Pagina's

Eurolac!

Een blog met (bijna) dagelijkse columns over borstvoeding, hoe het gaat, hoe het ook zou kunnen. Discussie, ironie, satire en parodie worden als stijlbloemen niet verguisd, naast gewone recht-toe recht-aan informatie.

vrijdag 2 november 2012

Symmetrie

Foto: collage van de jonge actrice Mackenzie Foy met een schijnbaar symmetrisch gezicht (M); met links en rechts twee rechterhelften en twee linkerhelften gespiegeld
Vandaag hebben we een symmetrische datum: 21112 (2-11-’12). Ik houd van symmetrie, het appelleert aan mijn gevoel voor schoonheid. Het appelleert ook aan mijn gevoel voor evenwicht, ritme en regelmaat. Volgens mijn dochter betekent het vooral dat ik toch wel enigszins een freak ben. Hoe dan ook, het spreekt me aan, dat evenwicht, die symmetrie. Ik probeer dat in mijn werk ook te vinden en ermee te werken.
Evenwicht tussen wat een moeder te geven heeft en ervoor terug krijgt. Soms lijken interventies zwaar, te zwaar voor moeders. Zorgverleners zijn al snel geneigd vóór de moeder te denken en ervan uit te gaan dat iets wel niet haalbaar zal zijn. Maar zouden we dat niet gewoon aan de moeder zelf overlaten? Zij is zelf toch degene die het beste weet waar haar evenwicht ligt, wat zij te bieden heeft en wat zij nog in reserve heeft. Onze kant (als zorgverlener) van het evenwicht ligt in de informatie die we geven: dit is wat we zien, dat is waarvan we denken dat de oorzaken kunnen zijn en hier zijn wat mogelijke manieren om er mee om te gaan, het te verhelpen of verbeteren. Moeders bijdrage aan het evenwicht is alles in zich op te nemen en af te zetten tegen haar eigen situatie, prioriteiten, mogelijkheden en grenzen.
Ook binnen de borstvoeding dyade (moeder en kind) moet een evenwicht gevonden worden tussen wat beiden geven en krijgen. De moeder faciliteert, de baby voert uit. De moeder produceert, de baby consumeert. De een ageert, de ander reageert. De een neemt wat de ander geeft. De een biedt wat de ander vraagt. En alles vice versa. De taak van de zorgverlener is om dat evenwicht of ook het zoeken naar dat evenwicht niet te verstoren. Om daar omheen te werken. 
Symmetrie zit ook in ons lichamelijke ontwerp. Links en rechts van de verticale middenlijn zien wij er min of meer hetzelfde, in spiegelbeeld, uit. Niet helemaal, maar op het eerste gezicht wel. Minuscule verschillen in vorm en formaat maken een gezicht in spiegelbeeld of opgebouwd uit twee dezelfde maar gespiegelde kanten onherkenbaar. Het zijn wel die kleine onregelmatigheden die een gezicht interessant maken. Een volkomen symmetrisch gezicht is prachtig mooi, maar in wezen vrij oninteressant. Het houdt de aandacht niet lang vast. Kleine variaties in de symmetrie doen geen kwaad, grotere variaties of afwijkingen kunnen wel problemen geven. Een van oorsprong mooi symmetrisch kindje dat door klem zitten in de baarmoeder of een heel erg snelle of juist moeizame geboorte asymmetrisch werd kan daarvan grote problemen ondervinden.
