‘Vriend of vijand’’? (Mohrbacher 2010) Tepelhoedjes zijn hulpmiddelen zoals alle andere: ‘’goed’’ of ‘’slecht’’ ligt meer aan de indicatie en de toepassing dan aan het ding zelf. Ondanks de overdaad aan protocollen voor hulpmiddelen gebruik zijn er geen richtlijnen voor het gebruik van tepelhoedjes in de professionele literatuur. Dit gebrek aan richtlijnen is geen belemmering voor het veelvuldig aanraden van tepelhoedjes door zorgverleners, inclusief lacatatiekundigen. (Eglash et al 2010; in een self-reporting studie, dus alleen geïnteresseerden reageerden op de enquête; dit kan de uitkomsten kleuren.) In het overgrote deel gaat het dan om prematuur geboren kinderen die problemen hebben met het vasthouden van het vacuüm en aan de blote borst weinig melktransfer genereren. De meeste zorgen maakten zij zich over tepelhoedjes die zonder goede opvolging werden aangeraden door andere zorgverleners. Goed geïndiceerd en goed begeleid zijn de nieuwste generatie ultra dunne siliconen tepelhoedjes geen gevaar meer voor een te lage melkproductie.
Eglash A, Ziemer AL, ChevalierA: Health Professionals' Attitudes and Use of Nipple Shields for Breastfeeding Women. Breastfeeding Medicine. August 2010, 5(4):147-151.
Mohrbacher N: Nipple Shield: Friend or Foe? http://www.nancymohrbacher.com/blog/2010/9/19/nipple-shield-friend-or-foe.html