Pagina's

Eurolac!

Een blog met (bijna) dagelijkse columns over borstvoeding, hoe het gaat, hoe het ook zou kunnen. Discussie, ironie, satire en parodie worden als stijlbloemen niet verguisd, naast gewone recht-toe recht-aan informatie.

dinsdag 28 augustus 2012

Bedrijfsspionage

Foto: Rachel Veltri als Harriet Soloway (in de Bones afevering The Babe in the Bar) die door haar bedrijfsspionage activiteiten eindigt als vulling in een reuzenchocoladereep.
Slaap ik eens voor een keer uit tot halfacht en direct slaat de lijst met Twitterberichten me in mijn gezicht met tweets en retweets waar mijn ogen van gaan tranen. Borstvoeding is weer eens beter. De een jubelt de ander na en ieder struikelt over zijn eigen en andermans voeten om mee te juichen als cheerleaders bij een baseball wedstrijd. Van borstvoeding worden babydarmen beter. Hoera! Owee-owee-owee en dat bij mijn kopje groene thee en meloenbanaansalade met yoghurt. Nog voor de koffie dus. Ver voor de koffie. (Fruit en yoghurt en groene thee kunnen dan wel erg goed voor mijn darmflora zijn, maar echt wakker en vrolijk word ik er niet van.) U treft mij dus, beste twitteraars, niet in mijn mildste stemming, om het zo maar eens te noemen. U treft mij in mijn beste grumpy old lady in de overgang en voor de koffie modus. En dan ook nog Muse als mijn muze op de achtergrond. Zet u dus maar schrap voor de rest van dit bericht. Dat gaat namelijk niet mals zijn.
Het bericht over deze studie is nog zo vers dat alle artikelen die erover in de Nederlandse en buitenlandse leken en professionele pers verschijnen nog maar op persberichten zijn gebaseerd en niet op het nog niet bereikbare originele artikel. Dat is de eerste link naar sensatie. Sensatie stond natuurlijk al in onzichtbare neonletters boven en onder het artikel, want het gaat over oude kennis. We weten namelijk al decennialang, zo niet langer, dat borstvoeding, samen met de kolonisatie van het kinderlijk spijsverteringssysteem met moederlijke darmbacteriën tijdens de geboorte, de manier is waarop de darm en de darmflora van het pasgeboren kind en de zuigeling zich ontwikkelt tot een goed en zelfstandig functionerend systeem van voedselverwerking en afweer (Hanson, 2007). En ook al lang dat vooral bij premature zuigelingen iets anders dan humane melk de integriteit van de darm ernstig beschadigt (Sullivan, 2010).
Maar deze onderzoekers wilden weten hóé dat nu eigenlijk werkt die bescherming. Wat doet die melk dan precies met die bacteriën? Welnu, ze ontdekten dat bacteriën in supermarkt koemelk en diverse soorten kunstvoeding lekker in het wilde weg aan de gang gaan met zich als gekken vermenigvuldigen en dat bacteriën in moedermelk zich ook volop vermenigvuldigen, maar tegelijkertijd gevangen worden in een soort dun laagje (biofilm) waarin ze niets meer kunnen doen en worden gebruikt om de darmwand een beschermend laagje tegen andere invallers te geven. Van dat beschermende laagje wisten we ook al lang natuurlijk, maar nu hebben ze het in het echt in het laboratorium in petrischaaltjes zien gebeuren. Wanneer ze de moedermelk uit elkaar peuteren en alleen het secretoir IgA op de bacteriën loslaten is dat filmpje maken veel minder duidelijk: soms wel, soms niet. Daaruit concluderen ze dat de functie van SIgA toch niet zo duidelijk of belangrijk is als men dacht. Ze hadden natuurlijk ook kunnen bedenken dat het het geheel van de moedermelk in al zijn honderden samenstellende delen is dat er voor zorgt dat het werkt zoals het werkt. Maar voor wetenschappers van dit niveau is dat waarschijnlijk een te holistische benadering.