Bij een heel snelle passage van het geboortekanaal, of juist bij een heel moeizame, kunnen er kleine botjes verschuiven of verdraaien in het gebied tussen de kaakscharnieren en de schoudergordel. Soms kan iets dergelijks ook gebeuren wanneer een kind in de laatste weken van de zwangerschap in een gefixeerde positie is gedwongen. Omdat het hele nek-schoudergebied van een pasgeboren baby dansen op een paar vierkante centimeters is, met een flinke hoeveelheid kleine botje en gewrichtjes met zachte weefsel ertussen en eromheen, kan daar makkelijk iets mis gaan. Net na de geboorte is daar vaak nog niets van te merken in de algehele verwarring, maar in de loop van de eerste dagen gaan de uit balans geraakte botjes en structuren zichzelf en elkaar irriteren. Het wordt voor het kindje moeilijk om zijn mond goed open te doen, zijn kaken te bewegen of in een bepaalde houding te liggen of zijn hoofd te draaien. Dan ontwikkelt het kind compensatie gedrag of houdingen. Iedereen, die wel eens is wakker geworden met een stijve nek, weet dat je na een paar uren aan de andere kant van je nek ook pijn krijgt, doordat je je hoofd de hele tijd in een vreemde houding houdt om de pijnlijke plaats te ontlasten.
De gevolgen breed zijn: het kindje huilt veel, drinkt onrustig en ineffectief; moeder krijgt kapotte tepels, stuwing die niet goed weg gedronken wordt; het kindje groeit onvoldoende of blijft afvallen. Heel vaak wordt dit beeld onvoldoende herkend of wordt de oorzaak –geboortetrauma- niet herkend of erkend. Er wordt naar bijvoeding gegrepen, want de borstvoeding lijkt niet te werken en er worden manieren aangewend om het huilen te verminderen. Wanneer de oorzaak niet wordt aangepakt, zal het probleem verergeren of een andere uiting gaan zoeken als alle symptomen worden onderdrukt. De verschuiving in de onderlinge positie verhouding van de kleine skeletdeeltjes gaat zich vastzetten en kan het kind in een voorkeurshouding gaan forceren, die steeds ernstiger vormen gaat aannemen tot een kind zijn ene oor bijna permanent op zijn schouder heeft liggen of over zijn schouder naar achter lijkt te kijken terwijl zijn rug helemaal hol wordt. De problemen met het drinken kunnen worden genegeerd door met flessen te gaan werken, maar dat kan niet voorkomen dat de melk op een vreemde manier zijn maag binnenkomt (de slokdarm kan ook in de knel geraakt zijn). De maag kan daarop reageren met onrust en reflux-achtige verschijnselen. De verstoring van de spijsvertering kan zich voortzetten in de darm, waar eventueel te veel mee geslikte lucht de zaken er niet beter op maakt. Krampen, buikpijn en moeite met ontlasten kunnen daar weer op volgen.
Onbehandelde KISS* symptomen blijven problemen geven, ook als het kind opgroeit. Het gaat dan KIDD heten, wat een verwijzing is naar de dyspraxie (onhandigheid die normaal functioneren moeilijk maakt) die er het gevolg van kan zijn. Leerproblemen door concentratiestoornissen en chronische hoofdpijn, blijven problemen met de spijsvertering en de ademhaling, verstoring van de spraakontwikkeling, de lijst met mogelijke consequenties van onbehandelde KISS is lang. En dat allemaal door de verschuiving of verstoring van een paar kleine botjes bij de geboorte. Door het niet rechtzetten van de verstoring in de symmetrie. Een huilend kindje met voedingsproblemen moet vooral eerst eens goed bekeken worden door iemand met oog voor symmetrie. Dat kan een hoop ellende voorkomen. Er is ook een andere betekenis van de afkorting KISS: Keep It Simple&Straithforward. Het is een principe uit de ICT, maar komt hier ook van pas: houd het simpel, kijk eerst naar oorzaken, voor je symptomen gaat bestrijden en alles nog ingewikkelder maakt.
*) KISS Kopfgelenk-Induzierte Symmetrie-Störung; http://www.kisskids.nl/; http://www.kiss-kinderen.nl/
Eurolac Flits! met label huilen

Welkom bij Eurolac!

Eurolac! is een onderdeel van Eurolac Lactatiekunde

Dit is het oude blog.

