Foto: Johnny Depp als Willy Wonka in Charly and the chocolate factory naar het gelijknamige boek van Roald Dahl.
Chocoladeliefhebbers werden deze week aangenaam verrast door de uitkomsten van een nieuw onderzoek: behalve gewoon erg lekker blijkt chocolade ook nog eens erg gezond te zijn. Mensen die regelmatig genieten van chocolade hebben een sterk verminderde kans op cardiometabole aandoeningen. Hun hart blijft dus beter werken. Aan chocolade werden al langere tijd vele goede eigenschappen toegewezen. Zoals van zwangere vrouwen wordt aangenomen dat zij door het lint gaan voor zure haring en augurken met ijs, wordt van vrouwen ent voor en tijdens de menstruatie verondersteld dat zij moeten zwelgen in chocolade om deze tijd te doorstaan. Chocolade werkt inderdaad sterk in op het deel van de hersenen dat zorgt voor een goed gevoel. J.K. Rowling maakte daarvan in haar Harry Potter boeken gebruik door chocolade te benoemen tot enige remedie voor de gevolgen van een aanval van geluk-wegnemende Dementors. In een aardig onderzoek door Karleen Gribble (2009) in Australië onder kinderen die nog borstvoeding krijgen of het zich nog kunnen herinneren en die herinneringen verwoorden, vergelijken kinderen de smaak van moedermelk met allerlei andere voedingsmiddelen. Volgens sommigen smaakt moedermelk net zo goed als chocolade (en beter dan een ijsje). Ook moedermelk en borstvoeding maken tevreden en voldaan. En het is goed voor het hart. Het hart van het kind dat geen borstvoeding krijgt blijkt het op latere leeftijd gemiddeld wat minder goed te doen. In Finland vonden Wiklund et al (2011) dat vrouwen die geen of kort borstvoeding geven later een minder goede cardio-metabolische functie hebben. Vrouwen die en borstvoeding geven en chocolade eten moeten wel een mega-gezond hart hebben. Borstvoeding en chocolade: power boosters.
Buitrago-Lopez A, Sanderson J, Johnson L, Warnakula S, Wood A, Di Angelantonio E, Franco OH: Chocolate consumption and cardiometabolic disorders: systematic review and meta-analysis. BMJ 2011;343:doi:10.1136/bmj.d448Gribble, K: 'As good as chocolate' and 'better than ice cream': how toddler, and older, breastfeeders experience breastfeeding. Early Child Development and Care, 2009 ,179(8): 1067-1082(16)
Wiklund P, Xu L, Lyytikäinen A, Saltevo J, Wang Q, Völgyi E, Munukka E, Cheng S, Alen M, Keinänen-Kiukaanniemi S, Cheng S: Prolonged breast-feeding protects mothers from later-life obesity and related cardio-metabolic disorders. Public Health Nutr. 2011 Aug 23:1-8. [Epub ahead of print]
Chocoladeliefhebbers werden deze week aangenaam verrast door de uitkomsten van een nieuw onderzoek: behalve gewoon erg lekker blijkt chocolade ook nog eens erg gezond te zijn. Mensen die regelmatig genieten van chocolade hebben een sterk verminderde kans op cardiometabole aandoeningen. Hun hart blijft dus beter werken. Aan chocolade werden al langere tijd vele goede eigenschappen toegewezen. Zoals van zwangere vrouwen wordt aangenomen dat zij door het lint gaan voor zure haring en augurken met ijs, wordt van vrouwen ent voor en tijdens de menstruatie verondersteld dat zij moeten zwelgen in chocolade om deze tijd te doorstaan. Chocolade werkt inderdaad sterk in op het deel van de hersenen dat zorgt voor een goed gevoel. J.K. Rowling maakte daarvan in haar Harry Potter boeken gebruik door chocolade te benoemen tot enige remedie voor de gevolgen van een aanval van geluk-wegnemende Dementors. In een aardig onderzoek door Karleen Gribble (2009) in Australië onder kinderen die nog borstvoeding krijgen of het zich nog kunnen herinneren en die herinneringen verwoorden, vergelijken kinderen de smaak van moedermelk met allerlei andere voedingsmiddelen. Volgens sommigen smaakt moedermelk net zo goed als chocolade (en beter dan een ijsje). Ook moedermelk en borstvoeding maken tevreden en voldaan. En het is goed voor het hart. Het hart van het kind dat geen borstvoeding krijgt blijkt het op latere leeftijd gemiddeld wat minder goed te doen. In Finland vonden Wiklund et al (2011) dat vrouwen die geen of kort borstvoeding geven later een minder goede cardio-metabolische functie hebben. Vrouwen die en borstvoeding geven en chocolade eten moeten wel een mega-gezond hart hebben. Borstvoeding en chocolade: power boosters.
Buitrago-Lopez A, Sanderson J, Johnson L, Warnakula S, Wood A, Di Angelantonio E, Franco OH: Chocolate consumption and cardiometabolic disorders: systematic review and meta-analysis. BMJ 2011;343:doi:10.1136/bmj.d448Gribble, K: 'As good as chocolate' and 'better than ice cream': how toddler, and older, breastfeeders experience breastfeeding. Early Child Development and Care, 2009 ,179(8): 1067-1082(16)
Wiklund P, Xu L, Lyytikäinen A, Saltevo J, Wang Q, Völgyi E, Munukka E, Cheng S, Alen M, Keinänen-Kiukaanniemi S, Cheng S: Prolonged breast-feeding protects mothers from later-life obesity and related cardio-metabolic disorders. Public Health Nutr. 2011 Aug 23:1-8. [Epub ahead of print]