Foto: Jennifer Lawrence als Katniss Everdeen in The Hunger Games (2012), waar in een post-apocalyptische samenleving het volk onder de duim wordt gehouden door kunstmatige schaarste, militaire onderdrukking en angst voor de toekomst van de kinderen.
De Nederlandse winkelschappen vertonen lege plaatsen op de plaats van de kunstvoeding voor baby’s, want radeloze Chinese ouders kopen massaal Nederlandse kunstvoeding op. In China was er schandaal op schandaal en dus vertrouwen de ouders hun lokale producten niet meer. De situatie voor Nederlandse ouders wordt kennelijk zo nijpend dat de Nederlandse kunstvoedingsfabrikanten extra fabrieken en productielijnen gaan bouwen speciaal voor de Chinese markt. Schaarste alom, behalve in de portefeuilles van de fabrikanten. Zij kunnen het werk haast niet aan. Chinese fabrikanten gaan in Nederland fabrieken bouwen om Nederlandse poedermelk te maken voor Chinese baby’s. Mijn hoofd tolt ervan. Wat moet je daar nu van vinden? Als moeder en oma. Als lactatiekundige. Als columnist. De meningen zijn veelvoudig en verdeeld. Zoals gewoonlijk weet iedereen het beter.
Volgens sommige commentaren is dit hét moment om massaal over te stappen op borstvoeding, want die is nooit uitverkocht. Voor sommige moeders is het wel eens een schaars aanbod, maar daar is meestal wel wat aan te doen. Nu vind ik persoonlijk en professioneel het altijd wel een goed moment om massaal over te gaan op borstvoeding. We hoeven daar wat mij betreft niet mee te wachten tot er een ramp gebeurt of de schappen leeg raken. Maar velen vinden dit toch te ver gaan, want waar blijft dan de vrije keuze van de ouders. Hoe kan je nu vrij kiezen als je onder druk van niet verkrijgbaarheid gedwongen over moet op borstvoeding?
Volgens anderen is dit dé gelegenheid om donormelk eens naar de voorgrond te halen. Want dat is om te beginnen een beter alternatief dan kunstvoeding als moeder niet aan de borstvoeding wil of ze het niet voor elkaar krijgt. Maar bij anderen stuit die suggestie op de afweer van het hoge ajakkiebah-gehalte van melk van een mensenmoeder. Stel je voor, melk uit de borst van een vreemde vrouw in plaats van die fijne, gemanipuleerde en zwaar bewerkte melk uit de uier van een koe.
Dan zijn er de geluiden dat we in China maar eens aan borstvoeding-ontwikkelingswerk moeten gaan doen en daar borstvoeding op de kaart gaan zetten. We zouden die Chinese moeders eens het licht moeten laten zien en ze ervan overtuigen dat borstvoeding nog veel beter is dan Nederlandse poedermelk. Anderen brengen daar tegenin dat Chinese moeders heus wel borstvoeding willen geven, maar dat het arbeidsklimaat daar nog minder borstvoeding vriendelijk is dan hier en dat het voor veel vrouwen daarom gewoon niet mogelijk is bij hun kind te zijn, laat staan het borstvoeding te geven.
Ik onthoud me verder maar van commentaar, want wat je ook zegt of schrijft, het zal de situatie niet veranderen. Wat ik wel kan doen, is aanstaande moeders, die denken dat kunstvoeding de beste keuze voor hun omstandigheden zal zijn, op te roepen dit eens te heroverwegen. Niet omdat ik hen wil overhalen iets te doen wat ze niet willen doen, maar om eens te zien of ze wel alle aspecten in hun overwegingen hebben meegenomen. Kinderen die geen borstvoeding krijgen hebben speciale andere voeding nodig. Bij voorkeur is dat gedoneerde moedermelk van een andere moeder. Voor veel moeders die kiezen om niet zelf borstvoeding te geven, is dat meestal geen optie. Dus moet het speciaal voor de baby gefabriceerde voeding zijn, want zelf geknutselde melk van koe, geit of plant is over het algemeen zeer onvolledig. De toevoer van deugdelijke vervangende zuigelingenvoeding is niet altijd even betrouwbaar, zoals we de afgelopen tijd hebben gemerkt. En dan hebben we het nog niet eens gehad over al dan niet natuurlijke rampen die het verkeer plat leggen, waardoor de bevoorrading van supermarkten stagneert. Of rampen waardoor de aanvoer van drinkwater in gevaar wordt gebracht of de stroom uitvalt. In die gevallen kan de schaarste wel eens veel ernstiger worden dan nu. En ook het veilig klaarmaken van en voeden met kunstvoeding kan in gevaar komen.
Bij de keuze voor geen borstvoeding kan, door oorzaken die buiten de invloedssfeer van de ouders liggen, veilige en voedingskundig toereikende zuigelingenvoeding een probleem zijn. In tijden van schaarste zullen kinderen die borstvoeding krijgen goed gevoed blijven, terwijl de voedingstoestand en de verdere gezondheid van kinderen die geen borstvoeding krijgen ernstig gevaar kan lopen.
Hinnen B: Tekort melkpoeder in Europese supermarkten, Supermarktblog.nl, 15 apr 2013
de Voogt S: Fabriek in Assen door enorme vraag naar babymelk China, Volkskrant.nl, 26/04/13
Eurolac Flits! met label of zoekterm kunstvoeding, risico van geen borstvoeding. Deze links leiden elk naar een lijst met blogs met dit label, klik op de plaatjes in de linkerzijbalk voor meer verhaaltjes.