Nu, ja, ze zijn lekker bezig geweest, iemand heeft er waarschijnlijk mooi op kunnen afstuderen en het vergroot inderdaad weer een beetje ons begrip van hoe de menselijke blauwdruk werkt. Prachtig. Maar dan komt weer die eeuwige omkering van de feiten als ze de resultaten in een persbericht naar buiten brengen: ‘’Borstvoeding zorgt voor een betere darmflora!’’ En de hele wereld neemt braaf die kreet over om maar niet Voldemorts naam te hoeven noemen*. De werkelijkheid is, natuurlijk, dat borstvoeding helemaal niets mooier of beter of gezonder maakt. Borstvoeding doet gewoon wat het moet doen. Andere melk doet niet wat het moet doen en dat heeft voor het kind dat eraan is overgeleverd negatieve gevolgen. Afhankelijk van de leeftijd van het kind en zijn verdere gezondheidstoestand kunnen die gevolgen ernstig of zelfs desastreus en dodelijk zijn. Van de pers is het overnemen van deze formulering gemak, onbenul en waarschijnlijk desinteresse. Een verstandig mens gelooft sowieso maar de helft van wat de pers schrijft en zelfs dat maar met mate, dus het zij de pers vergeven. Min of meer.
De onderzoekers zelf geven zichzelf er echter mee bloot. Het onthult op een verhullende manier hun ware motieven. Want het gaat ze niet om een beter begrip van borstvoeding door een beter begrip van de werking van moedermelk. Het gaat ze niet om het welzijn van de kinderen die die moedermelk en borstvoeding krijgen. Nee, mijn beste lezer, het gaat ze om bedrijfsspionage. Want, in de woorden van de leider van het onderzoeksteam William Parker: “Knowing how breast milk conveys its benefits could help in the development of infant formulas that better mimic nature. This could have a long-lasting effect on the health of infants who, for many reasons, may not get mother’s milk.” Het doel van de hele exercitie is dus het ontwikkelen van een betere, meer op moedermelk lijkende kunstvoeding. Ik kan ze alvast verklappen dat het ze nooit van zijn levensdagen gaat lukken om moedermelk in al zijn aspecten na te maken, nog niet eens een beetje. Al die energie en al dat geld en al die wetenschappelijke, hoog-intelligente hersenactiviteit kon beter worden ingezet voor het ontwikkelen van manieren om kinderen die, om welke reden dan ook, geen melk van hun eigen moeder krijgen van andere humane melk te voorzien. En om voor die kinderen, die zeer weinige kinderen, die echt, absoluut geen enkele vorm van onbewerkte menselijke melk kunnen verdragen of verwerken, oplossingen te vinden, zodat zij aangepaste menselijke melk kunnen krijgen.
Tegen dat iemand daar eens net zo veel tijd, energie, geld en hersenmassa voor gaat inzetten, dan zul je mij ook met cheerleaderponpons een dansje zien doen. Maar nu nog niet. Nu ga ik eerst die koffie maar eens zetten.
Borstvoeding zorgt voor betere darmflora, nu.nl 28-8-2012
Breast Milk Promotes a Different Gut Flora Growth Than Infant Formulas. Published: Aug. 27, 2012
Updated: Aug. 27, 2012. By Duke Medicine News and CommunicationsHanson, L. (2007). The role of breastfeeding in the defence of the infant. In T. Hale, & P. Hartmann, Textbook of Human Lactation (pp. 159-192). Amarillo, TX: Hale Publishing, L.P.
Sullivan S, S. R.-K. (2010). An Exclusively Human Milk-Based Diet Is Associated with a Lower Rate of Necrotizing Enterocolitis than a Diet of Human Milk and Bovine Milk-Based Products. The Journal of Pediatrics, Volume , 156(4):562-567.
*) Eurolac Flits! Het Voldemort effect

Welkom bij Eurolac!

