Pagina's

Eurolac!

Een blog met (bijna) dagelijkse columns over borstvoeding, hoe het gaat, hoe het ook zou kunnen. Discussie, ironie, satire en parodie worden als stijlbloemen niet verguisd, naast gewone recht-toe recht-aan informatie.

vrijdag 19 oktober 2012

Kruiden

Foto: Simon Baker drinkt als Patrick Jane in de  The Mentalist episode Devil's Cherry belladonnathee om de hallucinatie van zijn overleden dochter terug te krijgen.
De krachtigste geneesmiddelen en de krachtigste vergiften komen uit planten. Dat weten mensen als sinds het ontwaken van de mensheid en ook dieren weten dat. Een ziek dier zal instinctief bepaalde planten eten om beter te worden als hij ziek is of om te braken als hij iets verkeerds gegeten heeft. Sommige planten worden zelfs door de gehardste alleseters gemeden als de pest. Veel planten zijn in een bepaalde dosis geneeskrachtig of verdovend en in een andere dosis, direct of met vertraging, dodelijk. In de loop van eeuwen en eeuwen hebben mensen onderzocht en ontdekt welke planten in welke bereidingen welke effecten hebben. Dat ging vaak met vallen en opstaan en door schade en schande. Genezers gebruikten vaak zichzelf als proefkonijn en er kwam vaak, door het niet begrijpen van ziekte- en genezingsprocessen, een boel hokuspocus bij. Men ontdekte dat van de ene plant alles moest worden gebruikt, van andere liever wortel, stengel, blad, bloem of zaad. Men vond uit dat het ene kruid beter werkte als het zo werd gegeten, het andere als het fijngewreven in een zalf op de huid werd gesmeerd, en weer andere als thee of tinctuur ingenomen. Overal ter wereld zijn voor allerlei kwalen, aandoeningen en doelen planten te vinden die door generatie na generatie van genezers zijn uitgeprobeerd en getest en goed of gevaarlijk bevonden.
Met de opkomst van de moderne westerse wetenschap wilde men weten wat nu precies welk effect veroorzaakte en of je die aparte stoffen ook apart uit een plant kon halen en toedienen en of je misschien dingen kon namaken. Dat is het begin van wat nu de reguliere of allopathische geneeskunde en medicijnleer heet. Eigenlijk is dat de alternatieve geneeskunst en de natuurgeneeswijzen zijn de normale vormen. In een soort groteske Kafkaiaanse verdraaiing van de werkelijkheid is die alternatieve geneeskunst en medicijnleer de dominante en gangbare geworden (en de meest financieel profijtelijke voor de leveranciers). De al eeuwenlang gevestigde kruidenleer wordt nu verplicht zich opnieuw te bewijzen volgens de normen van de opportunist die zich nu koning noemt. Dat is een uitermate moeilijke opdracht, omdat je in de natuurgeneeswijzen onmogelijk werkzame bestanddelen kunt isoleren van het geheel van de plant waaruit ze komen en ook het geheel van de patiënt en zijn geneesmiddel uiteen kunt halen. Het gaat namelijk niet om een enkele werkzaam ingrediënt, maar om de meerwaarde van de som der delen. En het gaat niet om een symptoom en een bestrijding daarvan, maar om een mens die reageert op een medicijn, met zijn hele organisme en zijn hele wezen; een wezenlijk holistisch gebeuren. In de allopathie is vrijwel alles geïsoleerd: de patiënt, zijn aandoening en de werkzame stoffen tegen enkelvoudige symptomen.
Door deze vreemde situatie mogen kruiden nu volgens de wet, die gezwicht is voor de lobby van de allopathie en de waanzekerheden van de huidige wetenschap, niet meer worden genoemd voor wat zij zijn, enkel de naam mag worden vermeld. Op verpakkingen van kruidenmiddelen en in de productbeschrijvingen van de winkels die ze verkopen, mag niet meer worden vermeld voor welke ziekte, aandoening of doel ze kunnen worden gebruikt. Mensen die kruiden willen gebruiken om zichzelf te helpen genezen moeten nu dus eerst zelf een kruidendeskundige worden, zodat zij weten welke kruiden zij moeten kopen. Dit is een gevaarlijke situatie, want er zijn allerlei kruiden die behalve als medicijn ook als gif kunnen worden gebruikt. Digitalis (vingerhoedskruid) kan worden gebruikt bij hartzwakte, maar in een wat grotere dosis is het dodelijk. Belladonna (wolfskers) kan als oogdruppels gebruikt zorgen voor verwijding van de pupil (voor het mooi of voor oogonderzoek), maar thee van de bladeren is een sterk hallucinogeen en een tiental bessen is dodelijk. Erg gevaarlijk om zo maar te kopen, zonder dat dat op de verpakking mag staan.