Voor de nieuwste berichten en voor diepgaande informatie, achtergrondartikelen, hulp en ondersteuning ga je naar www.eurolac.net. Hier vind je ook de Eurolac Lactatiekunde Webwinkel

Labels

aan-de-borstvoeding aanbevelingen aandacht aangeboren aangeleerd aanhappen aanklikbedje aanleg aanleggen aanleghulp aanname aanpassen aasgieren ABC abces ABM achtergrond achterkamertjes acrobatiek actie acupunctuur ademhaling ADHD adolescent adoptie advies advisering advocaat AFASS afbouwen affectie affectief afhankelijkheid afkoeling afkolven afleiding afsluiten afstamming afstrepen aftellen afvallen afvalstoffen afweer afwijking afwijzen agressie alcohol Alexandre Dumas alledaags alleen allergeen allergie allo-ouderschap allopathie alternatieve zorg aminozuren Amsterdam anamnese anatomie Angelina Jolie angst Anna Staas-Vink anorexia antibiotica anticonceptie antropologie apart apoptose apparaat appels archetype argument asimov ASS assortiment astma asymmetrie atopisch Attachment Parenting attachment theorie attitude autostoeltje baby baby-led-weaning babyverzorging babywise bacteriën bad badzout bakerpraat bakerpraatjes balts baren baring baringsrituelen bed-sharing bedrog beeldvorming begeleiden begeleiding begroting beha behandeling behoefte behoeften belasting beleid beloften beloning beoordeling beperken beroep beschadigen beschermen bescherming besmetting beurs bevalling bevorderen bewaren beweging bewerken bewijs bewijslast bewustzijn BFHI bijgeloof bijhouden bijscholing bijten bijvoeden aan de borst bijvoeding bijzonder bilirubine Biological Nurturing biologie biologisch biologische zuivel bitter blauwdruk bloed bloedarmoede bloedcellen bloeddruk bloedstolling bloedsuikers blootstelling BMI boek bonafide borst borstabces borsten borstkanker borstmassage borstonderzoek borstontsteking borstproblemen borstverkleining borstvoeding borstvoeding.com borstvoedingcafe borstvoedingcijfers borstvoedinginformatie borstvoedingmanagement borstvoedingorganisatie borstvoedingsbeleid borstvoedingsduur borstvoedingsorganisatie borstvoedingsthee borstvoedingvriendelijk borstweigeren botdichtheid botvorming boulemie bouwstoffen Bowlby BPA Brian Palmer brood broodjeaapverhaal buidelen buitengewoon cadeautjes caius calcium calendula campagne candida albicans capaciteit cariës caseine changeling chapeau chefkok chimpansee China chocolade clausule clusteren clusterkolven CMV co-ouderschap co-sleeping Cochrane Code coeliakie cohortstudie colostrum comfortabel commercie commissie communicatie compassie complementair complex complicated congruent consequent consequenties consultatiebureau contra-indicatie controle corrupt cortisol counseling couveuse CT cultuur cyclus D-MER D-TSR DALY's dankbaar darm darmflora darmfunctie David Sackett debat deficientie dehydratie delen demoniseren deskundig determinanten diabetes diagnose Diane Wiessinger diarree diëtiek dik discreet discriminatie discussie dissociatie DNA doel dokters dompelbad domperidon donormelk doorverwijzen doorzetten doula dr. Jay gordon draagkracht draaglast draagling draak dragen drempels drinken drinkproblemen drinktechniek druk dubbele boodschap duimzuigen duurzaamheid dwang E-Sakazakii EBM EBP echografie ecologisch borstvoeden ecologische voetafdruk economisch economische waarde eczeem educatie eenvoudig eerlijkheid eetproblemen eetstoornis eierstokkanker Einstein eiwitten emancipatie emotie emotioneel welzijn emotionele beschikbaarheid empathie energie epigenetica