Pagina's

Eurolac!

Een blog met (bijna) dagelijkse columns over borstvoeding, hoe het gaat, hoe het ook zou kunnen. Discussie, ironie, satire en parodie worden als stijlbloemen niet verguisd, naast gewone recht-toe recht-aan informatie.

dinsdag 19 november 2013

Dromenland

Op een oproep voor bijdragen voor dit blog kwamen een keer maar weinig reacties. Maar een reactie was zo mooi dat ik daar niet in ga knippen of schrappen, die komt hier, met toestemming van de schrijfster gewoon in zijn geheel als gastcolumn. De foto is de melkvoorraad van de schrijfster.


Dromenland

Door Joke Vanrijkel


Ik ben Joke en ik heb 2 kinderen;  een dochter van 27 maanden en een zoon van 7 maanden. Uiteraard “krijgen” mijn kinderen borstvoeding. Toen ik enkele maanden zwanger was van mijn zoon, stopte mijn dochter helaas met drinken. Lag het aan de smaak van de melk, kelderde mijn productie, of beide? Ik heb dus maar een tijdje van de borstvoedingsmomentjes met baby in de buik kunnen genieten- anders wel een leuk gevoel, het voeden van 2 baby’s: eentje in, en eentje op de buik.

De bevalling van mijn zoon eindigde, net als bij mijn dochter, in een keizersnede. Van zodra ze me terug in elkaar hadden “gedriegd”, heb ik mijn zoontje aangelegd. Een natuurtalent. Direct een grote hap en drinken maar. De borstvoedingsmomenten in het ziekenhuis vond ik echt genieten. Ik kon uren staren naar mijn mooie baby. Des te meer omdat ik een moeilijke borstvoedingsstart had gekend bij mijn dochter, kon ik er nu van genieten om een hele dag in bed te zitten met een baby’tje aan de borst. Zo klein….. ik herinner me vooral dat het hoofdje van mijn baby zoveel kleiner was dan mijn boezem die meer en meer op die van Betty Boop ging lijken. En, indien ik volgende keer nog een keizersnede zou hebben, ga ik voor de natuurlijke variant en wil ik mijn baby direct op mij.

Mijn bevallings- en ouderschapsverlof zijn voorbij gevlogen. De borstvoeding loopt als een trein, en ik kolf ook elke morgen een portie af voor in de diepvries. Waarom eigenlijk, dat weet ik nog steeds niet. Een soort “verzekering” voor als ik terug zou gaan werken…. Maar gedurende vijf maanden, iedere dag één portie invriezen, is misschien toch wat overdreven. Na het bevallingsverlof van mijn dochter had ik ook veel melk in de diepvries, maar toen had ik, om een of andere reden, schrik dat er op mijn werk geen melk uit mijn borsten zou komen. Ik heb in ieder geval “een appeltje voor de dorst”. Je weet maar nooit, dat borsten, bedolven onder goedbedoelde adviezen en spookverhalen, plots zouden ophouden met melk te maken.

De voedingsmomenten overdag gebeuren “tussen de soep en de patatten”, in de draagdoek, wandelend, in de badkamer, al spelend met mijn dochter, zelfs eens een voeding in de auto in de file, ..., maar de avondvoedingen, daar ga ik even voor zitten. Lekker in de zetel: iPad check, flesje water check, boekje check, en de afstandsbediening check. Gegarandeerd ben ik nog iets vergeten- en moet manlief dit gaan halen, terwijl zoonlief al slapend vastgeklikt zit aan mijn tepel. Maar eerst komt mijn dochtertje nog even bij ons zitten voor het slapen gaan. We lezen dan samen verhaaltjes en zingen liedjes. Ook mijn zoontje doet - met tepel in de mond- olijk mee en giechelt alom. Melkdouches is dan ook een nieuw concept. Hiervan konden trouwens ook al 2 LLL-dames meegenieten, toen zoonlief tijdens onze lunch, eventjes moest niezen. Dus ook een handdoek- check.
Wanneer mijn dochter dan in slaap gelezen en gezongen is, friemelt ook mijn zoon zijn handje tussen mijn borsten en nestelt hij zich in slaap. Enkele uren later verhuizen we dan naar bed, waar hij ’s nachts ook tuttert wanneer hij wil. We slapen naast elkaar in bed, dat is erg handig. Hij hoeft maar even te “zoeken” in bed en ik kan hem direct aanleggen. Of hij ooit al heeft doorgeslapen weet ik niet, ik kijk niet op de klok wanneer ik hem aanleg en slaap onmiddellijk terug in. Het is dus best mogelijk dat hij al eens een aantal uren heeft “doorgeslapen”. Niet dat dit me echt bezighoudt, maar blijkbaar is dat toch een van de allereerste en meest gestelde vragen wanneer ze naar je baby vragen.

