milk and the Nursling's Behavior. Pediatrics 1991; 88:4 737-744

Welkom bij Eurolac!

Eurolac! is een onderdeel van Eurolac Lactatiekunde

Dit is het oude blog.

Voor de nieuwste berichten en voor diepgaande informatie, achtergrondartikelen, hulp en ondersteuning ga je naar www.eurolac.net. Hier vind je ook de Eurolac Lactatiekunde Webwinkel

Labels

aan-de-borstvoeding aanbevelingen aandacht aangeboren aangeleerd aanhappen aanklikbedje aanleg aanleggen aanleghulp aanname aanpassen aasgieren ABC abces ABM achtergrond achterkamertjes acrobatiek actie acupunctuur ademhaling ADHD adolescent adoptie advies advisering advocaat AFASS afbouwen affectie affectief afhankelijkheid afkoeling afkolven afleiding afsluiten afstamming afstrepen aftellen afvallen afvalstoffen afweer afwijking afwijzen agressie alcohol Alexandre Dumas alledaags alleen allergeen allergie allo-ouderschap allopathie alternatieve zorg aminozuren Amsterdam anamnese anatomie Angelina Jolie angst Anna Staas-Vink anorexia antibiotica anticonceptie antropologie apart apoptose apparaat appels archetype argument asimov ASS assortiment astma asymmetrie atopisch Attachment Parenting attachment theorie attitude autostoeltje baby baby-led-weaning babyverzorging babywise bacteriën bad badzout bakerpraat bakerpraatjes balts baren baring baringsrituelen bed-sharing bedrog beeldvorming begeleiden begeleiding begroting beha behandeling behoefte behoeften belasting beleid beloften beloning beoordeling beperken beroep beschadigen beschermen bescherming besmetting beurs bevalling bevorderen bewaren beweging bewerken bewijs bewijslast bewustzijn BFHI bijgeloof bijhouden bijscholing bijten bijvoeden aan de borst bijvoeding bijzonder bilirubine Biological Nurturing biologie biologisch biologische zuivel bitter blauwdruk bloed bloedarmoede bloedcellen bloeddruk bloedstolling bloedsuikers blootstelling BMI boek bonafide borst borstabces borsten borstkanker borstmassage borstonderzoek borstontsteking borstproblemen borstverkleining borstvoeding borstvoeding.com borstvoedingcafe borstvoedingcijfers borstvoedinginformatie borstvoedingmanagement borstvoedingorganisatie borstvoedingsbeleid borstvoedingsduur borstvoedingsorganisatie borstvoedingsthee borstvoedingvriendelijk borstweigeren botdichtheid botvorming boulemie bouwstoffen Bowlby BPA Brian Palmer brood broodjeaapverhaal buidelen buitengewoon cadeautjes caius calcium calendula campagne candida albicans capaciteit cariës caseine changeling chapeau chefkok chimpansee China chocolade clausule clusteren clusterkolven CMV co-ouderschap co-sleeping Cochrane Code coeliakie cohortstudie colostrum comfortabel commercie commissie communicatie compassie complementair complex complicated congruent consequent consequenties consultatiebureau contra-indicatie controle corrupt cortisol counseling couveuse CT cultuur cyclus D-MER D-TSR DALY's dankbaar darm darmflora darmfunctie David Sackett debat deficientie dehydratie delen demoniseren deskundig determinanten diabetes diagnose Diane Wiessinger diarree diëtiek dik discreet discriminatie discussie dissociatie DNA doel dokters dompelbad domperidon donormelk doorverwijzen doorzetten doula dr. Jay gordon draagkracht draaglast draagling draak dragen drempels drinken drinkproblemen drinktechniek druk dubbele boodschap duimzuigen duurzaamheid dwang E-Sakazakii EBM EBP echografie ecologisch borstvoeden ecologische voetafdruk economisch economische waarde eczeem educatie eenvoudig eerlijkheid eetproblemen eetstoornis