Pagina's

Eurolac!

Een blog met (bijna) dagelijkse columns over borstvoeding, hoe het gaat, hoe het ook zou kunnen. Discussie, ironie, satire en parodie worden als stijlbloemen niet verguisd, naast gewone recht-toe recht-aan informatie.

zaterdag 24 november 2012

Veel

Foto: Remy (stem Patton Oswalt) de rat die onder dekking van keukenhulpje Linguini (stem Lou Romano) fungeert als chefkok in een verfijnd Frans restaurant, waar alles draait om perfect voedsel in perfecte ambiance in Ratatouille.
Hoe vaak eet jij op een dag? En hoe vaak drink je? En hoe vaak steek je iets anders eetbaars en/of drinkbaars in je mond? Met andere woorden: hoe vaak per etmaal geef jij je spijsvertering iets te doen? Tel heel eerlijk elke hap en slok. Een keer of 7, 8, 9, ...? Zit er, behalve in de nacht, vaker of minder vaak 2 uur of meer tussen twee van die momenten? De meeste volwassen Westerse mensen zullen, misschien tot hun eigen verbazing, tot de conclusie komen dat zij overdag gemiddeld elke twee-tweeëneenhalf uur wat eten, drinken of snacken. Meer dan de helft van al mijn cursisten (meestal verpleegkundigen, verloskundigen, vroedvrouwen en kraamverzorgenden) hebben op hun tafel iets te drinken en/of te eten staan om de lesblokken van twee uur tussen de pauzes door te komen. De, eerst Amerikaans genoemde, gewoonte om altijd een flesje water mee te nemen waar je ook gaat, neemt ook hier hand overhand toe.
Een volwassen mens met een gemiddeld energieverbruik heeft, afhankelijk van een aantal andere factoren, ongeveer 30cal/kg/dag nodig*. Een baby in zijn eerste levensjaar aflopend van ca. 100 tot 80cal.kg/dag**. In de eerste drie-vier maanden verdubbelt hij zijn geboortegewicht en een jaar later is hij drie zo zwaar als bij zijn geboorte. Dat vergt eten. Veel eten. Heel veel eten. In verhouding drie keer zoveel als een gemiddeld volwassen mens. In de praktijk komt het neer op zo’n liter melk per dag.
Gangbare richtlijnen voor zuigelingenvoeding geven aan dat bij het bereiken van een bepaalde leeftijd en/of een bepaald gewicht de voedingsfrequentie omlaag moet. Dat komt er op neer dat het kind die hele liter melk in steeds minder, maar grotere porties moet krijgen. De kindermaag is daar niet op gemaakt. De maag van een baby in rust is ongeveer even groot als zijn eigen vuistje. Dat is een standaardmaat. Volgens de min of meer vaste verhoudingen in het menselijk lichaam is de maag in rust zo groot als de eigen vuist. Mensen die hun maag door een leven van supersize maaltijden hebben getraind is groter. Een comfortabele maaltijd is twee vuisten groot, een stevig maal drie en een vijfgangen feestdis misschien wel vijf. Er is geen enkele manier waarop een liter melk kan worden verdeeld in vier of vijf porties die elk maximaal twee of drie vuistjes groot zijn.
Een maag kan wel getraind worden om meer te bevatten. Dat werkt het beste door al vanaf de eerste dagen de maaltijden consequent iets groter te maken dan comfortabel is. Bij veel kinderen zal in het begin de maag daartegen protesteren en het teveel eruit gooien. Dat geeft niet, gewoon doorzetten niet opgeven en medicijnen gebruiken die het spugen tegengaan. Vroeg of laat went de maag eraan en dan kan de volgende stap worden genomen: weer een iets grotere portie per maaltijd. Om niet boven de liter per dag te komen moeten die grotere maaltijden iets verder uit elkaar liggen, zodat het totaal in een maaltijd minder wordt behaald. Een goed getrainde babymaag kan op die manier op een zeker moment die hele liter in vier porties van een kwart liter verwerken. Natuurlijk geldt dit alleen voor baby’s. Geen volwassene zou het in zijn hoofd halen om zijn totale dagelijkse portie voedsel en drinken te verdelen in vier gelijke porties en die met tussenpozen van exact vier uur over de dag verspreid te eten en absoluut niets, ook geen glas water, een kopje koffie of een appel, tussendoor in te nemen.
