Pagina's

Eurolac!

Een blog met (bijna) dagelijkse columns over borstvoeding, hoe het gaat, hoe het ook zou kunnen. Discussie, ironie, satire en parodie worden als stijlbloemen niet verguisd, naast gewone recht-toe recht-aan informatie.

vrijdag 25 oktober 2013

Vreemd apparaat

Foto: John Hurt als Quentin Crisp in An Englishman in New York (2009)

Ik laat u even meegenieten van de vreemde kronkelwerking van mijn geest. Terwijl ik begin aan de voorbereiding van dit stukje, over vreemde apparaten die worden aangeboden voor gebruik in de verzorging en het voeden van baby’s, hoor ik op de achtergrond op Radio2 het refrein ‘’Strange apparatus, You've never seen, Strange apparatus, even stranger theme’’ spelen. Een perfect themaliedje dus. Gelijk even zoeken wat de precieze titel is en wie het ook al weer ten gehore brengt. Leuk, Godley&Creme met An Englishman In New York. Maar al verder zoekend, om er een leuk plaatje bij te vinden, kom ik een verwijzing tegen naar een nummer van Sting met dezelfde titel, wat dan weer gelieerd is aan een film met dezelfde titel met een van mijn favoriete acteurs in de hoofdrol. Vandaar dus John Hurt als illustratie. Heeft niets met het thema te maken, eigenlijk, maar hij is zo geweldig, dat ik elke smoes aangrijp om hem nog eens te etaleren. Maar goed, vreemde apparaten, dus, voor de baby.

Afgelopen week werd mijn aandacht gevestigd op een paar zeer vreemd apparaten, een houder om een baby te dragen op de arm zonder hem vast te houden en van de zelfde fabrikant een soort koffiezetapparaat* maar dan voor poedermelk, een zwembandje waarin de baby wel heel bijzonder ronddobbert, en iets voor de geboorte van de baby. Om met die laatste te beginnen. Wat ik beschrijven ga is een pas uitgevonden apparaatje dat in de laatste testfase schijnt te zijn, niet een Middeleeuws martelwerktuig, ook geen modern geheime dienst foltergereedschap. Nee, het is een obstetrisch instrument om de vagina op te rekken tijdens de vroege ontsluitingsfase. Ja, u leest het goed en nee ik zet er geen plaatje bij. In de begeleidende, wervende tekst op de verkoopsite wordt begonnen met het volgende statement: 
Bevallingen gaan gepaard met enorme hoeveelheden trauma bij moeders. Meer dan 80% van alle vrouwen die vaginaal bevallen vertonen zichtbare vaginale scheurtjes en nog eens 20-30% lopen irreparabele schade op waarbij de bekkenspieren van de bekkenbotten worden afgescheurd. Onmiddellijke consequenties hiervan zijn langdurige pijn en lange hersteltijd terwijl de moeder voor haar baby probeert te zorgen, seksuele dysfunctie en permanente schade.
Dat is niet mis. Je snapt niet dat de mensheid niet al lang en breed is uitgestorven als voortplanten zo’n risicovolle en smartelijke bedoening is. Een weldenkend mens (iemand die zijn eigen gezonde verstand gebruikt zonder beïnvloeding en indoctrinatie met voorgeschreven denkpatronen) zou toch beginnen met zich achter de oren te krabben en zich terdege af te vragen hoe dat mogelijk is. En waarom dat alleen bij mensen gebeurt en waarom er nog steeds kinderen worden geboren. Maar nee, deze luitjes gaan gewoon een apparaat ontwerpen om te proberen de schade te verminderen. Mij lijkt dit een beetje op een medicijn voor het bestrijden van de bijwerkingen van een medicijn ter verlichting van de bijwerkingen van een medicijn voor een niet goed gediagnosticeerde aandoening. Want, zeg nou zelf, hoe logisch is het dat het normaal is dat meer dan 80% van de normaal bevallende vrouwen daar meer of minder ernstig geschonden uit komt. Voor een volkomen normale fysiologische functie. Een volkomen normale fysiologische functie die bij geen enkel ander zoogdier, ook geen enkele andere primaat, zoveel problemen geeft. Natuurlijk gaat er wel eens mis en zelfs goed mis, net als bij alle lichaamsfuncties, maar, kom op, meer dan 80%? Laat naar je kijken als je dat echt gelooft. 