eierstokkanker Einstein eiwitten emancipatie emotie emotioneel welzijn emotionele beschikbaarheid empathie energie epigenetica Erikson erotofobie eten ethiek etiket etniciteit eurolac evalueren evidencebeest evolutie examen exclusief excreet excuus experimenteren extreem fabels fabeltjes fabrikanten Facebook factoren familie fanatiek feel-good feest feestdagen feiten feminisme fenegriek filmpje filosofie flash-heating fles flesvoeding flesweigeren flow focus fopspeen forensisch onderzoek forum foto's fouten freakshow frenulum frequent voeden freud functie functional food functionaliteit fysiologie gadgets galactogoog galega gastcolumn gebakken lucht gebit gebonden geboorte geboortegewicht geboortetrauma gedijen gedrag geelzucht geen kwaad doen geheim gehemelte gehemelteplaatje geinduceerde baring geinduceerde lactatie geïnduceerde lactatie . geit geld geloven geluk gelukkig gemiddeld gender genen GenerationR genetische manupulatie Gentiaan Violet George Clooney geschiedenis geur gevaar gevaarlijk gevaren geweld gewicht gewichtsverlies gewoon gezin gezond gezonde voeding gezondheid gezondheid moeder gezondheidsclaims gezondheidsinformatie gezondheidsprogramma gist glucose go with the flow goed goed genoeg goud griep groei groeistandaarden groen groene_leem grondstoffen grootmoeder gulden snede gynaecoloog halfjaar HAMLET handelplan hard drugs harry piekema hart hart- en vaatziekten hartfunctie hechting heks helen helper herinneren hersenen hersenontwikkeling heupdysplasie Hippocrates hirsutisme historie HIV HM4HB HMF holistisch honger hongersignalen honing hormonen horror houdbaarheid houding Hugh Laurie huidcontact huidflora huilen hulp hulp zoeken hulpmiddel hulpmiddelen hulpset hygiene hygiëne hype hyperlactatie hypoglycemie hypolactatie hysterie IBFAN ideaal IFE ijs ijzer IL-10 illusionist immuniteit immunologie immuuncellen Ina May Gaskin inbakeren individu indoctrinatie industrie infectie infecties inflammatie informatie informeren infuus ingetrokken tepels ingewikkeld ingrediënten ingrijpen initiatierite inleiden inschatten instinct instincten instinctief voeden instructie insuline intake intelligentie intentie inter-species zogen interactief interventie intiem intolerantie introductie inventariseren investering invloed invoelen inwikkelen inzet IQ irritatie Ja zuster nee zuster Jack Newman James McKenna JGZ JHL jodium Johan Cruijff Johnny Depp jonge moeder journalist jubileum Kangoeroe Moeder Zorg kanker kansen kapotte tepels karakter KDV keizersnede kennis kennisoverdracht keuze keuzes keuzes maken kiezen kijken kin kind kinderarts kinderdagverblijf kinderopvang kindersterfte KISS klacht kleur klierweefsel klinische lactatiekunde KMC KMZ knippen koemelk koesteren koestering koffie koken kokosolie kolf kolonisatie kolven korte tepels kosten kosten gezondheidszorg Kotlow koude kraam kraamafdeling kraambed kracht krampjes kritiek kruiden kruipen kunstvoeding kwakzalverij kwaliteit laat-prematuur lactaptin lactatie lactatiekunde lactatiekundige lacteren lactoengineering lactoferrine lactogenese LAM lange termijn langvoeden lanoline leefomgeving leiden lekken lengte lente leren leren aanleggen levende cellen levensles lezen lichaamscontact liefde lipriempje literatuuronderzoek LLL lobby logica logopedist loslaten luchtweginfecties luiers luisteren maag maagdarminfecties maaginhoud maagzuurremmers maan maat maatschappij macgyveren machinaal maffia magie magisch malafide mama maneschijn manieren manipuleren mannelijke lactatie marketeer