Pagina's

Eurolac!

Een blog met (bijna) dagelijkse columns over borstvoeding, hoe het gaat, hoe het ook zou kunnen. Discussie, ironie, satire en parodie worden als stijlbloemen niet verguisd, naast gewone recht-toe recht-aan informatie.

donderdag 21 november 2013

Veel

Foto: Pumpkin Pie Eating Contest ter gelegenheid van The Great Highwood Pumpkin Festival

Er zijn allerlei berekeningsmanieren en formules in omloop om te weten te komen hoeveel een kind moet drinken. Een kind aan de borst drinkt tot hij genoeg heeft en hoeveel dat is, bepaalt hij zelf in samenspraak met de productie- en opslagcapaciteit van zijn moeder. De natuurlijke tendens bij een mensenkind is een voedingspatroon met zeer frequente kleine volumes. Die frequentie kan zo hoog zijn dat het uitkomt op een semi-continuvoeding. Zeker in de eerste weken is drie uur de maximale interval tussen twee voedingen en eigenlijk is dat al te lang. Bij drie uur tussen de voedingen is de maag namelijk al helemaal leeg lang voordat er weer eten in komt, want moedermelk is na twee uit de maag verdwenen. Bij de moeder is het prolactine gehalte na drie uur ook weer helemaal in het diepste putje beland en moet dus een veel grotere sprong maken om weer op productieniveau te komen. Met name in de begintijd is dit een negatieve factor voor een goede en stabiele melkproductie tijdens de hele lactatieperiode. Het voeden van een kind is ook geen eetwedstrijd waarbij zo veel mogelijk eten in zo kort mogelijke tijd binnen gewerkt moet worden.

Een mensenbaby moet dus veel drinken, maar niet te veel tegelijk. Onderzoek door onder andere de Hartman groep in Australië heeft aangetoond dat in de eerste maand de hoeveelheid dagelijks gedronken melk oploopt tot 750-1000ml* gemiddeld. Tussen ongeveer een maand en de helft van het eerste levensjaar verandert dat niet noemenswaardig. Dat betekent dat de calorische behoefte per kilo lichaamsgewicht daalt met het ouder en groter worden. Dat is ook logisch, want de groei in de eerste paar maanden is heel wat sneller dan daarna. Tegen dat het kind een maand of drie-vier is, weegt hij dubbel zoveel als bij de geboorte. Om diezelfde hoeveelheid er nog eens bij te krijgen is nog eens driekwart jaar tot een jaar nodig (tweeëneenhalf tot drie keer het geboortegewicht bij de eerste verjaardag). Na de eerste zes maanden is er meer voeding nodig, en die wordt dan gaandeweg geleverd door de bijvoeding. In het tweede halfjaar blijft de dagbehoefte aan melk dus rond die 750 tot 1000ml liggen. De maat van de voedingen blijft ongeveer even groot en dus de frequentie ook.

Allemaal leuk om te weten, maar van weinig belang voor een kind dat de hele dag dicht bij zijn moeder is met onbeperkte toegang tot haar borsten. Anders wordt het als moeder moet gaan werken of studeren en haar kind niet mee kan nemen. (Dat is een onderwerp voor een andere keer, dat wel of niet meenemen). Dan zal er dus berekend moeten worden wanneer, hoe vaak en hoeveel per keer het kindje aan melk nodig heeft. Daar zijn verschillende benaderingen voor. De ene soort is de materialistische benadering en de andere de procesmatige. De eerste soort gaat uit van cijfers, de tweede van fysiologie. De cijfertjes zijn relatief simpel: een baby heeft per etmaal 150ml melk nodig per kilo lichaamsgewicht per dag, verdeeld over het gewenste aantal voedingen. Die 150ml daalt in de loop van een aantal maanden naar 120ml. Een kind van 5,5kg heeft per dag dus 5,5x150ml=750ml melk nodig. Zou het kind de volle 24 uur van de moeder gescheiden zijn, dan zou hij dat dus nodig hebben, verdeeld over een bepaald aantal voedingen, bij voorkeur minimaal 8. Gelukkig zijn de meeste moeders niet de volle 24 uur weg, maar bijvoorbeeld 8 uren. Dan zou het kind dus, zuiver mathematisch gezien, een derde deel van die 750ml, is 250ml, in die tijd nodig hebben.

