Foto: gecentrifugeerde melk, waarbij het vet (witte deel rechts van het midden) is afgescheiden van de rest. Bovenste monstertje is aan het eind van een voeding, de onderste aan het begin gekolfd.
''Vet is vet,'' dacht Tijl Uilenspiegel en deed schoenenvet in de soep. De soep bleek wat eigenaardig te smaken, want het ene vet is toch het andere niet. Melkvet is ook anders van dier tot dier. Het vet in mensenmelk is precies afgesteld op de behoefte van het mensenkind en zijn manier van verteren. De energiewaarde van moedermelk wordt bepaald door de hoeveelheid eiwitten, suikers en vetten. Een gram vet levert iets meer energie dan een gram eiwit en een gram melksuiker samen. Melkvet is ook het meest beïnvloedbare component van de energie in moedermelk. De Hartmann groep in Australië (Mitoulas et al 2002) heeft een intensief onderzoek gedaan naar de verschillen in melksamenstelling (vet, lactose en eiwitten) en vonden een grote variatie door de dag heen en door de loop van de lactatieperiode tot een jaar. Per vrouw was er geen significant verschil in energiewaarde per 24 uur tussen beide borsten. Powe et al deden recent onderzoek naar vet in de melk van moeders van jongens en meisjes en vonden dat de melk voor een jongen vetter is dan die voor een meisje en dat jongens tot 25% meer energie met de melk krijgen dan meisjes. Dit kan een verklaring zijn voor de gemiddeld snellere groei van jongens ten opzichte van meisjes.
De overall samenstelling van menselijke melk is relatief stabiel en onafhankelijk van de voeding van de moeder, met een paar uitzonderingen. Het vetaandeel in het dagelijks menu van de moeder beïnvloedt vrijwel direct de vetsamenstelling van haar melk. Moeders met een lage vetinname (17,6% energie uit vet en 68% uit koolhydraten) hadden melk met een hoger aandeel middenketen vetzuren en een hoger aandeel in enkele essentiële vetzuren dan vrouwen die een hoog-vet dieet (40,3% energie uit vet en 45,3% uit koolhydraten) volgden. In deze studie van Nasser et al van de universitit van Saskatchewan, Canada waren de deelnemers hun eigen controlegroep.
Van Veldhuizen-Staas CGA: Samenstelling van moedermelk: Suiker en vet.
Van Veldhuizen-Staas CGA: Vet in moedermelk: functie, waarde en bepaling.
Mitoulas LR, Kent JC, Cox DB, Owens RA, Sherriff JL, Hartmann PE: Variation in fat, lactose and protein in human milk over 24h and throughout the first year of lactation. British Journal of Nutrition 2002, 88(01):29-37
Powe CE., Knott CD, Conklin-Brittain N: Infant sex predicts breast milk energy content. Am. J. Hum. Biol. 2010, 22(1):50-54
Nasser R, StephenAM, Goh YK, Clandinin MT: The effect of a controlled manipulation of maternal dietary fat intake on medium and long chain fatty acids in human breast milk in Saskatoon, Canada. International Breastfeeding Journal 2010, 5:3; http://www.internationalbreastfeedingjournal.com/content/5/1/3
''Vet is vet,'' dacht Tijl Uilenspiegel en deed schoenenvet in de soep. De soep bleek wat eigenaardig te smaken, want het ene vet is toch het andere niet. Melkvet is ook anders van dier tot dier. Het vet in mensenmelk is precies afgesteld op de behoefte van het mensenkind en zijn manier van verteren. De energiewaarde van moedermelk wordt bepaald door de hoeveelheid eiwitten, suikers en vetten. Een gram vet levert iets meer energie dan een gram eiwit en een gram melksuiker samen. Melkvet is ook het meest beïnvloedbare component van de energie in moedermelk. De Hartmann groep in Australië (Mitoulas et al 2002) heeft een intensief onderzoek gedaan naar de verschillen in melksamenstelling (vet, lactose en eiwitten) en vonden een grote variatie door de dag heen en door de loop van de lactatieperiode tot een jaar. Per vrouw was er geen significant verschil in energiewaarde per 24 uur tussen beide borsten. Powe et al deden recent onderzoek naar vet in de melk van moeders van jongens en meisjes en vonden dat de melk voor een jongen vetter is dan die voor een meisje en dat jongens tot 25% meer energie met de melk krijgen dan meisjes. Dit kan een verklaring zijn voor de gemiddeld snellere groei van jongens ten opzichte van meisjes.
De overall samenstelling van menselijke melk is relatief stabiel en onafhankelijk van de voeding van de moeder, met een paar uitzonderingen. Het vetaandeel in het dagelijks menu van de moeder beïnvloedt vrijwel direct de vetsamenstelling van haar melk. Moeders met een lage vetinname (17,6% energie uit vet en 68% uit koolhydraten) hadden melk met een hoger aandeel middenketen vetzuren en een hoger aandeel in enkele essentiële vetzuren dan vrouwen die een hoog-vet dieet (40,3% energie uit vet en 45,3% uit koolhydraten) volgden. In deze studie van Nasser et al van de universitit van Saskatchewan, Canada waren de deelnemers hun eigen controlegroep.
Van Veldhuizen-Staas CGA: Samenstelling van moedermelk: Suiker en vet.
Van Veldhuizen-Staas CGA: Vet in moedermelk: functie, waarde en bepaling.
Mitoulas LR, Kent JC, Cox DB, Owens RA, Sherriff JL, Hartmann PE: Variation in fat, lactose and protein in human milk over 24h and throughout the first year of lactation. British Journal of Nutrition 2002, 88(01):29-37
Powe CE., Knott CD, Conklin-Brittain N: Infant sex predicts breast milk energy content. Am. J. Hum. Biol. 2010, 22(1):50-54
Nasser R, StephenAM, Goh YK, Clandinin MT: The effect of a controlled manipulation of maternal dietary fat intake on medium and long chain fatty acids in human breast milk in Saskatoon, Canada. International Breastfeeding Journal 2010, 5:3; http://www.internationalbreastfeedingjournal.com/content/5/1/3