Gisteren was ik in het borstvoedingcafé. Gezellig met drie moeders, een bijna-kleuter, een peuter, en dreumes en een knisper-verse baby van een paar weekjes. Verderop in het etablissement zaten meer moeders, oma’s en kinderen onder de schoolgaande leeftijd. De keukenstaf was druk bezig met de voorbereidingen voor de lunch en voor de koffiedrinkers er was een zeer ruime keuze uit soorten en bereidingen van koffie, thee en fruitige verfrissingen en de nodige versnaperingen. De baby, dreumes en peuter hadden hun eigen snack meegenomen, hoewel de peuter van twee walletjes
Wat ik mee naar huis nam was een schrijfidee. Samenzijn van vrouwen in diverse stadia van moederschap is, zolang de mensheid bestaat, hoe moeders leren voeden en opvoeden, zogen en zorgen. Niet in een speciaal café, maar gewoon in en om huis. Je groeide op als meisje tot vrouw en werd moeder te midden van allerlei voorbeelden van vrouwen en moeders in allerlei fasen van vrouw- en moeder-zijn. Nooit gebrek aan rolmodellen, voorbeelden en kansen om te oefenen. Meisjes groeien nu op in een klein gezin, met weinig mensen in maar weinig verschillende levensfasen. Een flink deel van hun eigen opvoeding vindt plaats in het groepsverband van de kinderopvang en school in horizontale leeftijdsgroepen. De toenemende gender polarisatie loopt gelijk op met toenemende overseksualisering van de vrouw en het meisje, en een toenemende preutsheid aangaande de borsten. Baby’s zijn weinig zichtbaar en baby’s aan de borst, laat staan dreumesen, peuters, kleuters aan de borst, zijn met name uitermate niet salonfähig. Een meisje dat opgroeit tot vrouw en moeder wordt, is volkomen onvoorbereid op die ervaring, kreeg allerlei gemengde en elkaar tegensprekende boodschappen en heeft nauwelijks iets om op terug te vallen.
Onderzoeken tonen al lang en in herhaling aan dat van alle vormen van hulp en steun die moeders kunnen krijgen, die van moeder tot moeder het effectiefst is. Die steun in combinatie met goede, eerlijke en wetenschappelijke gebaseerde informatie is een winning team. l
Lang voor onderzoeken dit aantoonden was er een groep van zeven moeders, die dat al aanvoelden en bijeenkomsten voor en door moeders gingen organiseren. Het verschijnsel moedergroep was zeer succesvol en verspreidde zich in rap tempo over de hele wereld. De oorspronkelijke groep werd La Leche League, nog steeds een van de leidende organisaties voor borstvoeding peercounseling. Het concept werd overgenomen, nagedaan, aangepast door allerlei andere lokale groepen en waarschijnlijk is het die ontwikkeling van moedergroepen die ervoor gezorgd heeft dat borstvoeding niet werd uitgeroeid, maar weer populairder werd. Met de opkomst van makkelijk toegankelijk internet, werd de fysieke moedergroep voor een deel overgenomen, voor een deel aangevuld, door virtuele moedergroepen in de vorm van bijvoorbeeld forums.
Maar hoeveel informatie en woordelijke ondersteuning een moeder ook op het internet kan vinden, het menselijke contact, het zien van andere moeders en hun kinderen in persoon wordt daar node gemist. En dus organiseren moeders allerlei vormen van ontmoetingen in het wild. Het verschijnsel borstvoedingcafe (mammacafé, babycafé, …) kan ook daaronder worden geschaard. De oorspronkelijke moedergroepen zijn meer gestructureerd met een belangrijke plaats voor het bespreken van een specifiek onderwerp en evolueren meer in de richting van een cursus. De cafés zijn informeler en hebben over het algemeen geen programma. De gesprekken volgen de behoefte van de aanwezigen op dat moment. De aanwezige professionele begeleider moet zorgen voor veel parate kennis over alle mogelijke onderwerpen, want er is geen voorbereid praatje. Voor moeders is de drempel laag. Het is niet nodig je van te voren op te geven of af te melden. Het is gewoon tijdens het boodschappen doen even ergens een kop koffie gaan drinken en een praatje maken met vriendinnen en kennissen die je daar tegenkomt. Ondertussen je kind ook wat te eten geven aan de borst is voor veel moeders in zo’n setting makkelijker dan wanneer ze in hun eentje in een openbare plaats borstvoeding geven.
Borstvoeding-, mama- en babycafés schieten als paddenstoelen uit de grond en dat is goed. Ga er gewoon eens langs. Niets moet, het is volkomen vrijblijvend. De meeste cafés zijn in openbare gelegenheden en de consumpties zijn voor eigen rekening.
Borstvoeding- en mammacafé's in Nederland
Borstvoeding- en mammacafé's in België