De andere benadering gaat uit van de fysiologie van de baby die behoefte heeft aan veelvuldige kleine maaltijden. Een maat die daarbij gehanteerd kan worden is baby’s eigen vuist. De maag-in-rust van elk persoon is zo groot als zijn eigen vuist (tenzij deze is opgerekt door een levenslange gewoonte van oversized porties). Een kleinere normale maaltijd is twee vuisten groot**, een flinke maaltijd drie vuisten en meer dan dat kwalificeert als kerstdiner. Neem daarbij in gedachten dat moedermelk binnen twee uur uit de maag verdwijnt en dat elke twee uur dus eigenlijk de minimale frequentie is. Dan heeft de baby dus gemiddeld genomen elke twee uur twee tot drie van zijn eigen vuisten aan melk nodig. Let op het woord ‘’gemiddeld’’, dit is ongeveer het belangrijkste woord in dit hele verhaal. Geen enkel  kind is gemiddeld of gedraagt zich gemiddeld of heeft gemiddeld honger. Om te weten hoeveel die vuistgrote porties zijn neem je een waterballonnetje en vult dit met water tot het zo groot is als het vuistje van je kind. Giet dit in een maatbekertje of flesje met maatverdeling. Per voeding heeft jouw kind dus waarschijnlijk twee tot drie keer die hoeveelheid nodig, een keer of twaalf of vaker per etmaal. Uiteraard zal een kind dat vaker wil drinken minder per keer nodig hebben. Vierentwintig keer een enkel vuistje is voor de meeste kinderen ook geen enkele probleem.

Wat wel een probleem is, is dat kindjes met gemak dubbele hoeveelheden wegwerken uit een flesje en moeders of verzorgers makkelijk denken dat het kind gewoon zoveel honger heeft. Een belangrijke oorzaak hiervoor is dat flesdrinken te makkelijk en te snel gaat. Hierdoor is de maag al lang en breed vol voor het seintje daarover bij de hersenen is aangekomen. Een ander belangrijk aspect is dat zo snel een flesje leegdrinken niet tegemoet komt aan de grote zuigbehoefte van de meeste kinderen. Drinken aan de borst is een veel ingewikkelder techniek, de melk stroomt niet altijd even hard tijdens een voeding en het kind moet het stromen van de melk actief aansturen. Door een bepaalde flesvoedingstechniek te gebruiken kan daaraan een beetje tegemoet gekomen worden. Dit heet therapeutisch flesvoeden of paced bottlefeeding.

In het kort komt het erop neer dat drinken uit een fles wat moeilijker wordt gemaakt. Ten eerste zorg je altijd voor een speen met een zo klein mogelijk gat. Kies liefst een pasgeborenen speen (in een tepel komen immers na een paar weken of maanden ook niet ineens meer of grotere gaatjes!), draai de dop stevig aan, zodat er geen lucht bijkomt waardoor de stroom sneller wordt. Neem het kind in een rechtop zittende positie op schoot, zo veel mogelijk naar de voeder toegekeerd en biedt het flesje in een zo horizontaal mogelijke positie aan. Biedt de speen aan zoals de tepel en laat het kind zelf aanhappen (duw de speen niet tussen de lippen door naar binnen; dat heet dwangvoeden). Zorg dat het kind de speen diep in de mond neemt, de lippen liggen bij voorkeur tegen de dop uitgekruld en de tong ligt tussen de speen en de eigen onderkaakrand. Laat het kind de melk in eigen tempo drinken en respecteer de pauzes die hij neemt. Net als bij drinken aan de borst. Een voeding mag zeker wel 15 minuten duren.

Om meerdere redenen (eenvoudiger transitie, voldoende melk inname, maar ook de aanmaak en afgifte van specifiek afweerstoffen) is het een goed idee om je kind te voeden als je hem achterlaat bij de oppas en als eerst voor je hem weer meeneemt, ter plekke dus, in het KDV of de crèche. Instrueer de verzorgers van je kind dat voedingen maximala 3 uur uit elkaar liggen maar liever 2 uur en ook graag rond de slaapjes zijn gegroepeerd. Dus eten-slapen-eten.