Gelukkig zijn de meeste kruiden niet zo extreem in hun werking. Er is een groot scala aan kruiden die heilzaam werken op de hele mens of op specifieke functies. Voor de vrouw die haar kind borstvoeding wil geven is er ruim voldoende keuze. Allereerst zijn daar de algemeen versterkende kruiden, waarvan ik de brandnetel eruit wil lichten. De brandnetel, zo verguisd door sier-tuiniers, is een van de meest waardevolle planten. Het is een voedselplant die volop ijzer en kalk en andere mineralen vitaminen levert. In de vorm van thee versterkt en reguleert brandnetel het hele organisme, met speciale aandacht voor de ijzer- en de kalkhuishouding. Dat laatste wil zeggen dat brandnetel het lichaam leert hoe het het meest economisch omgaat met het beschikbare aanbod aan ijzer en kalk. IJzer en kalk zijn voor een vrouw, die net een kind heeft gebaard en hem met de melk uit haar borsten nog maanden of jarenlang moet blijven voeden, heel belangrijke stoffen. Dan zijn er de kruiden, zoals vrouwenmantel, die de vrouwenkruiden worden genoemd omdat ze de specifiek vrouwelijke organen en hun werking ondersteunen. Er zijn kruiden die een goed gevoel geven en kalmerend werken, zoals roos, lavendel en lindebloesem. Dat is belangrijk voor een moeder bij wie stress en vermoeidheid het volop stromen van de melk kan tegenwerken. Tot slot zijn er de kruiden die van oudsher bekend zijn om hun positieve invloed op de aanmaak van moedermelk. De schermbloemigen zijn daar goed in, met name anijs en venkel. Anijs kennen we als de muisjes op de beschuiten, die eigenlijk voor de kraamvrouw bedoeld zijn, maar vooral door de kraamvisite worden genuttigd. Venkel is een kruid waarmee we liever voorzichtig zijn, omdat het in kleine hoeveelheden een kalmerende werking heeft op darmkrampen, maar in grotere hoeveelheden deze juist veroorzaakt.
Dan zijn er de kruiden waarnaar in het gebruik als galactogoog (melkproductie bevorderend geneesmiddel) wel onderzoek is gedaan: fenegriek, galega en gezegende distel. Van deze drie is hun werking in deze bewezen. Fenegriek stimuleert de afgifte van het melkmakende hormoon prolactine en galega (geitenkruid of goat’s rue) stimuleert de groei van extra melkklierweefsel. Samen een winnend team, dat extra ondersteund kan worden door gezegende distel. De werking van gezegende distel als galactogoog is onduidelijk, maar het is een eetlustopwekker en het bevordert de spijsvertering en als zodanig heeft het een heilzaam effect op het functioneren van de jonge moeder. Het moet echter niet in te grote dosissen worden gebruikt omdat het dan juist maag- en spijsverteringsproblemen kan veroorzaken. Fenegriek en galega hebben mogelijk een dis-regulerende werking op de suikerhuishouding in grotere doseringen. Bij veel kruiden geldt dus zeer zeker niet dat als één dosis goed, twee doses beter zijn. Fenegriek en galega zijn behalve als bestanddeel van borstvoedingsthee (Eurolac Mama’s Thee) ook in capsulevorm (Eurolac Boezemvriendjes) verkrijgbaar. Het merk Motherlove heeft ook preparaten met fenegriek en galega en een variant met gezegende distel erbij.
Wat bij borstvoedingsthee ook erg belangrijk en heilzaam is, en vooral niet in wetenschappelijk onderzoek te meten of gezien als placebo-effect) is het goed voor jezelf zorgen. Even gaan zitten voeden met een lekker kopje thee erbij, voeten omhoog, muziekje aan, dat doet een moeder goed en het laat de melk vrijelijk stromen. Even in de ogen van je kind staren of, als je dat liever doet, wat lezen, forummen of een filmpje kijken helpen mee met ontspannen en melkstromen. En dit werkt ook allemaal als je niet kan voeden, maar moet kolven.
Eurolac Flits! met label galactogoog, galega en fenegriek, melkproductie Deze links leiden naar een lijst met blogs met dit label, klik op de plaatsjes in de linkerzijbalk voor meer verhaaltjes.
Mengsel van gemengde gedroogde kruiden ter bevordering van de melkproductie: brandnetel, gezegende distel, galega, fenegriek (zaad), anijs (zaad), goudsbloem, vrouwenmantel, citroenmelisse , roos, lavendel, lindebloesem.

