Borstvoeding is het mooiste geschenk dat een moeder haar kind kan geven: het is vloeibare liefde, voedsel, koestering en bescherming; medicijn en vaccinatie; ontwikkelingsondersteuning voor lichaam en geest. Door de geschiedenis heen en over de hele wereld is wel of geen borstvoeding soms zelfs een kwestie van leven of dood. En toch is borstvoeding geven ook gewoon een lichaamsfunctie en moedermelk is gewoon melk. Borstvoeding is heel bijzonder en tegelijk heel gewoon. Moedermelk is een magische substantie en toch heel gewoon melk. Dit kan dingen voor moeders en andere mensen erg lastig te begrijpen maken. Borstvoeding is extra-speciaal bijzonder en toch zit die vrouw gewoon in de trein te voeden. Moedermelk is bijna zo heilig als miswijn en toch bakt die moeder er pannenkoeken van. Over wat je wel en niet met moedermelk moet en kan en mag doen is al veel geschreven. En veel daarvan op niets gebaseerd. Bewaarvoorschriften volgen de algemene voorschriften voor het bewaren van eiwitrijk voedsel, maar daarbij worden de magische krachten (pro-actief pathogeen bestrijdend) van verse moedermelk over het hoofd gezien. Moedermelk zou je niet mogen gebruiken om mee te koken, want dan vernietig je die voorheen genegeerde beschermende krachten, waarbij wordt vergeten dat het ook gewoon melk is die melk in vrijwel elk recept kan vervangen. (Let wel: het is geen goed idee alle moedermelk die een kind drinkt te koken, want dan mist hij inderdaad de bijzondere bescherming!) O, en denk erom moeders: niet springen, twisten of rennen, want moedermelk mag onder geen beding worden geschud, want dat zou de eiwitten afbreken. Maakt niemand zich zorgen over de afgebroken eiwitten in de cappuccino?
http://eurolac.blogspot.com/2011/04/moedermelk.html
http://eurolac.blogspot.com/2011/04/moedermelk.html