*) Die 1000ml is bij moedermelk geen absoluut maximum, maar de hoge kant van gemiddeld. Sommige kinderen hebben behoefte aan bovengemiddelde hoeveelheden. Voor kinderen die geen moedermelk, maar kunstvoeding krijgen is die 1000ml wel een echt maximum. Het risico op overvoeren en obesitas op korte en lange tiermijn stijgt snel bij dagtotalen oven de 1000ml niet-menselijke melk. Ook lever en nieren krijgen het moeilijker bij het verwerken van zoveel niet-menselijke voedingstoffen en hun afval.
**) Neem voor jezelf de proef op de som: leg je beide vuisten (knokkels tegen elkaar en handrug omhoog) naast elkaar op en dinerbord. Dat is een kleine maaltijd, Nog een derde vuist erbij (voor voorafje of dessert) maakt er een flinke maaltijd van. Twee vuisten passen, als het goed is, ook mooi in een lunchbox.

Welkom bij Eurolac!

Eurolac! is een onderdeel van Eurolac Lactatiekunde

Dit is het oude blog.

Voor de nieuwste berichten en voor diepgaande informatie, achtergrondartikelen, hulp en ondersteuning ga je naar www.eurolac.net. Hier vind je ook de Eurolac Lactatiekunde Webwinkel