Wat is het gevolg, of liever wat zijn de mogelijke gevolgen, van het streven naar een zo klein aantal zo groot mogelijke voedingen voor een baby (inclusief een zo snel mogelijk afwennen van nachtelijk eten)? Allereerst de gevolgen voor de maag en darmen. Het feit dat de maag een bepaald volume heeft, betekent dat de spijsvertering is afgestemd op dat volume. Overvulling zorgt voor overbelasting. Dat uit zich bij een baby in buikpijn (ook wel vergoelijkend krampjes genoemd) en spugen. De maag draai op meer dan volle capaciteit en is vervolgens een flinke poos werkeloos. Maar dan gaat het in de darmen verder. Bij borstvoeding zal een heel grote maaltijd in verhouding veel suiker en weinig vet bevatten. Die onbalans zorgt voor gisting en bruisende vertering met opnieuw buikpijn (‘’krampjes’’), gasvorming en mogelijk explosieve darmlozing met schuim, vreemde kleur en geur.
De met grote tussenpozen toegevoerde grote hoeveelheden energie met vooral veel suiker veroorzaken immense schommelingen in de bloedsuikerspiegels en de bijbehorende wisselende uitingen van hyperactiviteit en vermoeidheid (zich uitend in jengelen en huilen, maar niet kunnen slapen). De grote verschillen in volle maag en lege maag en de grote hoeveelheden voedsel die op zeer korte termijn moeten worden verwerkt kunnen zorgen voor een overbelasting van de insulinehuishouding, die daardoor levenslang verstoord kan raken. Dit en de grote glucose schommelingen zijn belangrijke factoren in het ontstaan van overgewicht en diabetes later. Die tendens wordt versterkt door het aanleren van eetgewoonten die bestaan uit het nuttigen van zeer grote maaltijden. Supersizing begint niet bij de fastfoodrestaurants, maar in de zuigelingenvoeding schema’s!
Baby’s moeten op zijn minst zo vaak eten als het aantal keren dat een volwassen mens door de dag heen iets van eten of drinken in zijn mond stopt. Minstens. Want die volwassene hoeft alleen zijn directe energieverbruik te compenseren en op gewicht te blijven (en vaak niet eens dat). De baby moet in de eerste drie tot vier maanden zijn gewicht verdubbelen en in het erop volgende jaar nog eens dat begingewicht erbij krijgen. Daar is veel eten voor nodig. Veel eten met een relatief kleine maag vraagt om frequente maaltijden. Dag en nacht. Dat geldt overigens ook voor kinderen die geen borstvoeding krijgen of die afgekolfde moedermelk krijgen. En die behoefte aan frequente kleine maaltijden neemt niet af met het ouder worden van het kind. Tegen dat ze volwassen zijn zitten ze nog steeds op zes tot acht voedingen en sommigen nog meer.
PS - Wanneer je dokter zegt dat het beter is om de maaltijden verder uit elkaar te brengen en dus te vergroten vraag dan eens naar de wetenschappelijke onderbouwing voor dat advies. En vraag dan gelijk eens of hij zelf ook volgens dat strikte schema van elke vier uur een maaltijd van exact dezelfde grootte eet en verder absoluut niets. Ik loof een cadeaubon voor de Eurolac Web Winkel uit voor degene die mij gepubliceerd, onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek kan leveren waaruit onomstotelijk blijkt dat [het vergroten van de maag van de baby en het verstoren van zijn glucose- en insulinehuishouding] het voeden van een zuigeling met een paar heel grote maaltijden per dag gunstig is.
*Dit is een afgeleide van de Harris-Benedict formule, waaruit blijkt dat een matig bewegende vrouw van 70kg en 170cm lang ongeveer 2000 cal per dag nodig heeft om gezond en op gewicht te blijven. Omgerekend is dit iets minder dan 30cal/kg/dag
**) Een baby heeft tot de verdubbeling van zijn geboortegewicht ongeveer 150ml moedermelk per kg per dag nodig. Moedermelk bevat ongeveer 70 cal per 100ml. Omrekenend kom je dan op ongeveer 100cal/kg/dag uit. Na die eerste maanden daalt de voedingsbehoefte naar 120ml/kg/dag wat overeenkomt met ongeveer 80cal/kg/dag.
Eurolac Flits! met label voeding, voedingspatroon, nachtvoedingen. Deze links leiden naar lijsten met bijdragen met deze labels. Klik op de plaatjes in de linkerzijbalk voor meer verhaaltjes.