Welkom bij Eurolac!

Eurolac! is een onderdeel van Eurolac Lactatiekunde

Dit is het oude blog.

Voor de nieuwste berichten en voor diepgaande informatie, achtergrondartikelen, hulp en ondersteuning ga je naar www.eurolac.net. Hier vind je ook de Eurolac Lactatiekunde Webwinkel

Labels

aan-de-borstvoeding aanbevelingen aandacht aangeboren aangeleerd aanhappen aanklikbedje aanleg aanleggen aanleghulp aanname aanpassen aasgieren ABC abces ABM achtergrond achterkamertjes acrobatiek actie acupunctuur ademhaling ADHD adolescent adoptie advies advisering advocaat AFASS afbouwen affectie affectief afhankelijkheid afkoeling afkolven afleiding afsluiten afstamming afstrepen aftellen afvallen afvalstoffen afweer afwijking afwijzen agressie alcohol Alexandre Dumas alledaags alleen allergeen allergie allo-ouderschap allopathie alternatieve zorg aminozuren Amsterdam anamnese anatomie Angelina Jolie angst Anna Staas-Vink anorexia antibiotica anticonceptie antropologie apart apoptose apparaat appels archetype argument asimov ASS assortiment astma asymmetrie atopisch Attachment Parenting attachment theorie attitude autostoeltje baby baby-led-weaning babyverzorging babywise bacteriën bad badzout bakerpraat bakerpraatjes balts baren baring baringsrituelen bed-sharing bedrog beeldvorming begeleiden begeleiding begroting beha behandeling behoefte behoeften belasting beleid beloften beloning beoordeling beperken beroep beschadigen beschermen bescherming besmetting beurs bevalling bevorderen bewaren beweging bewerken bewijs bewijslast bewustzijn BFHI bijgeloof bijhouden bijscholing bijten bijvoeden aan de borst bijvoeding bijzonder bilirubine Biological Nurturing biologie biologisch biologische zuivel bitter blauwdruk bloed bloedarmoede bloedcellen bloeddruk bloedstolling bloedsuikers blootstelling BMI boek bonafide borst borstabces borsten borstkanker borstmassage borstonderzoek borstontsteking borstproblemen borstverkleining borstvoeding borstvoeding.com borstvoedingcafe borstvoedingcijfers borstvoedinginformatie borstvoedingmanagement borstvoedingorganisatie borstvoedingsbeleid borstvoedingsduur borstvoedingsorganisatie borstvoedingsthee borstvoedingvriendelijk borstweigeren botdichtheid botvorming boulemie bouwstoffen Bowlby BPA Brian Palmer brood broodjeaapverhaal buidelen buitengewoon cadeautjes caius calcium calendula campagne candida albicans capaciteit cariës caseine changeling chapeau chefkok chimpansee China chocolade clausule clusteren clusterkolven CMV co-ouderschap co-sleeping Cochrane Code coeliakie cohortstudie colostrum comfortabel commercie commissie communicatie compassie complementair complex complicated congruent consequent consequenties consultatiebureau contra-indicatie controle corrupt cortisol counseling couveuse CT cultuur cyclus D-MER D-TSR DALY's dankbaar darm darmflora darmfunctie David Sackett debat deficientie dehydratie delen demoniseren deskundig determinanten diabetes diagnose Diane Wiessinger diarree diëtiek dik discreet discriminatie discussie dissociatie DNA doel dokters dompelbad domperidon donormelk doorverwijzen doorzetten doula dr. Jay gordon draagkracht draaglast draagling draak dragen drempels drinken drinkproblemen drinktechniek druk dubbele boodschap duimzuigen duurzaamheid dwang E-Sakazakii EBM EBP echografie ecologisch borstvoeden ecologische voetafdruk economisch economische waarde eczeem educatie eenvoudig eerlijkheid eetproblemen eetstoornis eierstokkanker Einstein eiwitten emancipatie emotie