Eurolac! is een onderdeel van Eurolac Lactatiekunde

Dit is het oude blog.

Voor de nieuwste berichten en voor diepgaande informatie, achtergrondartikelen, hulp en ondersteuning ga je naar www.eurolac.net. Hier vind je ook de Eurolac Lactatiekunde Webwinkel

Labels

aan-de-borstvoeding aanbevelingen aandacht aangeboren aangeleerd aanhappen aanklikbedje aanleg aanleggen aanleghulp aanname aanpassen aasgieren ABC abces ABM achtergrond achterkamertjes acrobatiek actie acupunctuur ademhaling ADHD adolescent adoptie advies advisering advocaat AFASS afbouwen affectie affectief afhankelijkheid afkoeling afkolven afleiding afsluiten afstamming afstrepen aftellen afvallen afvalstoffen afweer afwijking afwijzen agressie alcohol Alexandre Dumas alledaags alleen allergeen allergie allo-ouderschap allopathie alternatieve zorg aminozuren Amsterdam anamnese anatomie Angelina Jolie angst Anna Staas-Vink anorexia antibiotica anticonceptie antropologie apart apoptose apparaat appels archetype argument asimov ASS assortiment astma asymmetrie atopisch Attachment Parenting attachment theorie attitude autostoeltje baby baby-led-weaning babyverzorging babywise bacteriën bad badzout bakerpraat bakerpraatjes balts baren baring baringsrituelen bed-sharing bedrog beeldvorming begeleiden begeleiding begroting beha behandeling behoefte behoeften belasting beleid beloften beloning beoordeling beperken beroep beschadigen beschermen bescherming besmetting beurs bevalling bevorderen bewaren beweging bewerken bewijs bewijslast bewustzijn BFHI bijgeloof bijhouden bijscholing bijten bijvoeden aan de borst bijvoeding bijzonder bilirubine Biological Nurturing biologie biologisch biologische zuivel bitter blauwdruk bloed bloedarmoede bloedcellen bloeddruk bloedstolling bloedsuikers blootstelling BMI boek bonafide borst borstabces borsten borstkanker borstmassage borstonderzoek borstontsteking borstproblemen borstverkleining borstvoeding borstvoeding.com borstvoedingcafe borstvoedingcijfers borstvoedinginformatie borstvoedingmanagement borstvoedingorganisatie borstvoedingsbeleid borstvoedingsduur borstvoedingsorganisatie borstvoedingsthee borstvoedingvriendelijk borstweigeren botdichtheid botvorming boulemie bouwstoffen Bowlby BPA Brian Palmer brood broodjeaapverhaal buidelen buitengewoon cadeautjes caius calcium calendula campagne candida albicans capaciteit cariës caseine changeling chapeau chefkok chimpansee China chocolade clausule clusteren clusterkolven CMV co-ouderschap co-sleeping Cochrane Code coeliakie cohortstudie colostrum comfortabel commercie commissie communicatie compassie complementair complex complicated congruent consequent consequenties consultatiebureau contra-indicatie controle corrupt cortisol counseling couveuse CT cultuur cyclus D-MER D-TSR DALY's dankbaar darm darmflora darmfunctie David Sackett debat deficientie dehydratie delen demoniseren deskundig determinanten diabetes diagnose Diane Wiessinger diarree diëtiek dik discreet discriminatie discussie dissociatie DNA doel dokters dompelbad domperidon donormelk doorverwijzen doorzetten doula dr. Jay gordon draagkracht draaglast draagling draak dragen drempels drinken drinkproblemen drinktechniek druk dubbele boodschap duimzuigen duurzaamheid dwang E-Sakazakii EBM EBP echografie ecologisch borstvoeden ecologische voetafdruk economisch economische waarde eczeem educatie eenvoudig eerlijkheid eetproblemen eetstoornis eierstokkanker Einstein eiwitten emancipatie emotie emotioneel welzijn