Maar zoom eens even in op die drie woorden een paar regels hierboven: ~~normaal bevallende vrouwen~~. Daar zit het. Normaal bevallen is tegenwoordig iets heel erg alternatiefs. Er wordt in vrouwen geprikt en gepord, aan gemeten en getimed, over de baas gespeeld en beslist. Het moet sneller, het moet op een tevoren bepaalde tijd en in een voor de dokter handige houding en de vrouw zou liefst volkomen stil zijn, geen wensen uiten en al helemaal geen persgeluiden maken. Als door dat hele circus de vagina beschadigd raakt (en misschien ook wel door alle gewroet met vingers en apparaten tijdens de ontsluiting en uitdrijving) dan maken we a strange apparatus you’ve never seen om de vagina en de bekkenbodem gecontroleerd op te rekken. Ik weet nog wel een ander uitgangskanaal of twee die de ontwerpers eens mogen proberen op te rekken en een apparaatje dat erin wordt gestoken en dan steeds wijder wordt. Overigens, de organisatie die dit ding op de markt brengt bestaat uit 3 medisch en designontwerpers, 1 research ontwikkelaar, 1 arts, 3 juridische mensen en een groep investeerders. Nou, ja, tot zover dit apparatus.

Dan hebben we nog de fabrikant van het kunstvoedingzetapparaat (en miniatuur keukenmachines voor maxiprijzen om babyprutjes te fabriceren) die ook op de markt komt met een, geloof het of niet, houder om je kind mee op je arm te dragen of de fles te geven. Een soort van schelpachtig ding, net zoiets als de zitting van een autostoeltje, maar dan kleiner, waar het arme wurm in ligt en dat de moeder of de voeder op de arm draagt. Ik heb me het hoofd gebroken over de vraag voor wie een degelijk strange apparatus you’ve never seen nuttig zou kunnen zijn. Niet voor de baby, die ligt liever op een arm van vlees en bloed. Niet voor degene die draagt, want die heeft alleen maar meer gewicht te dragen en nog een stug gewicht op de koop toe. Blijft over degene die het fabriekt en verkoopt. Tja. Als hij er voldoende mensen van kan overtuigen dat ze dit echt waar zeker weten absoluut nodig hebben, ja dan kan het voor zijn portemonnee uitermate nuttig zijn.

Als klap op de vuurpijl het babyzwembandje. Leuk een babyzwembandje, zult u denken, fijn lekker samen zwemmen. Helemaal mijn idee. Ja. Tot dat je dit zwembandje ziet; het wordt niet bij de baby om het lijfje gebonden; het zijn geen vleugeltjes om de armen, het is geen zwemvestje. Neen, lees, kijk en huiver: het is een zwembandje wat het arme wicht om de nek geknoopt krijgt. Werkelijk waar en het wordt gepromoot als een ding waarmee kindlief de baarmoeder experience nog eens kan nabeleven. Nu, het kan zijn dat ik wel eens niet zo goed oplette tijdens de biologielessen, maar ik had er nog nooit van gehoord dat kinderen, of enig ander zoogdieren embryo, of enig embryo van enige soort, met een band om de nek in het vruchtwater dobbert. 

*) over een dergelijk apparaat van een ander merk had ik het al eerder in dit blog 
Baby Brezza: automatische poedermelkmaker
BabyBrezza Cuddle Cradle – een houder om de baby op te leggen als je hem op de arm draagt/voedt
Baby Swimmer

Welkom bij Eurolac!