emotioneel welzijn emotionele beschikbaarheid empathie energie epigenetica Erikson erotofobie eten ethiek etiket etniciteit eurolac evalueren evidencebeest evolutie examen exclusief excreet excuus experimenteren extreem fabels fabeltjes fabrikanten Facebook factoren familie fanatiek feel-good feest feestdagen feiten feminisme fenegriek filmpje filosofie flash-heating fles flesvoeding flesweigeren flow focus fopspeen forensisch onderzoek forum foto's fouten freakshow frenulum frequent voeden freud functie functional food functionaliteit fysiologie gadgets galactogoog galega gastcolumn gebakken lucht gebit gebonden geboorte geboortegewicht geboortetrauma gedijen gedrag geelzucht geen kwaad doen geheim gehemelte gehemelteplaatje geinduceerde baring geinduceerde lactatie geïnduceerde lactatie . geit geld geloven geluk gelukkig gemiddeld gender genen GenerationR genetische manupulatie Gentiaan Violet George Clooney geschiedenis geur gevaar gevaarlijk gevaren geweld gewicht gewichtsverlies gewoon gezin gezond gezonde voeding gezondheid gezondheid moeder gezondheidsclaims gezondheidsinformatie gezondheidsprogramma gist glucose go with the flow goed goed genoeg goud griep groei groeistandaarden groen groene_leem grondstoffen grootmoeder gulden snede gynaecoloog halfjaar HAMLET handelplan hard drugs harry piekema hart hart- en vaatziekten hartfunctie hechting heks helen helper herinneren hersenen hersenontwikkeling heupdysplasie Hippocrates hirsutisme historie HIV HM4HB HMF holistisch honger hongersignalen honing hormonen horror houdbaarheid houding Hugh Laurie huidcontact huidflora huilen hulp hulp zoeken hulpmiddel hulpmiddelen hulpset hygiene hygiëne hype hyperlactatie hypoglycemie hypolactatie hysterie IBFAN ideaal IFE ijs ijzer IL-10 illusionist immuniteit immunologie immuuncellen Ina May Gaskin inbakeren individu indoctrinatie industrie infectie infecties inflammatie informatie informeren infuus ingetrokken tepels ingewikkeld ingrediënten ingrijpen initiatierite inleiden inschatten instinct instincten instinctief voeden instructie insuline intake intelligentie intentie inter-species zogen interactief interventie intiem intolerantie introductie inventariseren investering invloed invoelen inwikkelen inzet IQ irritatie Ja zuster nee zuster Jack Newman James McKenna JGZ JHL jodium Johan Cruijff Johnny Depp jonge moeder journalist jubileum Kangoeroe Moeder Zorg kanker kansen kapotte tepels karakter KDV keizersnede kennis kennisoverdracht keuze keuzes keuzes maken kiezen kijken kin kind kinderarts kinderdagverblijf kinderopvang kindersterfte KISS klacht kleur klierweefsel klinische lactatiekunde KMC KMZ knippen koemelk koesteren koestering koffie koken kokosolie kolf kolonisatie kolven korte tepels kosten kosten gezondheidszorg Kotlow koude kraam kraamafdeling kraambed kracht krampjes kritiek kruiden kruipen kunstvoeding kwakzalverij kwaliteit laat-prematuur lactaptin lactatie lactatiekunde lactatiekundige lacteren lactoengineering lactoferrine lactogenese LAM lange termijn langvoeden lanoline leefomgeving leiden lekken lengte lente leren leren aanleggen levende cellen levensles lezen lichaamscontact liefde lipriempje literatuuronderzoek LLL lobby logica logopedist loslaten luchtweginfecties luiers luisteren maag maagdarminfecties maaginhoud maagzuurremmers maan maat maatschappij macgyveren machinaal maffia magie magisch malafide mama maneschijn manieren manipuleren mannelijke lactatie marketeer marketing massage mastitis matrix