Foto: Dr. Jay Gordon, één van die kinderartsen die je zou willen klonen.
‘’Als de baby bij zijn moeder op de borst wordt gelegd, dan is die baby thuis.’’ Deze uitspraak komt van Jennifer Davidson, lactatiekundige in de praktijk van kinderarts Jay Gordon in de video ‘The Milky Way Movie’. Deze korte film laat zien waarom relatief weinig kinderen in de Verenigde Staten borstvoeding krijgen en toont de link tussen afnemende borstvoeding cijfers en toenemende obesitas en diabetes cijfers. De situatie in Nederland en Vlaanderen is natuurlijk niet helemaal gelijk aan die in de VS, maar voor een flink deel is wat deze film laat zien ook bij ons van toepassing. We zijn ons gaan bemoeien met de natuurlijke gang van zaken bij zwangerschap, baring, en de zorg voor en het voeden van baby’s. En dat is het eerste punt waar het fout ging. We vertrouwen niet meer in de lichamen en instincten van vrouwen en baby’s, we denken het met zijn allen altijd beter te kunnen bedenken. Natuurlijk, het is goed dat we in kunnen grijpen als er echt iets fout lijkt te gaan, maar om dan maar op voorhand bij iedere zwangerschap en baring in te gaan grijpen is lichtelijk voorbarig, doet geen goed en is potentieel gevaarlijk.
Een heel belangrijke factor die daar achteraan kwam is de verregaande invloed van de industrie, van de spullenmakers, van de fabrikanten van voedsel-gelijkende substanties. Gordon haalt een uitspraak van Gerber (een grote Amerikaanse kunstvoeding fabrikant) aan: ‘’Baby’s are our business’’. Niet ‘onze zorg’, maar ‘onze business’. Dat waar wij geld aan verdienen. Diezelfde uitspraak kon uit de mond van elke collega van Gerber komen. Het gaat die producenten helemaal niet om de gezondheid en het welzijn van hun kleine klantjes, maar om hun maagaandeel. Er is, zeg maar, x cm2 babymaag in het land en elke poedermelkfabrikant wil een zo groot mogelijk deel daarvan vullen met zijn product. Ten koste van die van zijn concurrenten. En de grootste concurrenten zijn niet zijn concullega producenten, maar de moeders met hun zelfgemaakte melk. Want de concullegae zijn ook gewoon eerlijk ingewikkeld bezig met iets te maken en dat voor veel geld te verkopen, maar die moedertjes, die zitten thuis maar wat zelf te knutselen, die ondermijnen de hele business. Eigenlijk net als die luitjes die van hun oogst wat zaaigoed achterhouden voor het volgende zaaiseizoen of die ruilen met van die andere keuterboertjes, in plaats van duur en genetisch gemanipuleerd en gepatenteerd zaad te kopen van de grootindustrieel.
Laten we maar gewoon dicht bij huis blijven en de baby thuis laten zijn op de plaats waar hij hoort: in de buik van zijn moeder voor zijn geboorte en op en aan de borst van moeder na zijn geboorte. Laat die baby maar lekker thuiskomen bij zijn moeder. Moeder en kind zijn volledig voorbereid op de taken die hen wachten. Zo min mogelijk interventie en verstoring geeft de grootste kans op een goed verloop van de hechting en de aanvang van de borstvoeding. Het overgrote deel van de moeders kan in principe, in gunstige omstandigheden en met enkel wat aanmoediging haar kind zelf op de wereld zetten en het overgrote deel van de moeders kan ook, in gunstige omstandigheden en met wat aanmoediging, haar kind zelf voeden. Als we ons er maar eens niet met zijn tegenaan zouden bemoeien.
Soms gaat het moeizamer en dan is het goed dat er ter zake kundige en vaardige mensen in de buurt zijn om te helpen en zo nodig in te grijpen. Soms gaat het echt fout of lukt het niet alleen. Dan is het goed dat we hulpmiddelen en technieken hebben om daar wat aan te doen. En voor de weinigen bij wie het echt niet kan, hebben we vervangingsmiddelen. Gelukkig maar.
Chantal Molnar: The Milky Way Movie: Nursing A Galactic Revolution
Eurolac Flits! met label of zoekterm kunstvoeding, zwangerschap, baring, reclame, substituut. Deze links leiden elk naar een lijst met blogs met dit label, klik op de plaatjes in de linkerzijbalk voor meer verhaaltjes.