Eurolac! is een onderdeel van Eurolac Lactatiekunde

Dit is het oude blog.

Voor de nieuwste berichten en voor diepgaande informatie, achtergrondartikelen, hulp en ondersteuning ga je naar www.eurolac.net. Hier vind je ook de Eurolac Lactatiekunde Webwinkel

Labels

aan-de-borstvoeding aanbevelingen aandacht aangeboren aangeleerd aanhappen aanklikbedje aanleg aanleggen aanleghulp aanname aanpassen aasgieren ABC abces ABM achtergrond achterkamertjes acrobatiek actie acupunctuur ademhaling ADHD adolescent adoptie advies advisering advocaat AFASS afbouwen affectie affectief afhankelijkheid afkoeling afkolven afleiding afsluiten afstamming afstrepen aftellen afvallen afvalstoffen afweer afwijking afwijzen agressie alcohol Alexandre Dumas alledaags alleen allergeen allergie allo-ouderschap allopathie alternatieve zorg aminozuren Amsterdam anamnese anatomie Angelina Jolie angst Anna Staas-Vink anorexia antibiotica anticonceptie antropologie apart apoptose apparaat appels archetype argument asimov ASS assortiment astma asymmetrie atopisch Attachment Parenting attachment theorie attitude autostoeltje baby baby-led-weaning babyverzorging babywise bacteriën bad badzout bakerpraat bakerpraatjes balts baren baring baringsrituelen bed-sharing bedrog beeldvorming begeleiden begeleiding begroting beha behandeling behoefte behoeften belasting beleid beloften beloning beoordeling beperken beroep beschadigen beschermen bescherming besmetting beurs bevalling bevorderen bewaren beweging bewerken bewijs bewijslast bewustzijn BFHI bijgeloof bijhouden bijscholing bijten bijvoeden aan de borst bijvoeding bijzonder bilirubine Biological Nurturing biologie biologisch biologische zuivel bitter blauwdruk bloed bloedarmoede bloedcellen bloeddruk bloedstolling bloedsuikers blootstelling BMI boek bonafide borst borstabces borsten borstkanker borstmassage borstonderzoek borstontsteking borstproblemen borstverkleining borstvoeding borstvoeding.com borstvoedingcafe borstvoedingcijfers borstvoedinginformatie borstvoedingmanagement borstvoedingorganisatie borstvoedingsbeleid borstvoedingsduur borstvoedingsorganisatie borstvoedingsthee borstvoedingvriendelijk borstweigeren botdichtheid botvorming boulemie bouwstoffen Bowlby BPA Brian Palmer brood broodjeaapverhaal buidelen buitengewoon cadeautjes caius calcium calendula campagne candida albicans capaciteit cariës caseine changeling chapeau chefkok chimpansee China chocolade clausule clusteren clusterkolven CMV co-ouderschap co-sleeping Cochrane Code coeliakie cohortstudie colostrum comfortabel commercie commissie communicatie compassie complementair complex complicated congruent consequent consequenties consultatiebureau contra-indicatie controle corrupt cortisol counseling couveuse CT cultuur cyclus D-MER D-TSR DALY's dankbaar darm darmflora darmfunctie David Sackett debat deficientie dehydratie delen demoniseren deskundig determinanten diabetes diagnose Diane Wiessinger diarree diëtiek dik discreet discriminatie discussie dissociatie DNA doel dokters dompelbad domperidon donormelk doorverwijzen doorzetten doula dr. Jay gordon draagkracht draaglast draagling draak dragen drempels drinken drinkproblemen drinktechniek druk dubbele boodschap duimzuigen duurzaamheid dwang E-Sakazakii EBM EBP echografie ecologisch borstvoeden ecologische voetafdruk economisch economische waarde eczeem educatie eenvoudig eerlijkheid eetproblemen eetstoornis eierstokkanker Einstein eiwitten emancipatie emotie emotioneel welzijn