Foto: Zwitsers zakmes met een USB stick erin verwerkt
Nr. 5 in de top tien meest gelezen Eurolac Flits!: Hergebruik van ontdooide moedermelk is veilig. 23 aug. 2010
Nr. 5 in de top tien meest gelezen Eurolac Flits!: Hergebruik van ontdooide moedermelk is veilig. 23 aug. 2010
Op de vijfde plaats in de toptien stond één van de vroegere korte berichtjes: ‘’Veelal wordt aangenomen dat vers ingevroren moedermelk die ontdooid is geweest niet opnieuw kan worden ingevroren en na enkele uren moet worden weggegooid. Onderzoek van Rechtman et al (2006) namens Prolacta Bioscience (een commerciële organisatie voor moedermelk-banking en onderzoek) toont echter aan dat moedermelk wel tegen een stootje kan en geen ongewenste bacteriegroei vertoont wanneer de melk na ontdooien op koelkast- of kamertemperatuur wordt bewaard tot wel 8 uur en vervolgens weer wordt ingevroren. Ook de voedingswaarde blijft vrijwel gelijk, hoewel de hoeveelheid vitamine C bij langer bewaren of bij bewaren op kamertemperatuur wel kan teruglopen.’’ In al zijn eenvoud brengt dit berichtje een grote en belangrijke boodschap: verse moedermelk is een robuuste vloeistof die we niet perse met zijden handschoentjes hoeven aan te pakken.
Over het bewaren van moedermelk heb ik vaker geschreven (Eurolac Flits! met label bewaren, 6 stukjes), want het is een thema dat mij na aan het hart ligt. Ik kan me er namelijk zo kwaad over maken dat borstvoeding geven en moedermelk zo opgehemeld worden dat het welhaast bovenmenselijke inspanning vergt om het voor elkaar te krijgen en te gebruiken. En hoewel moedermelk op zich natuurlijk wel redelijk verbazend spul en buitensporig goed wit spul genoemd mag worden, is het ook gewoon melk. Omdat het voor het overleven van het individuele kind en daarmee voor het overleven van de soort ook redelijke belangrijk spul is, is in het ontwerp meegenomen dat het robuust moest zijn en niet makkelijk kapot te krijgen.
Je kan moedermelk klutsen, roeren, schudden, koelen, bevriezen, ontdooien en nog eens bevriezen, tot lichaamstemperatuur verwarmen, ervan laten drinken en dan nog eens verwarmen en dan nog steeds is het niet bedorven en uitstekend geschikt voor menselijke consumptie. Je kan moedermelk zelfs koken en er pap van maken en dan is het nog steeds een prima voedingsmiddel. Na koken is het wel minder geschikt als bescherming tegen infecties en andere aanvallende ziekteverwekkers. Die beschermende stoffen zijn namelijk vooral eiwitten, enzymen en levende cellen en die kunnen allemaal niet zo goed tegen koken. Koken is zelfs de belangrijkste manier om ze kapot te krijgen.
Het meest verbazingwekkende aan moedermelk is dat het zo gewoon is en tegelijk zo sterk en onverstoorbaar. Veelzijdig en betrouwbar. Altijd paraat en gereed voor gebruik. Het is het Zwitserse mes onder het voedsel. Een Zwitsers mes met een USB stick voor extra geheugen erin, meegaand met zijn tijd, zich aanpassend aan de eisen die het kind stelt en waarvoor het kind wordt gesteld.
Rechtman, D. J., Lee, M. L., & Berg, H. (2006). Effect of environmental conditions on unpasteurized donor human milk. Breastfeeding Medicine, 1, 24-26.
Eurolac Flits! met label ontdooien, bacteriën, moedermelk. Deze links leiden naar een lijst met blogs met dit label, klik op de plaatjes in de linkerzijbalk voor meer verhaaltjes.