Pagina's

Eurolac!

Een blog met (bijna) dagelijkse columns over borstvoeding, hoe het gaat, hoe het ook zou kunnen. Discussie, ironie, satire en parodie worden als stijlbloemen niet verguisd, naast gewone recht-toe recht-aan informatie.

zaterdag 21 december 2013

Sprong

Foto: Jamie Bell als Griffin en Hayden Christensen als David Rice springen van werelddeel naar werelddeel of van de ene kant van een muur naar de andere in een fractie van een seconde in chaotische werkelijkheid van  Jumper (2008)

Opgroeien lijkt een springerig gedoe te zijn. Kinderen blijken vanaf hun geboorte om de haverklap te springen. Volgens het populaire ‘’Oei, ik groei’’-principe verloopt de ontwikkeling van kinderen in de eerste twee jaren met horten en stoten. Ze springen van de ene verandering naar de andere, zeg maar. Kennelijk is er in de bouwplannen van een mens een kereltje ingebouwd die op redelijk vaststaande tijden naar het kind roept ‘’Spring!’’ en in plaats dat dat kind dat netjes vraagt ‘’Hoe hoog?’’ gaat hij een beetje moeilijk zitten doen en heeft hij daar helemaal geen zin in. Uiteindelijk springt hij dan toch en dan is het afwachtten tot het volgende commando op de daarvoor geldende tijd. Er schijnen in die eerste anderhalf jaar wel tien van die sprongen voor te komen. Met een week of drie chagrijn in de aanloop naar elke sprong kan je als ouders je lol op met zo’n dertig weken een kind dat uit zijn doen is.

Punt is dat de schrijvers van dit concept niet helemaal ongelijk hebben. De ontwikkeling van een kind verloopt niet gladjes, maar gaat hakkelend, met horten en stoten, hollen en stilstaan, vallen en opstaan. En er zijn inderdaad patronen te onderscheiden in de manier waarop de verschillende ontwikkelingen onderling geordend zijn. Er is zelfs een zekere wetmatigheid te onderscheiden. Over het algemeen gaat de ontwikkeling van grof naar fijn, van boven naar beneden, van binnen naar buiten. Eerst armbewegingen, dan handbewegingen en dan vingergepriegel. Eerst het hoofd, dan de buitenste en onderste uiteindjes. Eerst de inwendige organen, dan de verfijning van de buitenkant. Maar de overlap is groot. Terwijl de longen uitrijpen is de huid ook al aangelegd en klaar. Terwijl de lever de laatste specificaties regelt, zijn de vingernagels al perfect en toe aan de eerste knipbeurt. Terwijl het lichaam nog aan het nadenken is over zelfstandig aan de wandel gaan, kunnen de gezichtspieren al tientallen fijn aangestuurde functies uitoefenen.

In die eerste anderhalf jaar gebeurt er inderdaad heel veel in een kind, zowel lichamelijk als geestelijk en psycho-emotioneel. Zoveel in feite, dat je eerder kunt spreken van een stroomversnelling met hier en daar een rustig stukje dan van rust met hier en daar een sprongetje. Van een pasgeborene die zich alleen reflexmatig kan bewegen tot een peuter die in de gordijnen klimt in 18 maanden. Van een bundeltje waar enkel dierlijke geluidjes uitkomen tot een peuter die je, in al dan niet verstaanbare taal, de oren van het hoofd kletst in 18 maanden. Van een engelachtig wezentje zonder bewustzijn tot een gedecideerd ‘’Nee, wil niet!’’ verklarende peuter in eveneens 18 maanden. En dat allemaal tegelijk en nog wel meer.