marketing massage mastitis matrix Max Tailleur mazelen meanderen Meatloaf Medela media medicalisatie medicijnen medicijngebruik medische misser medium meerling melk melkbank melklijsten melkproductie melkstase melkstroom melktransfer melkzusters menarche menselijk mensenrechten menstruatie Meryl Streep met rust laten meten methode Michel Odent micronutriënten middenoorontsteking mijmeren milieuvervuiling min Miranda Kerr mode moe moeder moeder en kind nabijheid moeder-en-kind-nabijheid moedergodin moedergroep moedermelk moedermelknetwerk moedermelkvoeding moederschap mondflora mondonderzoek Montessori morbiditeit mores mortaliteit motieven motivatie motorische ontwikkeling MRI MRSA multidisciplinair multimoeder multiple sclerose mythe nabijheid nachtouderschap nachtvoedingen nadelen nadenken nalaten namaak nature-nurture natuur natuurlijk nauwkeurigheid NEC neerslachtigheid Nestle boycot nicotine nieuw nieuwsgierig Nils Bergman niplette non-nutritief noodsituatie norm normaal normen en waarden normwaarde Nurse Jackie nutriënten Obelix obesitas obsceen observeren obstreticus oedeem oefenen oestrogenen ogen oligosacchariden olympisch oma omega 3 omgeving omweg onaangepast onafhankelijkheid onconditioneel onconditioneel opvoeden onderkaak onderscheid ondersteuning ondervoeding onderwijs onderwijzen onderzoek onderzoek retrospectief onderzoeken onderzoeker onderzoekmethodes ongemakkelijk ongewenst zwanger ongewoon ongezond onrustig drinken ontdooien ontmoeten ontspannen ontsteking ontwerp ontwikkeling onvoldoende onvoorwaardelijk onvoorwaardelijk ouderschap onwennig oorlog oorontstekingen oorzaken opbrengst openbaar openbaar voeden opgelucht opleiding opleidingsniveau ouders oplossing opoffering oproep opties opvoeden opvoeding opvolgmelk opzoeken orale anatomie organische chemicaliën osteoporose Oud en Nieuw ouder-kind-interactie ouders ouderschap overdenking overeenkomsten overgewicht overheden overheid overleg overleven overproductie oververhitting oxytocine paced bottle feeding pacifisme pap papa parasiet partner pasgboren pasgeboren passie pasteuriseren patroon Paula Meier PCOS pech pedagoog peer support peercounseling pepermunt perceptie perfectie perinatale sterfte perspectief PET Peter Facinelli peuter pijn pijnbestrijding Pink pink ribbon plaats placebo plagiocefalie plan plan B plannen plezier politiek portie portiegrootte postnatale depressie postpartum bloedverlies powerpoint PPD prematuur prenataal afkolven prenatale depressie prenatale ontwikkeling prestatie preventie prijsvraag primaten prins prinses priorteit probiotica PROBIT probleemgedrag problemen problemen maken problemen oplossen productie professioneel profijt programma prolactine promoten promotie protocol psychologie PTSS puber radicaal ramp Rapley Raynaud RCT reactie realiteit rechten van het kind rechten-van-het-kind reclame redden redenen redeneren referentie referenties reflexen reflux regelen regelmaat regels reinheid relactatie relatie religie respect responsief ouderschap reuk revolutie richtlijn Riley ringsling risico risico van geen borstvoeding risicogedrag rituelen Robert De Niro robot roes roken rollen Romeo en Julia röntgenfoto routines rouw rozengeur RPS ruimte rumenzuur rust rustig RVP safe motherhood sagen salie salma hayek Salmonella samen samen slapen samenspel samenstelling samenwerking SBO congres scan Scandinavië schaamte schaap schade scheiding-van-moeder-en-kind scheidingsangst scheikunde schema schildklier schimmel schimmelinfecties schisis