Sinds een maand ben ik terug aan het werk. Ik werk 4 dagen in de week, in de praktijk vaker 3 dan 4 omdat ik mijn verlof van dit jaar wat heb opgespaard. Ik neem ook regelmatig eens een week vrij, zodat we allemaal wat op adem kunnen komen. Maar ik ben wel lang onderweg, en dus zijn het lange dagen. Of toch, dat vind ik.
Mijn wekker gaat om 5u25 zodat ik  mijn zoontje nog even kan aanleggen. Terwijl hij dan drinkt, druk ik gegarandeerd 50 kusjes op zijn bolle wangetjes en bedenk me, hoe zalig het zou zijn om nu te kunnen blijven liggen en samen met hem van de ochtendstond te genieten. Gelukkig blijft hij verder slapen wanneer ik stiekem uit bed sluip. En dan ga ik op pad, kolf check, ijselementen check, laptop check. Best ook eens checken of ik borstkompressen draag. Het nut van deze laatste heb ik vaak in vraag gesteld, wanneer ik dag in - dag uit in de nabijheid van mijn ukjes vertoefde, maar is toch bewezen - wanneer een zoveelste vergadering dreigt uit te lopen.

Mijn man zorgt voor de logistiek. Mijn kinderen gaan naar mijn ouders en schoonouders, waar ze heel de dag de kans krijgen om te ravotten, te spelen met hun nichtjes, voorgelezen en vertroeteld worden. Ze gaan heel graag, dat doet me plezier. Natuurlijk zou ik liever zelf iedere dag voor mijn welpjes willen zorgen. 
Wanneer ik op mijn werk toekom, spurt ik naar de kolfruimte. De opbrengst is ’s morgens het grootst. Verder kolf ik nog een keer in de voormiddag en nog eens in de namiddag. Aan de kolfsessies is weinig te beleven. Afhankelijk van het departement waar ik me bevind, kolf ik in een aparte kolfruimte of in mijn bureel. Dit laatste is erg handig en veel productiever. Zowel voor de opbrengst als voor mijn werkgever. Wanneer ik kolf in het kolflokaal, neem ik meestal wel wat lectuur mee of bel ik naar mijn ouders om te vragen hoe het met mijn kindjes gaat.

Wanneer ik ‘s avonds thuis kom, win ik het wereldrecord melk in de frigo zetten - kolftoestel afspoelen - en klaarzetten voor ‘s anderendaags. Want wanneer ik de garagepoort hoor opengaan, gaat mijn hartje al wat sneller slaan en wil ik volledig klaar zijn om mijn pups te verwelkomen.  Ze zijn er!!!! Mijn dochter komt de trap op geklauterd en roept al van ver “mama” en mijn zoontje zijn beentjes gaan al op en neer wanneer hij mij ziet staan. Ik klik alvast mijn beha open. Misschien wel een van de mooiste momenten op een dag. We gaan dan allen in de zetel zitten. Zoonlief drinkt dan gretig en mijn dochter vertelt wat ze vandaag heeft gedaan. Ik krijg ook massa’s knuffels.  En ik geniet van iedere seconde van de borstvoeding. En van de aanwezigheid van mijn kinderen. We hebben immers een hele dag in te halen. Manlief staat in de keuken en maakt het avondeten. Tja, die borstvoeding is soms ook een uitgelezen excuus om eventjes te gaan zitten terwijl andere klusjes voor jou geklaard worden.  Ik maak tenslotte toch al melk.  