Max Tailleur mazelen meanderen Meatloaf Medela media medicalisatie medicijnen medicijngebruik medische misser medium meerling melk melkbank melklijsten melkproductie melkstase melkstroom melktransfer melkzusters menarche menselijk mensenrechten menstruatie Meryl Streep met rust laten meten methode Michel Odent micronutriënten middenoorontsteking mijmeren milieuvervuiling min Miranda Kerr mode moe moeder moeder en kind nabijheid moeder-en-kind-nabijheid moedergodin moedergroep moedermelk moedermelknetwerk moedermelkvoeding moederschap mondflora mondonderzoek Montessori morbiditeit mores mortaliteit motieven motivatie motorische ontwikkeling MRI MRSA multidisciplinair multimoeder multiple sclerose mythe nabijheid nachtouderschap nachtvoedingen nadelen nadenken nalaten namaak nature-nurture natuur natuurlijk nauwkeurigheid NEC neerslachtigheid Nestle boycot nicotine nieuw nieuwsgierig Nils Bergman niplette non-nutritief noodsituatie norm normaal normen en waarden normwaarde Nurse Jackie nutriënten Obelix obesitas obsceen observeren obstreticus oedeem oefenen oestrogenen ogen oligosacchariden olympisch oma omega 3 omgeving omweg onaangepast onafhankelijkheid onconditioneel onconditioneel opvoeden onderkaak onderscheid ondersteuning ondervoeding onderwijs onderwijzen onderzoek onderzoek retrospectief onderzoeken onderzoeker onderzoekmethodes ongemakkelijk ongewenst zwanger ongewoon ongezond onrustig drinken ontdooien ontmoeten ontspannen ontsteking ontwerp ontwikkeling onvoldoende onvoorwaardelijk onvoorwaardelijk ouderschap onwennig oorlog oorontstekingen oorzaken opbrengst openbaar openbaar voeden opgelucht opleiding opleidingsniveau ouders oplossing opoffering oproep opties opvoeden opvoeding opvolgmelk opzoeken orale anatomie organische chemicaliën osteoporose Oud en Nieuw ouder-kind-interactie ouders ouderschap overdenking overeenkomsten overgewicht overheden overheid overleg overleven overproductie oververhitting oxytocine paced bottle feeding pacifisme pap papa parasiet partner pasgboren pasgeboren passie pasteuriseren patroon Paula Meier PCOS pech pedagoog peer support peercounseling pepermunt perceptie perfectie perinatale sterfte perspectief PET Peter Facinelli peuter pijn pijnbestrijding Pink pink ribbon plaats placebo plagiocefalie plan plan B plannen plezier politiek portie portiegrootte postnatale depressie postpartum bloedverlies powerpoint PPD prematuur prenataal afkolven prenatale depressie prenatale ontwikkeling prestatie preventie prijsvraag primaten prins prinses priorteit probiotica PROBIT probleemgedrag problemen problemen maken problemen oplossen productie professioneel profijt programma prolactine promoten promotie protocol psychologie PTSS puber radicaal ramp Rapley Raynaud RCT reactie realiteit rechten van het kind rechten-van-het-kind reclame redden redenen redeneren referentie referenties reflexen reflux regelen regelmaat regels reinheid relactatie relatie religie respect responsief ouderschap reuk revolutie richtlijn Riley ringsling risico risico van geen borstvoeding risicogedrag rituelen Robert De Niro robot roes roken rollen Romeo en Julia röntgenfoto routines rouw rozengeur RPS ruimte rumenzuur rust rustig RVP safe motherhood sagen salie salma hayek Salmonella samen samen slapen samenspel samenstelling samenwerking SBO congres scan Scandinavië schaamte schaap schade scheiding-van-moeder-en-kind scheidingsangst scheikunde schema schildklier schimmel schimmelinfecties schisis schizofrenie scholing