Welkom bij Eurolac!

Eurolac! is een onderdeel van Eurolac Lactatiekunde

Dit is het oude blog.

Voor de nieuwste berichten en voor diepgaande informatie, achtergrondartikelen, hulp en ondersteuning ga je naar www.eurolac.net. Hier vind je ook de Eurolac Lactatiekunde Webwinkel

Labels

aan-de-borstvoeding aanbevelingen aandacht aangeboren aangeleerd aanhappen aanklikbedje aanleg aanleggen aanleghulp aanname aanpassen aasgieren ABC abces ABM achtergrond achterkamertjes acrobatiek actie acupunctuur ademhaling ADHD adolescent adoptie advies advisering advocaat AFASS afbouwen affectie affectief afhankelijkheid afkoeling afkolven afleiding afsluiten afstamming afstrepen aftellen afvallen afvalstoffen afweer afwijking afwijzen agressie alcohol Alexandre Dumas alledaags alleen allergeen allergie allo-ouderschap allopathie alternatieve zorg aminozuren Amsterdam anamnese anatomie Angelina Jolie angst Anna Staas-Vink anorexia antibiotica anticonceptie antropologie apart apoptose apparaat appels archetype argument asimov ASS assortiment astma asymmetrie atopisch Attachment Parenting attachment theorie attitude autostoeltje baby baby-led-weaning babyverzorging babywise bacteriën bad badzout bakerpraat bakerpraatjes balts baren baring baringsrituelen bed-sharing bedrog beeldvorming begeleiden begeleiding begroting beha behandeling behoefte behoeften belasting beleid beloften beloning beoordeling beperken beroep beschadigen beschermen bescherming besmetting beurs bevalling bevorderen bewaren beweging bewerken bewijs bewijslast bewustzijn BFHI bijgeloof bijhouden bijscholing bijten bijvoeden aan de borst bijvoeding bijzonder bilirubine Biological Nurturing biologie biologisch biologische zuivel bitter blauwdruk bloed bloedarmoede bloedcellen bloeddruk bloedstolling bloedsuikers blootstelling BMI boek bonafide borst borstabces borsten borstkanker borstmassage borstonderzoek borstontsteking borstproblemen borstverkleining borstvoeding borstvoeding.com borstvoedingcafe borstvoedingcijfers borstvoedinginformatie borstvoedingmanagement borstvoedingorganisatie borstvoedingsbeleid borstvoedingsduur borstvoedingsorganisatie borstvoedingsthee borstvoedingvriendelijk borstweigeren botdichtheid botvorming boulemie bouwstoffen Bowlby BPA Brian Palmer brood broodjeaapverhaal buidelen buitengewoon cadeautjes caius calcium calendula campagne candida albicans capaciteit cariës caseine changeling chapeau chefkok chimpansee China chocolade clausule clusteren clusterkolven CMV co-ouderschap co-sleeping Cochrane Code coeliakie cohortstudie colostrum comfortabel commercie commissie communicatie compassie complementair complex complicated congruent consequent consequenties consultatiebureau contra-indicatie controle corrupt cortisol counseling couveuse CT cultuur cyclus D-MER D-TSR DALY's dankbaar darm darmflora darmfunctie David Sackett debat deficientie dehydratie delen demoniseren deskundig determinanten diabetes diagnose Diane Wiessinger diarree diëtiek dik discreet discriminatie discussie dissociatie DNA doel dokters dompelbad domperidon donormelk doorverwijzen doorzetten doula dr. Jay gordon draagkracht draaglast draagling draak dragen drempels drinken drinkproblemen drinktechniek druk dubbele boodschap duimzuigen duurzaamheid dwang E-Sakazakii EBM EBP echografie ecologisch borstvoeden ecologische voetafdruk economisch economische waarde eczeem educatie eenvoudig eerlijkheid eetproblemen eetstoornis eierstokkanker Einstein eiwitten emancipatie emotie