De gezondheid van een zuigeling wordt vaak afgemeten aan de hand van de snelheid waarmee hij groeit. Een kind dat volledig en op verzoek borstvoeding krijgt zal inderdaad in de eerst weken met een bijna duizelingwekkende snelheid groeien en in een maand of drie-vier zijn geboortegewicht verdubbeld hebben (WHO universele groeistandaarden). Onderzoeken naar de relatie tussen groei in de eerst levensmaanden en gewicht en gezondheid als adolescent geven echter aan dat een te snelle groei in die eerste maanden een factor is voor overgewicht later. Met name de afgifte van eetlustopwekkende hormonen lijkt er in onderzoek van Larnkjær et al door te worden gestimuleerd. Leunissen et al vonden een toegenomen incidentie van cardiovasculaire aandoeningen en diabetes. In hun onderzoek was echter en relatieve oververtegenwoordiging van kinderen die met een te laag gewicht geboren werden en waar dus sprake was van een (te) sterke inhaalgroei.
Leunissen RWJ, Gerthe F. Kerkhof GF, Stijnen T, Hokken-Koelega A: Timing and Tempo of First-Year Rapid Growth in Relation to Cardiovascular and Metabolic Risk Profile in Early Adulthood. JAMA. 2009;301(21):2234-2242.
Larnkjær A, Schack-Nielsen L, Mølgaard C, Ingstrup HK, Holst JJ, Michaelsen KF: Effect of growth in infancy on body composition, insulin resistance, and concentration of appetite hormones in adolescence. American Journal of Clinical Nutrition 2010, 91(6):1675-1683.