Labels

aan-de-borstvoeding aanbevelingen aandacht aangeboren aangeleerd aanhappen aanklikbedje aanleg aanleggen aanleghulp aanname aanpassen aasgieren ABC abces ABM achtergrond achterkamertjes acrobatiek actie acupunctuur ademhaling ADHD adolescent adoptie advies advisering advocaat AFASS afbouwen affectie affectief afhankelijkheid afkoeling afkolven afleiding afsluiten afstamming afstrepen aftellen afvallen afvalstoffen afweer afwijking afwijzen agressie alcohol Alexandre Dumas alledaags alleen allergeen allergie allo-ouderschap allopathie alternatieve zorg aminozuren Amsterdam anamnese anatomie Angelina Jolie angst Anna Staas-Vink anorexia antibiotica anticonceptie antropologie apart apoptose apparaat appels archetype argument asimov ASS assortiment astma asymmetrie atopisch Attachment Parenting attachment theorie attitude autostoeltje baby baby-led-weaning babyverzorging babywise bacteriën bad badzout bakerpraat bakerpraatjes balts baren baring baringsrituelen bed-sharing bedrog beeldvorming begeleiden begeleiding begroting beha behandeling behoefte behoeften belasting beleid beloften beloning beoordeling beperken beroep beschadigen beschermen bescherming besmetting beurs bevalling bevorderen bewaren beweging bewerken bewijs bewijslast bewustzijn BFHI bijgeloof bijhouden bijscholing bijten bijvoeden aan de borst bijvoeding bijzonder bilirubine Biological Nurturing biologie biologisch biologische zuivel bitter blauwdruk bloed bloedarmoede bloedcellen bloeddruk bloedstolling bloedsuikers blootstelling BMI boek bonafide borst borstabces borsten borstkanker borstmassage borstonderzoek borstontsteking borstproblemen borstverkleining borstvoeding borstvoeding.com borstvoedingcafe borstvoedingcijfers borstvoedinginformatie borstvoedingmanagement borstvoedingorganisatie borstvoedingsbeleid borstvoedingsduur borstvoedingsorganisatie borstvoedingsthee borstvoedingvriendelijk borstweigeren botdichtheid botvorming boulemie bouwstoffen Bowlby BPA Brian Palmer brood broodjeaapverhaal buidelen buitengewoon cadeautjes caius calcium calendula campagne candida albicans capaciteit cariës caseine changeling chapeau chefkok chimpansee China chocolade clausule clusteren clusterkolven CMV co-ouderschap co-sleeping Cochrane Code coeliakie cohortstudie colostrum comfortabel commercie commissie communicatie compassie complementair complex complicated congruent consequent consequenties consultatiebureau contra-indicatie controle corrupt cortisol counseling couveuse CT cultuur cyclus D-MER D-TSR DALY's dankbaar darm darmflora darmfunctie David Sackett debat deficientie dehydratie delen demoniseren deskundig determinanten diabetes diagnose Diane Wiessinger diarree diëtiek dik discreet discriminatie discussie dissociatie DNA doel dokters dompelbad domperidon donormelk doorverwijzen doorzetten doula dr. Jay gordon draagkracht draaglast draagling draak dragen drempels drinken drinkproblemen drinktechniek druk dubbele boodschap duimzuigen duurzaamheid dwang E-Sakazakii EBM EBP echografie ecologisch borstvoeden ecologische voetafdruk economisch economische waarde eczeem educatie eenvoudig eerlijkheid eetproblemen eetstoornis eierstokkanker Einstein eiwitten emancipatie emotie emotioneel welzijn emotionele beschikbaarheid empathie energie epigenetica Erikson erotofobie eten ethiek etiket etniciteit eurolac evalueren evidencebeest evolutie examen exclusief excreet excuus experimenteren extreem fabels fabeltjes fabrikanten Facebook factoren familie fanatiek feel-good feest feestdagen feiten feminisme fenegriek filmpje filosofie flash-heating fles flesvoeding flesweigeren flow focus fopspeen forensisch onderzoek forum foto's fouten freakshow frenulum frequent voeden freud functie functional food functionaliteit fysiologie gadgets galactogoog galega gastcolumn gebakken lucht gebit gebonden geboorte geboortegewicht geboortetrauma gedijen gedrag geelzucht geen kwaad doen geheim gehemelte gehemelteplaatje geinduceerde baring geinduceerde lactatie geïnduceerde lactatie . geit geld geloven geluk gelukkig gemiddeld gender genen GenerationR genetische manupulatie Gentiaan Violet George Clooney geschiedenis geur gevaar gevaarlijk gevaren geweld gewicht gewichtsverlies gewoon gezin gezond gezonde voeding gezondheid gezondheid moeder gezondheidsclaims gezondheidsinformatie gezondheidsprogramma gist glucose go with the flow goed goed genoeg goud griep groei groeistandaarden groen groene_leem grondstoffen grootmoeder gulden snede gynaecoloog halfjaar HAMLET handelplan hard drugs harry piekema hart hart- en vaatziekten