Erikson erotofobie eten ethiek etiket etniciteit eurolac evalueren evidencebeest evolutie examen exclusief excreet excuus experimenteren extreem fabels fabeltjes fabrikanten Facebook factoren familie fanatiek feel-good feest feestdagen feiten feminisme fenegriek filmpje filosofie flash-heating fles flesvoeding flesweigeren flow focus fopspeen forensisch onderzoek forum foto's fouten freakshow frenulum frequent voeden freud functie functional food functionaliteit fysiologie gadgets galactogoog galega gastcolumn gebakken lucht gebit gebonden geboorte geboortegewicht geboortetrauma gedijen gedrag geelzucht geen kwaad doen geheim gehemelte gehemelteplaatje geinduceerde baring geinduceerde lactatie geïnduceerde lactatie . geit geld geloven geluk gelukkig gemiddeld gender genen GenerationR genetische manupulatie Gentiaan Violet George Clooney geschiedenis geur gevaar gevaarlijk gevaren geweld gewicht gewichtsverlies gewoon gezin gezond gezonde voeding gezondheid gezondheid moeder gezondheidsclaims gezondheidsinformatie gezondheidsprogramma gist glucose go with the flow goed goed genoeg goud griep groei groeistandaarden groen groene_leem grondstoffen grootmoeder gulden snede gynaecoloog halfjaar HAMLET handelplan hard drugs harry piekema hart hart- en vaatziekten hartfunctie hechting heks helen helper herinneren hersenen hersenontwikkeling heupdysplasie Hippocrates hirsutisme historie HIV HM4HB HMF holistisch honger hongersignalen honing hormonen horror houdbaarheid houding Hugh Laurie huidcontact huidflora huilen hulp hulp zoeken hulpmiddel hulpmiddelen hulpset hygiene hygiëne hype hyperlactatie hypoglycemie hypolactatie hysterie IBFAN ideaal IFE ijs ijzer IL-10 illusionist immuniteit immunologie immuuncellen Ina May Gaskin inbakeren individu indoctrinatie industrie infectie infecties inflammatie informatie informeren infuus ingetrokken tepels ingewikkeld ingrediënten ingrijpen initiatierite inleiden inschatten instinct instincten instinctief voeden instructie insuline intake intelligentie intentie inter-species zogen interactief interventie intiem intolerantie introductie inventariseren investering invloed invoelen inwikkelen inzet IQ irritatie Ja zuster nee zuster Jack Newman James McKenna JGZ JHL jodium Johan Cruijff Johnny Depp jonge moeder journalist jubileum Kangoeroe Moeder Zorg kanker kansen kapotte tepels karakter KDV keizersnede kennis kennisoverdracht keuze keuzes keuzes maken kiezen kijken kin kind kinderarts kinderdagverblijf kinderopvang kindersterfte KISS klacht kleur klierweefsel klinische lactatiekunde KMC KMZ knippen koemelk koesteren koestering koffie koken kokosolie kolf kolonisatie kolven korte tepels kosten kosten gezondheidszorg Kotlow koude kraam kraamafdeling kraambed kracht krampjes kritiek kruiden kruipen kunstvoeding kwakzalverij kwaliteit laat-prematuur lactaptin lactatie lactatiekunde lactatiekundige lacteren lactoengineering lactoferrine lactogenese LAM lange termijn langvoeden lanoline leefomgeving leiden lekken lengte lente leren leren aanleggen levende cellen levensles lezen lichaamscontact liefde lipriempje literatuuronderzoek LLL lobby logica logopedist loslaten luchtweginfecties luiers luisteren maag maagdarminfecties maaginhoud maagzuurremmers maan maat maatschappij macgyveren machinaal maffia magie magisch malafide mama maneschijn manieren manipuleren mannelijke lactatie marketeer marketing massage mastitis matrix Max Tailleur mazelen meanderen Meatloaf Medela media