Bij de redenen om te stoppen met borstvoeding wordt ''pijn'' vaak op de tweede plaats aangetroffen (na de twijfel aan de hoeveelheid melk). Kapotte en pijnlijk tepels in de dagen vlak na de bevalling zijn ook een risicofactor voor stoppen in de eerste maand in het onderzoek van Graciete cs (2010). In de lactatiekundige tekstboeken wordt als belangrijkste oorzaak voor kapotte tepels verkeerde aanleg- en drinktechnieken genoemd. Maar ook spruw kan voor pijn en kloven zorgen, net als eczeem of andere huidaandoeningen. Een andere belangrijke oorzaak is een te korte of te stugge tongriem van de baby. Knox toont in haar review aan dat goede behandeling van een te krappe tongriem door knippen de tongfunctie goed herstelt, veilig is en een goede borstvoeding herstelt. Abou-Dakn et al onderzochten welke ondersteunende therapie bij kapotte tepels het best werkt en zij vonden dat zuivere lanoline betere resultaten geeft dan moedermelk bij verder gelijkblijvend behandeling.
Abou-Dakn M, Fluhr JW, Gensch M, Wöckel A: Positive Effect of HPA Lanolin versus Expressed Breastmilk on Painful and Damaged Nipples during Lactation. Skin Pharmacol Physiol 2011;24:27-35
Knox I: Tongue Tie and Frenotomy in the Breastfeeding Newborn. NeoReviews 2010; 11 (9) : e513-e519
Graciete O. Vieira; Camilla da C. Martins; Tatiana de O. Vieira; Nelson F. de Oliveira; Luciana R. Silva: Factors predicting early discontinuation of exclusive breastfeeding in the first month of life. J Pediatr (Rio J). 2010;86(5)