We eten ’s avonds gezellig samen. Zoonlief strooit dan wat groentjes rond (lees: is net begonnen met vaste voeding) en dochterlief klautert van papa’s schoot op mama’s schoot. We gaan samen in bad en spelen daarna nog wat samen. En voor het slapen gaan, borstvoeding. Voor allebei! Want ik kolf veel meer melk dan mijn zoontje drinkt, en dus geef ik de overschot telkens aan mijn dochter. En wat ben ik trots dat zij op die manier nog van mijn goud kan genieten. Mijn zoontje brengt zijn avond door, genietend aan de borst. Hij geniet, eerst met een glimlach - waarvoor hij de voeding onderbreekt - en daarna met zijn oogjes toe. Ver naar dromenland. Een land waar je heel de tijd van zulke momentjes kan genieten….. en je je kinderen geen moment - of bostvoedingsmoment - hoeft te missen.  

Welkom bij Eurolac!

Eurolac! is een onderdeel van Eurolac Lactatiekunde

Dit is het oude blog.

Voor de nieuwste berichten en voor diepgaande informatie, achtergrondartikelen, hulp en ondersteuning ga je naar www.eurolac.net. Hier vind je ook de Eurolac Lactatiekunde Webwinkel

Labels

aan-de-borstvoeding aanbevelingen aandacht aangeboren aangeleerd aanhappen aanklikbedje aanleg aanleggen aanleghulp aanname aanpassen aasgieren ABC abces ABM achtergrond achterkamertjes acrobatiek actie acupunctuur ademhaling ADHD adolescent adoptie advies advisering advocaat AFASS afbouwen affectie affectief afhankelijkheid afkoeling afkolven afleiding afsluiten afstamming afstrepen aftellen afvallen afvalstoffen afweer afwijking afwijzen agressie alcohol Alexandre Dumas alledaags alleen allergeen allergie allo-ouderschap allopathie alternatieve zorg aminozuren Amsterdam anamnese anatomie Angelina Jolie angst Anna Staas-Vink anorexia antibiotica anticonceptie antropologie apart apoptose apparaat appels archetype argument asimov ASS assortiment astma asymmetrie atopisch Attachment Parenting attachment theorie attitude autostoeltje baby baby-led-weaning babyverzorging babywise bacteriën bad badzout bakerpraat bakerpraatjes balts baren baring baringsrituelen bed-sharing bedrog beeldvorming begeleiden begeleiding begroting beha behandeling behoefte behoeften belasting beleid beloften beloning beoordeling beperken beroep beschadigen beschermen bescherming besmetting beurs bevalling bevorderen bewaren beweging bewerken bewijs bewijslast bewustzijn BFHI bijgeloof bijhouden bijscholing bijten bijvoeden aan de borst bijvoeding bijzonder bilirubine Biological Nurturing biologie biologisch biologische zuivel bitter blauwdruk bloed bloedarmoede bloedcellen bloeddruk bloedstolling bloedsuikers blootstelling BMI boek bonafide borst borstabces borsten borstkanker borstmassage borstonderzoek borstontsteking borstproblemen borstverkleining borstvoeding borstvoeding.com borstvoedingcafe borstvoedingcijfers borstvoedinginformatie borstvoedingmanagement borstvoedingorganisatie borstvoedingsbeleid borstvoedingsduur borstvoedingsorganisatie borstvoedingsthee borstvoedingvriendelijk borstweigeren botdichtheid botvorming boulemie bouwstoffen Bowlby BPA Brian Palmer brood broodjeaapverhaal buidelen buitengewoon cadeautjes caius calcium calendula campagne candida albicans capaciteit cariës caseine changeling chapeau chefkok chimpansee China chocolade clausule clusteren clusterkolven CMV co-ouderschap co-sleeping Cochrane Code coeliakie cohortstudie colostrum comfortabel commercie commissie communicatie compassie complementair complex complicated congruent consequent consequenties consultatiebureau contra-indicatie controle corrupt cortisol counseling couveuse CT cultuur cyclus D-MER D-TSR DALY's dankbaar darm darmflora darmfunctie David Sackett debat deficientie dehydratie delen