schoonheid schrijven schudden schuim schuld schuldgevoel secreet seksisme seksleven seksualiteit seksuele mishandeling sensitief ouderschap sensitieve zorg SES Shakira show SIDS silicium simultaan voeden sintjanskruid slaap slaapcondities slaapcyclus slaapgebrek slaapomgeving slaappatroon slaapproblemen slaapritme slaaptraining slapen slendang smaak smaakontwikkeling smoes sneeuw sociaal gedrag sociaal netwerk socialiseren softdrugs sondevoeding soortspecifiek SPECT speen speenhoes spelen spelregels spenen spijsvertering sponsoring sport spraakontwikkeling spreken sprongetjes sprookjes spruw spugen stamcellen stand standaard stappenplan start statistieken Stefan Kleintjes stemherkenning sterk steun stoppen storen stress strijdmodel structuur studie stukjes stuwing substituut suiker suikermetabolisme suikerwater suppletie surrogaat symbiose taal taboe tandemvoeden tanden tattoo TBS te veel melk te weinig melk team technieken technologie tegendruk tegenwerken tellen temperatuur tentoonstelling tepelhoedje tepelkloven tepelproblemen tepels terminologie testosteron TGF-beta1 The Bad Mother's Handbook thema therapeutisch flesvoeden therapie thymus tienermoeder tijd tijger TNO toeschietreflex tolerant tong tongriem tortocillis toveren toxinen TRAIL triple P troosten trots trouw trucjes tweeling twijfel twilight type uitkomsten uitvinden Uncle Vernon UNICEF uniek universiteit urban legend utopia vaardigheden vacceenzuur vaccinatie vacuum vader vaderrol vaderschap vak vakantie valentijn vallen vampier variabelen variatie vaste voeding VBBB VBN vechten vegetariër veilig veiligheid verandering verantwoordelijkheid verantwoording verdediging verdriet vergelijking verhalen verkoudheid verliefd verloskundige vermoeidheid verondersteld te weinig melksyndroom verschillen verslikken verstopping vertrouwen verwaarlozing verwachten verwachting verwachtingen verwarmen verwarring verwennen verzadigingsignalen verzorgen verzorging vet vetzuren vies vingervoeding virus visite vitamine A vitamine B vitamine C vitamine D vitamine K vlakke tepels voeden voeden op verzoek voeding voeding moeder voedingesindustrie voedingsbeha voedingscentrum voedingsfrequentie voedingskussen voedingsmethode voedingspatroon voedingsstoffen voedingswaarde voedsel Voldemort voldoende volksgezondheid volledige zuigelingenvoeding volturi voorbeeld voorbereiden voorbereiding voordeel voordelen voorkeurshouding voorkomen voorlichting voornemen vooronderstelling voorschrift voortgezette borstvoeding voorwaarden vorm vraag vraag en aanbod vragen vreemd vreugde vriezer vrijwilligers vroede vrouw vroeggeboorte vrouw vruchtbaarheid vuistregels vulture vuurwerk vzwBorstvoeding waarde waarheid WABA wapens WAPF warmte water waterhuishouding waterpokken waterwereld WBW weeën wereldvrede werkende moeder werkende vader werkgever Weston A Price wetenschap wetgever WHO Whoopi wiegelied wiegendood wijkverpleegkundige wijsheid will smith winkel winkel concept winst wisselkind woede wolf wondermiddel woonomgeving woorden workshop WYSIWYG Yvo Smulders zalf zelfbeschikking zelfregulatie zelfstandig zelfvertrouwen ziektelast ziekteverekkers ziel zien zilver zink zintuigen zitten zoeken zoet zoethoudertjes zonlicht zonnesteek zoogdieren zoogkompressen zorg Zorg voor Borstvoeding zorgen zorggedrag zorgverleners zorgzaam zout zuigbehoefte zuigelingen zuigelingenvoeding zuigen zuigfles zuivelindustrie zwanger zwangerschap zwembad

Drukwerk educatieve materialen

Prijsprinter - copyshop - banner