Foto: Julia Sawalha als Saffron, onherkenbaar in Marokkaanse berber outfit, in Absolutely Fabulous: Season 2, Episode 3 ''Morocco''
Ik zie mezelf graag als een tolerant persoon. Ik kan wel wat hebben aan afwijkend en onaangepast gedrag van anderen. Vooral omdat ik zelf ook nog wel eens dergelijk gedrag vertoon en dan ook graag getolereerd wil worden. Verder kan het mij ook niet veel schelen wat andere mensen doen, hoewel ik het wel interessant kan vinden ter observatie. Maar zolang er niemand hinder, last of nadeel van ondervindt, staat het wat mij betreft een ieder vrij te doen en laten wat hij wil. Neem nu een boerka. Ik vind het helemaal prima als een vrouw zich wil omgangen met broeken, doeken en jurken tot er van haarzelf niets meer te zien is. Als dat is wat zij zelf wil. Maar ik heb er wel hinder van als ik haar op straat tegen kom en ze mij benadert. Want ik kan niet zien wie of wat er allemaal onder die lagen stof zit. Eigenlijk net alsof je benaderd wordt door iemand die zijn integraalhelm ophoudt of die een bivakmuts draagt of een gezicht bedekkende clownsschmink, die dan ook nog onduidelijke tassen of zakken bij zich draagt. Want vreemd, orthodox of onorthodox, of uitzinnig is allemaal tot daar aan toe, maar ik wil wel kunnen zien wat voor vlees ik in de kuip heb.
Ik zie mezelf graag als een tolerant persoon. Ik kan wel wat hebben aan afwijkend en onaangepast gedrag van anderen. Vooral omdat ik zelf ook nog wel eens dergelijk gedrag vertoon en dan ook graag getolereerd wil worden. Verder kan het mij ook niet veel schelen wat andere mensen doen, hoewel ik het wel interessant kan vinden ter observatie. Maar zolang er niemand hinder, last of nadeel van ondervindt, staat het wat mij betreft een ieder vrij te doen en laten wat hij wil. Neem nu een boerka. Ik vind het helemaal prima als een vrouw zich wil omgangen met broeken, doeken en jurken tot er van haarzelf niets meer te zien is. Als dat is wat zij zelf wil. Maar ik heb er wel hinder van als ik haar op straat tegen kom en ze mij benadert. Want ik kan niet zien wie of wat er allemaal onder die lagen stof zit. Eigenlijk net alsof je benaderd wordt door iemand die zijn integraalhelm ophoudt of die een bivakmuts draagt of een gezicht bedekkende clownsschmink, die dan ook nog onduidelijke tassen of zakken bij zich draagt. Want vreemd, orthodox of onorthodox, of uitzinnig is allemaal tot daar aan toe, maar ik wil wel kunnen zien wat voor vlees ik in de kuip heb.
Gisteren passeerde weer eens een boerka de Facebook pagina’s. Nee, niet eentje voor volwassen vrouwen, maar eentje voor baby’s. En, nee, ook niet die voor kleine kinderen om te voorkomen dat ze worden gemolesteerd. Nee, een boerka voor etende baby’s. Een etende baby is namelijk iets dat sommige mensen erg ongemakkelijk maakt en hindert. Misschien worden ze er zelfs van een beetje bang van, net als ik bang wordt van een onherkenbaar vermomd persoon. Om dat ongemak en die onrust bij de toeschouwers te voorkomen, worden etende baby’s dus nu en dan in boerka’s gehuld. Grote, uitermate opvallende, tent-achtige constructies die helemaal om de baby en zijn eten heen worden gedrapeerd. Soms zijn de boerka’s voorzien van kijkgaten voor degene die de baby eten geeft. Mij persoonlijk lijkt het dat de baby en degene die hem zijn eten geeft van dit hele bouwwerk meer last hebben dan dat de toeschouwers last kunnen hebben van de etende baby. De toeschouwer kan natuurlijk ook gewoon de andere kant opkijken. Het is niet zo dat de baby achter hem aankomt en dwingt te kijken terwijl hij eet.
Een heel ander soort tolerantie gaat ook over eten, maar dan of het lichaam tolerant is voor bepaald voedsel. Normaal gesproken zijn mensen tolerant voor voedsel dat past binnen het menselijke dieet. Het lichaam herkent het voedingsmiddel en verteert het naar behoren. Sommige lichamen werken een beetje anders en die herkennen niet alles, wat als voedsel wordt aangeboden, ook als voedsel. In plaats van het gewoon rustig te accepteren en verteren vallen ze het aan alsof het een ziekteverwekker is. Of ze missen bepaalde hulpmiddelen om dat specifieke voedselonderdeel te verteren. We noemen dan, afhankelijk van het weigerende onderdeel, een allergie, een voedselintolerantie of malabsorptie. Volgens sommige theorieën komen allerlei vormen van voedsel intolerantie en allergie vaker voor omdat we er te veel en te vaak en te vroeg aan worden blootgesteld, volgens andere theorieën omdat de producten te ver zijn afgeweken van hun natuurlijk geëvolueerde vorm. Ook over de behandeling zijn diverse theorieën. De een zegt dat het lichaam het maar moet leren en gaan desensibiliseren door de te sensibiliseren met kleine beetjes tegelijk. Anderen stellen juist dat je de niet getolereerde voedingsmiddelen gewoon moet mijden. Tolerant versus intolerant voor de intolerantie zou je kunnen zeggen.
Ivarsson et al (2013) vergeleken kinderen die in twee verschillende perioden in Zweden werden geboren. Zij vonden dat bij de kinderen, die werden geboren in een periode waarin vroege introductie van gluten normaal was, 22 van elke 1000 op twaalfjarige leeftijd coeliakie (een vorm van glutenintolerantie) hadden, tegen 29 per 1000 van kinderen uit een periode waarin de introductie van ander voedsel tot na zes maanden werd uitgesteld. Zij concludeerden daaruit dat het dus gunstig kan zijn om vanaf vier maanden voorzichtig gluten te introduceren naast borstvoeding. Nou mag ik dan een verder heel erg tolerant persoon zijn, maar dit tolereer ik niet als onschadelijk excentriek gedrag. Een verschil van zeven per duizend (0,7%!) in één retrospectief vergelijkend cohort onderzoek is onvoldoende basis voor verandering van protocol. De risico’s voor andere negatieve effecten op de latere gezondheid door prematuur aanbieden van ander voedsel dan moedermelk zijn daarvoor te groot. De opgetelde risico’s van te vroeg beginnen met bijvoeding zijn veel groter dan de 0,7% winst die eerder beginnen met gluten kan verantwoorden.
Als het gaat om afwijkend gedrag dat schadelijk is voor anderen, nee, dan ben ik plotseling niet meer tolerant.
Ivarsson A, Myléus A, Norström F, van der Pals M, Rosén A, Högberg L, Danielsson L, Halvarsson B, Hammarroth S, Hernell O, Karlsson E, Stenhammar L, Webb C, Sandström O, Carlsson A: Prevalence of Childhood Celiac Disease and Changes in Infant Feeding. Pediatrics peds.2012-1015; published ahead of print February 18, 2013, doi:10.1542/peds.2012-1015
Eurolac Flits! met label allergie, risico van geen borstvoeding. Deze links leiden naar een lijst met blogs met dit label, klik op de plaatjes in de linkerzijbalk voor meer verhaaltjes.