Het zou eigenlijk best wel handig zijn als al die ontwikkelingen zo voorspelbaar op een bepaald moment zouden plaatsvinden. Je kan dat dan op de kalender aantekenen en er in je agenda planning rekening mee kunnen houden. ‘’Twee januari? Nou, nee, dan liever niet want dan gaat Junior waarschijnlijk voor het eerst staan. Zou de vijfde jou uitkomen? Dan heb ik nog net even tijd voor Junior’s eerste stapjes langs de bank.’’ Maar nee, zo makkelijk kom je er als ouders niet vanaf. Naar alle waarschijnlijkheid doet jouw Junior dat allemaal een maand eerder of twee maanden later, of omgekeerd, of nog anders. Neem nu die eerste stapjes. Sommige kinderen beginnen daarmee als ze nog maar een maand of tien zijn, anderen wachten liever af tot ze zeker weten dat ze niet meer vallen en gaan pas met een maand of 18 daarmee aan de gang.

De persoonlijkheidsontwikkeling verloopt net zo onvoorspelbaar. Er zijn wel een paar grote lijnen te onderscheiden in de bewustzijnsontwikkeling. Zo zie je een eerste ontwaken ergens rond de zes weken als de blik net iets helderder wordt. Maar rond de drie manden is er een echt wakker worden van het bewustzijn. Dat uit zich in interesse in de omgeving en sociale interactie. Veel handelingen gebeuren dan niet meer reflexmatig maar vanuit meer of minder bewuste bedachte actie. Bij borstvoeding uit zich dat bijvoorbeeld in een andere drinktechniek, korte voedingen en veel afgeleid zijn. Maar ook in het onderbreken van het drinken om zijn moeder stralend toe te lachen. Drie à vier maanden is ook de tijd die het kind nodig heeft om zijn geboortegewicht te verdubbelen.

Een volgende belangrijk stap komt dan ergens in het midden van het tweede halve levensjaar, zo rond de negen maanden. Het kind wordt zich dan bewust van het feit dat hij en zijn moeder twee entiteiten zijn. De eenkennigheid slaat toe en de nachten worden beangstigender. Deze fase gaat gepaard met allerlei veranderingen op lichamelijk gebied, zoals gaan zitten en staan, andere mondmotoriek, anderen spijsverteringsmogelijkheden en tanden krijgen. De ‘’sprongen’’ hier kunnen voor de toeschouwende ouder het karakter lijken te hebben van de paniekerige achtervolgingen in de film Jumper (illustratie). En dan zijn er ook kinderen die hier schijnbaar moeiteloos doorheen laveren en er nauwelijks erg in lijken te hebben. De energie die nodig is voor al die ontwikkelingen komt vrij voor gebruik, omdat er minder nodig is voor groei. Tegen de eerste verjaardag weegt het kind tweeënhalf tot drie keer wat hij bij zijn geboorte woog.

Dan is het op het bewustzijnsvlak eventjes rustig terwijl de lichamelijke ontwikkelingen voorrang hebben: leren kruipen, lopen, rennen en klimmen. Rond de anderhalf jaar komt de grootste verandering: de ontdekking van het Ik. Het kind ontdekt dat hij zelf een aparte entiteit is met een heel eigen persoonlijk voornaamwoord. Ik. Ik ben. Ik wil. Ik kan. Ik wil niet. Nu kan het kind zich ook bewust worden van de effecten die zijn acties hebben en dus bewust plannen iets te doen om een gewenst effect te bereiken. Maar natuurlijk gebeurt dit niet op één vastgesteld tijdstip. Het is een proces dat ergens rond deze tijd begint en met stukjes en beetjes  gevormd wordt. Net als al die processen. Het ontdekken van het ik en de wil is geweldig en kan geweldig verwarrend zijn. Tijd om ook weer de troost en veiligheid van de moederborst te zoeken. Vaak, kort, snel, of soms juist weer lang en knuffelig zoals een baby. Met alle branie en zelfoverschatting die hoort bij de ontdekking van het eigen Ik is bevestiging nodig van de altijd aanwezige en onvoorwaardelijke liefde en acceptatievan de moeder. Borstvoeding gaat allang niet meer voornamelijk over eten, maar de voedingswaarde is mooi meegenomen voor een peuter die geen tijd heeft voor uitgebreide maaltijden. Borstvoeding is nu vooral de accuoplader, de haven en de safe room.