emotioneel welzijn emotionele beschikbaarheid empathie energie epigenetica Erikson erotofobie eten ethiek etiket etniciteit eurolac evalueren evidencebeest evolutie examen exclusief excreet excuus experimenteren extreem fabels fabeltjes fabrikanten Facebook factoren familie fanatiek feel-good feest feestdagen feiten feminisme fenegriek filmpje filosofie flash-heating fles flesvoeding flesweigeren flow focus fopspeen forensisch onderzoek forum foto's fouten freakshow frenulum frequent voeden freud functie functional food functionaliteit fysiologie gadgets galactogoog galega gastcolumn gebakken lucht gebit gebonden geboorte geboortegewicht geboortetrauma gedijen gedrag geelzucht geen kwaad doen geheim gehemelte gehemelteplaatje geinduceerde baring geinduceerde lactatie geïnduceerde lactatie . geit geld geloven geluk gelukkig gemiddeld gender genen GenerationR genetische manupulatie Gentiaan Violet George Clooney geschiedenis geur gevaar gevaarlijk gevaren geweld gewicht gewichtsverlies gewoon gezin gezond gezonde voeding gezondheid gezondheid moeder gezondheidsclaims gezondheidsinformatie gezondheidsprogramma gist glucose go with the flow goed goed genoeg goud griep groei groeistandaarden groen groene_leem grondstoffen grootmoeder gulden snede gynaecoloog halfjaar HAMLET handelplan hard drugs harry piekema hart hart- en vaatziekten hartfunctie hechting heks helen helper herinneren hersenen hersenontwikkeling heupdysplasie Hippocrates hirsutisme historie HIV HM4HB HMF holistisch honger hongersignalen honing hormonen horror houdbaarheid houding Hugh Laurie huidcontact huidflora huilen hulp hulp zoeken hulpmiddel hulpmiddelen hulpset hygiene hygiëne hype hyperlactatie hypoglycemie hypolactatie hysterie IBFAN ideaal IFE ijs ijzer IL-10 illusionist immuniteit immunologie immuuncellen Ina May Gaskin inbakeren individu indoctrinatie industrie infectie infecties inflammatie informatie informeren infuus ingetrokken tepels ingewikkeld ingrediënten ingrijpen initiatierite inleiden inschatten instinct instincten instinctief voeden instructie insuline intake intelligentie intentie inter-species zogen interactief interventie intiem intolerantie introductie inventariseren investering invloed invoelen inwikkelen inzet IQ irritatie Ja zuster nee zuster Jack Newman James McKenna JGZ JHL jodium Johan Cruijff Johnny Depp jonge moeder journalist jubileum Kangoeroe Moeder Zorg kanker kansen kapotte tepels karakter KDV keizersnede kennis kennisoverdracht keuze keuzes keuzes maken kiezen kijken kin kind kinderarts kinderdagverblijf kinderopvang kindersterfte KISS klacht kleur klierweefsel klinische lactatiekunde KMC KMZ knippen koemelk koesteren koestering koffie koken kokosolie kolf kolonisatie kolven korte tepels kosten kosten gezondheidszorg Kotlow koude kraam kraamafdeling kraambed kracht krampjes kritiek kruiden kruipen kunstvoeding kwakzalverij kwaliteit laat-prematuur lactaptin lactatie lactatiekunde lactatiekundige lacteren lactoengineering lactoferrine lactogenese LAM lange termijn langvoeden lanoline leefomgeving leiden lekken lengte lente leren leren aanleggen levende cellen levensles lezen lichaamscontact liefde lipriempje literatuuronderzoek LLL lobby logica logopedist loslaten luchtweginfecties luiers luisteren maag maagdarminfecties maaginhoud maagzuurremmers maan maat maatschappij macgyveren machinaal maffia magie magisch malafide mama maneschijn manieren manipuleren mannelijke lactatie marketeer marketing massage mastitis matrix