demoniseren deskundig determinanten diabetes diagnose Diane Wiessinger diarree diëtiek dik discreet discriminatie discussie dissociatie DNA doel dokters dompelbad domperidon donormelk doorverwijzen doorzetten doula dr. Jay gordon draagkracht draaglast draagling draak dragen drempels drinken drinkproblemen drinktechniek druk dubbele boodschap duimzuigen duurzaamheid dwang E-Sakazakii EBM EBP echografie ecologisch borstvoeden ecologische voetafdruk economisch economische waarde eczeem educatie eenvoudig eerlijkheid eetproblemen eetstoornis eierstokkanker Einstein eiwitten emancipatie emotie emotioneel welzijn emotionele beschikbaarheid empathie energie epigenetica Erikson erotofobie eten ethiek etiket etniciteit eurolac evalueren evidencebeest evolutie examen exclusief excreet excuus experimenteren extreem fabels fabeltjes fabrikanten Facebook factoren familie fanatiek feel-good feest feestdagen feiten feminisme fenegriek filmpje filosofie flash-heating fles flesvoeding flesweigeren flow focus fopspeen forensisch onderzoek forum foto's fouten freakshow frenulum frequent voeden freud functie functional food functionaliteit fysiologie gadgets galactogoog galega gastcolumn gebakken lucht gebit gebonden geboorte geboortegewicht geboortetrauma gedijen gedrag geelzucht geen kwaad doen geheim gehemelte gehemelteplaatje geinduceerde baring geinduceerde lactatie geïnduceerde lactatie . geit geld geloven geluk gelukkig gemiddeld gender genen GenerationR genetische manupulatie Gentiaan Violet George Clooney geschiedenis geur gevaar gevaarlijk gevaren geweld gewicht gewichtsverlies gewoon gezin gezond gezonde voeding gezondheid gezondheid moeder gezondheidsclaims gezondheidsinformatie gezondheidsprogramma gist glucose go with the flow goed goed genoeg goud griep groei groeistandaarden groen groene_leem grondstoffen grootmoeder gulden snede gynaecoloog halfjaar HAMLET handelplan hard drugs harry piekema hart hart- en vaatziekten hartfunctie hechting heks helen helper herinneren hersenen hersenontwikkeling heupdysplasie Hippocrates hirsutisme historie HIV HM4HB HMF holistisch honger hongersignalen honing hormonen horror houdbaarheid houding Hugh Laurie huidcontact huidflora huilen hulp hulp zoeken hulpmiddel hulpmiddelen hulpset hygiene hygiëne hype hyperlactatie hypoglycemie hypolactatie hysterie IBFAN ideaal IFE ijs ijzer IL-10 illusionist immuniteit immunologie immuuncellen Ina May Gaskin inbakeren individu indoctrinatie industrie infectie infecties inflammatie informatie informeren infuus ingetrokken tepels ingewikkeld ingrediënten ingrijpen initiatierite inleiden inschatten instinct instincten instinctief voeden instructie insuline intake intelligentie intentie inter-species zogen interactief interventie intiem intolerantie introductie inventariseren investering invloed invoelen inwikkelen inzet IQ irritatie Ja zuster nee zuster Jack Newman James McKenna JGZ JHL jodium Johan Cruijff Johnny Depp jonge moeder journalist jubileum Kangoeroe Moeder Zorg kanker kansen kapotte tepels karakter KDV keizersnede kennis kennisoverdracht keuze keuzes keuzes maken kiezen kijken kin kind kinderarts kinderdagverblijf kinderopvang kindersterfte KISS klacht kleur klierweefsel klinische lactatiekunde KMC KMZ knippen koemelk koesteren koestering koffie koken kokosolie kolf kolonisatie kolven korte tepels kosten kosten gezondheidszorg Kotlow koude kraam kraamafdeling kraambed kracht krampjes kritiek kruiden kruipen kunstvoeding kwakzalverij kwaliteit laat-prematuur lactaptin lactatie lactatiekunde lactatiekundige lacteren lactoengineering lactoferrine lactogenese LAM lange termijn langvoeden lanoline leefomgeving leiden lekken lengte lente leren leren