Ach, en die sprongetjes? Die zijn er zoveel dat je vast wel voor elk dagje met een minder humeur, meer huilen en meer pijntjes een sprongetje bij de hand hebt, dat komt, of net was, om dat te verklaren. Of je kind heeft gewoon zijn dag niet, net zoals je het zelf wel eens niet hebt. Of je komt er tegen vijven achter dat je vergeten bent wat eten er in te stoppen en hij heeft gewoon even een laag bloedsuikerspiegelmomentje.

Plooij F, Plooij FX: Oei, ik groei! Met illustraties door Jan Jutte
ISBN 9789021543840<http://www.bol.com/nl/p/oei-ik-groei/1001004002051695/> Lees vooral ook de commentaren!

Welkom bij Eurolac!

Eurolac! is een onderdeel van Eurolac Lactatiekunde

Dit is het oude blog.

Voor de nieuwste berichten en voor diepgaande informatie, achtergrondartikelen, hulp en ondersteuning ga je naar www.eurolac.net. Hier vind je ook de Eurolac Lactatiekunde Webwinkel

Labels

aan-de-borstvoeding aanbevelingen aandacht aangeboren aangeleerd aanhappen aanklikbedje aanleg aanleggen aanleghulp aanname aanpassen aasgieren ABC abces ABM achtergrond achterkamertjes acrobatiek actie acupunctuur ademhaling ADHD adolescent adoptie advies advisering advocaat AFASS afbouwen affectie affectief afhankelijkheid afkoeling afkolven afleiding afsluiten afstamming afstrepen aftellen afvallen afvalstoffen afweer afwijking afwijzen agressie alcohol Alexandre Dumas alledaags alleen allergeen allergie allo-ouderschap allopathie alternatieve zorg aminozuren Amsterdam anamnese anatomie Angelina Jolie angst Anna Staas-Vink anorexia antibiotica anticonceptie antropologie apart apoptose apparaat appels archetype argument asimov ASS assortiment astma asymmetrie atopisch Attachment Parenting attachment theorie attitude autostoeltje baby baby-led-weaning babyverzorging babywise bacteriën bad badzout bakerpraat bakerpraatjes balts baren baring baringsrituelen bed-sharing bedrog beeldvorming begeleiden begeleiding begroting beha behandeling behoefte behoeften belasting beleid beloften beloning beoordeling beperken beroep beschadigen beschermen bescherming besmetting beurs bevalling bevorderen bewaren beweging bewerken bewijs bewijslast bewustzijn BFHI bijgeloof bijhouden bijscholing bijten bijvoeden aan de borst bijvoeding bijzonder bilirubine Biological Nurturing biologie biologisch biologische zuivel bitter blauwdruk bloed bloedarmoede bloedcellen bloeddruk bloedstolling bloedsuikers blootstelling BMI boek bonafide borst borstabces borsten borstkanker borstmassage borstonderzoek borstontsteking borstproblemen borstverkleining borstvoeding borstvoeding.com borstvoedingcafe borstvoedingcijfers borstvoedinginformatie borstvoedingmanagement borstvoedingorganisatie borstvoedingsbeleid borstvoedingsduur borstvoedingsorganisatie borstvoedingsthee borstvoedingvriendelijk borstweigeren botdichtheid botvorming boulemie bouwstoffen Bowlby BPA Brian Palmer brood broodjeaapverhaal buidelen buitengewoon cadeautjes caius calcium calendula campagne candida albicans capaciteit cariës caseine changeling chapeau chefkok chimpansee China chocolade clausule clusteren clusterkolven CMV co-ouderschap co-sleeping Cochrane Code coeliakie cohortstudie colostrum comfortabel commercie commissie communicatie compassie complementair complex complicated congruent consequent consequenties consultatiebureau contra-indicatie controle corrupt cortisol counseling couveuse CT cultuur cyclus D-MER D-TSR DALY's dankbaar darm darmflora darmfunctie David Sackett debat deficientie dehydratie delen demoniseren deskundig determinanten diabetes diagnose Diane Wiessinger diarree diëtiek dik discreet discriminatie discussie dissociatie DNA doel