Max Tailleur mazelen meanderen Meatloaf Medela media medicalisatie medicijnen medicijngebruik medische misser medium meerling melk melkbank melklijsten melkproductie melkstase melkstroom melktransfer melkzusters menarche menselijk mensenrechten menstruatie Meryl Streep met rust laten meten methode Michel Odent micronutriënten middenoorontsteking mijmeren milieuvervuiling min Miranda Kerr mode moe moeder moeder en kind nabijheid moeder-en-kind-nabijheid moedergodin moedergroep moedermelk moedermelknetwerk moedermelkvoeding moederschap mondflora mondonderzoek Montessori morbiditeit mores mortaliteit motieven motivatie motorische ontwikkeling MRI MRSA multidisciplinair multimoeder multiple sclerose mythe nabijheid nachtouderschap nachtvoedingen nadelen nadenken nalaten namaak nature-nurture natuur natuurlijk nauwkeurigheid NEC neerslachtigheid Nestle boycot nicotine nieuw nieuwsgierig Nils Bergman niplette non-nutritief noodsituatie norm normaal normen en waarden normwaarde Nurse Jackie nutriënten Obelix obesitas obsceen observeren obstreticus oedeem oefenen oestrogenen ogen oligosacchariden olympisch oma omega 3 omgeving omweg onaangepast onafhankelijkheid onconditioneel onconditioneel opvoeden onderkaak onderscheid ondersteuning ondervoeding onderwijs onderwijzen onderzoek onderzoek retrospectief onderzoeken onderzoeker onderzoekmethodes ongemakkelijk ongewenst zwanger ongewoon ongezond onrustig drinken ontdooien ontmoeten ontspannen ontsteking ontwerp ontwikkeling onvoldoende onvoorwaardelijk onvoorwaardelijk ouderschap onwennig oorlog oorontstekingen oorzaken opbrengst openbaar openbaar voeden opgelucht opleiding opleidingsniveau ouders oplossing opoffering oproep opties opvoeden opvoeding opvolgmelk opzoeken orale anatomie organische chemicaliën osteoporose Oud en Nieuw ouder-kind-interactie ouders ouderschap overdenking overeenkomsten overgewicht overheden overheid overleg overleven overproductie oververhitting oxytocine paced bottle feeding pacifisme pap papa parasiet partner pasgboren pasgeboren passie pasteuriseren patroon Paula Meier PCOS pech pedagoog peer support peercounseling pepermunt perceptie perfectie perinatale sterfte perspectief PET Peter Facinelli peuter pijn pijnbestrijding Pink pink ribbon plaats placebo plagiocefalie plan plan B plannen plezier politiek portie portiegrootte postnatale depressie postpartum bloedverlies powerpoint PPD prematuur prenataal afkolven prenatale depressie prenatale ontwikkeling prestatie preventie prijsvraag primaten prins prinses priorteit probiotica PROBIT probleemgedrag problemen problemen maken problemen oplossen productie professioneel profijt programma prolactine promoten promotie protocol psychologie PTSS puber radicaal ramp Rapley Raynaud RCT reactie realiteit rechten van het kind rechten-van-het-kind reclame redden redenen redeneren referentie referenties reflexen reflux regelen regelmaat regels reinheid relactatie relatie religie respect responsief ouderschap reuk revolutie richtlijn Riley ringsling risico risico van geen borstvoeding risicogedrag rituelen Robert De Niro robot roes roken rollen Romeo en Julia röntgenfoto routines rouw rozengeur RPS ruimte rumenzuur rust rustig RVP safe motherhood sagen salie salma hayek Salmonella samen samen slapen samenspel samenstelling samenwerking SBO congres scan Scandinavië schaamte schaap schade scheiding-van-moeder-en-kind scheidingsangst scheikunde schema schildklier schimmel schimmelinfecties schisis schizofrenie scholing