hartfunctie hechting heks helen helper herinneren hersenen hersenontwikkeling heupdysplasie Hippocrates hirsutisme historie HIV HM4HB HMF holistisch honger hongersignalen honing hormonen horror houdbaarheid houding Hugh Laurie huidcontact huidflora huilen hulp hulp zoeken hulpmiddel hulpmiddelen hulpset hygiene hygiëne hype hyperlactatie hypoglycemie hypolactatie hysterie IBFAN ideaal IFE ijs ijzer IL-10 illusionist immuniteit immunologie immuuncellen Ina May Gaskin inbakeren individu indoctrinatie industrie infectie infecties inflammatie informatie informeren infuus ingetrokken tepels ingewikkeld ingrediënten ingrijpen initiatierite inleiden inschatten instinct instincten instinctief voeden instructie insuline intake intelligentie intentie inter-species zogen interactief interventie intiem intolerantie introductie inventariseren investering invloed invoelen inwikkelen inzet IQ irritatie Ja zuster nee zuster Jack Newman James McKenna JGZ JHL jodium Johan Cruijff Johnny Depp jonge moeder journalist jubileum Kangoeroe Moeder Zorg kanker kansen kapotte tepels karakter KDV keizersnede kennis kennisoverdracht keuze keuzes keuzes maken kiezen kijken kin kind kinderarts kinderdagverblijf kinderopvang kindersterfte KISS klacht kleur klierweefsel klinische lactatiekunde KMC KMZ knippen koemelk koesteren koestering koffie koken kokosolie kolf kolonisatie kolven korte tepels kosten kosten gezondheidszorg Kotlow koude kraam kraamafdeling kraambed kracht krampjes kritiek kruiden kruipen kunstvoeding kwakzalverij kwaliteit laat-prematuur lactaptin lactatie lactatiekunde lactatiekundige lacteren lactoengineering lactoferrine lactogenese LAM lange termijn langvoeden lanoline leefomgeving leiden lekken lengte lente leren leren aanleggen levende cellen levensles lezen lichaamscontact liefde lipriempje literatuuronderzoek LLL lobby logica logopedist loslaten luchtweginfecties luiers luisteren maag maagdarminfecties maaginhoud maagzuurremmers maan maat maatschappij macgyveren machinaal maffia magie magisch malafide mama maneschijn manieren manipuleren mannelijke lactatie marketeer marketing massage mastitis matrix Max Tailleur mazelen meanderen Meatloaf Medela media medicalisatie medicijnen medicijngebruik medische misser medium meerling melk melkbank melklijsten melkproductie melkstase melkstroom melktransfer melkzusters menarche menselijk mensenrechten menstruatie Meryl Streep met rust laten meten methode Michel Odent micronutriënten middenoorontsteking mijmeren milieuvervuiling min Miranda Kerr mode moe moeder moeder en kind nabijheid moeder-en-kind-nabijheid moedergodin moedergroep moedermelk moedermelknetwerk moedermelkvoeding moederschap mondflora mondonderzoek Montessori morbiditeit mores mortaliteit motieven motivatie motorische ontwikkeling MRI MRSA multidisciplinair multimoeder multiple sclerose mythe nabijheid nachtouderschap nachtvoedingen nadelen nadenken nalaten namaak nature-nurture natuur natuurlijk nauwkeurigheid NEC neerslachtigheid Nestle boycot nicotine nieuw nieuwsgierig Nils Bergman niplette non-nutritief noodsituatie norm normaal normen en waarden normwaarde Nurse Jackie nutriënten Obelix obesitas obsceen observeren obstreticus oedeem oefenen oestrogenen ogen oligosacchariden olympisch oma omega 3 omgeving omweg onaangepast onafhankelijkheid onconditioneel onconditioneel opvoeden onderkaak onderscheid ondersteuning ondervoeding onderwijs onderwijzen onderzoek onderzoek retrospectief onderzoeken onderzoeker onderzoekmethodes ongemakkelijk ongewenst zwanger ongewoon ongezond onrustig drinken ontdooien ontmoeten ontspannen ontsteking ontwerp ontwikkeling onvoldoende onvoorwaardelijk onvoorwaardelijk ouderschap onwennig oorlog oorontstekingen oorzaken opbrengst openbaar openbaar voeden opgelucht opleiding opleidingsniveau ouders oplossing opoffering oproep opties opvoeden opvoeding opvolgmelk opzoeken orale anatomie organische chemicaliën osteoporose Oud en Nieuw ouder-kind-interactie ouders ouderschap overdenking overeenkomsten overgewicht overheden overheid overleg overleven overproductie oververhitting oxytocine paced bottle feeding pacifisme pap papa parasiet partner pasgboren pasgeboren passie pasteuriseren patroon Paula Meier PCOS pech pedagoog peer support peercounseling pepermunt perceptie perfectie perinatale sterfte perspectief PET Peter Facinelli peuter pijn pijnbestrijding Pink pink ribbon plaats placebo plagiocefalie plan plan B plannen plezier politiek portie portiegrootte postnatale depressie postpartum bloedverlies powerpoint PPD prematuur prenataal