medicalisatie medicijnen medicijngebruik medische misser medium meerling melk melkbank melklijsten melkproductie melkstase melkstroom melktransfer melkzusters menarche menselijk mensenrechten menstruatie Meryl Streep met rust laten meten methode Michel Odent micronutriënten middenoorontsteking mijmeren milieuvervuiling min Miranda Kerr mode moe moeder moeder en kind nabijheid moeder-en-kind-nabijheid moedergodin moedergroep moedermelk moedermelknetwerk moedermelkvoeding moederschap mondflora mondonderzoek Montessori morbiditeit mores mortaliteit motieven motivatie motorische ontwikkeling MRI MRSA multidisciplinair multimoeder multiple sclerose mythe nabijheid nachtouderschap nachtvoedingen nadelen nadenken nalaten namaak nature-nurture natuur natuurlijk nauwkeurigheid NEC neerslachtigheid Nestle boycot nicotine nieuw nieuwsgierig Nils Bergman niplette non-nutritief noodsituatie norm normaal normen en waarden normwaarde Nurse Jackie nutriënten Obelix obesitas obsceen observeren obstreticus oedeem oefenen oestrogenen ogen oligosacchariden olympisch oma omega 3 omgeving omweg onaangepast onafhankelijkheid onconditioneel onconditioneel opvoeden onderkaak onderscheid ondersteuning ondervoeding onderwijs onderwijzen onderzoek onderzoek retrospectief onderzoeken onderzoeker onderzoekmethodes ongemakkelijk ongewenst zwanger ongewoon ongezond onrustig drinken ontdooien ontmoeten ontspannen ontsteking ontwerp ontwikkeling onvoldoende onvoorwaardelijk onvoorwaardelijk ouderschap onwennig oorlog oorontstekingen oorzaken opbrengst openbaar openbaar voeden opgelucht opleiding opleidingsniveau ouders oplossing opoffering oproep opties opvoeden opvoeding opvolgmelk opzoeken orale anatomie organische chemicaliën osteoporose Oud en Nieuw ouder-kind-interactie ouders ouderschap overdenking overeenkomsten overgewicht overheden overheid overleg overleven overproductie oververhitting oxytocine paced bottle feeding pacifisme pap papa parasiet partner pasgboren pasgeboren passie pasteuriseren patroon Paula Meier PCOS pech pedagoog peer support peercounseling pepermunt perceptie perfectie perinatale sterfte perspectief PET Peter Facinelli peuter pijn pijnbestrijding Pink pink ribbon plaats placebo plagiocefalie plan plan B plannen plezier politiek portie portiegrootte postnatale depressie postpartum bloedverlies powerpoint PPD prematuur prenataal afkolven prenatale depressie prenatale ontwikkeling prestatie preventie prijsvraag primaten prins prinses priorteit probiotica PROBIT probleemgedrag problemen problemen maken problemen oplossen productie professioneel profijt programma prolactine promoten promotie protocol psychologie PTSS puber radicaal ramp Rapley Raynaud RCT reactie realiteit rechten van het kind rechten-van-het-kind reclame redden redenen redeneren referentie referenties reflexen reflux regelen regelmaat regels reinheid relactatie relatie religie respect responsief ouderschap reuk revolutie richtlijn Riley ringsling risico risico van geen borstvoeding risicogedrag rituelen Robert De Niro robot roes roken rollen Romeo en Julia röntgenfoto routines rouw rozengeur RPS ruimte rumenzuur rust rustig RVP safe motherhood sagen salie salma hayek Salmonella samen samen slapen samenspel samenstelling samenwerking SBO congres scan Scandinavië schaamte schaap schade scheiding-van-moeder-en-kind scheidingsangst scheikunde schema schildklier schimmel schimmelinfecties schisis schizofrenie scholing schoonheid schrijven