dokters dompelbad domperidon donormelk doorverwijzen doorzetten doula dr. Jay gordon draagkracht draaglast draagling draak dragen drempels drinken drinkproblemen drinktechniek druk dubbele boodschap duimzuigen duurzaamheid dwang E-Sakazakii EBM EBP echografie ecologisch borstvoeden ecologische voetafdruk economisch economische waarde eczeem educatie eenvoudig eerlijkheid eetproblemen eetstoornis eierstokkanker Einstein eiwitten emancipatie emotie emotioneel welzijn emotionele beschikbaarheid empathie energie epigenetica Erikson erotofobie eten ethiek etiket etniciteit eurolac evalueren evidencebeest evolutie examen exclusief excreet excuus experimenteren extreem fabels fabeltjes fabrikanten Facebook factoren familie fanatiek feel-good feest feestdagen feiten feminisme fenegriek filmpje filosofie flash-heating fles flesvoeding flesweigeren flow focus fopspeen forensisch onderzoek forum foto's fouten freakshow frenulum frequent voeden freud functie functional food functionaliteit fysiologie gadgets galactogoog galega gastcolumn gebakken lucht gebit gebonden geboorte geboortegewicht geboortetrauma gedijen gedrag geelzucht geen kwaad doen geheim gehemelte gehemelteplaatje geinduceerde baring geinduceerde lactatie geïnduceerde lactatie . geit geld geloven geluk gelukkig gemiddeld gender genen GenerationR genetische manupulatie Gentiaan Violet George Clooney geschiedenis geur gevaar gevaarlijk gevaren geweld gewicht gewichtsverlies gewoon gezin gezond gezonde voeding gezondheid gezondheid moeder gezondheidsclaims gezondheidsinformatie gezondheidsprogramma gist glucose go with the flow goed goed genoeg goud griep groei groeistandaarden groen groene_leem grondstoffen grootmoeder gulden snede gynaecoloog halfjaar HAMLET handelplan hard drugs harry piekema hart hart- en vaatziekten hartfunctie hechting heks helen helper herinneren hersenen hersenontwikkeling heupdysplasie Hippocrates hirsutisme historie HIV HM4HB HMF holistisch honger hongersignalen honing hormonen horror houdbaarheid houding Hugh Laurie huidcontact huidflora huilen hulp hulp zoeken hulpmiddel hulpmiddelen hulpset hygiene hygiëne hype hyperlactatie hypoglycemie hypolactatie hysterie IBFAN ideaal IFE ijs ijzer IL-10 illusionist immuniteit immunologie immuuncellen Ina May Gaskin inbakeren individu indoctrinatie industrie infectie infecties inflammatie informatie informeren infuus ingetrokken tepels ingewikkeld ingrediënten ingrijpen initiatierite inleiden inschatten instinct instincten instinctief voeden instructie insuline intake intelligentie intentie inter-species zogen interactief interventie intiem intolerantie introductie inventariseren investering invloed invoelen inwikkelen inzet IQ irritatie Ja zuster nee zuster Jack Newman James McKenna JGZ JHL jodium Johan Cruijff Johnny Depp jonge moeder journalist jubileum Kangoeroe Moeder Zorg kanker kansen kapotte tepels karakter KDV keizersnede kennis kennisoverdracht keuze keuzes keuzes maken kiezen kijken kin kind kinderarts kinderdagverblijf kinderopvang kindersterfte KISS klacht kleur klierweefsel klinische lactatiekunde KMC KMZ knippen koemelk koesteren koestering koffie koken kokosolie kolf kolonisatie kolven korte tepels kosten kosten gezondheidszorg Kotlow koude kraam kraamafdeling kraambed kracht krampjes kritiek kruiden kruipen kunstvoeding kwakzalverij kwaliteit laat-prematuur lactaptin lactatie lactatiekunde lactatiekundige lacteren lactoengineering lactoferrine lactogenese LAM lange termijn langvoeden lanoline leefomgeving leiden lekken lengte lente leren leren aanleggen levende cellen levensles lezen lichaamscontact liefde lipriempje literatuuronderzoek