emotionele beschikbaarheid empathie energie epigenetica Erikson erotofobie eten ethiek etiket etniciteit eurolac evalueren evidencebeest evolutie examen exclusief excreet excuus experimenteren extreem fabels fabeltjes fabrikanten Facebook factoren familie fanatiek feel-good feest feestdagen feiten feminisme fenegriek filmpje filosofie flash-heating fles flesvoeding flesweigeren flow focus fopspeen forensisch onderzoek forum foto's fouten freakshow frenulum frequent voeden freud functie functional food functionaliteit fysiologie gadgets galactogoog galega gastcolumn gebakken lucht gebit gebonden geboorte geboortegewicht geboortetrauma gedijen gedrag geelzucht geen kwaad doen geheim gehemelte gehemelteplaatje geinduceerde baring geinduceerde lactatie geïnduceerde lactatie . geit geld geloven geluk gelukkig gemiddeld gender genen GenerationR genetische manupulatie Gentiaan Violet George Clooney geschiedenis geur gevaar gevaarlijk gevaren geweld gewicht gewichtsverlies gewoon gezin gezond gezonde voeding gezondheid gezondheid moeder gezondheidsclaims gezondheidsinformatie gezondheidsprogramma gist glucose go with the flow goed goed genoeg goud griep groei groeistandaarden groen groene_leem grondstoffen grootmoeder gulden snede gynaecoloog halfjaar HAMLET handelplan hard drugs harry piekema hart hart- en vaatziekten hartfunctie hechting heks helen helper herinneren hersenen hersenontwikkeling heupdysplasie Hippocrates hirsutisme historie HIV HM4HB HMF holistisch honger hongersignalen honing hormonen horror houdbaarheid houding Hugh Laurie huidcontact huidflora huilen hulp hulp zoeken hulpmiddel hulpmiddelen hulpset hygiene hygiëne hype hyperlactatie hypoglycemie hypolactatie hysterie IBFAN ideaal IFE ijs ijzer IL-10 illusionist immuniteit immunologie immuuncellen Ina May Gaskin inbakeren individu indoctrinatie industrie infectie infecties inflammatie informatie informeren infuus ingetrokken tepels ingewikkeld ingrediënten ingrijpen initiatierite inleiden inschatten instinct instincten instinctief voeden instructie insuline intake intelligentie intentie inter-species zogen interactief interventie intiem intolerantie introductie inventariseren investering invloed invoelen inwikkelen inzet IQ irritatie Ja zuster nee zuster Jack Newman James McKenna JGZ JHL jodium Johan Cruijff Johnny Depp jonge moeder journalist jubileum Kangoeroe Moeder Zorg kanker kansen kapotte tepels karakter KDV keizersnede kennis kennisoverdracht keuze keuzes keuzes maken kiezen kijken kin kind kinderarts kinderdagverblijf kinderopvang kindersterfte KISS klacht kleur klierweefsel klinische lactatiekunde KMC KMZ knippen koemelk koesteren koestering koffie koken kokosolie kolf kolonisatie kolven korte tepels kosten kosten gezondheidszorg Kotlow koude kraam kraamafdeling kraambed kracht krampjes kritiek kruiden kruipen kunstvoeding kwakzalverij kwaliteit laat-prematuur lactaptin lactatie lactatiekunde lactatiekundige lacteren lactoengineering lactoferrine lactogenese LAM lange termijn langvoeden lanoline leefomgeving leiden lekken lengte lente leren leren aanleggen levende cellen levensles lezen lichaamscontact liefde lipriempje literatuuronderzoek LLL lobby logica logopedist loslaten luchtweginfecties luiers luisteren maag maagdarminfecties maaginhoud maagzuurremmers maan maat maatschappij macgyveren machinaal maffia magie magisch malafide mama maneschijn manieren manipuleren mannelijke lactatie marketeer marketing massage mastitis matrix Max Tailleur