Tja, dan heb je je voorgenomen om in een zomerspecial ‘’in de herhaling’’ telkens een jarige acteur of actrice als illustratie te gebruiken, dan zoek je de lijst van 19 juli erbij en die start dan met twee van je geliefde acteurs. En dan moet je kiezen. Aan de ene kant, aan de ander kant. Wat een dilemma. Soms valt er niet goed te kiezen, soms hoef je niet te kiezen. Ik neem ze gewoon allebei. De ene voor zijn looks en de ander voor zijn kunst. Of omgekeerd. Nu is dit een dilemma waarvan de uitkomst niet erg veel consequenties heeft. Sommige keuzes zijn wel degelijk van groot belang, vaak levensbelang voor de betrokken partijen. Om goede keuzes te kunnen maken, moet er voldoende informatie voorhanden zijn en vertrouwen op het vermogen van mensen om voor zichzelf en hun kinderen goede, duidelijke en verantwoordde keuzes te maken.
Vetzuren in moedermelk beschermen tegen eczeemen:
De KOALA Birth Cohort Study ( www.koala-study.nl) onder leiding van dr Carel Thijs, universitair hoofddocent bij de Universiteit Maastricht, vond dat er bepaalde vetzuren in moedermelk voorkomen die waarschijnlijk de reden zijn dat borstvoeding beschermt tegen eczeem. Het gehalte van vacceenzuur en rumenzuur is niet gelijk in de melk van alle moeders en hoe meer er in zit, hoe beter hun melk beschermt. Deze vetzuren zitten vooral in vlees- en melkproducten afkomstig van herkauwers, zoals koemelk, geitenkaas en rund- en lamsvlees. Vooral biologische zuivelproducten leveren er veel van. De onderzoekers gaan ervan uit dat dat een mogelijke verklaringen is voor eerdere uitkomsten die aantoonden dat borstgevoede kinderen van ''alternatief'' etende moeders minder eczeemrisico hadden.
(10-8-2010)
Feest met tranenen:
Borstvoeding geven is voor de meeste moeders een plezierige ervaring, of wordt dit als de eerste hindernissen zijn genomen. Voor sommige moeders blijft er bij elke voeding een moment, of zelfs meer, dat ze er wel om kunnen janken, zij vallen voor enkele minuten in een diep, zwart gat. Zij zijn niet gek, geen slechte moeder, hebben geen postpartum depressie. Sinds kort heeft hun aandoening een naam: D-MER (Dysphoric Milk Ejection Reflex) of D-TSR (Dysforische ToeSchietReflex). Er is naar deze conditie nog geen echt onderzoek gedaan, maar de theorieën om te onderzoeken liggen klaar: oxytocine, nodig om de melk te laten stromen, zorgt voor een daling van dopamine, een ''happy-hormoon''. Bij sommige vrouwen is de daling te sterk of te abrupt en dat veroorzaakt diepe onlust gevoelens ofwel dysforie.
(11-08-2010)
Responsief ouderschap loont
In een goed opgezet promotieonderzoek onder leiding van Tetia van de Universiteit van Pennsylvanië bleek dat niet de slaaproutines en het gedrag van de moeder bepalend zijn voor de kwaliteit van de slaap van jonge kinderen (0-24 maanden), maar de emotionele beschikbaarheid van de moeder. Deze resultaten bevestigen de theoretische aanname dat de emotionele beschikbaarheid van de ouders in de slaapcontext het gevoel van veiligheid bij kinderen bevordert en als gevolg daarvan beter gereguleerde slaap bij de baby's en peuters. Een mooie manier om met responsief ouderschap te beginnen is Kangaroo Mother Care.
(12-08-2010)
Thijs C, Müller A, Rist L, Kummeling I, Snijders BEP, Huber M, van Ree R, Simões-Wüst AP, Dagnelie PC, van den Brandt PA: Fatty acids in breast milk and development of atopic eczema and allergic sensitisation in infancy. Allergy 2010 Jul 23.
Lees meer over D-TSR: D-MER.org | borstvoeding.com
Tetia DM, Kim BR, Mayer G, Countermine M: Maternal Emotional Availability at Bedtime Predicts Infant Sleep Quality. Journal of Family Psychology Volume 24, Issue 3, June 2010, Pages 307-315