afkolven prenatale depressie prenatale ontwikkeling prestatie preventie prijsvraag primaten prins prinses priorteit probiotica PROBIT probleemgedrag problemen problemen maken problemen oplossen productie professioneel profijt programma prolactine promoten promotie protocol psychologie PTSS puber radicaal ramp Rapley Raynaud RCT reactie realiteit rechten van het kind rechten-van-het-kind reclame redden redenen redeneren referentie referenties reflexen reflux regelen regelmaat regels reinheid relactatie relatie religie respect responsief ouderschap reuk revolutie richtlijn Riley ringsling risico risico van geen borstvoeding risicogedrag rituelen Robert De Niro robot roes roken rollen Romeo en Julia röntgenfoto routines rouw rozengeur RPS ruimte rumenzuur rust rustig RVP safe motherhood sagen salie salma hayek Salmonella samen samen slapen samenspel samenstelling samenwerking SBO congres scan Scandinavië schaamte schaap schade scheiding-van-moeder-en-kind scheidingsangst scheikunde schema schildklier schimmel schimmelinfecties schisis schizofrenie scholing schoonheid schrijven schudden schuim schuld schuldgevoel secreet seksisme seksleven seksualiteit seksuele mishandeling sensitief ouderschap sensitieve zorg SES Shakira show SIDS silicium simultaan voeden sintjanskruid slaap slaapcondities slaapcyclus slaapgebrek slaapomgeving slaappatroon slaapproblemen slaapritme slaaptraining slapen slendang smaak smaakontwikkeling smoes sneeuw sociaal gedrag sociaal netwerk socialiseren softdrugs sondevoeding soortspecifiek SPECT speen speenhoes spelen spelregels spenen spijsvertering sponsoring sport spraakontwikkeling spreken sprongetjes sprookjes spruw spugen stamcellen stand standaard stappenplan start statistieken Stefan Kleintjes stemherkenning sterk steun stoppen storen stress strijdmodel structuur studie stukjes stuwing substituut suiker suikermetabolisme suikerwater suppletie surrogaat symbiose taal taboe tandemvoeden tanden tattoo TBS te veel melk te weinig melk team technieken technologie tegendruk tegenwerken tellen temperatuur tentoonstelling tepelhoedje tepelkloven tepelproblemen tepels terminologie testosteron TGF-beta1 The Bad Mother's Handbook thema therapeutisch flesvoeden therapie thymus tienermoeder tijd tijger TNO toeschietreflex tolerant tong tongriem tortocillis toveren toxinen TRAIL triple P troosten trots trouw trucjes tweeling twijfel twilight type uitkomsten uitvinden Uncle Vernon UNICEF uniek universiteit urban legend utopia vaardigheden vacceenzuur vaccinatie vacuum vader vaderrol vaderschap vak vakantie valentijn vallen vampier variabelen variatie vaste voeding VBBB VBN vechten vegetariër veilig veiligheid verandering verantwoordelijkheid verantwoording verdediging verdriet vergelijking verhalen verkoudheid verliefd verloskundige vermoeidheid verondersteld te weinig melksyndroom verschillen verslikken verstopping vertrouwen verwaarlozing verwachten verwachting verwachtingen verwarmen verwarring verwennen verzadigingsignalen verzorgen verzorging vet vetzuren vies vingervoeding virus visite vitamine A vitamine B vitamine C vitamine D vitamine K vlakke tepels voeden voeden op verzoek voeding voeding moeder voedingesindustrie voedingsbeha voedingscentrum voedingsfrequentie voedingskussen voedingsmethode voedingspatroon voedingsstoffen voedingswaarde voedsel Voldemort voldoende volksgezondheid volledige zuigelingenvoeding volturi voorbeeld voorbereiden voorbereiding voordeel voordelen voorkeurshouding voorkomen voorlichting voornemen vooronderstelling voorschrift voortgezette borstvoeding voorwaarden vorm vraag vraag en aanbod vragen vreemd vreugde vriezer vrijwilligers vroede vrouw vroeggeboorte vrouw vruchtbaarheid vuistregels vulture vuurwerk vzwBorstvoeding waarde waarheid WABA wapens WAPF warmte water waterhuishouding waterpokken waterwereld WBW weeën wereldvrede werkende moeder werkende vader werkgever Weston A Price wetenschap wetgever WHO Whoopi wiegelied wiegendood wijkverpleegkundige wijsheid will smith winkel winkel concept winst wisselkind woede wolf wondermiddel woonomgeving woorden workshop WYSIWYG Yvo Smulders zalf zelfbeschikking zelfregulatie zelfstandig zelfvertrouwen ziektelast ziekteverekkers ziel zien zilver zink zintuigen zitten zoeken zoet zoethoudertjes zonlicht zonnesteek zoogdieren zoogkompressen zorg Zorg voor Borstvoeding zorgen zorggedrag zorgverleners zorgzaam zout zuigbehoefte zuigelingen zuigelingenvoeding zuigen zuigfles zuivelindustrie zwanger zwangerschap zwembad

Drukwerk educatieve materialen

Prijsprinter - copyshop - banner