Kinderen die voornamelijk met de fles worden gevoed (met afgekolfde moedermelk of met kunstvoeding) moeten mogelijk worden gesuppleerd met vitamine C. Afhankelijk van de gebruikte fles vonden Francis et al dat de hoeveelheid vitamine C in de melk gedurende de 20 minuten van een gemiddelde voeding van licht (10%) tot ernstig (bijna 100%) kan dalen. Een gewone standaard glazen fles met standaard speen kwam er nog het beste af (moedermelk ca. -10%, kunstvoeding ca. -15%). De flessen van Dr. Brown (ca. 20-25% verlies) en Avent (ca. 45-50% verlies) waren nog net acceptabel). Naast het vitamine verlies tijdens het voeden verliest gekolfde moedermelk ook al meer of minder vitamine C tijdens het bewaren en pasteuriseren. Molto-Puigmarti c.s. onderzochten de verschillen tussen gewone pasteurisatie en hogedrukpasteurisatie en zij vonden dat de lage temperatuur bij hogedrukpasteurisatie vitamine C beter behoudt dan de langdurig verhitting op ruim 60 graden C. Romeu-Nadal et al vergeleken verschillend manieren van koel en koud bewaren en vonden dat zowel koelen als vriezen leidden tot vitamine C verlies. Borstvoeding direct aan de borst heeft altijd de voorkeur boven elke ander manier van voeden van een zuigeling. Indien het nodig is dat een kind gekolfde moedermelk drinkt of donormoedermelk moet zo zorgvuldig mogelijk met de melk en het voeden worden omgegaan en mot in overweging worden gnomen om he kind te suppleren met vitamine C.
Francis J, Rogers K, Brewer P, Dickton D, Pardini R: Comparative analysis of ascorbic acid in human milk and infant formula using varied milk delivery systems. International Breastfeeding Journal 2008, 3:19
Molto-Puigmarti C, Permanyer M, Castellote AI, Lopez-Sabater CM: Effects of pasteurisation and high-pressure processing on vitamin C, tocopherols and fatty acids in mature human milk, Food Chemistry 2011, 124 (3): 697-702
Romeu-Nadal M, Castellote AI, Lopez-Sabater MC: Effect of cold storage on vitamins C and E and fatty acids in human milk., Food Chemistry 2008, 106(1): 65-70