In principe is moedermelk alle voeding en vocht die en kind in de eerst 6 levensmaanden nodig heeft en ook daarna levert moedermelk nog lang tijd een flink aandeel van de dagelijks nutriënten behoefte. Ook een principe is dat moedermelk altijd goed is, ongeacht de voeding status van de moeder. Toch hoeft dat niet altijd waar te zijn. Duda et al vergeleken het dagmenu van Poolse moeders met de hoeveelheid vet-oplosbare vitamines in hun melk. Zij vonden dat de vitamine opname van de moeders via hun voeding correleerde met de hoeveelheid ven die vitamines in hun melk. De tekorten in melk waren evenwel minder groot dan die in hun eigen systeem. Wanneer de onderzochte melk anders was verzameld (nu telkens 2 uur voor de verwachtte volgende voeding) zou de uitslag heel goed anders geweest kunnen zijn, omdat de totale vethoeveelheid van een melkmonster van allerlei factoren afhankelijk is, en de hoeveelheid vet-oplosbare vitamines dus ook. Strobel et al benadrukken het belang van een pro-vitamine A (beta-carotene) rijke voeding voor en tijdens de zwangerschap, omdat eventuele tekorten tijdens de lactatieperiode niet voldoende kunnen worden verhoogd via voeding.
Vet in moedermelk: functie, waarde en bepaling (Eurolac.net)
Duda G, Nogala-Kalucka M, Karwowska W,
Kupczyk B, Lampart-Szczapa E: Influence of the Lactating Women Diet on the Concentration of the Lipophilic Vitamins in Human Milk. Pakistan Journal of Nutrition 2009, 8(5): 629-634.
Strobel M, Tinz J, Biesalski HK: The importance of beta-carotene as a source of vitamin A with special regard to pregnant and breastfeeding women. Eur J Nutr. 2007 Jul;46 Suppl 1:I1-20.
Fox MK, Reidy K, Novak T, Ziegler P: Sources of energy and nutrients in the diets of infants and toddlers. J Am Diet Assoc. 2006 Jan;106(1 Suppl 1):S28-42.