LLL lobby logica logopedist loslaten luchtweginfecties luiers luisteren maag maagdarminfecties maaginhoud maagzuurremmers maan maat maatschappij macgyveren machinaal maffia magie magisch malafide mama maneschijn manieren manipuleren mannelijke lactatie marketeer marketing massage mastitis matrix Max Tailleur mazelen meanderen Meatloaf Medela media medicalisatie medicijnen medicijngebruik medische misser medium meerling melk melkbank melklijsten melkproductie melkstase melkstroom melktransfer melkzusters menarche menselijk mensenrechten menstruatie Meryl Streep met rust laten meten methode Michel Odent micronutriënten middenoorontsteking mijmeren milieuvervuiling min Miranda Kerr mode moe moeder moeder en kind nabijheid moeder-en-kind-nabijheid moedergodin moedergroep moedermelk moedermelknetwerk moedermelkvoeding moederschap mondflora mondonderzoek Montessori morbiditeit mores mortaliteit motieven motivatie motorische ontwikkeling MRI MRSA multidisciplinair multimoeder multiple sclerose mythe nabijheid nachtouderschap nachtvoedingen nadelen nadenken nalaten namaak nature-nurture natuur natuurlijk nauwkeurigheid NEC neerslachtigheid Nestle boycot nicotine nieuw nieuwsgierig Nils Bergman niplette non-nutritief noodsituatie norm normaal normen en waarden normwaarde Nurse Jackie nutriënten Obelix obesitas obsceen observeren obstreticus oedeem oefenen oestrogenen ogen oligosacchariden olympisch oma omega 3 omgeving omweg onaangepast onafhankelijkheid onconditioneel onconditioneel opvoeden onderkaak onderscheid ondersteuning ondervoeding onderwijs onderwijzen onderzoek onderzoek retrospectief onderzoeken onderzoeker onderzoekmethodes ongemakkelijk ongewenst zwanger ongewoon ongezond onrustig drinken ontdooien ontmoeten ontspannen ontsteking ontwerp ontwikkeling onvoldoende onvoorwaardelijk onvoorwaardelijk ouderschap onwennig oorlog oorontstekingen oorzaken opbrengst openbaar openbaar voeden opgelucht opleiding opleidingsniveau ouders oplossing opoffering oproep opties opvoeden opvoeding opvolgmelk opzoeken orale anatomie organische chemicaliën osteoporose Oud en Nieuw ouder-kind-interactie ouders ouderschap overdenking overeenkomsten overgewicht overheden overheid overleg overleven overproductie oververhitting oxytocine paced bottle feeding pacifisme pap papa parasiet partner pasgboren pasgeboren passie pasteuriseren patroon Paula Meier PCOS pech pedagoog peer support peercounseling pepermunt perceptie perfectie perinatale sterfte perspectief PET Peter Facinelli peuter pijn pijnbestrijding Pink pink ribbon plaats placebo plagiocefalie plan plan B plannen plezier politiek portie portiegrootte postnatale depressie postpartum bloedverlies powerpoint PPD prematuur prenataal afkolven prenatale depressie prenatale ontwikkeling prestatie preventie prijsvraag primaten prins prinses priorteit probiotica PROBIT probleemgedrag problemen problemen maken problemen oplossen productie professioneel profijt programma prolactine promoten promotie protocol psychologie PTSS puber radicaal ramp Rapley Raynaud RCT reactie realiteit rechten van het kind rechten-van-het-kind reclame redden redenen redeneren referentie referenties reflexen reflux regelen regelmaat regels reinheid relactatie relatie religie respect responsief ouderschap reuk revolutie richtlijn Riley ringsling risico risico van geen borstvoeding risicogedrag rituelen Robert De Niro robot roes roken rollen Romeo en Julia röntgenfoto routines rouw rozengeur RPS ruimte rumenzuur rust rustig RVP safe motherhood sagen salie salma hayek Salmonella samen samen slapen samenspel samenstelling samenwerking SBO congres scan Scandinavië