schoonheid schrijven schudden schuim schuld schuldgevoel secreet seksisme seksleven seksualiteit seksuele mishandeling sensitief ouderschap sensitieve zorg SES Shakira show SIDS silicium simultaan voeden sintjanskruid slaap slaapcondities slaapcyclus slaapgebrek slaapomgeving slaappatroon slaapproblemen slaapritme slaaptraining slapen slendang smaak smaakontwikkeling smoes sneeuw sociaal gedrag sociaal netwerk socialiseren softdrugs sondevoeding soortspecifiek SPECT speen speenhoes spelen spelregels spenen spijsvertering sponsoring sport spraakontwikkeling spreken sprongetjes sprookjes spruw spugen stamcellen stand standaard stappenplan start statistieken Stefan Kleintjes stemherkenning sterk steun stoppen storen stress strijdmodel structuur studie stukjes stuwing substituut suiker suikermetabolisme suikerwater suppletie surrogaat symbiose taal taboe tandemvoeden tanden tattoo TBS te veel melk te weinig melk team technieken technologie tegendruk tegenwerken tellen temperatuur tentoonstelling tepelhoedje tepelkloven tepelproblemen tepels terminologie testosteron TGF-beta1 The Bad Mother's Handbook thema therapeutisch flesvoeden therapie thymus tienermoeder tijd tijger TNO toeschietreflex tolerant tong tongriem tortocillis toveren toxinen TRAIL triple P troosten trots trouw trucjes tweeling twijfel twilight type uitkomsten uitvinden Uncle Vernon UNICEF uniek universiteit urban legend utopia vaardigheden vacceenzuur vaccinatie vacuum vader vaderrol vaderschap vak vakantie valentijn vallen vampier variabelen variatie vaste voeding VBBB VBN vechten vegetariër veilig veiligheid verandering verantwoordelijkheid verantwoording verdediging verdriet vergelijking verhalen verkoudheid verliefd verloskundige vermoeidheid verondersteld te weinig melksyndroom verschillen verslikken verstopping vertrouwen verwaarlozing verwachten verwachting verwachtingen verwarmen verwarring verwennen verzadigingsignalen verzorgen verzorging vet vetzuren vies vingervoeding virus visite vitamine A vitamine B vitamine C vitamine D vitamine K vlakke tepels voeden voeden op verzoek voeding voeding moeder voedingesindustrie voedingsbeha voedingscentrum voedingsfrequentie voedingskussen voedingsmethode voedingspatroon voedingsstoffen voedingswaarde voedsel Voldemort voldoende volksgezondheid volledige zuigelingenvoeding volturi voorbeeld voorbereiden voorbereiding voordeel voordelen voorkeurshouding voorkomen voorlichting voornemen vooronderstelling voorschrift voortgezette borstvoeding voorwaarden vorm vraag vraag en aanbod vragen vreemd vreugde vriezer vrijwilligers vroede vrouw vroeggeboorte vrouw vruchtbaarheid vuistregels vulture vuurwerk vzwBorstvoeding waarde waarheid WABA wapens WAPF warmte water waterhuishouding waterpokken waterwereld WBW weeën wereldvrede werkende moeder werkende vader werkgever Weston A Price wetenschap wetgever WHO Whoopi wiegelied wiegendood wijkverpleegkundige wijsheid will smith winkel winkel concept winst wisselkind woede wolf wondermiddel woonomgeving woorden workshop WYSIWYG Yvo Smulders zalf zelfbeschikking zelfregulatie zelfstandig zelfvertrouwen ziektelast ziekteverekkers ziel zien zilver zink zintuigen zitten zoeken zoet zoethoudertjes zonlicht zonnesteek zoogdieren zoogkompressen zorg Zorg voor Borstvoeding zorgen zorggedrag zorgverleners zorgzaam zout zuigbehoefte zuigelingen zuigelingenvoeding zuigen zuigfles zuivelindustrie zwanger zwangerschap zwembad

Drukwerk educatieve materialen

Prijsprinter - copyshop - banner