schudden schuim schuld schuldgevoel secreet seksisme seksleven seksualiteit seksuele mishandeling sensitief ouderschap sensitieve zorg SES Shakira show SIDS silicium simultaan voeden sintjanskruid slaap slaapcondities slaapcyclus slaapgebrek slaapomgeving slaappatroon slaapproblemen slaapritme slaaptraining slapen slendang smaak smaakontwikkeling smoes sneeuw sociaal gedrag sociaal netwerk socialiseren softdrugs sondevoeding soortspecifiek SPECT speen speenhoes spelen spelregels spenen spijsvertering sponsoring sport spraakontwikkeling spreken sprongetjes sprookjes spruw spugen stamcellen stand standaard stappenplan start statistieken Stefan Kleintjes stemherkenning sterk steun stoppen storen stress strijdmodel structuur studie stukjes stuwing substituut suiker suikermetabolisme suikerwater suppletie surrogaat symbiose taal taboe tandemvoeden tanden tattoo TBS te veel melk te weinig melk team technieken technologie tegendruk tegenwerken tellen temperatuur tentoonstelling tepelhoedje tepelkloven tepelproblemen tepels terminologie testosteron TGF-beta1 The Bad Mother's Handbook thema therapeutisch flesvoeden therapie thymus tienermoeder tijd tijger TNO toeschietreflex tolerant tong tongriem tortocillis toveren toxinen TRAIL triple P troosten trots trouw trucjes tweeling twijfel twilight type uitkomsten uitvinden Uncle Vernon UNICEF uniek universiteit urban legend utopia vaardigheden vacceenzuur vaccinatie vacuum vader vaderrol vaderschap vak vakantie valentijn vallen vampier variabelen variatie vaste voeding VBBB VBN vechten vegetariër veilig veiligheid verandering verantwoordelijkheid verantwoording verdediging verdriet vergelijking verhalen verkoudheid verliefd verloskundige vermoeidheid verondersteld te weinig melksyndroom verschillen verslikken verstopping vertrouwen verwaarlozing verwachten verwachting verwachtingen verwarmen verwarring verwennen verzadigingsignalen verzorgen verzorging vet vetzuren vies vingervoeding virus visite vitamine A vitamine B vitamine C vitamine D vitamine K vlakke tepels voeden voeden op verzoek voeding voeding moeder voedingesindustrie voedingsbeha voedingscentrum voedingsfrequentie voedingskussen voedingsmethode voedingspatroon voedingsstoffen voedingswaarde voedsel Voldemort voldoende volksgezondheid volledige zuigelingenvoeding volturi voorbeeld voorbereiden voorbereiding voordeel voordelen voorkeurshouding voorkomen voorlichting voornemen vooronderstelling voorschrift voortgezette borstvoeding voorwaarden vorm vraag vraag en aanbod vragen vreemd vreugde vriezer vrijwilligers vroede vrouw vroeggeboorte vrouw vruchtbaarheid vuistregels vulture vuurwerk vzwBorstvoeding waarde waarheid WABA wapens WAPF warmte water waterhuishouding waterpokken waterwereld WBW weeën wereldvrede werkende moeder werkende vader werkgever Weston A Price wetenschap wetgever WHO Whoopi wiegelied wiegendood wijkverpleegkundige wijsheid will smith winkel winkel concept winst wisselkind woede wolf wondermiddel woonomgeving woorden workshop WYSIWYG Yvo Smulders zalf zelfbeschikking zelfregulatie zelfstandig zelfvertrouwen ziektelast ziekteverekkers ziel zien zilver zink zintuigen zitten zoeken zoet zoethoudertjes zonlicht zonnesteek zoogdieren zoogkompressen zorg Zorg voor Borstvoeding zorgen zorggedrag zorgverleners zorgzaam zout zuigbehoefte zuigelingen zuigelingenvoeding zuigen zuigfles zuivelindustrie zwanger zwangerschap zwembad

Drukwerk educatieve materialen

Prijsprinter - copyshop - banner