emotionele beschikbaarheid empathie energie epigenetica Erikson erotofobie eten ethiek etiket etniciteit eurolac evalueren evidencebeest evolutie examen exclusief excreet excuus experimenteren extreem fabels fabeltjes fabrikanten Facebook factoren familie fanatiek feel-good feest feestdagen feiten feminisme fenegriek filmpje filosofie flash-heating fles flesvoeding flesweigeren flow focus fopspeen forensisch onderzoek forum foto's fouten freakshow frenulum frequent voeden freud functie functional food functionaliteit fysiologie gadgets galactogoog galega gastcolumn gebakken lucht gebit gebonden geboorte geboortegewicht geboortetrauma gedijen gedrag geelzucht geen kwaad doen geheim gehemelte gehemelteplaatje geinduceerde baring geinduceerde lactatie geïnduceerde lactatie . geit geld geloven geluk gelukkig gemiddeld gender genen GenerationR genetische manupulatie Gentiaan Violet George Clooney geschiedenis geur gevaar gevaarlijk gevaren geweld gewicht gewichtsverlies gewoon gezin gezond gezonde voeding gezondheid gezondheid moeder gezondheidsclaims gezondheidsinformatie gezondheidsprogramma gist glucose go with the flow goed goed genoeg goud griep groei groeistandaarden groen groene_leem grondstoffen grootmoeder gulden snede gynaecoloog halfjaar HAMLET handelplan hard drugs harry piekema hart hart- en vaatziekten hartfunctie hechting heks helen helper herinneren hersenen hersenontwikkeling heupdysplasie Hippocrates hirsutisme historie HIV HM4HB HMF holistisch honger hongersignalen honing hormonen horror houdbaarheid houding Hugh Laurie huidcontact huidflora huilen hulp hulp zoeken hulpmiddel hulpmiddelen hulpset hygiene hygiëne hype hyperlactatie hypoglycemie hypolactatie hysterie IBFAN ideaal IFE ijs ijzer IL-10 illusionist immuniteit immunologie immuuncellen Ina May Gaskin inbakeren individu indoctrinatie industrie infectie infecties inflammatie informatie informeren infuus ingetrokken tepels ingewikkeld ingrediënten ingrijpen initiatierite inleiden inschatten instinct instincten instinctief voeden instructie insuline intake intelligentie intentie inter-species zogen interactief interventie intiem intolerantie introductie inventariseren investering invloed invoelen inwikkelen inzet IQ irritatie Ja zuster nee zuster Jack Newman James McKenna JGZ JHL jodium Johan Cruijff Johnny Depp jonge moeder journalist jubileum Kangoeroe Moeder Zorg kanker kansen kapotte tepels karakter KDV keizersnede kennis kennisoverdracht keuze keuzes keuzes maken kiezen kijken kin kind kinderarts kinderdagverblijf kinderopvang kindersterfte KISS klacht kleur klierweefsel klinische lactatiekunde KMC KMZ knippen koemelk koesteren koestering koffie koken kokosolie kolf kolonisatie kolven korte tepels kosten kosten gezondheidszorg Kotlow koude kraam kraamafdeling kraambed kracht krampjes kritiek kruiden kruipen kunstvoeding kwakzalverij kwaliteit laat-prematuur lactaptin lactatie lactatiekunde lactatiekundige lacteren lactoengineering lactoferrine lactogenese LAM lange termijn langvoeden lanoline leefomgeving leiden lekken lengte lente leren leren aanleggen levende cellen levensles lezen lichaamscontact liefde lipriempje literatuuronderzoek LLL lobby logica logopedist loslaten luchtweginfecties luiers luisteren maag maagdarminfecties maaginhoud maagzuurremmers maan maat maatschappij macgyveren machinaal maffia magie magisch malafide mama maneschijn manieren manipuleren mannelijke lactatie marketeer marketing massage mastitis matrix Max Tailleur