aanleggen levende cellen levensles lezen lichaamscontact liefde lipriempje literatuuronderzoek LLL lobby logica logopedist loslaten luchtweginfecties luiers luisteren maag maagdarminfecties maaginhoud maagzuurremmers maan maat maatschappij macgyveren machinaal maffia magie magisch malafide mama maneschijn manieren manipuleren mannelijke lactatie marketeer marketing massage mastitis matrix Max Tailleur mazelen meanderen Meatloaf Medela media medicalisatie medicijnen medicijngebruik medische misser medium meerling melk melkbank melklijsten melkproductie melkstase melkstroom melktransfer melkzusters menarche menselijk mensenrechten menstruatie Meryl Streep met rust laten meten methode Michel Odent micronutriënten middenoorontsteking mijmeren milieuvervuiling min Miranda Kerr mode moe moeder moeder en kind nabijheid moeder-en-kind-nabijheid moedergodin moedergroep moedermelk moedermelknetwerk moedermelkvoeding moederschap mondflora mondonderzoek Montessori morbiditeit mores mortaliteit motieven motivatie motorische ontwikkeling MRI MRSA multidisciplinair multimoeder multiple sclerose mythe nabijheid nachtouderschap nachtvoedingen nadelen nadenken nalaten namaak nature-nurture natuur natuurlijk nauwkeurigheid NEC neerslachtigheid Nestle boycot nicotine nieuw nieuwsgierig Nils Bergman niplette non-nutritief noodsituatie norm normaal normen en waarden normwaarde Nurse Jackie nutriënten Obelix obesitas obsceen observeren obstreticus oedeem oefenen oestrogenen ogen oligosacchariden olympisch oma omega 3 omgeving omweg onaangepast onafhankelijkheid onconditioneel onconditioneel opvoeden onderkaak onderscheid ondersteuning ondervoeding onderwijs onderwijzen onderzoek onderzoek retrospectief onderzoeken onderzoeker onderzoekmethodes ongemakkelijk ongewenst zwanger ongewoon ongezond onrustig drinken ontdooien ontmoeten ontspannen ontsteking ontwerp ontwikkeling onvoldoende onvoorwaardelijk onvoorwaardelijk ouderschap onwennig oorlog oorontstekingen oorzaken opbrengst openbaar openbaar voeden opgelucht opleiding opleidingsniveau ouders oplossing opoffering oproep opties opvoeden opvoeding opvolgmelk opzoeken orale anatomie organische chemicaliën osteoporose Oud en Nieuw ouder-kind-interactie ouders ouderschap overdenking overeenkomsten overgewicht overheden overheid overleg overleven overproductie oververhitting oxytocine paced bottle feeding pacifisme pap papa parasiet partner pasgboren pasgeboren passie pasteuriseren patroon Paula Meier PCOS pech pedagoog peer support peercounseling pepermunt perceptie perfectie perinatale sterfte perspectief PET Peter Facinelli peuter pijn pijnbestrijding Pink pink ribbon plaats placebo plagiocefalie plan plan B plannen plezier politiek portie portiegrootte postnatale depressie postpartum bloedverlies powerpoint PPD prematuur prenataal afkolven prenatale depressie prenatale ontwikkeling prestatie preventie prijsvraag primaten prins prinses priorteit probiotica PROBIT probleemgedrag problemen problemen maken problemen oplossen productie professioneel profijt programma prolactine promoten promotie protocol psychologie PTSS puber radicaal ramp Rapley Raynaud RCT reactie realiteit rechten van het kind rechten-van-het-kind reclame redden redenen redeneren referentie referenties reflexen reflux regelen regelmaat regels reinheid relactatie relatie religie respect responsief ouderschap reuk revolutie richtlijn Riley ringsling risico risico van geen borstvoeding risicogedrag rituelen Robert De Niro robot roes roken rollen Romeo en Julia röntgenfoto routines rouw rozengeur RPS ruimte rumenzuur rust rustig RVP safe motherhood sagen salie salma hayek Salmonella samen samen slapen samenspel samenstelling