schaamte schaap schade scheiding-van-moeder-en-kind scheidingsangst scheikunde schema schildklier schimmel schimmelinfecties schisis schizofrenie scholing schoonheid schrijven schudden schuim schuld schuldgevoel secreet seksisme seksleven seksualiteit seksuele mishandeling sensitief ouderschap sensitieve zorg SES Shakira show SIDS silicium simultaan voeden sintjanskruid slaap slaapcondities slaapcyclus slaapgebrek slaapomgeving slaappatroon slaapproblemen slaapritme slaaptraining slapen slendang smaak smaakontwikkeling smoes sneeuw sociaal gedrag sociaal netwerk socialiseren softdrugs sondevoeding soortspecifiek SPECT speen speenhoes spelen spelregels spenen spijsvertering sponsoring sport spraakontwikkeling spreken sprongetjes sprookjes spruw spugen stamcellen stand standaard stappenplan start statistieken Stefan Kleintjes stemherkenning sterk steun stoppen storen stress strijdmodel structuur studie stukjes stuwing substituut suiker suikermetabolisme suikerwater suppletie surrogaat symbiose taal taboe tandemvoeden tanden tattoo TBS te veel melk te weinig melk team technieken technologie tegendruk tegenwerken tellen temperatuur tentoonstelling tepelhoedje tepelkloven tepelproblemen tepels terminologie testosteron TGF-beta1 The Bad Mother's Handbook thema therapeutisch flesvoeden therapie thymus tienermoeder tijd tijger TNO toeschietreflex tolerant tong tongriem tortocillis toveren toxinen TRAIL triple P troosten trots trouw trucjes tweeling twijfel twilight type uitkomsten uitvinden Uncle Vernon UNICEF uniek universiteit urban legend utopia vaardigheden vacceenzuur vaccinatie vacuum vader vaderrol vaderschap vak vakantie valentijn vallen vampier variabelen variatie vaste voeding VBBB VBN vechten vegetariër veilig veiligheid verandering verantwoordelijkheid verantwoording verdediging verdriet vergelijking verhalen verkoudheid verliefd verloskundige vermoeidheid verondersteld te weinig melksyndroom verschillen verslikken verstopping vertrouwen verwaarlozing verwachten verwachting verwachtingen verwarmen verwarring verwennen verzadigingsignalen verzorgen verzorging vet vetzuren vies vingervoeding virus visite vitamine A vitamine B vitamine C vitamine D vitamine K vlakke tepels voeden voeden op verzoek voeding voeding moeder voedingesindustrie voedingsbeha voedingscentrum voedingsfrequentie voedingskussen voedingsmethode voedingspatroon voedingsstoffen voedingswaarde voedsel Voldemort voldoende volksgezondheid volledige zuigelingenvoeding volturi voorbeeld voorbereiden voorbereiding voordeel voordelen voorkeurshouding voorkomen voorlichting voornemen vooronderstelling voorschrift voortgezette borstvoeding voorwaarden vorm vraag vraag en aanbod vragen vreemd vreugde vriezer vrijwilligers vroede vrouw vroeggeboorte vrouw vruchtbaarheid vuistregels vulture vuurwerk vzwBorstvoeding waarde waarheid WABA wapens WAPF warmte water waterhuishouding waterpokken waterwereld WBW weeën wereldvrede werkende moeder werkende vader werkgever Weston A Price wetenschap wetgever WHO Whoopi wiegelied wiegendood wijkverpleegkundige wijsheid will smith winkel winkel concept winst wisselkind woede wolf wondermiddel woonomgeving woorden workshop WYSIWYG Yvo Smulders zalf zelfbeschikking zelfregulatie zelfstandig zelfvertrouwen ziektelast ziekteverekkers ziel zien zilver zink zintuigen zitten zoeken zoet zoethoudertjes zonlicht zonnesteek zoogdieren zoogkompressen zorg Zorg voor Borstvoeding zorgen zorggedrag zorgverleners zorgzaam zout zuigbehoefte zuigelingen zuigelingenvoeding zuigen zuigfles zuivelindustrie zwanger zwangerschap zwembad

Drukwerk educatieve materialen

Prijsprinter - copyshop - banner