mazelen meanderen Meatloaf Medela media medicalisatie medicijnen medicijngebruik medische misser medium meerling melk melkbank melklijsten melkproductie melkstase melkstroom melktransfer melkzusters menarche menselijk mensenrechten menstruatie Meryl Streep met rust laten meten methode Michel Odent micronutriënten middenoorontsteking mijmeren milieuvervuiling min Miranda Kerr mode moe moeder moeder en kind nabijheid moeder-en-kind-nabijheid moedergodin moedergroep moedermelk moedermelknetwerk moedermelkvoeding moederschap mondflora mondonderzoek Montessori morbiditeit mores mortaliteit motieven motivatie motorische ontwikkeling MRI MRSA multidisciplinair multimoeder multiple sclerose mythe nabijheid nachtouderschap nachtvoedingen nadelen nadenken nalaten namaak nature-nurture natuur natuurlijk nauwkeurigheid NEC neerslachtigheid Nestle boycot nicotine nieuw nieuwsgierig Nils Bergman niplette non-nutritief noodsituatie norm normaal normen en waarden normwaarde Nurse Jackie nutriënten Obelix obesitas obsceen observeren obstreticus oedeem oefenen oestrogenen ogen oligosacchariden olympisch oma omega 3 omgeving omweg onaangepast onafhankelijkheid onconditioneel onconditioneel opvoeden onderkaak onderscheid ondersteuning ondervoeding onderwijs onderwijzen onderzoek onderzoek retrospectief onderzoeken onderzoeker onderzoekmethodes ongemakkelijk ongewenst zwanger ongewoon ongezond onrustig drinken ontdooien ontmoeten ontspannen ontsteking ontwerp ontwikkeling onvoldoende onvoorwaardelijk onvoorwaardelijk ouderschap onwennig oorlog oorontstekingen oorzaken opbrengst openbaar openbaar voeden opgelucht opleiding opleidingsniveau ouders oplossing opoffering oproep opties opvoeden opvoeding opvolgmelk opzoeken orale anatomie organische chemicaliën osteoporose Oud en Nieuw ouder-kind-interactie ouders ouderschap overdenking overeenkomsten overgewicht overheden overheid overleg overleven overproductie oververhitting oxytocine paced bottle feeding pacifisme pap papa parasiet partner pasgboren pasgeboren passie pasteuriseren patroon Paula Meier PCOS pech pedagoog peer support peercounseling pepermunt perceptie perfectie perinatale sterfte perspectief PET Peter Facinelli peuter pijn pijnbestrijding Pink pink ribbon plaats placebo plagiocefalie plan plan B plannen plezier politiek portie portiegrootte postnatale depressie postpartum bloedverlies powerpoint PPD prematuur prenataal afkolven prenatale depressie prenatale ontwikkeling prestatie preventie prijsvraag primaten prins prinses priorteit probiotica PROBIT probleemgedrag problemen problemen maken problemen oplossen productie professioneel profijt programma prolactine promoten promotie protocol psychologie PTSS puber radicaal ramp Rapley Raynaud RCT reactie realiteit rechten van het kind rechten-van-het-kind reclame redden redenen redeneren referentie referenties reflexen reflux regelen regelmaat regels reinheid relactatie relatie religie respect responsief ouderschap reuk revolutie richtlijn Riley ringsling risico risico van geen borstvoeding risicogedrag rituelen Robert De Niro robot roes roken rollen Romeo en Julia röntgenfoto routines rouw rozengeur RPS ruimte rumenzuur rust rustig RVP safe motherhood sagen salie salma hayek Salmonella samen samen slapen samenspel samenstelling samenwerking SBO congres scan Scandinavië schaamte schaap schade scheiding-van-moeder-en-kind scheidingsangst scheikunde schema schildklier schimmel schimmelinfecties schisis schizofrenie scholing schoonheid