mazelen meanderen Meatloaf Medela media medicalisatie medicijnen medicijngebruik medische misser medium meerling melk melkbank melklijsten melkproductie melkstase melkstroom melktransfer melkzusters menarche menselijk mensenrechten menstruatie Meryl Streep met rust laten meten methode Michel Odent micronutriënten middenoorontsteking mijmeren milieuvervuiling min Miranda Kerr mode moe moeder moeder en kind nabijheid moeder-en-kind-nabijheid moedergodin moedergroep moedermelk moedermelknetwerk moedermelkvoeding moederschap mondflora mondonderzoek Montessori morbiditeit mores mortaliteit motieven motivatie motorische ontwikkeling MRI MRSA multidisciplinair multimoeder multiple sclerose mythe nabijheid nachtouderschap nachtvoedingen nadelen nadenken nalaten namaak nature-nurture natuur natuurlijk nauwkeurigheid NEC neerslachtigheid Nestle boycot nicotine nieuw nieuwsgierig Nils Bergman niplette non-nutritief noodsituatie norm normaal normen en waarden normwaarde Nurse Jackie nutriënten Obelix obesitas obsceen observeren obstreticus oedeem oefenen oestrogenen ogen oligosacchariden olympisch oma omega 3 omgeving omweg onaangepast onafhankelijkheid onconditioneel onconditioneel opvoeden onderkaak onderscheid ondersteuning ondervoeding onderwijs onderwijzen onderzoek onderzoek retrospectief onderzoeken onderzoeker onderzoekmethodes ongemakkelijk ongewenst zwanger ongewoon ongezond onrustig drinken ontdooien ontmoeten ontspannen ontsteking ontwerp ontwikkeling onvoldoende onvoorwaardelijk onvoorwaardelijk ouderschap onwennig oorlog oorontstekingen oorzaken opbrengst openbaar openbaar voeden opgelucht opleiding opleidingsniveau ouders oplossing opoffering oproep opties opvoeden opvoeding opvolgmelk opzoeken orale anatomie organische chemicaliën osteoporose Oud en Nieuw ouder-kind-interactie ouders ouderschap overdenking overeenkomsten overgewicht overheden overheid overleg overleven overproductie oververhitting oxytocine paced bottle feeding pacifisme pap papa parasiet partner pasgboren pasgeboren passie pasteuriseren patroon Paula Meier PCOS pech pedagoog peer support peercounseling pepermunt perceptie perfectie perinatale sterfte perspectief PET Peter Facinelli peuter pijn pijnbestrijding Pink pink ribbon plaats placebo plagiocefalie plan plan B plannen plezier politiek portie portiegrootte postnatale depressie postpartum bloedverlies powerpoint PPD prematuur prenataal afkolven prenatale depressie prenatale ontwikkeling prestatie preventie prijsvraag primaten prins prinses priorteit probiotica PROBIT probleemgedrag problemen problemen maken problemen oplossen productie professioneel profijt programma prolactine promoten promotie protocol psychologie PTSS puber radicaal ramp Rapley Raynaud RCT reactie realiteit rechten van het kind rechten-van-het-kind reclame redden redenen redeneren referentie referenties reflexen reflux regelen regelmaat regels reinheid relactatie relatie religie respect responsief ouderschap reuk revolutie richtlijn Riley ringsling risico risico van geen borstvoeding risicogedrag rituelen Robert De Niro robot roes roken rollen Romeo en Julia röntgenfoto routines rouw rozengeur RPS ruimte rumenzuur rust rustig RVP safe motherhood sagen salie salma hayek Salmonella samen samen slapen samenspel samenstelling samenwerking SBO congres scan Scandinavië schaamte schaap schade scheiding-van-moeder-en-kind scheidingsangst scheikunde schema schildklier schimmel schimmelinfecties schisis schizofrenie scholing schoonheid