schizofrenie scholing schoonheid schrijven schudden schuim schuld schuldgevoel secreet seksisme seksleven seksualiteit seksuele mishandeling sensitief ouderschap sensitieve zorg SES Shakira show SIDS silicium simultaan voeden sintjanskruid slaap slaapcondities slaapcyclus slaapgebrek slaapomgeving slaappatroon slaapproblemen slaapritme slaaptraining slapen slendang smaak smaakontwikkeling smoes sneeuw sociaal gedrag sociaal netwerk socialiseren softdrugs sondevoeding soortspecifiek SPECT speen speenhoes spelen spelregels spenen spijsvertering sponsoring sport spraakontwikkeling spreken sprongetjes sprookjes spruw spugen stamcellen stand standaard stappenplan start statistieken Stefan Kleintjes stemherkenning sterk steun stoppen storen stress strijdmodel structuur studie stukjes stuwing substituut suiker suikermetabolisme suikerwater suppletie surrogaat symbiose taal taboe tandemvoeden tanden tattoo TBS te veel melk te weinig melk team technieken technologie tegendruk tegenwerken tellen temperatuur tentoonstelling tepelhoedje tepelkloven tepelproblemen tepels terminologie testosteron TGF-beta1 The Bad Mother's Handbook thema therapeutisch flesvoeden therapie thymus tienermoeder tijd tijger TNO toeschietreflex tolerant tong tongriem tortocillis toveren toxinen TRAIL triple P troosten trots trouw trucjes tweeling twijfel twilight type uitkomsten uitvinden Uncle Vernon UNICEF uniek universiteit urban legend utopia vaardigheden vacceenzuur vaccinatie vacuum vader vaderrol vaderschap vak vakantie valentijn vallen vampier variabelen variatie vaste voeding VBBB VBN vechten vegetariër veilig veiligheid verandering verantwoordelijkheid verantwoording verdediging verdriet vergelijking verhalen verkoudheid verliefd verloskundige vermoeidheid verondersteld te weinig melksyndroom verschillen verslikken verstopping vertrouwen verwaarlozing verwachten verwachting verwachtingen verwarmen verwarring verwennen verzadigingsignalen verzorgen verzorging vet vetzuren vies vingervoeding virus visite vitamine A vitamine B vitamine C vitamine D vitamine K vlakke tepels voeden voeden op verzoek voeding voeding moeder voedingesindustrie voedingsbeha voedingscentrum voedingsfrequentie voedingskussen voedingsmethode voedingspatroon voedingsstoffen voedingswaarde voedsel Voldemort voldoende volksgezondheid volledige zuigelingenvoeding volturi voorbeeld voorbereiden voorbereiding voordeel voordelen voorkeurshouding voorkomen voorlichting voornemen vooronderstelling voorschrift voortgezette borstvoeding voorwaarden vorm vraag vraag en aanbod vragen vreemd vreugde vriezer vrijwilligers vroede vrouw vroeggeboorte vrouw vruchtbaarheid vuistregels vulture vuurwerk vzwBorstvoeding waarde waarheid WABA wapens WAPF warmte water waterhuishouding waterpokken waterwereld WBW weeën wereldvrede werkende moeder werkende vader werkgever Weston A Price wetenschap wetgever WHO Whoopi wiegelied wiegendood wijkverpleegkundige wijsheid will smith winkel winkel concept winst wisselkind woede wolf wondermiddel woonomgeving woorden workshop WYSIWYG Yvo Smulders zalf zelfbeschikking zelfregulatie zelfstandig zelfvertrouwen ziektelast ziekteverekkers ziel zien zilver zink zintuigen zitten zoeken zoet zoethoudertjes zonlicht zonnesteek zoogdieren zoogkompressen zorg Zorg voor Borstvoeding zorgen zorggedrag zorgverleners zorgzaam zout zuigbehoefte zuigelingen zuigelingenvoeding zuigen zuigfles zuivelindustrie zwanger zwangerschap zwembad

Drukwerk educatieve materialen

Prijsprinter - copyshop - banner