Veilige melken
Voor vrijwel elk kind is borstvoeding direct aan de borst de beste voeding en zorg die hij of zij kan krijgen. Om allerlei redenen is dit voor sommige kinderen kort- of langdurig niet mogelijk en zij hebben afgekolfde melk van hun eigen of een ander moeder nodig. Vers afgekolfde melk die niet is behandeld is de eerst optie. Deze melk bevat nog alle vitaminen en alle immunologische factoren. Als de melk bewaard moet worden zal er altijd enig verlies zijn van voedingswaarde en afweercapaciteit, afhankelijk van de duur en temperatuur van bewaren en het materiaal van de container. Veel instellingen weigeren het gebruik van rauwe melk vanwege angst voor infectierisico’s. Donor melk, maar soms ook moeders eigen melk, moet dan worden gepasteuriseerd voor het aan een kind mag worden gegeven. Pasteurisatie wordt meestal gedaan via de Holder methode (63°C gedurende 30 minuten). Dit vernietigt alle pathogenen, maar ook een flink deel van de beschermende factoren. En andere pasteurisatie methode, genaamd Flash Heating of high-temperature short-time (HTST) pasteurization (72°C gedurende 16 seconden) blijkt in verschillende onderzoeken in Europa, Afrika en Noord Amerika een veilige manier te zijn om veel pathogenen te vernietigen, maar een groot deel van de immunologische vermogens te behouden. Bij Flash Heating wordt de melk in en glazen houder in een pan koud water gezet, die vervolgens aan de kook wordt gebracht en direct van het vuur wordt gehaald. Dit maakt het en veilige en eenvoudig manier voor pasteurisatie thuis. 7 december 2010
Meer Mama Melken
Door de eeuwen heen hebben vrouwen bepaald soorten voedsel gebruikt om hun melkproductie te ondersteunen. Wetenschappelijk onderzoek heeft inmiddels aangetoond dat vooral een accuraat borstvoeding beleid, inclusief frequent voeden en het gebruik van adequate technieken om de borsten goed te legen, zorgen voor een ruime melkproductie. Voedsel, daken, kruiden kunnen echter wel net dat beetje extra doen, al is het maar voor het vergroten van moeder’s zelfvertrouwen en haar welbevinden. Veel traditionele galactogogen van over de hele wereld zijn in te delen in de categorieën ‘’algemene weerstand verbeteren’’, ‘’darmfunctie verbeteren’’ en ‘’ijzer- en kalkhuishouden verbeteren’’. Allemaal dus gericht op heet beter functioneren van het moederlichaam. Producten die ergens ter wereld worden aanbevolen voor voedende moeders zijn onder andere anijs, biergist, hop, haver, mungboontjes (taugé-bonen), fenegriek, asperges, abrikozen, donkergroene bladgroenten, inclusief paardenbloemblad, noten zoals pecan noten, galega, melkdistel, gezegend distel, karwij, koriander, alfalfa. 6 december 2010
HersenvoedselIsaacs EB, Fischl BR, Quinn BT, Chong WK, Gadian DG, Lucas A: Impact of Breast Milk on Intelligence Quotient, Brain Size, and White Matter Development. Pediatric Research 2010, 67(4):357-362.
De hersenen ontwikkelen zich extra sterk tijdens drie periodes: de foetale fase, de zuigelingenfase en in de puberteit. Deze sterke ontwikkeling vraagt om goed voedsel. De opvatting dat de beter ontwikkeld intelligentie van borstgevoede kinderen vooral te danken zou zijn aan het feit dat met name intelligente moeders kiezen om borstvoeding te geven houdt niet echt stand. Enkele generaties terug, in de jaren ’60-’70 van de vorig eeuw, gaven hoogopgeleide vrouwen juist pertinent geen borstvoeding. Vetten zijn een belangrijk onderdeel van hersenvoedsel en dan met name de vetzuren. Moedermelk bevat de juist vetten en vetzuren voor een optimale ontwikkeling. Isaacs et al (inclusief dr. Lucas van de vroege prematuren en donormelk onderzoeken) vonden dat minimaal 50% moedermelk in het dieet van prematuren positief was gelinkt aan hogere verbale intelligentie bij adolescenten en bij jongens aan alle vormen van intelligentie. Dit onderzoek ondersteunt de vooronderstelling dat moedermelk hersengroei, en met name van de witte massa, stimuleert. Moeders kunnen hun melk nog gezonder maken voor de hersenontwikkeling van hun kind door te letten op wat zij eten en mogelijk supplementen te gebruiken. Omega 3 vetzuren kunnen hiervoor zorgen en daarnaast voor de moeder zelf zorgen voor een stabielere geestelijke gezondheid. Helland et al vonden dat maternale concentraties van n-3 zeer-lange-keten meervoudig onverzadigde vetzuren tijdens de zwangerschap van belang kunnen zijn voor later cognitieve functie. 5 december 2010
Helland IB, Smith L, Blomen B, Saarem K, Saugstad OD, Drevon CA: Effect of Supplementing Pregnant and Lactating Mothers With n-3 Very-Long-Chain Fatty Acids on Children's IQ and Body Mass Index at 7 Years of Age. Pediatrics 2008 122: e472-e479
Akinbi H, Meinzen-Derr J, Auer C, Ma Y, Pullum D, Kusano R, Reszka KJ, Zimmerly K: Alterations in the Host Defense Properties of Human Milk Following Prolonged Storage or Pasteurization. Journal of Pediatric Gastroenterology & Nutrition 2010, 51(3):347–352
Terpstra FG, Rechtman DJ, Lee ML, Van Hoeij K, Berg H, Van Engelenberg FAC, Van't Wout AB: Antimicrobial and Antiviral Effect of High-Temperature Short-Time (HTST) Pasteurization Applied to Human Milk. Breastfeeding Medicine 2007, 2(1):27-33.
Chantry CJ, Israel-Ballard K, Moldoveanu Z, Peerson J, Coutsoudis A, Sibeko L, AbramsB: Effect of Flash-heat Treatment on Immunoglobulins in Breastmilk. J Acquir Immune Defic Syndr. 2009; 51(3):264–267.
Marasco, L. “Increasing Your Milk Supply With Galactogogues,” Journal of Human Lactation (24) 2008: 455‐56.
The Academy of Breastfeeding Protocol Committee: Protocol #9: Use of galactogogues in initiating or augmenting maternal milk supply. ABM 2004
recept koekjes voor meer melk