schrijven schudden schuim schuld schuldgevoel secreet seksisme seksleven seksualiteit seksuele mishandeling sensitief ouderschap sensitieve zorg SES Shakira show SIDS silicium simultaan voeden sintjanskruid slaap slaapcondities slaapcyclus slaapgebrek slaapomgeving slaappatroon slaapproblemen slaapritme slaaptraining slapen slendang smaak smaakontwikkeling smoes sneeuw sociaal gedrag sociaal netwerk socialiseren softdrugs sondevoeding soortspecifiek SPECT speen speenhoes spelen spelregels spenen spijsvertering sponsoring sport spraakontwikkeling spreken sprongetjes sprookjes spruw spugen stamcellen stand standaard stappenplan start statistieken Stefan Kleintjes stemherkenning sterk steun stoppen storen stress strijdmodel structuur studie stukjes stuwing substituut suiker suikermetabolisme suikerwater suppletie surrogaat symbiose taal taboe tandemvoeden tanden tattoo TBS te veel melk te weinig melk team technieken technologie tegendruk tegenwerken tellen temperatuur tentoonstelling tepelhoedje tepelkloven tepelproblemen tepels terminologie testosteron TGF-beta1 The Bad Mother's Handbook thema therapeutisch flesvoeden therapie thymus tienermoeder tijd tijger TNO toeschietreflex tolerant tong tongriem tortocillis toveren toxinen TRAIL triple P troosten trots trouw trucjes tweeling twijfel twilight type uitkomsten uitvinden Uncle Vernon UNICEF uniek universiteit urban legend utopia vaardigheden vacceenzuur vaccinatie vacuum vader vaderrol vaderschap vak vakantie valentijn vallen vampier variabelen variatie vaste voeding VBBB VBN vechten vegetariër veilig veiligheid verandering verantwoordelijkheid verantwoording verdediging verdriet vergelijking verhalen verkoudheid verliefd verloskundige vermoeidheid verondersteld te weinig melksyndroom verschillen verslikken verstopping vertrouwen verwaarlozing verwachten verwachting verwachtingen verwarmen verwarring verwennen verzadigingsignalen verzorgen verzorging vet vetzuren vies vingervoeding virus visite vitamine A vitamine B vitamine C vitamine D vitamine K vlakke tepels voeden voeden op verzoek voeding voeding moeder voedingesindustrie voedingsbeha voedingscentrum voedingsfrequentie voedingskussen voedingsmethode voedingspatroon voedingsstoffen voedingswaarde voedsel Voldemort voldoende volksgezondheid volledige zuigelingenvoeding volturi voorbeeld voorbereiden voorbereiding voordeel voordelen voorkeurshouding voorkomen voorlichting voornemen vooronderstelling voorschrift voortgezette borstvoeding voorwaarden vorm vraag vraag en aanbod vragen vreemd vreugde vriezer vrijwilligers vroede vrouw vroeggeboorte vrouw vruchtbaarheid vuistregels vulture vuurwerk vzwBorstvoeding waarde waarheid WABA wapens WAPF warmte water waterhuishouding waterpokken waterwereld WBW weeën wereldvrede werkende moeder werkende vader werkgever Weston A Price wetenschap wetgever WHO Whoopi wiegelied wiegendood wijkverpleegkundige wijsheid will smith winkel winkel concept winst wisselkind woede wolf wondermiddel woonomgeving woorden workshop WYSIWYG Yvo Smulders zalf zelfbeschikking zelfregulatie zelfstandig zelfvertrouwen ziektelast ziekteverekkers ziel zien zilver zink zintuigen zitten zoeken zoet zoethoudertjes zonlicht zonnesteek zoogdieren zoogkompressen zorg Zorg voor Borstvoeding zorgen zorggedrag zorgverleners zorgzaam zout zuigbehoefte zuigelingen zuigelingenvoeding zuigen zuigfles zuivelindustrie zwanger zwangerschap zwembad

Drukwerk educatieve materialen

Prijsprinter - copyshop - banner