samenwerking SBO congres scan Scandinavië schaamte schaap schade scheiding-van-moeder-en-kind scheidingsangst scheikunde schema schildklier schimmel schimmelinfecties schisis schizofrenie scholing schoonheid schrijven schudden schuim schuld schuldgevoel secreet seksisme seksleven seksualiteit seksuele mishandeling sensitief ouderschap sensitieve zorg SES Shakira show SIDS silicium simultaan voeden sintjanskruid slaap slaapcondities slaapcyclus slaapgebrek slaapomgeving slaappatroon slaapproblemen slaapritme slaaptraining slapen slendang smaak smaakontwikkeling smoes sneeuw sociaal gedrag sociaal netwerk socialiseren softdrugs sondevoeding soortspecifiek SPECT speen speenhoes spelen spelregels spenen spijsvertering sponsoring sport spraakontwikkeling spreken sprongetjes sprookjes spruw spugen stamcellen stand standaard stappenplan start statistieken Stefan Kleintjes stemherkenning sterk steun stoppen storen stress strijdmodel structuur studie stukjes stuwing substituut suiker suikermetabolisme suikerwater suppletie surrogaat symbiose taal taboe tandemvoeden tanden tattoo TBS te veel melk te weinig melk team technieken technologie tegendruk tegenwerken tellen temperatuur tentoonstelling tepelhoedje tepelkloven tepelproblemen tepels terminologie testosteron TGF-beta1 The Bad Mother's Handbook thema therapeutisch flesvoeden therapie thymus tienermoeder tijd tijger TNO toeschietreflex tolerant tong tongriem tortocillis toveren toxinen TRAIL triple P troosten trots trouw trucjes tweeling twijfel twilight type uitkomsten uitvinden Uncle Vernon UNICEF uniek universiteit urban legend utopia vaardigheden vacceenzuur vaccinatie vacuum vader vaderrol vaderschap vak vakantie valentijn vallen vampier variabelen variatie vaste voeding VBBB VBN vechten vegetariër veilig veiligheid verandering verantwoordelijkheid verantwoording verdediging verdriet vergelijking verhalen verkoudheid verliefd verloskundige vermoeidheid verondersteld te weinig melksyndroom verschillen verslikken verstopping vertrouwen verwaarlozing verwachten verwachting verwachtingen verwarmen verwarring verwennen verzadigingsignalen verzorgen verzorging vet vetzuren vies vingervoeding virus visite vitamine A vitamine B vitamine C vitamine D vitamine K vlakke tepels voeden voeden op verzoek voeding voeding moeder voedingesindustrie voedingsbeha voedingscentrum voedingsfrequentie voedingskussen voedingsmethode voedingspatroon voedingsstoffen voedingswaarde voedsel Voldemort voldoende volksgezondheid volledige zuigelingenvoeding volturi voorbeeld voorbereiden voorbereiding voordeel voordelen voorkeurshouding voorkomen voorlichting voornemen vooronderstelling voorschrift voortgezette borstvoeding voorwaarden vorm vraag vraag en aanbod vragen vreemd vreugde vriezer vrijwilligers vroede vrouw vroeggeboorte vrouw vruchtbaarheid vuistregels vulture vuurwerk vzwBorstvoeding waarde waarheid WABA wapens WAPF warmte water waterhuishouding waterpokken waterwereld WBW weeën wereldvrede werkende moeder werkende vader werkgever Weston A Price wetenschap wetgever WHO Whoopi wiegelied wiegendood wijkverpleegkundige wijsheid will smith winkel winkel concept winst wisselkind woede wolf wondermiddel woonomgeving woorden workshop WYSIWYG Yvo Smulders zalf zelfbeschikking zelfregulatie zelfstandig zelfvertrouwen ziektelast ziekteverekkers ziel zien zilver zink zintuigen zitten zoeken zoet zoethoudertjes zonlicht zonnesteek zoogdieren zoogkompressen zorg Zorg voor Borstvoeding zorgen zorggedrag zorgverleners zorgzaam zout zuigbehoefte zuigelingen zuigelingenvoeding zuigen zuigfles zuivelindustrie zwanger zwangerschap zwembad

Drukwerk educatieve materialen

Prijsprinter - copyshop - banner