schrijven schudden schuim schuld schuldgevoel secreet seksisme seksleven seksualiteit seksuele mishandeling sensitief ouderschap sensitieve zorg SES Shakira show SIDS silicium simultaan voeden sintjanskruid slaap slaapcondities slaapcyclus slaapgebrek slaapomgeving slaappatroon slaapproblemen slaapritme slaaptraining slapen slendang smaak smaakontwikkeling smoes sneeuw sociaal gedrag sociaal netwerk socialiseren softdrugs sondevoeding soortspecifiek SPECT speen speenhoes spelen spelregels spenen spijsvertering sponsoring sport spraakontwikkeling spreken sprongetjes sprookjes spruw spugen stamcellen stand standaard stappenplan start statistieken Stefan Kleintjes stemherkenning sterk steun stoppen storen stress strijdmodel structuur studie stukjes stuwing substituut suiker suikermetabolisme suikerwater suppletie surrogaat symbiose taal taboe tandemvoeden tanden tattoo TBS te veel melk te weinig melk team technieken technologie tegendruk tegenwerken tellen temperatuur tentoonstelling tepelhoedje tepelkloven tepelproblemen tepels terminologie testosteron TGF-beta1 The Bad Mother's Handbook thema therapeutisch flesvoeden therapie thymus tienermoeder tijd tijger TNO toeschietreflex tolerant tong tongriem tortocillis toveren toxinen TRAIL triple P troosten trots trouw trucjes tweeling twijfel twilight type uitkomsten uitvinden Uncle Vernon UNICEF uniek universiteit urban legend utopia vaardigheden vacceenzuur vaccinatie vacuum vader vaderrol vaderschap vak vakantie valentijn vallen vampier variabelen variatie vaste voeding VBBB VBN vechten vegetariër veilig veiligheid verandering verantwoordelijkheid verantwoording verdediging verdriet vergelijking verhalen verkoudheid verliefd verloskundige vermoeidheid verondersteld te weinig melksyndroom verschillen verslikken verstopping vertrouwen verwaarlozing verwachten verwachting verwachtingen verwarmen verwarring verwennen verzadigingsignalen verzorgen verzorging vet vetzuren vies vingervoeding virus visite vitamine A vitamine B vitamine C vitamine D vitamine K vlakke tepels voeden voeden op verzoek voeding voeding moeder voedingesindustrie voedingsbeha voedingscentrum voedingsfrequentie voedingskussen voedingsmethode voedingspatroon voedingsstoffen voedingswaarde voedsel Voldemort voldoende volksgezondheid volledige zuigelingenvoeding volturi voorbeeld voorbereiden voorbereiding voordeel voordelen voorkeurshouding voorkomen voorlichting voornemen vooronderstelling voorschrift voortgezette borstvoeding voorwaarden vorm vraag vraag en aanbod vragen vreemd vreugde vriezer vrijwilligers vroede vrouw vroeggeboorte vrouw vruchtbaarheid vuistregels vulture vuurwerk vzwBorstvoeding waarde waarheid WABA wapens WAPF warmte water waterhuishouding waterpokken waterwereld WBW weeën wereldvrede werkende moeder werkende vader werkgever Weston A Price wetenschap wetgever WHO Whoopi wiegelied wiegendood wijkverpleegkundige wijsheid will smith winkel winkel concept winst wisselkind woede wolf wondermiddel woonomgeving woorden workshop WYSIWYG Yvo Smulders zalf zelfbeschikking zelfregulatie zelfstandig zelfvertrouwen ziektelast ziekteverekkers ziel zien zilver zink zintuigen zitten zoeken zoet zoethoudertjes zonlicht zonnesteek zoogdieren zoogkompressen zorg Zorg voor Borstvoeding zorgen zorggedrag zorgverleners zorgzaam zout zuigbehoefte zuigelingen zuigelingenvoeding zuigen zuigfles zuivelindustrie zwanger zwangerschap zwembad

Drukwerk educatieve materialen

Prijsprinter - copyshop - banner