Pagina's

dinsdag 24 december 2013

Dinsdagdwaasheid

Foto: In The Nightmare Before Christmas (1993) van Tim Burton proberen Halloween figuren een kerstfeest te organiseren. Pre-kerststress alom.

Ik zit hier met nog wat dikke ogen van de slaap achter mijn computer, klaar om de laatste losse eindjes voor mijn winterverlof af te binden. Dwaasheid om dat allemaal op die laatste dag aan te laten komen, maar ja, andere dingen moesten eerst af. Uitkijkend over de parkeerplaats tussen mijn huis en het winkelcentrum zie ik al voor half negen de klanten voor dat winkelcentrum binnenstromen. Ze proberen allemaal de drukte voor te zijn om op deze laatste dag nog snel alles in huis te halen voor de feestelijkheden. Stress alom dus. Stress is een verkeerde status om een vakantie mee te beginnen. Volgens deskundigen is het gezonder om al een paar dagen voor de vakantie te beginnen met je werkzaamheden rustig te laten uitrollen. Je hebt dan veel meer profijt van je zo broodnodige vakantie. Ik probeer me dus niet meer druk te maken over wat er allemaal eigenlijk nog moet –o, ik moet er ook nog aan denken dat kaartje af te maken- en de hele boel maar te laten vallen waar het valt -heb ik nou aan die winkel update gedacht?-. Vanaf 12 uur vanmiddag ben ik dicht tot en met Nieuwjaarsdag –automatische vakantiemelder email?- en in die tijd verschijnt ook maar nu en dan een berichtje op deze pagina’s.

Mijn vakantie zal niet helemaal worden gewijd aan uitrusten, maar aan de voorbereidingen voor veranderingen in het nieuwe jaar. Wat gaat er zoal veranderen? Allereerst dit blog. Het gaat verhuizen naar een ander aanbieder. Het gaat er dus anders uitzien, de link wordt anders en de opzet wordt een beetje anders. Dan de winkel. Nieuwe producten, sommige producten gaan eruit en de prijzen worden ietsjes hoger. Daartegenover staat dat de verzendkosten gaan vervallen. De prijs die achter een artikel staat is dus precies wat je gaat betalen, daar komt niets meer bij. De winkelformule blijft hetzelfde: zo basic mogelijk en alleen producten rondom borstvoeding en baby’s die elders niet of moeilijk verkrijgbaar zijn. Is er iets dat je heel graag in het assortiment zou zien? Laat het weten, misschien is het wel wat. Bedenk dat flessen en spenen het niet gaan worden.

Met stress de vakantie en de feestdagen ingaan is ook voor ouders met jonge kinderen geen geweldig idee. Bedenk van te voren wat werkelijk belangrijk is voor fijne feestdagen, wat zijn je prioriteiten? Wat mij betreft gaan mensen altijd voor dingen. Kleine mensen gaan voor grote mensen. Ook niet onbelangrijk: alles wat een verplichting is maakt feestdagen niet noodzakelijkerwijs feestelijker. Doe vooral waar je zelf en je kinderen je goed bij voelen, waar je gelukkig van wordt. Een zes gangen hoog-culinair kerstdiner is geweldig natuurlijk, maar het bereiden daarvan laat zich wellicht moeilijk op een feestelijke manier combineren met de noden van een paar kleine kinderen. Je zou de eerste niet zijn die na de feestdagen met een borstontsteking zit of dip in de melkproductie heeft omdat er af en toe geen tijd was om te voeden. Is dat het waard? Opzitten en pootjes geven bij familie omdat dat zo hoort tijdens de feestdagen is ook niet iets waar je vrolijk van wordt of liefdevolle gevoelens van vrede op aarde bij krijgt. Dat welbehagen in alle mensen kan dan ver te zoeken zijn. Voor de borstvoeding is al die stress ook niet bevorderlijk en na de feestdagen zit je dan met de scherven van je verwachtingen en een kind waar geen land mee te bezeilen valt.

Ik wens iedereen feestelijke feestdagen, met veel liefde en zonder stress en een goede start in het nieuwe jaar.